Rabarber taartje met lemoncurd 15

rabarber taartje met lemoncurd

Een overheerlijke traktatie.  Met zo’n 3 gram koolhydraten per stuk, voor zo’n  bijzonder lekker rabarber taartje echt zeer acceptabel. Dit is een samengesteld taartje uit drie recepten: mozzarelladeeg, lemon curd en rabarber. Twee ervan staan al op de website. Het mozzarelladeeg (in mijn boek, blz. 26) kun je heel goed gebruiken als ‘bladerdeeg’ voor diverse hartige of zoete taarten. Dit deeg vormt ook de basis voor dit heerlijke rabarber taartje. Ik maakte de zoete variant van het deeg en voegde er dus wat zoetstof aan toe. Het recept voor de lemon curd liet ik ongewijzigd en vind je hier (in mijn boek, blz. 31). Het rabarberrecept (=groente, geen fruit!) is nieuw en staat hieronder.

Vier taartjes en kaasstengels of een grote taart?

Het rabarber taartje wordt zonder vulling gebakken, je vult ze vlak voor gebruik. Ook makkelijk om te bewaren. In principe kun je er van alles instoppen, ik besmeerde ze met roomkaas, lemon curd en rabarber met kaneel. Je kunt in plaats van rabarber ook vers fruit nemen. Je kiest zelf welke vorm je maakt. Meerdere kleine taartjes of een wat grotere taart waar je punten van snijdt. Ik koos voor 4 ronde taartjes van ongeveer Ø 10 cm.  Zo’n  eenpersoons-taartje is totaal ongeveer 2,7 gr. koolhydraten. Namelijk 0,7 gram khd voor de bodem plus 1,5 rabarber en  0,5 voor de lemon curd. Ik hield deeg over voor lekker krakende zoute kaasstengels. NomNomNom.

Oud, ach wat is oud…

De tijd vliegt, bijna weer een jaartje erbij op de kalender! Eerst 9 augustus mijn 57e vieren met dit heerlijke privé rabarber taartje. Dan begin ik daarna op mijn gemakje aan mijn 58e levensjaar. In mijn kinderbrein kwam mijn leven nooit verder dan het jaar 2000. Dan zou ik 40 worden! Dat was een magische leeftijd, zo oud!! Ik? En uiteraard zouden we in het apocalyptische jaar 2000 allemaal in aluminiumkleding lopen en in een glimmend futuristisch karretje door de lucht vliegen. Nu ben ik persoonlijk helemaal niet zo’n luchtfietser, maar zo’n karretje lijkt me wel wat eigenlijk. Misschien vraag ik er wel een voor mijn 80e verjaardag?

	rabarber taartje met lemoncurd

 

Kijk hier voor meer hartige tussendoortjes of gebak en koek.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je het Rabarber taartje

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Rabarber taartje met lemoncurd

rabarber taartje met lemoncurd

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 8, 2017

 • Aantal of hoeveelheid: 15 khd rabarber
 • Koolhydraten: zie onderaan recept voor het taartje (15 khd rabarber uit recept)
 • Voorbereiding: 10 minuten
 • Kooktijd: 5 minuten
 • Klaar in: 15 minuten

