Uiteraard zijn pruimen op zich niet heel erg koolhydraatarm. Maar we zijn zo wijs met de oogst van onze pruimenboom dat we onze kostelijke homemade pruimenchutney jullie niet willen onthouden. We plaatsen het nog even als extra recept in de maand augustus, mocht je nog pruimen tegenkomen… dan weet je wat je ermee kunt doen! Omdat je van die puike pruimenchutney maar heel weinig per keer eet, valt het met de te consumeren koolhydraten enorm mee, 1.6 gram koolhydraten per eetlepel (15 ml). Wij namen een kleine hoeveelheid bij een kaasplank, zie onder voor tips. Ook een lepeltje bij een stukje gegrild vlees of kip, stoofschotels of bij een lekkere burger pimpt de boel enorm op. Of smeer een beetje op een broodje oude kaas. Dat zijn allemaal prima manieren om zoiets lekkers als deze kruidige pruimenchutney wekenlang te mogen eten! Je gaat het vast nog vaker voorbij zien komen.
Pruimen, pruimen en nog eens pruimen
Onze vaste pottenkijkers (zo noemen we iedereen die over onze schouder meekijkt in onze potten en pannen) weten dat we vorig jaar verhuisd zijn naar een grotere keuken met een huis eromheen 😉 Bij het huis staat in het achtertuintje een appelboom, daar komen 2 ieniemienie appels aan per jaar. Maar ernaast staat een pruimenboom en die geeft belachelijk veel pruimen. Na pruimen uit het vuistje, pruimenclafoutis en pruimenjam maakten we toch ook nog een paar potten pruimenchutney. Veel weggegeven ook, maar inmiddels zijn we wel klaar met de pruimen. De rest mogen de vogels opeten.
Kaasplank met pruimenchutney
Voor een lekkere kaasplank neem je verschillende kazen van zacht tot pittig, bijvoorbeeld:
1. Witschimmelkazen (zoals Brie de Meaux of Camembert de Normandie)
2. Geiten- en schapenkazen (Crementell, geitenbrie of chèvre)
3. Harde en halfharde kazen (zoals Manchego, Passendale, Cheddar, Boerenkaas of Comté)
4. Rode korstkazen (zoals Chaumes, Reblochon of Bon Tallegio)
5. Blauwschimmels (zoals Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme d’Ambert of Roquefort)”
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je zelf die verrukkelijke pruimenchutney
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Pruimenchutney van eigen oogst
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 kg pruimen , schoon gewogen
- 1 ui,
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper , zonder zaadlijst voor een mildere chutney
- 2 cm gemberwortel, vers geraspt
- 1 el mosterdzaad
- ½ tl kruidnagel, gemalen
- zout
- scheutje appelazijn
- zoetstof , wij gebruikten 2 el Ery-bronze
Optioneel
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Was de pruimen en haal de pitten eruit. Verhit de pruimen met de gesnipperde uien, geperste knoflook, gesneden peper, geraspte gember, het mosterdzaad, kruidnagel en een flinke snuf zout in een pan met dikke bodem. Blijf net zolang roeren totdat de pruimen beginnen te kneuzen en pruttelen. Zet het vuur helemaal en laat een half uurtje heel zachtjes pruttelen. Roer af en toe en controleer of het niet aanbrandt. (Je kunt ondertussen de potjes in heet water steriliseren en op een theedoek laten uitlekken.)
- Proef na een half uur en voeg zoetstof naar smaak toe en een scheutje azijn. Laat het nog een kwartiertje heel zachtjes pruttelen.
- Schenk de pruimenchutney in de schone potten, draai de deksel erop en laat ondersteboven afkoelen. Genoeg voor wekenlang smullen!
- Haal telkens met een schone lepel de benodigde hoeveelheid eruit. Als je schoon werkt kun je de chutney minstens een maand goed houden in de koelkast. Zelf even kijken, ruiken en proeven als je twijfelt. Invriezen zou zelfs kunnen.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet