Van mijn lieve grote zus Thea kreeg ik een tijdje geleden een leuke mok van Zuss. Nou Thee die mok is helemaal perfect voor dit superlekkere pompoenpitten broodje, dank je wel hoor, x! Sommige mensen zweren erbij en anderen haten het: koken met de magnetron. Het enige voordeel van magnetron is dat het broodje dan heel snel klaar is. Zo heb je in 2 minuten een ongelooflijk lekker vers broodje, van 1.4 gram koolhydraten per stuk, om te beleggen met van alles en nog wat! Dat is natuurlijk een uitkomst voor als je ‘s morgens niet teveel tijd kwijt wil zijn. Met de oven en Airfyer worden ze eigenlijk nóg lekkerder, zie onder. Je kunt in beide gevallen gevallen de droge broodmix in een iets grotere hoeveelheid maken, dan hoef je daar alleen de natte ingrediënten aan toe te voegen.
Voorraadje broodmix maken
Er is wel een (behoorlijk) nadeel, je kunt zo’n magnetronbroodje niet bewaren, maar je kunt wel een voorraadje van de mix maken. Maal daarvoor 6 x de hoeveelheid droge ingrediënten. Je hebt dan 180 gram pompoenpitten broodmix, dat is genoeg voor zes broodjes. Neem 30 gram van deze mix voor een broodje en doe daar 1 tl slagroom en een ei bij. Roer goed door en bak het broodje volgens de beschrijving in het recept. Bewaar de broodmix (maximaal een paar weken) goed afgesloten, droog, donker en koel.
Pompoenpitten broodje
Dit verse broodje smaakt echt naar brood en er gaat géén amandelmeel of kokosmeel in. Sommige van jullie hebben aan beide meelsoorten een hekel. Het hoofdbestanddeel van het broodje bestaat uit pompoenpitten, vandaar dat ik het een pompoenpitten broodje noem. Daarnaast zorgen de hennepzaadjes voor een wat romige, licht noot-achtige smaak. Terwijl de sesamzaadjes en het zout voor een beetje pit zorgen. De structuur krijgt het broodje van het ei, de slagroom en de psylliumvezels. Als je het broodje in de magnetron bakt, droogt het na het bakken snel uit. Het best kun je het brood dus direct consumeren of de oven of airfryer gebruiken. Zijn je broodjes toch een beetje oudbakken geworden? Doe ze in een broodrooster voor toastjes. Of bak er wentelteefjes van met ei, kaneel en ‘suiker’. Of besmeer ze aan beide zijden met boter, beleg met (geiten)kaas en maak er mini-tosti’s van. *Kwijl*
Oven en Airfyer
Bak je liever niet in de magnetron of ben je benieuwd naar het verschil? Bak de broodjes dan in de gewone oven of Airfryer. Dan moet je wel wat langer wachten op je broodje. Zelf vind ik ze uit de oven nóg lekkerder! Ik nam 4 x het recept en maakte zo 8 broodjes, in een speciale vorm (niet meer verkrijgbaar) met 4 gaten van ongeveer 10 cm doorsnee. Heb je die vorm niet? Neem dan taartvormpjes met uitneembare bodem, of vormpjes van Action (een paar euro) die hebben ongeveer hetzelfde formaat. Verwarm de hetelucht oven/airfryer voor op 175 graden. Gaar het broodje in 10-15 minuten. In de AirFryer is de baktijd iets korter, zo’n 6 minuten. Bak ze zeker niet te lang, dan worden ze te droog.
Kijk hier voor meer broodachtigen.
Op de foto’s zie je een mini-tosti en de magnetronbroodjes met een paar lekkere kaasje bij wijze van snack. Echt goed waardeloos hoor dit dieet!

Zo maak je het pompoenpitten broodje
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Pompoenpittenbroodje, de lekkerste!
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 33
Voedingswaarde
Ingrediënten
- 10 g pompoenpitten
- 8 g hennepzaad
- 7 g sesamzaad
- 2 g psylliumvezel - < klik. Let op welke!
- snufje zout
- 2 g bakpoeder - (wijnsteen) ½ tl
- 5 ml slagroom
- 1 ei/eieren
De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!
Bereiden
- Meng en maal de pitten, zaden, vezels, zout en bakpoeder met een koffiemolentje of in de keukenmachine tot meel. De zaadjes hoeven niet helemaal fijn. Doe het meel in een magnetronbestendig schaaltje en roer de slagroom en het ei erdoor. Mok: 9,5 cm x Ø 7 cm. Voor de oven een lagere vorm gebruiken.
