Vandaag hebben we een keto, voedzaam en super-snel-klaar bijgerecht voor je. Ook fijn als je – toch – gaat kamperen deze zomer! Staat met 10-15 minuten op tafel. Sappige postelein met macadamia en kaas. Postelein is een vrij onbekende bladgroente, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en India afkomstig is. De meeste postelein die hier in de supermarkten ligt komt van Nederlandse bodem. Postelein associeer ik met mijn kindertijd en het zwembad, als ik ’s zomers dan rozig terug kwam uit het zwembad stond er regelmatig postelein op het menu! Ik was er als kind al ongelooflijk dol op. Ik heb het weer helemaal herontdekt, ook vanwege de weinige koolhydraten. Dit recept bevat slechts 2.75 gram koolhydraten per portie!!
Postelein is dat gezond? Nou en of!
Postelein met macadamia en kaas is uitermate gezond. Postelein (ook best te vervangen door paksoi, andijvie of spinazie) is een prima bron van vezels, zeer laag in calorieën. De blaadjes zitten bomvol met vitamines en mineralen en zelfs omega 3 vetzuren. Bevat vitamine C en E, magnesium, ijzer en kalium. Koolhydraten zitten er dan weer nauwelijks in, het plantje bevat slechts 1 gram koolhydraten per 100 gram. Postelein slinkt behoorlijk bij het bereiden, reken daarom 400- 500 gram rauwe groente om 200 gram over te houden. Reken voor rauwe toepassingen 100-150 gram per persoon.
Bereiden van postelein
Postelein is een erg makkelijke groente om te bereiden. Je snijdt de eventuele worteltjes eraf. Ik moet zeggen dat ik vrijwel nooit een worteltje zie. Vervolgens alles goed wassen in koud water. Dat klusje mocht ik (AK) vroeger ook al doen. En ik kan je verklappen dat er voor zo’n groot gezin (10 kinderen) grote hoeveelheden postelein gewassen moesten worden. Dus daar was ik wel een tijdje zoet mee.
Voor twee personen is het een berg minder werk. Na het wassen kun je de postelein eventueel snijden. Postelein kun je niet alleen koken, stoven en roerbakken, maar het is ook lekker om rauw te eten. Heerlijk in salades en stamppotten dus! Koken/roerbakken: 5-7 minuten, dan afgieten en goed laten uitlekken. Voor een salade meng je de gewassen en uitgelekte postelein met je andere salade ingrediënten en een dressing. Voor onze keto postelein met macadamia en kaas hebben we de postelein simpel in een grote hapjespan geroerbakt.
Wij zijn per 1-1-2025 met pensioen! Er komen niet wekelijks nieuwe recepten of nieuwe weekmenu’s bij. Maar er staan voldoende koolhydraatarme – keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je postelein met macadamia en kaas
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Postelein met macadamia en kaas
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 450 g postelein
- klont roomboter
- 10 g macadamia, grof gehakt
- 40 g geraspte kaas, 0 khd – indien zelf geraspt
- snufje nootmuskaat, vers geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Hak de noten grof en rasp de kaas.
- Was de postelein en zwier droog in een centrifuge of slinger (buiten) in een schone theedoek. Snijd de groente een paar keer door. Roerbak de postelein in een ruime hapjespan met een lekkere klont goede roomboter op hoog vuur, zodat het snel slinkt. Druk het meeste vocht eruit. Roer de helft van de kaas erdoor en rasp er nootmuskaat over.
Serveren
- Serveer met de rest van de kaas en de gehakte macadamia. Lekker met een vega hamburger of gegrilde kippenpoot.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik heb winterpostelein gebruikt. Vrijgekomen vocht viel mee, omdat kaas vocht bindt, heb ik het vocht zo gelaten. Heb gemengde noten gebruikt (die had ik nog in huis).
Heerlijk!
Nu doe ik een bekentenis; Heb van m’n leven nog geen postelein gegeten. Mijn moeder vond het hélemáál niet lekker, dus kwam het niet op tafel. In mijn beleving is postelein dus niet lekker. Aangezien je volgens mij met kaas alles smakelijk maakt, ga ik het toch eens proberen. Zodra ik het ergens in de winkel tegenkom koop ik het en ga jullie recept maken. Ja, ja, we worden avontuurlijk 😉
hahaha, nou ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden. Kent P. het ook niet?