Gewoon portobello met ei, niks meer niks minder. Nou oké, een beetje kaas en kruidenolie. Zoals jullie inmiddels misschien wel weten ben ik grote fan van gebakken eieren! Maar je kunt dus ook eieren bakken ín een portobello? Portobello’s zijn stiekempjes heel erg grote kastanjechampignons. De hoed van zo’n prachtige giga paddenstoel is soms wel wel 12 centimeter en leent zich bij uitstek om te vullen en daarna te bakken in de oven. Zelf ga je lekker douchen en daarna kun je genieten van je versgebakken ontbijt! Bovendien blijven de gevulde portobello’s heerlijk sappig als je ze bereid in de oven. Dat vullen kan met van alles, bijvoorbeeld met (vega)vlees, groenten of kaas. Maar waarom niet super makkelijk met een lekker voedzaam eitje? Ik hield het vandaag bij een heel basale versie, met een beetje veldsla erbij bevat het 2.25 gram koolhydraten per stuk.
Portobello met ei uitbreiden
Je kunt de portobello met ei ook prima serveren als hoofdgerecht, dan zou ik er wat salade bij nemen. Ook lekker als feestelijk voorgerecht of lunch. Je kunt het gerecht verder naar believen uitbreiden door het toevoegen van plakjes gebakken spek, ham of zalm. Bekleed de paddenstoel eerst met de plakjes en doe daarna het ei erin. Of misschien wil je liever een vegetarisch gerecht? Of heb je een restje groente over? Fijn gesneden en gegaarde groenten zoals paprika, bosui, sperzieboontjes of bleekselderij kun je uitstekend onderin de hoed doen. ’t Is eigenlijk maar net wat je aan restgroente hebt. Ik heb wel eens een restje bloemkoolnasi onderin gedaan, dat was ook echt niet verkeerd! Zie ook onder voor een paar andere recepten met portobello.
Bereiden van portobello’s, tips!
Even een paar dingen waar je op moet letten bij het bereiden van de portobello met ei.
- kies in de winkel mooie portobello’s: breed en mooi rond maar enigszins plat. Als de portobello’s té diep zijn dan duurt het te lang voor je ei gaar is.
- maak paddenstoelen nooit met water schoon, maar gebruik een borsteltje. Portobello’s nemen vocht op en wassen in water zorgt voor een smakeloze natte paddenstoel.
- als je echt een zachte, lopende dooier wilt, splits het ei dan vooraf. Laat vervolgens eerst het eiwit meebakken en voeg de dooier pas later toe.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Portobello met ei
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Portobello met ei, klaar terwijl je doucht!
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 2 portobello, mooie exemplaren
- 2 eieren
- 5 g kruiden, vers, peterselie, dille, bieslook
- 25 ml olijfolie
- 30 g boerenkaas, geraspt, 0 khd indien zelf geraspt
- peper en zout
Erbij (optioneel)
- 40 g veldsla
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een passende ovenschaal in.
- Borstel de portobello’s schoon en draai voorzichtig het steeltje eruit. Schraap met een lepeltje de lamellen uit de hoed.
- Maak een kruidenolie van gehakte verse kruiden en olijfolie. Kwast de binnenkant van de portobello in met de kruidenolie en zet ze in het ovenschaaltje.
- Bedek de bodem met een dun laagje geraspte kaas.
- Breek een ei in elke portobellohoed. En bak ze 15 – 25 minuten in de oven of tot het ei gestold is. NB: als je echt een zachte, lopende dooier wilt, splits het ei dan vooraf. Laat vervolgens eerst het eiwit meebakken en voeg de dooier pas later toe.
- Maal er wat peper en zout over en serveer met een schaaltje veldsla met hennepzaad, zoals op de foto.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat een heerlijk recept. En zo gemakkelijk. Ik heb het in een gewone voorverwarmde oven gezet op 200 graden en daarna een groenteschotel gemaakt. Helemaal gaar en lekker als subliem hoofdgerecht. Wat een verrassing.
Ik weet niet wat ik fout doe, maar bij mij word het altijd een natte ‘kledder’. Toch houd ik me aan de baktijden en heb het zelfs steeds een beetje bekort maar toch. Heb jij een oplossing?
Groetjes voor jullie.
Al het ei nog niet gestold is dan gewoon laten staan. Je zou de portobello halverwege kunnen ‘doorprikken’ zodat het vocht ook weg kan.
Dat doorprikken is de oplossing, het vocht komt nl van de portobello.
Dank je.
Gisteren je nieuwe kookboek ontvangen, de eerste heb ik al met veel plezier gebruikt !
Lekkere en goed te bereiden recepten ook voor een wat “ oudere” dame ?
De portobello als lunch gegeten met ei ( en punt paprika+ geitenkaas) in de oven gedaan.
Misschien niet goed begrepen maar ik miste de temperatuur van de stand van de oven en de benodigde tijd.
Douchen doet de één wat langer over dan de ander ?
Verder één en al lof over jullie recepten en enthousiastme!
Goede voortzetting en veel inspiratie.
Ik verwarm de oven ALTIJD voor, dus die handeling staat bovenaan: 180 graden hetelucht. En de tijd staat er echt in: 15-25 minuten, met de uitleg erbij waar de verschillende tijden op gebaseerd zijn.
Vandaag je nieuwe kookboek gehaald. Wat ziet het er prachtig uit. Gefeliciteerd met het resultaat. En wat fijn de weekmenu’s. Ik weet niet met wel recept ik vandaag het eerst begin. Dank voor de nieuwe aanwinst,
dank je!