Hallo pompoen! – INFO

Alle pompoen recepten op deze website. Veel mensen gebruiken pompoenen uitsluitend als decoratie. Zo jammer, want pompoenen passen uitstekend in een gezond koolhydraatarm dieet. Rauwe pompoen bevat (NEVO) per 100 gram: Calorieën 14 kcal, Koolhydraten 2 g, Eiwitten 0.7 g, Vetten 0.2 g, Vezels 1g. Daarom op deze mooie herfstdag een warm pleidooi voor deze grote bolronde vrucht.

Advertentie

Wereldwijd

Pompoenen worden in andere streken al meer dan 10.000 jaar gegeten. De pompoen is familie van de komkommer, kalebas, courgette en meloen. Ze zijn caloriearm en hebben een hoge voedingswaarde. Pompoenen zitten boordevol vitamine C, kalium, bèta-caroteen, vezels en foliumzuur. Pompoenen zijn er in vele soorten en maten, allerlei kleuren, groottes en smaken. Er komen nog steeds nieuwe pompoensoorten bij. Gelukkig zie je tegenwoordig ook verschillende soorten eetbare pompoen in de Nederlandse (bio-) supermarkten liggen, want pompoen is een fantastische veelzijdige vrucht, je kunt ‘m koken, bakken, stomen, frituren en roosteren.  Alle pompoen recepten op deze website.

decoratie

Pompoen in de winkel

Een goede verse pompoen moet bij aankoop stevig zijn en zwaar aanvoelen. De schil is onbeschadigd, zonder schimmels en voelt hard aan, een zachte schil kan duiden op onrijpheid of juist overrijpheid (rotting).

Pompoenen bewaren

Afhankelijk van de pompoensoort, kun je pompoenen tot wel zes maanden bewaren. Doe dat bij voorkeur op een goed geventileerde, donkere plaats van tussen 10 en 15°C. Alleen in de koelkast bewaren als je ‘m al hebt aangesneden, in huishoudfolie ongeveer 5 dagen houdbaar. Het vruchtvlees van een pompoen kan, rauw of gekookt, in blokjes of in gepureerde vorm worden ingevroren. Als je het gekookt invriest is het direct klaar voor gebruik.

Wassen

Was  pompoenen altijd even onder stromend koud water, voordat je de vrucht aansnijdt. Zo voorkom je dat je onbedoeld bacteriën of vuil van de schil op de binnenste delen overbrengt.

Pompoendagen in Asten

pompoendagen

Aanrader voor een gezinsuitje met activiteiten voor jong en oud. Het Brabantse Museum Klok & Peel (Asten) staat jaarlijks in de herfstvakantie in het teken van de Pompoendagen.
… bewonder tienduizenden soorten in alle soorten, kleuren en maten
… raad hoe zwaar de grootste  is
… snijd en versier er zelf een 
… bezoek de Pompoenmarkt
… proef verse pompoensoep
… kom meer te weet over pompoenen
… daag je opa uit met de spelletjes
… ontdek de bijzondere pompoenen in de donkere tunnels
… geniet in het sprookjesbos

Hier een leuk filmpje van een mede-pottenkijker Ine van der Heijden.
NB: Nee linzen in de pompoensoep… dat is niet koolhydraatarm.

Soorten pompoen

HokkaidoOranje Hokkaido

De Hokkaido is redelijk klein en heeft een fel oranje schil en mooi donkeroranje vruchtvlees. Door het handzame formaat is dit een zeer geliefde pompoen in de keuken. De Hokkaido wordt ook wel EKO-pompoen genoemd en de biologische zijn uitstekend met schil eetbaar. Lekker makkelijk. Gebakken, gesmoord of in de soep, allemaal lekker!

Kabocha
Kabocha

Kabocha is een kleine, ronde, groen-wit gestreepte Japanse pompoensoort. De bovenkant is enigszins plat. Het vruchtvlees is oranje en smaakt kastanje-achtig: zoet en romig. Die zoete smaak van de Kabocha maakt deze soort met name geschikt voor toetjes, cakes en taarten.

flespompoen-butternutFlespompoen (butternut squash)

De flespompoen heeft een prachtige crème kleur en een gladde schil, hij heeft vrij weinig pitjes is niet draderig en heeft mooi lichtoranje vruchtvlees. De flespompoen heeft een zoete, boter-, en nootachtige smaak. Oja en de vorm lijkt op een fels… ja dûh! De flespompoen is zeer geschikt voor het verwerken in ovengerechten, soep, brood, taart, toetjes noem maar op! Ik schil een flespompoen wel, ik vind de schil te hard.

Spaghettipompoen

Langwerpige gele of groengeel gestreepte pompoenen met wel heel bijzonder vruchtvlees. Na het koken lijkt het vruchtvlees in een soort spaghetti veranderd te zijn. Zo kan je het ook eten, als spaghetti met een lekkere saus of zie mini-receptje onder. De smaak van spaghettipompoen is niet erg uitgesproken, zacht en iets zoetig, dus goed kruiden.
Was de schil, halveer de vrucht en verwijder de zaden. Leg met de gesneden kant onderop op een bakplaat. Of laat heel en prik in met een vork. Bak 30 minuten (of tot de het vruchtvlees zacht genoeg is) op 180 graden. Lekker met gesmoorde tomaat, feta, olijven en basilicum.

gewone-pompoenGewone pompoenen

Deze soort  komt het meest voor, de vrucht kan wel tot 45 kilo wegen! Gewone pompoenen zijn rond of langwerpig en zijn aan de buitenkant vaak oranje maar ook wel lichtgeel of groen kleur. Het vruchtvlees is geeloranje. De smaak ervan is ook een beetje gewoontjes en lang niet zo smaakvol als eerder genoemde pompoensoorten. Gebruik ‘m daarom vooral met sterke smaken als gember en kaneel, bv. ingemaakt of verwerkt als chutney. Of hol ‘m uit met Halloween…

Alle pompoen recepten op deze website.

