Pompoenpitten broodje, de lekkerste! 44

pompoenpitten broodje

Van mijn lieve grote zus Thea kreeg ik een tijdje geleden een leuke mok van Zuss. Nou Thee die mok is helemaal perfect voor dit superlekkere Pompoenpitten broodje, dank je wel hoor, x!  Sommige mensen zweren erbij en anderen haten het: koken met de magnetron. Het enige voordeel van magnetron is dat het broodje dan heel snel klaar is. Zo heb je in 2 minuten een ongelooflijk lekker vers broodje om te beleggen met van alles en nog wat! Dat is natuurlijk een uitkomst voor als je ‘s morgens niet teveel tijd kwijt wil zijn. Met de oven en Airfyer worden ze eigenlijk nóg lekkerder, zie onder. Je kunt in beide gevallen gevallen de droge broodmix in een iets grotere hoeveelheid maken, dan hoef je daar alleen de natte ingrediënten aan toe te voegen.

 

Voorraadje broodmix maken

Er is wel een (behoorlijk) nadeel, je kunt zo’n magnetronbroodje niet bewaren, maar je kunt wel een voorraadje broodmix maken. Maal daarvoor 6 x de hoeveelheid droge ingrediënten. Je hebt dan 180 gram pompoenpittenbroodmix, dat is genoeg voor zes broodjes. Neem 30 gram van deze mix voor een broodje en doe daar 1 tl slagroom en een ei bij. Roer goed door en bak het broodje volgens de beschrijving in het recept. Bewaar de broodmix -maximaal een paar weken zou ik denken- goed afgesloten, droog, donker en koel.

pompoenpitten magnetronbroodje

Pompoenpitten broodje

Dit verse broodje smaakt echt naar brood en er gaat géén amandelmeel of kokosmeel in. Sommige van jullie hebben aan beide meelsoorten een hekel. Het hoofdbestanddeel van het broodje bestaat uit pompoenpitten, vandaar dat ik het een pompoenpitten broodje noem. Daarnaast zorgen de hennepzaadjes voor een wat romige, licht nootachtige smaak. Terwijl de sesamzaadjes en het zout voor een beetje pit zorgen. De structuur krijgt het broodje van het ei, de slagroom en de psylliumvezels. Als je het broodje in de magnetronbakt, droogt het na het bakken snel uit. Het best kun je het brood dus direct consumeren of de oven of airfryer gebruiken. Zijn je broodjes toch een beetje oud geworden? Doe ze in een broodrooster voor toastjes. Of bak er wentelteefjes van met ei, kaneel en ‘suiker’. Of besmeer ze aan beide zijden met boter, beleg met (geiten)kaas en maak er mini-tosti’s van. *Kwijl*

	pompoenpitten magnetronbroodje, mini tosti!

Oven en Airfyer

Bak je liever niet in de magnetron of ben je benieuwd naar het verschil? Bak de broodjes dan in de gewone oven of Airfryer. Dan moet je wel wat langer wachten op je broodje. Zelf vind ik ze uit de oven nóg lekkerder!

Ik nam 4x het recept en maakte zo 8 broodjes, type Yorkshire puddingvorm (de iets duurdere non stick is echt beter). Verwarm de hetelucht oven/airfryer voor op 175 graden. Gaar het broodje in 10-15 minuten. In de AirFryer is de baktijd iets korter, zo’n 6 minuten. Bak ze zeker niet te lang, dan worden ze te droog. Zo zagen ze eruit na het bakken in de oven:

pompoenpitten broodje uit de oven

Kijk hier voor meer broodachtigen.

Op de foto’s zie je een mini-tosti en de magnetronbroodjes met een paar lekkere kaasje bij wijze van snack. Echt goed waardeloos hoor dit dieet!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je het magnetronbroodje

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Pompoenpitten broodje, de lekkerste!

pompoenpitten broodje

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 22, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 1 broodje

  • Koolhydraten: 1,25 gr khd per onbelegd broodje (1 broodje uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 1,5 min
  • Klaar in: 6 minuten

