Portobello met ei, klaar terwijl je doucht! 4

portobello met ei - gebakken

Zoals jullie inmiddels misschien wel weten ban ik grote fan van gebakken eieren! Maar wist je dat je ook eieren kunt bakken in een portobello? Jazeker, dat is heel leuk om te doen & lekker! Portobello’s zijn stiekempjes heel erg grote kastanjechampignons. De hoed van zo’n prachtige giga paddenstoel is soms wel wel 12 centimeter en leent zich bij uitstek om te vullen en daarna te bakken in de oven. Zelf ga je lekker douchen en daarna kun je genieten van je versgebakken ontbijt! Bovendien blijven de gevulde portobello’s heerlijk sappig als je ze bereid in de oven. Dat vullen kan met van alles, bijvoorbeeld met (vega)vlees, groenten of kaas. Maar waarom niet super makkelijk met een lekker voedzaam eitje? Ik hield het vandaag bij een heel basale versie. Gewoon portobello met ei, niks meer niks minder. Nou oké, een beetje kaas en kruidenolie. 

Portobello met ei uitbreiden

Je kunt de portobello met ei ook prima serveren als hoofdgerecht, dan zou ik er wat salade bij nemen. Ook lekker als feestelijk voorgerecht of lunch. Je kunt het gerecht verder naar believen uitbreiden door het toevoegen van plakjes gebakken spek, ham of zalm. Bekleed de paddenstoel eerst met de plakjes en doe daarna het ei erin.  Of misschien wil je liever een vegetarisch gerecht? Of heb je een restje groente over? Fijn gesneden en gegaarde groenten zoals paprika, bosui, sperzieboontjes of bleekselderij kun je uitstekend onderin de hoed doen. ‘t Is eigenlijk maar net wat je aan restgroente hebt. Ik heb wel eens een restje bloemkoolnasi onderin gedaan, dat was ook echt niet verkeerd! Zie ook onder voor een paar andere recepten met portobello.

portobello met ei

 

portobello met ei

Bereiden van portobello’s, tips!

Even een paar dingen waar je op moet letten bij het bereiden van de portobello met ei.

  • kies in de winkel mooie portobello’s: breed en mooi rond maar enigszins plat. Als de portobello’s té diep zijn dan duurt het te lang voor je ei gaar is.
  • maak paddenstoelen nooit met water schoon, maar gebruik een borsteltje. Portobello’s nemen vocht op en wassen in water zorgt voor een smakeloze natte paddenstoel.
  • als je echt een zachte, lopende dooier wilt, splits het ei dan vooraf. Laat vervolgens eerst het eiwit meebakken en voeg de dooier pas later toe.

Fotoserie: The making of portobello’s met ei

Ook lekker:

Zo maak je Portobello met ei

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Portobello met ei, klaar terwijl je doucht!

portobello met ei - gebakken

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 14, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 1,5 gr khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Gevulde portobello: portobello met ei, niks meer niks minder. Nou oké, een beetje kaas en kruidenolie.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en vet een passende ovenschaal in.
  2. Borstel de portobello's schoon en draai voorzichtig het steeltje eruit. Schraap met een lepeltje de lamellen uit de hoed.
  3. Maak een kruidenolie van gehakte verse kruiden en 2 el olijfolie. Kwast de binnenkant van de portobello in met de kruidenolie en zet ze in het ovenschaaltje.
  4. Bedek de bodem met een dun laagje geraspte kaas.
  5. Breek een ei in elke portobellohoed. En bak ze 15-25 minuten in de oven of tot het ei gestold is. NB: als je echt een zachte, lopende dooier wilt, splits het ei dan vooraf. Laat vervolgens eerst het eiwit meebakken en voeg de dooier pas later toe.
  6. Maal er wat peper en zout over en serveer met een schaaltje veldsla met hennepzaad, zoals op de foto.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Portobello met ei, klaar terwijl je doucht!

  • Joke Katgert

    Gisteren je nieuwe kookboek ontvangen, de eerste heb ik al met veel plezier gebruikt !
    Lekkere en goed te bereiden recepten ook voor een wat “ oudere” dame 😉
    De portobello als lunch gegeten met ei ( en punt paprika+ geitenkaas) in de oven gedaan.
    Misschien niet goed begrepen maar ik miste de temperatuur van de stand van de oven en de benodigde tijd.
    Douchen doet de één wat langer over dan de ander 🤭
    Verder één en al lof over jullie recepten en enthousiastme!
    Goede voortzetting en veel inspiratie.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ik verwarm de oven ALTIJD voor, dus die handeling staat bovenaan: 180 graden hetelucht. En de tijd staat er echt in: 15-25 minuten, met de uitleg erbij waar de verschillende tijden op gebaseerd zijn.

  • Els

    Vandaag je nieuwe kookboek gehaald. Wat ziet het er prachtig uit. Gefeliciteerd met het resultaat. En wat fijn de weekmenu’s. Ik weet niet met wel recept ik vandaag het eerst begin. Dank voor de nieuwe aanwinst,