“Ruik dan!”, zei mijn heer Hans. Inderdaad je moest deze ratjetoe met koolhydraatarme puree eens zelf kunnen ruiken… werkelijk verrukkelijk! De ratjetoe kruidde ik met venkelzaad, tijm en Ras el Hanout en voor de koolhydraatarme puree gebruikte ik een combinatie van geurige knolselderij en romige koolraap. Eerlijk gezegd vind ik deze puree veel lekkerder dan gewone aardappelpuree! Het voegt aanzienlijk meer smaak toe aan je groentegerecht. Het recept is bedoeld voor 3 porties en bevat dan 9.85 gram koolhydraten per portie.
Weet je niet precies hoe knolselderij of koolraap eruitzien? Eerder schreef ik een artikel over 4 verschillende knollen koolraap, knolraap, meiraap en knolselderij. Die worden vaak door elkaar gehaald.
Ratatouille?
Ratjetoe is Nederlands voor ratatouille. Ratatouille is oorspronkelijk een Frans gerecht van gestoofde groenten, die vooral in de Provence veel wordt gegeten. Men noemt het in Frankrijk ook wel kortweg Rata. Ook in andere landen rond de Middellandse Zee worden verschillende variaties van ratatouille gegeten. De samenstelling kan verschillen, maar basisingrediënten van de Franse ratatouille zijn: tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Dus onze ratjetoe met koolhydraatarme puree mag daarom geen ratatouille heten, want de aubergine ontbreekt 😉
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Wij zijn per 1-1-2025 met pensioen! Er komen niet wekelijks nieuwe recepten of nieuwe weekmenu’s bij. Maar er staan voldoende koolhydraatarme – keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de ratjetoe met puree
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Ratjetoe met puree
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Puree
- 200 g knolselderij, schoon gewogen
- 300 g koolraap, schoon gewogen
- 10 g roomboter
- 20 g roomkaas
- nootmuskaat, vers geraspt
- peper en zout
Ratjetoe groente
- 1 sjalot
- olijfolie, of ander bakvet
- 125 g kastanjechampignons
- 100 g paprika
- 300 g courgette
- 1 tl venkelzaad, of meer, naar smaak
- tijm, naar smaak
- ½ tl Ras el Hanout, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Puree
- Snijd plakken van de knolselderij en koolraap en schil de plakken. Snijd beide in stukjes en kook ze samen in 15 minuten gaar.
- Giet de knolselderij en koolraap af en stoom droog in de pan. Stamp (of gebruik een knijper) er een mooie zachte puree van met een klontje boter en roomkaas. Proef en breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Ratjetoe groente
- Snipper (terwijl de knolselderij kookt) de ui en bak in een hapjespan met olijfolie glazig. Snijd de champignons boven de pan in plakjes. Snijd de paprika en courgette in blokjes en voeg samen met het venkelzaad, tijm en de Ras el Hanout toe. Bak 3 minuten, schep af en toe om, voeg zo nodig een scheutje water toe. Zet het vuur lager en laat met een deksel erop minstens 10 minuten zachtjes gaar stoven. Proef de ratatouille af en voeg zo nodig nog wat peper en/of zout toe.
Serveren
- Schep de puree in een kookring op de borden, druk ietsje aan. Verwijder de ring en verdeel de ratjetoe over de borden.
- Wij houden deze geurige ratjetoe met puree helemaal vegetarisch, maar neem er gerust een stukje (vega) vlees bij als je wilt.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik heb deze puree nu een paar keer gemaakt. Voeg er een teentje verse knoflook aan toe en draai de puree in de keukenmachine mooi glad. Absolute blijver.
Dat is een lekkere uitbreiding, dank je wel!
Even een vraagje…. zijn er voor de onderdelen van de puree ook ongeveer de grammen aan te duiden?
Ik heb een knol knolselderij en een zak gesneden koolraap…. weet even niet zo goed wat de verhouding nu moet zijn.
Vast enorm bedankt en groetjes
Dea
Dit zijn 3 porties, neem zo ongeveer 500 gram bij elkaar, verhouding naar eigen inzicht. Eet smakelijk!
Even een vraag : wat zijn de gangbare hoeveelheden van vlees / vis / groente/ eieren die er per dag gegeten kunnen en mogen worden … het boek is prachtig de recepten zien er zeer smakelijk uit … maar ik weet nog niet goed , hoe en wat er per dag gegeten mag worden !
Portiegrootte is voor iedereen verschillend weer anders. Al mijn recepten gaan uit van normale gemiddelde porties. Maar er zijn nu eenmaal grotere eters en kleinere eters. En als je een groot lichaam hebt moet je ook iets meer eten om dat te ‘voeden’. Veel mensen moeten ook leren om te stoppen als ze verzadigd zijn, in plaats van door te eten ‘tot je niet meer kan’. Met aandacht eten en goed kauwen helpt je verzadigingsgevoel herkennen.
Een geweldig lekker recept zeg!
Vandaag deze ratjetoe gemaakt. Ik kan niet anders zeggen dan HEERLIJK!!!!
Ik ben een grote fan van Anna-Karina. Die kan er wat van en ik nu ook…
Dank je, je mag alle recepten uitproberen! En zegt het voort…
Wij eten wel 4x per week een recept van jou! Ik kook en zeg dan: vanavond heeft Anna-Karina gekookt! Leuk hè?
Oh, dat vind ik echt heel erg leuk om te horen! Daar doe ik het tenslotte allemaal voor 😉
Heerlijk dankjewel voor de inspiratie, deze is na een vakantie ver te zoeken, kan nu weer even vooruit!
Welkom thuis en succes!