Wij zijn niet alleen fan van dit rabarber dessert met room omdat het zo lekker is maar ook omdat het ontzettend eenvoudig te maken is. Met een kwartiertje van je tijd en een paar ingrediënten maak je een zeer smaakvol dessert. Een soort dessert soep: fris, pittig en zoet tegelijk. Niet alleen ideaal als dessert, ook als verrassend weekend ontbijtje, of in een zomers brunchbuffet kun je ermee aankomen. Je kunt het zowel warm als koud eten. Ook is het fijn dat je uit het recept een liter – ofwel 8 porties à 125 ml maakt. Leuk om uit te delen of in te vriezen voor later. Bevat 2.8 gram koolhydraten per portie.
Rabarber dessert absoluut met room!
Omdat we een zoet dessert wilden, gebruikte ik aardbeien in het recept. Je zou ook frambozen kunnen nemen. Gebruik overigens gerust je eigen verhoudingen. Jij moet het eten dus je proeft zelf hoe je het het lekkerst vindt. Smaak is echt persoonlijk, dat maakt koken juist zo leuk. Het hangt ook af van hoe zoet of zuur de verschillende ingrediënten zijn als ze in je keuken liggen. De ene aardbei is waterig terwijl de ander enorm zoet smaakt. Proef! Ik voegde Greensweet geleisuiker toe (10 gr op de hele pan), die bindt ook gelijk een beetje.
Fris met pit
Door de toevoeging van limoenrasp en gember krijgt de frisse rabarber precies de nodige pit. Verder schreeuwt dit rabarber dessert wel echt om een dot room. Dat kan van alles zijn, wij hadden nog een beetje kokosroom van de hartige rabarbersoep over, die vulden we aan met wat Griekse yoghurt. Maar slagroom, roomkaas (meer zoutig) of mascarpone werkt evengoed. Of serveer een bolletje ijs bij. Het is maar net wat je in huis hebt en waar je eigen smaakvoorkeur naar uitgaat.
Garneer tips
Garneer het rabarber dessert met een crunchy mengsel van kokosrasp, pompoenpitten en hennepzaad, ook over van de hartige soep. Maar ter inspiratie: (pistache)nootjes, diverse pitten en zaden, verse munt, sinaasappelrasp, kardemom en/of vanille is ook lekker. Of wat te denken van gedroogde bloemblaadjes? Extra feestelijk!
Ik wou dat de afwas afwas…
Geloof me, het duurde veel en veel langer om het recept te beschrijven dan om het te maken! Dat is overigens met de meeste recepten zo. Dat koken voor de website is nog wel het minst tijdrovend. Ik vind alles wat er daarna komt wel leuk: foto’s maken & geschikt maken voor de website, verhaal en recept uitwerken, mail voor de nieuwsbrief inplannen. Maar de keuken opruimen en de afwas, mwah dát zou ik graag uitbesteden. Daar heeft mijn heer Hans nog eens een leuk lied over gezongen, opname bij de naschoolse opvang Gilles de Geus (1996 – Tja… heeft hij ook nog gedaan!)
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je het rabarber dessert met room
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Rabarber dessert met room (zoete rabarbersoep)
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 450 g rabarber
- 5 cm gemberwortel, vers
- kleine limoen, biologisch, rasp
- 400 ml water
- snuf zout
- 10 g Greensweet geleisuiker, (zie onder)
- 200 g aardbei
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 el kokosmelk, dikke
Topping, zie onder (optioneel)
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in stukjes van 4 cm.
- Rasp de gember en de schil van de limoen. Ik gebruik een stuk bevroren gember. Even een stuk schillen en raspen wat je nodig hebt de rest gaat weer terug in de diepvries. Ideaal!
- Kook de rabarber samen met de geraspte gember, limoenrasp, snufje zout en de Greensweet geleisuiker zachtjes gaar in een bodempje water. Ongeveer 6 – 7 minuten, dan begint de rabarber uit elkaar te vallen.
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Pureer ze samen met de rabarber met staafmixer. Proef en voeg naar eigen wens meer zoetstof toe.
- Meng de yoghurt met de kokosmelk. Schenk in kommetjes en garneer met Griekse yoghurt-kokosroom en bestrooi met een topping zoals onder. Zie voor andere tips de tekst. Zowel warm als (ijs)koud lekker!
- NB: Ik gebruik Greensweet geleisuiker (met agar-agar), dat bindt ook. Je kunt ook alleen zoetstof toevoegen of zelf agar-agar erbij doen. Agar-agar stolt bij kamertemperatuur en je hebt er heel weinig van nodig!
Topping
- Meng pompoenpitten met wat kokosrasp en hennepzaad.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijk! Pittig van de gember, lekkere toppings. Ik heb de pompoenpitten eerst geroosterd in een droge pan en op t laatst de kokosrasp ook even mee geroosterd. Een blijvertje!
Hoi Anna-Karina,
kun je de puree invriezen, denk je? Zonder de kokos/yoghurt? Denk het wel hè? Ik hou erg van rabarber maar m’n gezinsleden niet… dan kan ik gewoon 6 porties invriezen en er in de komende week 2 op eten… mmm!
Groetjes Conny
Ja dat moet kunnen lijkt me Conny.
zaaaaaalig, ik had dit al gemaakt. Ook lekker op een kha-cracker met st moret 🙂