- Bak het pompoenpittenbroodje 90 seconden in de magnetron op 1000 W of tot het gaar is. Als je een ander Wattage instelt of een andere vorm gebruikt, dan moet je waarschijnlijk de tijd aanpassen. De 1e keer zul je even moeten ontdekken hoe het bij jouw magnetron werkt.
- Schud het broodje direct uit de vorm op een bordje, pas op heet! Snijd er dunne sneetjes van, beleg naar keuze en consumeer onmiddellijk.
Oven of Airfryer
- Neem 4 x het recept en maak 8 broodjes, type Yorkshire puddingvorm. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bak 10-15 minuten. Verwarm de AirFryer voor op 175 °C en bak 6 minuten.
- Bak ze zeker nooit te lang, dan worden ze te droog
Is je baksel groen of paas geworden?
- Groen: dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen kan helpt.Paars: dan heb je niet uitsluitend de vezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline. De smaak van die groene of paarse broodjes is wel normaal en je kunt het gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit….
© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten
Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.
- Lekker & makkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659801
- Gewoon Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659818
- Verrukkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659870
Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!
![]() |
![]() |
![]() |
Wat een feest is dit broodje!! Echt smullen 😋
Lekkerrr! Beetje lastig afwegen die kleine hoeveelheden, dus maar dubbele hoeveelheid gemaakt in airfryer.
Dat kan ook!
Super heerlijk! Ik maakte acht maal het recept voor acht broodjes uit de Yorkshire vormen. Dus kreeg ik dubbeldikke broodjes voor als je echt weer eens een stevige hap wilt nemen. Teveel voor één keer? Snij in tweeën en geniet toch van de heerlijke zachtheid vanbinnen. Maar ik weet zeker dat je verleiding van een hele eten niet kunt weerstaan.
Vandaag voor de derde keer de broodjes gebakken. Nu had ik er wat kaas en italiaanse kruiden bij gedaan. Oh… wat was dat lekker!. Dank jullie wel voor het delen van dit recept
Fijne dag verder
Groet, Wilma
Dank je wel; jij ook een mooie dag verder!
Een paar dagen geleden postte ik dat ik het brood gemaakt had. Wij vinden persoonlijk het breekbrood lekkerder, maar vandaag heb ik van de broodjes tosti’s gemaakt. Met kaas beleggen en in de pan. Wat mayonaise erbij. Mijn broodjes waren best dik en rond geworden, het grappige is nu dat we beide het gevoel hadden dat we een broodje hamburger aten, dezelfde structuur! De volgende keer gooi ik er eens wat gehaktkruiden door voordat ik ze weer als een tosti in de pan bak, wat sla en een augurk er bij misschien.
Wilde het toch even delen. Wij worden blij van de grote variatie die er zit in jullie gerechten.
En wij worden heel blij van zulke gezellige reacties. Eet smakelijk!
Je heerlijke pompoenbrood gemaakt.
Heb de pitten niet te fijn gemaakt omdat ik geen keukenmachine heb. Wel even in de vijzel gedaan. Heb er Italiaanse kruiden bij door gedaan.
En ook wat extra zonnebloempitten en chiazaad als vervanger Van de sesamzaad. In een wafelsilicoon wordt ie prachtig met de aangegeven tijd.
In kleine tulbandvormen kwartiertje extra gedaan.
Het is heerlijk! We vinden het lekkerder dan het koolhydraatarme brood uit de winkel. Wederom dank je wel voor het delen!
Graag gedaan, mooi weekend verder!
Hallo Karina of Bert Vos? Misschien inderdaad handig als je geen ei hebt dan ciazaad.
Als je dus het zadenmix meel vooraf in( voorraad) wilt maken moet dan het ciazaad pas s’ochtends in het water en dan toevoegen want dat wordt toch altijd een gelei dikte?
En heb je dan evengoed zoveel psyliumvezel nodig? dat bindt toch ook? Fijne zondag nog🤔
Ha Anna-Karina,
Net een heerlijk brood in de oven staan van de omegazadenmix!!
Ik wilde ook graag het pompoenpitten broodje eens maken. Omdat ik al eens een miskoop heb gehad met zo’n vorm wil ik nu graag een goede. Jij had het in dit recept over de non stick. ( wat betekent dat eigenlijk?)
Bij Bol was die niet meer leverbaar. Omdat ik de prijs niet weet kan ik ook niet zien welke ik nu moet hebben. Ik zie prijzen van €4,50 tot €19,- Kun jij me een advies geven?