Dit verse pompoenpitten broodje uit de magnetron is klaar in 2 minuten. In de oven of airfryer duurt het 10 minuten. Het smaakt echt naar brood en er gaat geen amandelmeel of kokosmeel in!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Meng en maal alle droge ingrediënten (pitten, zaden, vezels, zout en bakpoeder) met een koffiemolentje of in de keukenmachine tot meel. De zaadjes hoeven niet helemaal fijn.
  2. Doe het meel in een magnetronbestendig schaaltje en voeg de slagroom en het ei toe. Roer alles heel goed door elkaar. Bak het pompoenpittenbroodje 90 seconden in de magnetron op 1000 W of tot het gaar is. Oven 10 min. 175 graden. Airfryer iets korter.
  3. Ik gebruikte een mok van Zuss Die is 9,5 cm hoog en heeft een diameter van 7 cm. Voor de oven een lagere vorm gebruiken.
    Als je een ander Wattage instelt of een andere vorm gebruikt, dan moet je waarschijnlijk de tijd aanpassen. De 1e keer zul je even moeten ontdekken hoe het bij jouw magnetron werkt.
  4. Schud het broodje direct uit de vorm op een bordje, pas op heet! Snijd er dunne sneetjes van, beleg naar keuze en consumeer onmiddellijk.
  5. In plaats van slagroom kun je ook gesmolten roomboter of bakbestendige olie nemen.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 gedachten over “Pompoenpitten broodje, de lekkerste!

  • Sylvia

    Lijkt me een heerlijk broodje maar ik heb geen hennepzaad.
    Kan ik dat weglaten of vervangen door iets anders?
    Ik weet niet precies wst de functie is van hennepzaad in dit broodje?
    Ik hoor het graag

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ik weet niet wat je van plan was…? Maar alles met mate uiteraard. Ze verzadigen enorm door de vezels, dus je gaat er vast niet heel veel van eten. Hou in elk geval de verhouding tussen de vezels en je vochtinname in de gaten.

  • cornelia

    Hallo Anna karina,
    ik heb dit broodje gemaakt en ervan zitten smullen.
    Ik had het in een “keramieke pannetje” gemaakt, en het kwam er als een mooi bolletje uit.
    met roomboter en Zwitserse kaas, mjammie wat lekker was dat.
    ik ga een voorraadje “meel” maken dan is het bakken zo gepiept.
    bedankt weer voor dit aparte,en lekkere recept.
    groetjes, Lia.

  • Karina

    Heerlijk! dit broodje, wat ik ook fijn vond was het idee van brood eten en beleggen. Op zondag met je gezin aan tafel en gewoon mee “broodjes” kunnen eten, dit is mijn favoriet momenteel. Mijn darmen werden er ook blij van trouwens!

  • Ineke

    Ik heb dit broodje in de magnetron gemaakt en het was heerlijk! Er zit een beetje een pittige smaak aan, zou dat van het hennepzaad komen? Ik heb nog niet eerder iets met hennepzaad gemaakt.
    Ik vraag me wel af of het mogelijk is om deze broodjes al ‘s avonds te maken en te smeren. Zodat ik ze ‘s morgens zo mee kan nemen naar het werk. Ik moet ‘s morgen heel vroeg naar het werk om tijd te sparen, maak ik altijd ‘s avonds mijn lunch al klaar. Ik las al dat als ze in de oven gebakken worden ze wel wat beter houdbaar zijn. Hoe werkt het dan als je ze in de oven bakt? Neem je dan dezelfde hoeveelheden als in dit recept? En in wat voor vorm doe je het dan?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Hoi Agaath,
      Als je dezelfde broodjes wilt dan is het echt nodig. Psylliumvezel zwelt namelijk enorm op en kan heel veel vocht binden. Zonder de vezels zal het meer gestold ei met pitten/zaden zijn 😉

  • Joke van Maren

    Heerlijke broodjes! Wel erg voedzaam…..
    Je boek is prachtig, vervangt alleen niet niet je website met de leuke verhaaltjes erbij 😊😊
    Toch ben ik er erg blij mee, een leuke aanvulling, ga zo door! Enne…. als je weer een boek maakt koop ik het ook!
    Dank zij jouw tip maak ik de worteltaart trouwens nu echt koolhydraatarm, dus met pompoen en zonder banaan (wel wat stevia om te zoeten….)
    Nogmaals bedankt!

  • Iris

    Echt heerlijk! Dit is het eerste koolhydraatarme brood wat niet zoet is en ook niet naar ei smaakt. Was het zout vergeten toe te voegen, dus nu maar pindakaas met wat zout erop gedaan, maar het smaakt echt heerlijk! Bedankt!

  • carla

    Heerlijk….. smaakt inderdaad naar gewoon brood. Mijn man heeft problemen met het gekochte koolhydraatarm brood. Hij krijgt het moeilijk weggeslikt. Dit is een geweldige oplossing. Dank je. Ik heb wel een vraagje. Kun je het hennepzaad ongepeld gebruiken als je ze fijn maalt of moet je gepelde kopen?

  • Ingrid

    Je bent zeker een lieverd dat je zulke prachtige recepten deelt met ons. Dit is echt heerlijk. Gisteren scrambled eggs on toast gegeten, dat miste mijn Engelse echtgenoot wel een beetje met het kha dieet maar nu niet meer. Super recept!

