pompoenpitten broodje

Pompoenpitten broodje, de lekkerste!

Van mijn lieve grote zus Thea kreeg ik een tijdje geleden een leuke mok van Zuss. Nou Thee die mok is helemaal perfect voor dit superlekkere pompoenpitten broodje, dank je wel hoor, x!  Sommige mensen zweren erbij en anderen haten het: koken met de magnetron. Het enige voordeel van magnetron is dat het broodje dan heel snel klaar is. Zo heb je in 2 minuten een ongelooflijk lekker vers broodje, van 1.4 gram koolhydraten per stuk, om te beleggen met van alles en nog wat! Dat is natuurlijk een uitkomst voor als je ‘s morgens niet teveel tijd kwijt wil zijn. Met de oven en Airfyer worden ze eigenlijk nóg lekkerder, zie onder. Je kunt in beide gevallen gevallen de droge broodmix in een iets grotere hoeveelheid maken, dan hoef je daar alleen de natte ingrediënten aan toe te voegen.

Voorraadje broodmix maken

Er is wel een (behoorlijk) nadeel, je kunt zo’n magnetronbroodje niet bewaren, maar je kunt wel een voorraadje van de mix maken. Maal daarvoor 6 x de hoeveelheid droge ingrediënten. Je hebt dan 180 gram pompoenpitten broodmix, dat is genoeg voor zes broodjes. Neem 30 gram van deze mix voor een broodje en doe daar 1 tl slagroom en een ei bij. Roer goed door en bak het broodje volgens de beschrijving in het recept. Bewaar de broodmix (maximaal een paar weken) goed afgesloten, droog, donker en koel.

Pompoenpitten broodje

Dit verse broodje smaakt echt naar brood en er gaat géén amandelmeel of kokosmeel in. Sommige van jullie hebben aan beide meelsoorten een hekel. Het hoofdbestanddeel van het broodje bestaat uit pompoenpitten, vandaar dat ik het een pompoenpitten broodje noem. Daarnaast zorgen de hennepzaadjes voor een wat romige, licht noot-achtige smaak. Terwijl de sesamzaadjes en het zout voor een beetje pit zorgen. De structuur krijgt het broodje van het ei, de slagroom en de psylliumvezels. Als je het broodje in de magnetron bakt, droogt het na het bakken snel uit. Het best kun je het brood dus direct consumeren of de oven of airfryer gebruiken. Zijn je broodjes toch een beetje oudbakken geworden? Doe ze in een broodrooster voor toastjes. Of bak er wentelteefjes van met ei, kaneel en ‘suiker’. Of besmeer ze aan beide zijden met boter, beleg met (geiten)kaas en maak er mini-tosti’s van. *Kwijl*

Oven en Airfyer

Bak je liever niet in de magnetron of ben je benieuwd naar het verschil? Bak de broodjes dan in de gewone oven of Airfryer. Dan moet je wel wat langer wachten op je broodje. Zelf vind ik ze uit de oven nóg lekkerder! Ik nam 4 x het recept en maakte zo 8 broodjes, type Yorkshire puddingvorm (de iets duurdere non stick is echt beter). Verwarm de hetelucht oven/airfryer voor op 175 graden. Gaar het broodje in 10-15 minuten. In de AirFryer is de baktijd iets korter, zo’n 6 minuten. Bak ze zeker niet te lang, dan worden ze te droog.

 

Kijk hier voor meer broodachtigen.

Op de foto’s zie je een mini-tosti en de magnetronbroodjes met een paar lekkere kaasje bij wijze van snack. Echt goed waardeloos hoor dit dieet!

pompoenpitten magnetronbroodje

	pompoenpitten magnetronbroodje, mini tosti!

 

Zo maak je het pompoenpitten broodje

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


pompoenpitten broodje

Pompoenpittenbroodje, de lekkerste!

door Anna-Karina van Denderen
Dit verse pompoenpitten broodje uit de magnetron is klaar in 2 minuten. In de oven of airfryer duurt het 10 minuten. Het smaakt echt naar brood en er gaat geen amandelmeel of kokosmeel in!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 33

5 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Ontbijt
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: brood & crackers, snel
Voorbereiden: 5 min
Koken: 2 min
Extra voor oven/airfryer: 10 min
Totale tijd: 7 min

Voedingswaarden

Per broodje, exclusief beleg
Calorieën 235.9 kcal
Koolhydraten 1.4 g
Eiwit 13.6 g
Vet 18.8 g
Vezels 3.7 g

Uit recept

1 broodje

Ingrediënten

Bereiden

  • Meng en maal de pitten, zaden, vezels, zout en bakpoeder met een koffiemolentje of in de keukenmachine tot meel. De zaadjes hoeven niet helemaal fijn. Doe het meel in een magnetronbestendig schaaltje en roer de slagroom en het ei erdoor. Mok: 9,5 cm x Ø 7 cm. Voor de oven een lagere vorm gebruiken.
  • Bak het pompoenpittenbroodje 90 seconden in de magnetron op 1000 W of tot het gaar is. Als je een ander Wattage instelt of een andere vorm gebruikt, dan moet je waarschijnlijk de tijd aanpassen. De 1e keer zul je even moeten ontdekken hoe het bij jouw magnetron werkt.
  • Schud het broodje direct uit de vorm op een bordje, pas op heet! Snijd er dunne sneetjes van, beleg naar keuze en consumeer onmiddellijk.
Oven of Airfryer
  • Neem 4 x het recept en maak 8 broodjes, type Yorkshire puddingvorm.
    Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bak 10-15 minuten.
    Verwarm de AirFryer voor op 175 °C en bak 6 minuten.
  • Bak ze zeker nooit te lang, dan worden ze te droog
Is je baksel groen of paas geworden?
  • Groen: dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen kan helpt.
    Paars: dan heb je niet uitsluitend de vezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
    De smaak van die groene of paarse broodjes is wel normaal en je kunt het gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit….

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 2.383 keer, 10 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

80 reacties op “Pompoenpitten broodje, de lekkerste!”