Postelein met macadamia en kaas

postelein met macadamia en kaas

Vandaag hebben we een keto, voedzaam en super-snel-klaar bijgerecht voor je. Ook fijn als je – toch – gaat kamperen deze zomer! Staat met 10-15 minuten op tafel. Sappige postelein met macadamia en kaas. Postelein is een vrij onbekende bladgroente, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en India afkomstig is.  De meeste postelein die hier in de supermarkten ligt komt van Nederlandse bodem.  Postelein associeer ik met mijn kindertijd en het zwembad, als ik ’s zomers dan rozig terug kwam uit het zwembad stond er regelmatig postelein op het menu! Ik was er als kind al ongelooflijk dol op. Ik heb het weer helemaal herontdekt, ook vanwege de weinige koolhydraten. Dit recept bevat slechts 2.75 gram koolhydraten per portie!!

Postelein is dat gezond? Nou en of!

Postelein met macadamia en kaas is uitermate gezond. Postelein (ook best te vervangen door paksoi, andijvie of spinazie) is een prima bron van vezels, zeer laag in calorieën. De blaadjes zitten bomvol met vitamines en mineralen en zelfs omega 3 vetzuren. Bevat vitamine C en E, magnesium, ijzer en kalium.  Koolhydraten zitten er dan weer nauwelijks in, het plantje bevat slechts 1 gram koolhydraten per 100 gram.  Postelein slinkt behoorlijk bij het bereiden, reken daarom 400- 500 gram rauwe groente om 200 gram over te houden. Reken voor rauwe toepassingen 100-150 gram per persoon.

Bereiden van postelein

Postelein is een erg makkelijke groente om te bereiden. Je snijdt de eventuele worteltjes eraf. Ik moet zeggen dat ik vrijwel nooit een worteltje zie. Vervolgens alles goed wassen in koud water. Dat klusje mocht ik (AK) vroeger ook al doen. En ik kan je verklappen dat er voor zo’n groot gezin (10 kinderen) grote hoeveelheden postelein gewassen moesten worden.  Dus daar was ik wel een tijdje zoet mee.

Voor twee personen is het een berg minder werk. Na het wassen kun je de postelein eventueel snijden. Postelein kun je niet alleen koken, stoven en roerbakken, maar het is ook lekker om rauw te eten. Heerlijk in salades en stamppotten dus! Koken/roerbakken: 5-7 minuten, dan afgieten en goed laten uitlekken. Voor een salade meng je de gewassen en uitgelekte postelein met je andere salade ingrediënten en een dressing.  Voor onze keto postelein met macadamia en kaas hebben we de postelein simpel in een grote hapjespan geroerbakt.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

postelein met macadamia en kaas
postelein met macadamia en kaas

Zo maak je postelein met macadamia en kaas

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


postelein met macadamia en kaas

Postelein met macadamia en kaas

Heerlijk voedzaam en snel bijgerecht, deze postelein met macadamia en kaas. Smaakt eigenlijk overal wel bij. Wij aten het met een heerlijke vega burger, maar een gegrilde kippenpoot zou natuurlijk ook kunnen. Of een ouderwetse gehaktbal.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min

Voedingswaarde

Per portie (excl. burger)
kcal 233.6 koolhydraten 2.75 geiwitten 7.7 gvetten 19.85 gvezels 6.55 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Hak de noten grof en rasp de kaas.
  • Was de postelein en zwier droog in een centrifuge of slinger (buiten) in een schone theedoek.
    Snijd de groente een paar keer door. Roerbak de postelein in een ruime hapjespan met een lekkere klont goede roomboter op hoog vuur, zodat het snel slinkt. Druk het meeste vocht eruit. Roer de helft van de kaas erdoor en rasp er nootmuskaat over.

Serveren

  • Serveer met de rest van de kaas en de gehakte macadamia.
    Lekker met een vega hamburger of gegrilde kippenpoot.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


4 gedachten over “Postelein met macadamia en kaas”

  1. 5 sterren
    Ik heb winterpostelein gebruikt. Vrijgekomen vocht viel mee, omdat kaas vocht bindt, heb ik het vocht zo gelaten. Heb gemengde noten gebruikt (die had ik nog in huis).

  2. Nu doe ik een bekentenis; Heb van m’n leven nog geen postelein gegeten. Mijn moeder vond het hélemáál niet lekker, dus kwam het niet op tafel. In mijn beleving is postelein dus niet lekker. Aangezien je volgens mij met kaas alles smakelijk maakt, ga ik het toch eens proberen. Zodra ik het ergens in de winkel tegenkom koop ik het en ga jullie recept maken. Ja, ja, we worden avontuurlijk 😉

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top