Voor de foto hebben we de koolhydraatarme pittige pompoensoep geserveerd in borrelporties, stiekem aten wij het -zoals in het recept staat- gewoon als maaltijdsoep. De soep bevat dan 6 gram koolhydraten per maaltijdportie. Ja euh… wij willen ook weleens andere plaatjes van soep laten zien, dus op de foto staat een amuseportie. Daarmee hopen we jullie gelijk op leuke ideetjes te brengen. Wij hebben maar een paar koolhydraatarme soepen die standaard in ons repertoire staan. Verder zijn ze vrijwel altijd samengesteld uit restjes en dus nooit hetzelfde.
Afgelopen week maakten we die heerlijk subtiele Gratin van pompoen en knolselderij en hielden zowel pompoen als knolselderij over. Die verwerkten we in deze verrukkelijke pittige pompoensoep met selderij. Soms komt zo’n restjessoep dan toch op ons vaste repertoire wegens zeer geslaagd. Dat gaat zeker gebeuren met dit pittige soepje.
Pittige pompoensoep, verwarmend lekker
In deze koolhydraatarme pittige pompoensoep zit een flinke snuf chilipoeder, dus de soep was echt wel flink pittig! Normaal gesproken ben ik niet van dat hele pittige, en mijn heer Hans al helemaal niet. Nu pakt het heel goed uit want met gevoelstemperaturen van -10 buiten zijn we zo gelijk weer helemaal warm 😉 Als je van mild houdt spreekt het voor zich dat je ook gewoon paprikapoeder kunt gebruiken, toch?
Basiscursus soep maken
Wat is er makkelijker dan aan het eind van de week je koelkast opruimen en met diverse ingrediënten een lekker soepje te maken? Maar hoe doe je dat? Nou ik zal je een klein geheimpje verklappen: elke soep wordt lekker als je begint met een uitje bakken en een teentje geperste knoflook mee smoren. Harde groente snijd je in stukjes en bak je even met het uitje mee om de smaken vrij te laten komen. Zachte groente voeg je pas later toe. Doe er dan bouillon bij en passende kruiden, als basis gebruiken wij meestal groentebouillon en peterselie of bieslook, dat is eigenlijk altijd wel goed. Voor deze pittige pompoensoep met selderij is een krachtiger bospaddenstoelen en tijm lekkerder. Bij lichte zomergroente zul je wellicht eerder een visbouillon en dille nemen.
Pureren of niet? Dat is vooral een kwestie van doel, smaak en gewoonte. Een gepureerde soep oogt wat verfijnder en vind ik geschikter voor een mooi glaasje met een fraaie topping, zoals bij deze koolhydraatarme pittige pompoensoep. Een ongepureerde oogt lekker ambachtelijk en daarbij is een stoer broodje geschikter dan een mooie topping. Hoe dan ook: varieer en ontdek je eigen soepwereld!
Soep = veelzijdig
Niets is zo veelzijdig als soep. Van huis uit aten wij eigenlijk alleen op zondag soep met een dessert. Volgens mijn moesje was dat gewoon ‘lekker makkelijk’. Dan moet je wel even weten dat ik de jongste ben van een gezin van 10 kinderen. Dus dat was geen klein pannetje… Bij Hans thuis aten ze vrijwel elke dag soep als voorgerecht. Zelf ben ik dol op maaltijdsoepen, met een lekker broodje erbij óf een lief soepje in een klein glazen potje of ander leuk glas. dat is toch het summum van feestelijk! Dat laatste is ook fijn als je een feestje hebt: maak een grote pan pittige pompoensoep, doe het in kleine glaasjes en dien op als warm hapje. Echt hoor: succes verzekerd! Haal een berg borrelglaasjes bij de kringloop, zoals wij ooit deden!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Pittige pompoensoep met selderij
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Pittige pompoensoep met selderij
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 sjalot, 25 g
- 1 teentje knoflook
- 10 ml olijfolie
- 300 g pompoen, in blokjes
- 300 g knolselderij, in blokjes
- 1 l bospaddenstoelenbouillon
- 2 tl tijm
- flinke snuf chilipoeder
Garnering
- scheutje slagroom
- 2 el roomkaas
- takjes dille, vers gehakt
- pompoenpitten, geroosterd
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snipper het sjalotje en bak in wat olie glazig, pers het teentje knoflook erboven uit en fruit even mee.
- Bak de blokjes pompoen en knolselderij 3 minuten mee (en restjes van de gratin als je die hebt).
- Voeg de bouillon, tijm en chilipoeder toe en breng het geheel snel aan de kook. Temper het vuur en laat 10 – 15 minuten zachtjes pruttelen of tot de groente gaar is.
- Rooster ondertussen de pompoenpitten. Maak van de roomkaas met een scheutje slagroom en verse dille een smeuïge kruidenroom.
- Pureer de soep zo glad als je zelf wilt. Warm de soep voor het serveren nog even goed door, proef en breng zo nodig verder op smaak. Lekker met een schepje kruidenroom en garneer met een paar geroosterde pompoenpitten.
- NB: op de foto zie je meerdere kleine borrelporties van ca. 50 ml
- Als je van mild houdt, spreekt het voor zich dat je in plaats van die chilipoeder ook gewoon paprikapoeder kunt gebruiken, toch?
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Kan me niet schelen dat het niet zo koud is, recept lijkt me heerlijk – dus ga m lekker maken. Man en zonen zijn ook gek op pittige pompoen, dus dat komt goed. Wilde ook even laten weten dat ik niet allen enorm geniet van recepten op de website maar ook van je heerlijke kookboek!
Dank je Tineke, altijd leuk om te horen!
Vandaag de pittige pompoensoep gemaakt. Hij is heerlijk. Het sausje heb ik er niet bijgemaakt. Toch nog de slagroom vergeten.
De soep was zalig!!
Bedankt.
Asje!
Met deze ingrediënten moet het wel weer een heerlijke soep worden. Hij staat op de menulijst voor komende week. Wederom bedankt voor de inspiratie, je bedenkt altijd zulke lekkere dingen (pas op, ik word nog lui 😉 .)
Je moet het alsnog zelf koken toch? Niks lui 😉
Sinds 7 maanden maak ik gebruik van het programma koolhydraatarmrecept.nl . De receptenten die ik regelmatig van je ontvang zijn fantastisch . Koken is mijn hobby en ik vind het heerlijk om jouw verhalen te lezen en mij te laten inspireren. Nog een andere byzonderheid. Mijn mam had diabetes 2, maar sinds wij koolhydraatarm eten is zijn bloedsuikerspiegel gedaald van 12 naar 4.2. De huisarts noemt het exceptioneel .
Het kookboek heb ik gekocht, maar toch hoop ik dat de vegetarische versie nog lang blijft bestaan. De reden dat ik nog niet eerder een compliment aan je gestuurd heb is dat ik mijn naam niet tegen wil komen op internet.
Hartelijke groeten.
Ik heb je naam even geanonimiseerd. Goed om te horen. Wij hebben niet echt een ‘programma’, of het zou moeten zijn het “ontdek vooral je eigen programma”.