Non Stick betekent: Niet plakken 😉 Je bedoelt toch de Yorkshire pudding-achtige vorm, met 4 van gaten van ongeveer 8 cm? Ja dat is lastig, de goedkope versie kan, maar die moet je echt wel goed invetten. Vormen nooit in de vaatwasser en niet schuren met een sponsje of schuurmiddel. Je zou ook tartelette vormpjes kunnen nemen van siliconen? Of siliconen inzet muffinvormpjes (budget, Xenos). Maar omdat elke vorm z’n eigen inhoud heeft moet je zelf wel even de baktijd in de gaten houden. In principe kan elk redelijk klein vormpje, zelfs ramekins als je ze maar goed invet of bakpapier gebruikt.
Dank je wel voor je antwoord. Die vorm bedoelde ik inderdaad. Maar je kunt natuurlijk niet zien welke vorm nu inderdaad niet plakt. Ik zie dat Blokker er ook een heeft. Die kost dus ook weer €19. Als dat echt de prijs is voor een goede dan ga ik overstag, maar hoe weet je dit? Blijft dat dus een gok? Of heeft er iemand ervaring?
Inderdaad die van Masterclaas (Blokker is goed, inderdaad niet goedkoop!) de laag die erop zit is een beetje grijs en licht gespikkeld. Wees er zuinig op, niet in de vaatwasser, geen sponsjes en hij gaat de rest van je leven mee!
Ik heb de yorkshire puddingvorm zojuist besteld. Dank voor je goede raad. Ik wil er inderdaad lang mee doen.
Gaat vast goed bevallen!
Hoi, de slagroom die gebruikt wordt in jullie gerechten moet die mager, halfvolle of volle zijn?
Bij voorkeur gebruiken we volvette producten bij een koolhydraatarme leefstijl. Je hebt juist vet nodig.
Het brood is heerlijk, echter hebben wij een poging gedaan om de eieren te vervangen voor chiazaad. De smaak is heerlijk. Zo hebben wij het gemaakt:
voor 1 brood
4 el/ pompoenpitten
4 el/ hennepzaad
4 el/ sesamzaad
2 el/psylliumvezel
snufje zout
2 tl /bakpoeder (wijnsteen)
4 tl /yoghurt
4 eetlepels chiazaad.
12 eetlepels water
1 ovenschaal met bakpapier
Bereiding
1 verwarm de oven voor op 175 graden
2: Meng de chiazaad met het water
3:Meng en maal alle droge ingrediënten (pitten, zaden (behalve chiazaad), vezels, zout en bakpoeder) met een koffiemolentje of in de keukenmachine tot meel. De zaadjes hoeven niet helemaal fijn.
4: Doe het meel in het bakpapier en dan in een ovenbestendig schaal en voeg de yoghurt en het water met het chiazaad toe. Roer alles heel goed door elkaar. Bak het pompoenpittenbroodje op 175 graden 45 minuten
Ik eet amper brrodachtige dingen, daarom kwam dit recept me goed uit. Gisteravond de droge ingrediënten gemalen, vanmorgen afgebakken in de magnetron. Ik heb geen sesamzaad gebruikt, maar chia zaad. Dat had ik nog in huis. Heerlijk! Ik had een soufflé schaaltje gebruikt, bleek een mooie maat. Nog een tip: omdat ik voor 1 theelepel slagroom geen pakje slagroom wilde open maken, heb ik een theelepel karnemelk gebruikt. Ten eerste was dat pak al open en ten tweede wordt het broodje luchtiger. Omdat je iets zuur bij het bakpoeder voegt. En het gaat vast ook wel lukken met een theelepel (koffie) melk.
Ik was erg blij met mijn broodje, bedankt weer voor dit handige recept!
Dank je graag gedaan! (ik denk dat het met yoghurt ook prima gaat, dat hebben meer mensen standaard in huis)
waarom worden de khd van het wijsteenbakpoeder niet vermeld ?
is toch 0,88 khd voor 2 gram !
ik kom uit op 1,7 khd per broodje (incl. vezels)
Wijnsteenbakpoeder is verwaarloosbaar qua koolhydraten, andere bakpoeders kunnen meer khd bevatten.
Vanmorgen eindelijk is een keertje geprobeerd, had het al vaker zien staan. Woh wat jammer dat ik dit niet eerder geprobeerd heb, heerlijk zeg ! ! Ga meteen een grotere hoeveelheid meel maken, alleen nog eitje en roomboter erbij en per dag bakken. Zo gebeurd 9 minuten in een souflebakje (ingevet) in de airfryer op 160° en klaar. Plakje kaas en plakje vleestomaat er bovenop, wat wil je nog meer voor ontbijt ? ??