  • Ellen

    Hoi Anna Karina, Broodje perfect gelukt. Ben inmiddels superfan van de website, de facebooksite en je kookboek net aangeschaft! Geweldige recepten, mooie verhalen en hou van je humor! Ik kijk uit naar nog veel meer heerlijke recepten! (Trouwens, 4 weken bezig met kha, -6 kilo en zo heerlijk gegeten mede dankzij jou! Bedankt!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Hoi Ellen,
      Wat goed van je! Maar je hebt vast niet alle ruim 400 recepten al gekookt in die 4 weken? Ik probeer steeds twee nieuwe recepten week te plaatsen, als je je abonneert op het nieuws dan zie je ze in je mailbox verschijnen. En dank voor de aanschaf van ons boek! Nog veel kookplezier gewenst!

  • Karin

    Zojuist het broodje gemaakt in de oven in een klein ovenvast schaaltje. Heerlijk! volgende keer wel nog eerst even het schaaltje invetten zodat het broodje er makkelijker uit gaat. Bedankt voor weer een nieuw broodrecept, zo kunnen we nog beter variëren!

      • Karin

        Na een 2e poging weer in een klein ovenschaaltje waar de broodjes weer niet makkelijk uit kwamen heb ik ze vandaag in een Yorkshire puddingvorm gemaakt. Dan ging prima. Ik heb een foto op Facebook gezet. Ik heb geen magnetron maar wilde dit broodje als variatie op de andere boodachtigen toch proberen en vond de smaak en structuur erg lekker. De aanhouder wint 🙂
        Nog wel even een vraag: kun je ze wel invriezen? Ik zie dat dat niet kan als je ze in de magnetron maakt? Waarom is dat?
        Fijn dat je regelmatig verschillende nieuwe recepten plaatst, ik heb je website al veel aanbevolen.

        • Anna-Karina Bericht auteur

          Vanuit de magnetron drogen ze heel snel uit, ik denk dat invriezen na het bakken in de magnetron de smaak/structuur niet ten goede komt.

          Ik heb ze ook met jouw aanwijzingen in de oven gebakken, die vind ik zelf wel beter. Ze drogen niet uit en zijn uitstekend in te vriezen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Ik maakte 8 broodjes uit 4x het recept.
          pompoenpitten broodje uit de oven

  • Jorina

    Ik heb geen idee hoe ik de pompoenpitten kan vermalen tot meel. Heb geen keukenmachine maar wel een staafmixer met een hakmolentje. Hier lukt het niet mee. Heeft u een tip voor mij? De broodjes lijken me nl heeeeeeerlijk.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Zelf heb ik een koffiemolentje. Met de staafmixer zou je toch de pitten echt wel een stuk fijner moeten krijgen, het hoeft niet zo heel erg fijn hoor. Dan heb je iets meer te kauwen.

      • Jorina

        Inmiddels een koffiemolentje aangeschaft. Werkt perfect!
        Nog 1 vraag, wil je niet al te veel van dit soort lekkere recepten plaatsen, ik ben bang dat ik veel te veel ga eten, wat jammer zou zijn nu ik al bijna 30 kg. minder weeg!

        • Anna-Karina Bericht auteur

          Whow 30 kilo, nou daag maak ik een diepe buiging voor hoor. Wat heerlijk voor je!
          Oeps ja inderdaad ze zijn te lekker. Ik heb er laatst weer 8 gebakken, twee opgegeten en de rest heel snel in de vriezer gestopt. Is dat een werkbare methode voor je? 🙂

    • Ingrid

      Het lukt mij prima met een staafmixer met een molentje. Op advies van een vriendin heb ik jaren geleden een Bamix staafmixer gekocht. Ben er nog steeds zo blij mee, super sterk!

  • Claudia

    Ik heb geen magnetron maar wel een airfryer… Ik kom vaak zulke dingen tegen en baal dan 😣. Geen plaats voor magnetron in de keuken.
    Denk je dat deze lukt met airfryer? En zo ja hoeveel graden? Grtjs Claudia

  • Anneke

    Ik zou dit liever in de oven bakken. Ik ben geen voorstander van magnetrongebruik. Is er een andere reden dan de korte tijd om dit niet te doen? Recept lijkt me heerlijk.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Zoals ik al schreef, ik weet dat er mensen zijn die niet met de magnetron willen koken. Andere hebben daar geen bezwaar tegen. Dit soort broodjes zijn juist ontwikkeld voor de magnetron.

Pagina 1 van 11