pruimenchutney van eigen oogst

Pruimenchutney van eigen oogst

Uiteraard zijn pruimen op zich niet heel erg koolhydraatarm. Maar we zijn zo wijs met de oogst van onze pruimenboom dat we onze kostelijke homemade pruimenchutney jullie niet willen onthouden. We plaatsen het nog even als extra recept in de maand augustus, mocht je nog pruimen tegenkomen… dan weet je wat je ermee kunt doen!  Omdat je van die puike pruimenchutney maar heel weinig per keer eet, valt het met de te consumeren koolhydraten enorm mee, 2 gr khd per eetlepel van 15 ml. Wij zetten een kleine hoeveelheid bij een kaasplank, zie onder voor tips. Ook een lepeltje bij een stukje gegrild vlees of kip, stoofschotels of bij een lekkere burger pimpt de boel enorm op. Of smeer een beetje op een broodje oude kaas. Dat zijn allemaal prima manieren om zoiets lekkers als deze kruidige pruimenchutney wekenlang te mogen eten! Je gaat het vast nog vaker voorbij zien komen.

Pruimen, pruimen en nog eens pruimen

Onze vaste pottenkijkers (zo noemen we iedereen die over onze schouder meekijkt in onze potten en pannen) weten dat we vorig jaar verhuisd zijn naar een grotere keuken met een huis eromheen 😉 Bij het huis staat in het achtertuintje een appelboom, daar komen 2 ieniemienie appels aan per jaar. Maar ernaast staat een pruimenboom en die geeft belachelijk veel pruimen. Na pruimen uit het vuistje, pruimenclafoutis en pruimenjam maakten we toch ook nog een paar potten pruimenchutney. Veel weggegeven ook, maar inmiddels zijn we wel klaar met de pruimen. De rest mogen de vogels opeten.

Pruimenboom in onze tuin

pruimenchutney van eigen oogst

  kaasplank met pruimenchutney

Kaasplank met pruimenchutney

Wij kochten de kazen bij de Lindenhoff. Van links naar rechts zie je: 

  • Napoléon pyrénées brebis
  • Vijgenbrood
  • Pisé du lot
  • Onze homemade pruimenchutney
  • Taleggio DOP
  • Hansje (zo grappig…)
  • Selles-sur-Cher fermier AOP
  • Gouda gris sec 48+

(PS: dat vijgenbrood was niet voor onszelf)

Voor een lekkere kaasplank neem je verschillende kazen van zacht tot pittig, bijvoorbeeld: 
1. Witschimmelkazen (zoals Brie de Meaux of Camembert de Normandie)
2. Geiten- en schapenkazen (Crementell, geitenbrie of chèvre)
3. Harde en halfharde kazen (zoals Manchego, Passendale, Cheddar, Boerenkaas of Comté)
4. Rode korstkazen (zoals Chaumes, Reblochon of Bon Tallegio)
5. Blauwschimmels (zoals Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme d’Ambert of Roquefort)”

Ook lekker:

Zo maak je zelf die verrukkelijke pruimenchutney

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Pruimenchutney van eigen oogst


pruimenchutney van eigen oogst

Door Hans van Deelen Geplaatst augustus 20, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 750 ml/ 50 porties van 15 ml
  • Koolhydraten: 2 khd per el/15ml (750 ml/ 50 porties van 15 ml uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 50 minuten
  • Klaar in: 1 uur 5 minuten

Omdat je van die kostelijke pruimenchutney maar heel weinig per keer eet, valt het met de te consumeren koolhydraten enorm mee.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Was de pruimen en haal de pitten eruit. Verhit de pruimen met de gesnipperde uien, geperste knoflook, gesneden peper, geraspte gember, het mosterdzaad, kruidnagel en een flinke snuf zout in een pan met dikke bodem. Blijf net zolang roeren totdat de pruimen beginnen te kneuzen en pruttelen. Zet het vuur helemaal en laat een half uurtje heel zachtjes pruttelen. Roer af en toe en controleer of het niet aanbrandt. (Je kunt ondertussen de potjes in heet water steriliseren en op een theedoek laten uitlekken.)
  2. Proef na een half uur en voeg zoetstof naar smaak toe en een scheutje azijn. Laat het nog een kwartiertje heel zachtjes pruttelen.
  3. Schenk de pruimenchutney in de schone potten, draai de deksel erop en laat ondersteboven afkoelen. Genoeg voor wekenlang smullen!
  4. Haal telkens met een schone lepel de benodigde hoeveelheid eruit. Als je schoon werkt kun je de chutney minstens een maand goed houden in de koelkast. Zelf even kijken, ruiken en proeven als je twijfelt. Invriezen zou zelfs kunnen.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

46 Shares
Share1
Pin45
Tweet