Niks eigenlijk, lijkt mee heerlijk Petra! Ik ga komend weekend 2 stokbroodjes ervan maken! 1 met pompoenpitten en 1 met sesamzaad. Als ze goed lukken zie je ze weer verschijnen 😉
wat een heerlijk recept! ik heb er een geprobeerd in de magnetron en de anderen in de oven, die hebben ook mijn voorkeur, het word een soort van Pitabroodje heerlijk belegd met avocado en een tomaat. Het broodje uit de magnetron, vond ik ook wat droger. Daar ik geen hennepzaad meer in huis had heb ik er toch wat amandelmeel doorgedaan.
Ik vind ze heerlijk, en neem er bijna dagelijks eentje mee naar m’n werk. Heb een voorraadje meel gemaakt, en is ‘s morgen in twee minuten gepiept. Het enige ‘probleem’ waar ik tegenaan loop is dat waarschijnlijk door het rijzen het broodje aan de onderkant wat heel erg luchtig is, daar vallen altijd grote gaten. Hij komt dus zelden mooi uit de vorm. Enig idee hoe dat kan komen?
Zeker weten doe ik het niet maar dat zou kunnen komen doordat de kracht van de magnetron daar anders is. Al eens een ander vormpje gebruikt?
Wat een lekker en makkelijk recept! Ik had geen slagroom in huis en deed er een theelepeltje Griekse yoghurt doorheen.
Echt top dit broodje. Is mn weekend broodje geworden. Dankjewel 🙂
Hoi,
Ik heb vandaag je recept geprobeerd. Geweldig! Inderdaad eindelijk iets wat niet alleen naar ei smaakt.
Maar ook ik heb het probleem dat de broodjes niet uit de vorm willen. Ik heb ze gebakken in souffle-bakjes die ik heb ingevet met olijfolie en ik heb ze gebakken in een muffinvorm. Ook ingevet. Bij beide bleef de bodem vastzitten.
Heb jee tip voor mij?
Groet,
Wilna
Met goed invetten zou het wel moeten lukken eigenlijk. Liefst de vorm NIET in de afwasmachine! En anders zou ik er natgemaakt en uitgeknepen bakpapier inleggen (ook iets invetten). Dan til je de vorm er zo uit.
Heb de basisbroodjes (zoete versie) van de week gebakken, ze zijn erg lekker! De grootte viel mij wel een beetje tegen, omdat ze op de foto groter lijken. Heb de helft ingevroren, na ontdooien (opwarmen in de magnetron) waren ze ook nog heerlijk. Lekker met kaas als beleg. Kan ze aanbevelen.
De maten staan er bij, gelukkig smaakten ze lekker!
Heb met dit recept gemaakt, met een plakje ontbijtspek in muffin vorm. 5x het recept gebruikt. En mijn man vind ze heerlijk, ik ga ze straks proberen.
Lijkt me een heerlijk broodje maar ik heb geen hennepzaad.
Kan ik dat weglaten of vervangen door iets anders?
Ik weet niet precies wst de functie is van hennepzaad in dit broodje?
Ik hoor het graag
Hennepzaad heeft een heerlijk nootachtige romige smaak. Maar je kunt ook bv. meer pompoenpitten nemen. Wel even crunchen.
Hoe vaak mag je zo’n broodje eten?
Ik weet niet wat je van plan was…? Maar alles met mate uiteraard. Ze verzadigen enorm door de vezels, dus je gaat er vast niet heel veel van eten. Hou in elk geval de verhouding tussen de vezels en je vochtinname in de gaten.
Heerlijk, deze broodjes, die inderdaad een op gewoon brood gelijkende structuur hebben. Een heel aangename afwisseling, dankjewel!
Heerlijk broodje en heel gemakkelijk te maken. Goede vervanger voor een boterham.
Bedankt Anna Karina
Hallo Anna karina,
ik heb dit broodje gemaakt en ervan zitten smullen.
Ik had het in een “keramieke pannetje” gemaakt, en het kwam er als een mooi bolletje uit.
met roomboter en Zwitserse kaas, mjammie wat lekker was dat.
ik ga een voorraadje “meel” maken dan is het bakken zo gepiept.
bedankt weer voor dit aparte,en lekkere recept.
groetjes, Lia.
Graag gedaan. Ik vind ze uit de oven ook heel lekker, toch weer heel anders.