Pruimenchutney van eigen oogst

pruimenchutney van eigen oogst

Uiteraard zijn pruimen op zich niet heel erg koolhydraatarm. Maar we zijn zo wijs met de oogst van onze pruimenboom dat we onze kostelijke homemade pruimenchutney jullie niet willen onthouden. We plaatsen het nog even als extra recept in de maand augustus, mocht je nog pruimen tegenkomen… dan weet je wat je ermee kunt doen!  Omdat je van die puike pruimenchutney maar heel weinig per keer eet, valt het met de te consumeren koolhydraten enorm mee, 1.6 gram koolhydraten per eetlepel (15 ml). Wij namen een kleine hoeveelheid bij een kaasplank, zie onder voor tips. Ook een lepeltje bij een stukje gegrild vlees of kip, stoofschotels of bij een lekkere burger pimpt de boel enorm op. Of smeer een beetje op een broodje oude kaas. Dat zijn allemaal prima manieren om zoiets lekkers als deze kruidige pruimenchutney wekenlang te mogen eten! Je gaat het vast nog vaker voorbij zien komen.

Pruimen, pruimen en nog eens pruimen

Onze vaste pottenkijkers (zo noemen we iedereen die over onze schouder meekijkt in onze potten en pannen) weten dat we vorig jaar verhuisd zijn naar een grotere keuken met een huis eromheen 😉 Bij het huis staat in het achtertuintje een appelboom, daar komen 2 ieniemienie appels aan per jaar. Maar ernaast staat een pruimenboom en die geeft belachelijk veel pruimen. Na pruimen uit het vuistje, pruimenclafoutis en pruimenjam maakten we toch ook nog een paar potten pruimenchutney. Veel weggegeven ook, maar inmiddels zijn we wel klaar met de pruimen. De rest mogen de vogels opeten.

Kaasplank met pruimenchutney

Voor een lekkere kaasplank neem je verschillende kazen van zacht tot pittig, bijvoorbeeld: 
1. Witschimmelkazen (zoals Brie de Meaux of Camembert de Normandie)
2. Geiten- en schapenkazen (Crementell, geitenbrie of chèvre)
3. Harde en halfharde kazen (zoals Manchego, Passendale, Cheddar, Boerenkaas of Comté)
4. Rode korstkazen (zoals Chaumes, Reblochon of Bon Tallegio)
5. Blauwschimmels (zoals Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme d’Ambert of Roquefort)”

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

pruimenchutney van eigen oogst
kaasplank met pruimenchutney

Zo maak je zelf die verrukkelijke pruimenchutney

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Pruimenchutney van eigen oogst

pruimenchutney van eigen oogst
Door: van Deelen
Omdat je van die kostelijke pruimenchutney maar heel weinig per keer eet, valt het met de te consumeren koolhydraten enorm mee.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur 5 min

Voedingswaarde

Per portie van 15 ml
kcal 8.65 koolhydraten 1.6 geiwitten 0.19 gvetten 0.01 gvezels 0.48 g
Hoeveelheid (aan te passen)50 porties à 15 ml

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Was de pruimen en haal de pitten eruit. Verhit de pruimen met de gesnipperde uien, geperste knoflook, gesneden peper, geraspte gember, het mosterdzaad, kruidnagel en een flinke snuf zout in een pan met dikke bodem. Blijf net zolang roeren totdat de pruimen beginnen te kneuzen en pruttelen. Zet het vuur helemaal en laat een half uurtje heel zachtjes pruttelen. Roer af en toe en controleer of het niet aanbrandt. (Je kunt ondertussen de potjes in heet water steriliseren en op een theedoek laten uitlekken.)
  • Proef na een half uur en voeg zoetstof naar smaak toe en een scheutje azijn. Laat het nog een kwartiertje heel zachtjes pruttelen.
  • Schenk de pruimenchutney in de schone potten, draai de deksel erop en laat ondersteboven afkoelen. Genoeg voor wekenlang smullen!
  • Haal telkens met een schone lepel de benodigde hoeveelheid eruit. Als je schoon werkt kun je de chutney minstens een maand goed houden in de koelkast. Zelf even kijken, ruiken en proeven als je twijfelt. Invriezen zou zelfs kunnen.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top