11 gedachten over “Hallo pompoen! – INFO”

  1. Ik vind het zo vreemd dat bij NEVO de koolhydraten per 100 gr veel minder zijn dan bv bij de voedingswaarde tabel. Ik eet koolhydraat arm en probeer niet meer dan 20 kh per dag te eten om in ketose te blijven. Dus heb altijd pompoen gemeden omdat het zoveel kh bevat. Maar als ik NEVO zou aanhouden zou ik het wel kunnen eten… wat is nu het echte aantal kh per 100 gr.

    1. Pompoen is er soorten en maten. Inderdaad blijft de opgave van sterk wisselende waardes heel frustrerend en heel verwarrend! Er is niet één ‘ware’ waarde. Het zijn altijd momentopnames. Voeding is ‘levend’ spul. Het maakt uit of een tomaat veel zon heeft gehad of half rijp in een kas is geplukt. De manier van tellen is ook niet uniform, soms zijn de koolhydraten gewoon een verzamelgetal. Dat wat overblijft als je alle andere stoffen hebt gemeten. Ook niet heel nauwkeurig zoals je begrijpt. Sommige tellers worden door gebruikers ingevuld en dus zeker onbetrouwbaar. Andere voedingsmiddelen worden overgenomen uit buitenlandse databases. Daar tellen ze vaak de vezels bij de koolhydraten. Terwijl je vezels voor het dieet niet meetelt. NEVO is redelijk betrouwbaar voor losse middelen waar geen etiket opzit. Maar neem het altijd met een korreltje zout als je zelf gaat tellen. Verder is hoe je je voelt of wat de weegschaal of meetlint aangeven leidend, lijkt me? Blijf je gezond verstand gebruiken en varieer voldoende!

  2. Ine van der Heijden

    Hallo Anna-Karina,
    Leuk dat de film over de pompoenen en de soep weer geplaats is op faceboek.
    Dankjewel.
    Ben de hele week in het museum tijdens de herfstvakantie 14/22 oktober a.s.
    Groet, Ine van der Heijden

    1. Ine van der Heijden

      Deze week, herfstvakanyie z. Nederland weer pompoendagen en ik ben er weer actief!

  3. Je recept et zuurkool en pompoenpuree,hemels lekker……echt mijn
    Favoriet.

  4. Ine van der Heijden

    Beste Anna-Karina,

    Bedankt dat mijn filmpje weer op de info staat over pompoenen.
    Het wordt weer een groot spektakel in het Klok en Peelmuseum in Asten tijden de herfstvakantie van 22 oktober t/m 30 oktober 2016.
    Groetjes, Ine van der Heijden

  5. Wonend in de VS maakt dat ik me ben gaan verdiepen in pompoenen en ze niet alleen ben gaan zien als decoratie. In mijn kast heb ik een aantal van de hierboven beschreven pompoenen/squash liggen, klaar om verwerkt te worden in heerlijke recepten, die ik dan weer gerust van deze Nederlandse site afhaal? Dank je voor al je inspiratie!

    1. Ah maar in de VS verkopen ze er veel meer! Daar eten ze ze al veel langer! Deze week heeft Albert Heijn hier pompoenen in de aanbieding, dus er staan weer een paar nieuwe recepten in de steigers.

  6. Heerlijk, pompoen! Iedere vrijdag ontvang ik een tas met biogroenten uit de streek, daar kan ik de hele week van koken. Deze periode bevat de tas uiteraard regelmatig een pompoen. De soep heb ik inmiddels al gemaakt, die was heerlijk. Toevallig ben ik van plan komend weekend een pompoen-lasagne (pompoen in plakken snijden en dan in de oven voorgaren) met geitenkaas. Een vegetarisch receptje dus, al kun je er natuurlijk naar believen ook een laagje rul gehakt tussen doen. Heb jij ook al eens zoiets gemaakt? 😉

    Overigens ben ik heel blij met jouw recepten. Als diabeet type 2 ben ik altijd op zoek naar lekkere en aparte recepten met koolhydraten uit de lage GI. Ik kom erachter dat wij steeds vaker kiezen voor vegetarisch; dat zal zeker te maken hebben met die groentetas, want wát smaken die biologische groenten lekker…

    1. Pompoenlasagne staat inderdaad op mijn to do-lijst.
      Mijn kokkerelleritus is ook wel aangewakkerd door groentetassen in het verleden. Ik merk dat veel mensen door koolhydraatarm eten veel vaker zelf en dus ‘vers’ koken. Dat juich ik sowieso van harte toe! Ook wat minder vlees kan echt geen kwaad, gelukkig wordt nu ook van bovenaf een teveel aan bewerkt vlees keihard ontraden. Vegetarisch eten is niet eng 😉

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven