ratjetoe met puree

Ratjetoe met puree

“Ruik dan!”, zei mijn heer Hans. Inderdaad je moest deze ratjetoe met puree eens zelf kunnen ruiken… werkelijk verrukkelijk!  De ratjetoe kruidde ik met venkelzaad, tijm en Ras el Hanout en voor de puree gebruikte ik een combinatie van geurige knolselderij en romige koolraap. Eerlijk gezegd vind ik deze puree veel lekkerder dan gewone aardappelpuree! Het voegt aanzienlijk meer smaak toe aan je groentegerecht. Weet je niet precies hoe knolselderij of koolraap eruitzien? Onlangs schreef ik een artikel over 4 verschillende knollen koolraap, knolraap, meiraap en knolselderij. Die vier worden vaak door elkaar gehaald.

Ratatouille of ratjetoe met puree

Ratjetoe is Nederlands voor ratatouille. Ratatouille is oorspronkelijk een Frans gerecht van gestoofde groenten, die vooral in de Provence veel wordt gegeten. Men noemt het in Frankrijk ook wel kortweg Rata. Ook in andere landen rond de Middellandse Zee worden verschillende variaties van ratatouille gegeten. De samenstelling kan verschillen, maar basisingrediënten van de Franse ratatouille zijn: tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Dus deze “Hollandse pot” variant van mij mag daarom eigenlijk geen ratatouille heten, maar wel lekker!

NB: we hebben dit nu met zijn tweeën opgegeten omdat we niet geluncht hadden (foutje in de planning), maar normaal gesproken zou ik dit met drie opeten. Vandaar ca. 7,3 gr. koolhydraten pp.

Bekijk alle recepten met knolselderij.
Wil je eens een andere puree proberen? Deze puree met pompoen is ook heel lekker.

ratjetoe met puree

 

Zo maak je de ratjetoe met puree

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


ratjetoe met puree

Ratjetoe met puree

Wij houden deze geurige ratjetoe met puree helemaal vegetarisch, maar neem er gerust iets bij als je wilt. Franse pot op z'n "Hollands", puur genieten!
Afdrukken Reacties
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: stamppot
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

7,5 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 3 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Snijd plakken van de knolselderij en koolraap en schil de plakken. Snijd beide in stukjes en kook ze samen in 15 minuten gaar.
  • Snipper de ui en bak in olijfolie glazig in een hapjespan. Snijd de champignons boven de pan in plakjes. Snijd de paprika en courgette in blokjes en voeg samen met het venkelzaad, tijm en de Ras el Hanout toe. Bak 3 minuten, schep af en toe om, voeg zo nodig een scheutje water toe. Zet het vuur lager en laat met een deksel erop minstens tien minuten zachtjes gaar stoven. Proef de ratatouille af en voeg zo nodig nog wat peper en/of zout toe.
  • Giet de knolselderij en koolraap af en stoom even droog in de pan. Stamp (of gebruik een knijper) er een mooie zachte puree van met een klontje boter en roomkaas. Proef en breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Serveren
  • Schep de puree in een kookring op de borden, druk aan. Verwijder de ring en verdeel de ratjetoe over de borden.
  • Wij houden deze geurige ratjetoe met puree helemaal vegetarisch, maar neem er gerust iets bij als je wilt.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 reacties op “Ratjetoe met puree”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

190 Shares
Share149
Pin41
Tweet