ratjetoe met puree

Ratjetoe met puree

“Ruik dan!”, zei mijn heer Hans. Inderdaad je moest deze ratjetoe met puree eens zelf kunnen ruiken… werkelijk verrukkelijk!  De ratjetoe kruidde ik met venkelzaad, tijm en Ras el Hanout en voor de puree gebruikte ik een combinatie van geurige knolselderij en romige koolraap. Eerlijk gezegd vind ik deze puree veel lekkerder dan gewone aardappelpuree! Het voegt aanzienlijk meer smaak toe aan je groentegerecht. Weet je niet precies hoe knolselderij of koolraap eruitzien? Onlangs schreef ik een artikel over 4 verschillende knollen koolraap, knolraap, meiraap en knolselderij. Die vier worden vaak door elkaar gehaald.

Ratatouille of ratjetoe met puree

Ratjetoe is Nederlands voor ratatouille. Ratatouille is oorspronkelijk een Frans gerecht van gestoofde groenten, die vooral in de Provence veel wordt gegeten. Men noemt het in Frankrijk ook wel kortweg Rata. Ook in andere landen rond de Middellandse Zee worden verschillende variaties van ratatouille gegeten. De samenstelling kan verschillen, maar basisingrediënten van de Franse ratatouille zijn: tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Dus deze “Hollandse pot” variant van mij mag daarom eigenlijk geen ratatouille heten, maar wel lekker!

NB: we hebben dit nu met zijn tweeën opgegeten omdat we niet geluncht hadden (foutje in de planning), maar normaal gesproken zou ik dit met drie opeten. Vandaar ca. 7,3 gr. koolhydraten pp.

Bekijk alle recepten met knolselderij.
Wil je eens een andere puree proberen? Deze puree met pompoen is ook heel lekker.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelf deze geurige ratjetoe met puree

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Ratjetoe met puree

ratjetoe met puree

Door Anna-Karina Geplaatst september 26, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 3
  • Koolhydraten: ca. 7,3 khd gr. khd pp (3 uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

"Ruik dan!", zei mijn heer Hans. Inderdaad je moest deze ratjetoe met puree eens zelf kunnen ruiken... werkelijk verrukkelijk!  De …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd plakken van de verse knolselderij en koolraap en schil ze. Maak er stukjes van en kook in water met wat zout in 15 minuten gaar.
  2. Snipper de ui en bak gedurende 2 minuten in wat kokosolie of ghee glazig. Snijd ondertussen de champignons in plakjes, en maak van de paprika en courgette mooie blokjes. Doe de gesneden groenten bij de uien en bak even mee.
  3. Doe het venkelzaad, tijm en de Ras el Hanout erbij, roer door en voeg zonodig een scheutje water toe. Zet het vuur lager en laat met een deksel erop minstens tien minuten zachtjes gaar stoven.
  4. Giet de knolselderij en koolraap af en stamp (of gebruik een knijper) er een mooie zachte puree van met een klontje boter, roomkaas en breng de puree goed op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Proef de ratatouille en voeg zonodig nog wat peper en/of zout toe.
  5. Vorm de puree m.b.v. een kookring tot een mooi torentje op het bord en verdeel de ratjetoe erover en ernaast. Ik houd het vegetarisch maar neem er gerust iets bij als je wilt. Franse pot op z'n "Hollands", puur genieten!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 gedachten over “Ratjetoe met puree”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

150 Shares
Share117
Pin33
Tweet