Koolhydraatarm mozzarelladeeg vormt de basis voor dit heerlijke rabarber taartje. Gevuld met roomkaas, lemon curd en homemade rabarber.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Lemon curd
  Het recept voor de lemon curd vind je hier.
 2. Mozzarelladeeg
  Het recept voor mozzarelladeeg vind je hier. Maak de zoete variant en druk het deeg met de hand in de gewenste (ingevette!) vorm.
 3. Rabarber
  Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukken van 2-3 centimeter.
 4. Smelt de boter in een ruime pan en voeg de rabarberstukjes, het water, de vanillesuiker, kaneel, zoetstof en wat zout toe. Schep alles om tot de 1e vezeltjes en de hoekjes van de rabarber loslaten. Temper de hittebron en laat de rabarber zachtjes pruttelen. Maak de compote zo gaar als je zelf wilt. Zelf hou ik van een compote met stukjes, dan is 5 minuten voldoende.
 5. Als je een hele fijne rabarber wilt, laat het dan zo'n 30 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Roer regelmatig om te voorkomen dat het aan kan branden. Zo nodig een lepeltje water toevoegen.
 6. Als je vindt dat de compote toch te dun is voeg je ietsje arrowroot toe om te binden.
 7. Proef en breng zo nodig extra op smaak. Ik deed er nog een kneepje Steviala Sweet Maple bij. Doe de rabarber over in een schone pot met deksel, laat afkoelen en bewaar koel tot gebruik. Stel de taartjes samen
 8. Zo'n eenpersoons-taartje bevat totaal ongeveer 3 gr. koolhydraten. Namelijk 0,7 gram khd voor de bodem plus 0,3 voor de roomkaas, 0,5 voor de lemon curd en 1,5 voor de rabarber.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet
Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 gedachten over “Rabarber taartje met lemoncurd

 • Janny

  Ik geniet van jouw boek en heerlijke recepten, heb alleen nog een vraagje, ik heb vanillearoma van dr.Oetker, is dat hetzelfde als essence?

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Die kun je in kleine hoeveelheden wel opmaken. Ik gebruik meestal vanille uit een peul of idem maar dan gedroogd. (staat er ook achter)
   Als je geen verse vanillezaad uit een peul (of gedroogd) gebruikt en toch echte (en natuurlijke) vanille wilt moet je op zoek naar ‘extract’. Maar je vindt in de supermarkten vaker flesjes met vanille aroma of essence. Dat zijn kunstmatige smaakstoffen. De sterkte is ook verschillend van de kunstmatige gebruik je maar een paar druppels, het extract per theelepel.

 • Xaris Delfos

  Sorry ik bedoelde inderdaad kokosmeel want dat kan ik hier op Kreta niet krijgen. Ben door dit koolhydraatarme eten nu 17 kilo lichter en ga dapper verder. Het is makkelijk vol te houden en ook nog eens erg lekker. Groetjes

 • Xaris Delfos

  Kalimera Anna Karina, beetje laat om je te feliciteren met je verjaardag. Zoals je ziet heb je een fan op Kreta. Ik woon hier nu 3 jaar en sinds kort volg ik jouw site. Moest wegens gezondheidsproblemen veel kilo’s afvallen en tot nu toe gaat het prima met deze nieuwe levensstijl. Hier op Kreta zijn helaas niet alle ingrediënten te krijgen, maar dan volg ik mijn eigen idee en dat werkt goed. Heb al veel recepten van je gemaakt en ben van plan om over 1 week het rabarber taartje te maken want dochter en kleinzoons komen hier logeren. Het enige ingrediënt dat ik hier niet kan kopen is kokosmelk, wat zou ik hier als vervanger voor kunnen gebruiken? Ik hoop op een goede raad en dan kunnen we smullen van jou rabarbertaartje. Groetjes van een Noord-Hollandse (kom uit Langedijk)vanaf een smoorheet Kreta.

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Kokosmelk? Ik denk dat je kokosmeel bedoelt? Dat is een meelsoort die behoorlijk vocht op kan slurpen. Zoek dus een vervanger die dat ook kan. Je kunt lupinemeel proberen of psylliumvezel (lees even deze info). Maar ook dat zijn producten die soms lastig te krijgen zijn.

 • Petra

  Goede avond Anna-Karina, nog op de valreep van harte gefeliciteerd met je verjaardag en nog heel veel gezonde jaren met mooie recepten. En dan gelijk van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen hoe blij ik met je boek ben. Al dikwijls recepten uit gemaakt en samen met mijn mijn heer Hans van gesmuld. 😉
  Zo duidelijk allemaal, dus ik zeg het nogmaals tegen de lezers van je website: koop dat boek daar krijg je geen spijt van.
  Lieve groetjes Petra