Pittige pompoensoep met selderij 7

pittige pompoensoep met selderij

Voor de foto hebben we de pittige pompoensoep geserveerd in borrelporties, stiekem aten wij het -zoals in het recept staat- als maaltijdsoep. Ja euh…,wij willen ook weleens andere plaatjes van soep laten zien. Daarmee hopen we jullie gelijk op leuke ideetjes te brengen. Wij hebben maar een paar soepen die standaard in ons repertoire staan. Verder zijn ze vrijwel altijd samengesteld uit restjes en dus nooit hetzelfde. Afgelopen week maakten we die heerlijk subtiele Gratin van pompoen en knolselderij en hielden zowel pompoen als knolselderij over. Die verwerkten we in deze verrukkelijke pittige pompoensoep met selderij. Soms komt zo’n restjessoep dan toch op ons vaste repertoire wegens zeer geslaagd. Dat gaat zeker gebeuren met dit pittige soepje.

Pittige pompoensoep, verwarmend lekker

In deze soep zit een flinke snuf chilipoeder, dus de soep was echt wel flink pittig! Normaal gesproken ben ik niet van dat hele pittige, en mijn heer Hans al helemaal niet. Nu pakt het heel goed uit want met gevoelstemperaturen van -10 buiten zijn we zo gelijk weer helemaal warm 😉 Als je van mild houdt spreekt het voor zich dat je ook gewoon paprikapoeder kunt gebruiken, toch?

pittige pompoensoep met selderij 

Basiscursus soep maken

Wat is er makkelijker dan aan het eind van de week je koelkast opruimen en met diverse ingrediënten een lekker soepje te maken? Maar hoe doe je dat? Nou ik zal je een klein geheimpje verklappen: elke soep wordt lekker als je begint met een uitje bakken en een teentje geperste knoflook mee smoren. Harde groente snijd je in stukjes en bak je even met het uitje mee om de smaken vrij te laten komen. Zachte groente voeg je pas later toe.  Doe er dan bouillon bij en passende kruiden, als basis gebruiken wij meestal groentebouillon en peterselie of bieslook, dat is eigenlijk altijd wel goed. Voor deze pittige pompoensoep met selderij is een krachtiger bospaddenstoelen en tijm lekkerder. Bij lichte zomergroente zul je wellicht eerder een visbouillon en dille nemen.

Pureren of niet? Dat is vooral een kwestie van doel, smaak en gewoonte. Een gepureerde soep oogt wat verfijnder en vind ik geschikter voor een mooi glaasje met een fraaie topping. Een ongepureerde oogt lekker ambachtelijk en daarbij is een stoer broodje geschikter dan een mooie topping. Hoe dan ook: varieer en ontdek je eigen soepwereld!

pittige pompoensoep met selderij

Soep = veelzijdig

Niets is zo veelzijdig als soep.  Van huis uit aten wij eigenlijk alleen op zondag soep met een dessert. Volgens mijn moesje was dat gewoon ‘lekker makkelijk’. Dan moet je wel even weten dat ik de jongste ben van een gezin van 10 kinderen. Dus dat was geen klein pannetje…  Bij Hans thuis aten ze vrijwel elke dag soep als voorgerecht.  Zelf ben ik dol op maaltijdsoepen, met een lekker broodje erbij óf een lief soepje in een klein glazen potje of ander leuk glas. dat is toch het summum van feestelijk! Dat laatste is ook fijn als je een feestje hebt: maak een enorm grote pan soep, doe het in kleine glaasjes en dien op als warm hapje. Echt hoor: succes verzekerd! Haal een berg borrelglaasjes bij de kringloop, zoals wij ooit deden!

 

Kijk hier voor nog veel meer heerlijke soepen.

Zo maak je Pittige pompoensoep met selderij

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Pittige pompoensoep met selderij

pittige pompoensoep met selderij

Door Anna-Karina Geplaatst maart 9, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 flinke porties
  • Koolhydraten: 6 khd per portie (4 flinke porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Afgelopen week maakten we die heerlijk subtiele Gratin van pompoen en knolselderij en hielden zowel pompoen als knolselderij over. Die verwerkten we in deze verrukkelijke pittige pompoensoep met selderij.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snipper het sjalotje en bak in wat olie glazig, pers het teentje knoflook erboven uit en fruit even mee.
  2. Bak de blokjes pompoen en knolselderij 3 minuten mee. (en restjes van de gratin als je die hebt)
  3. Voeg de bouillon, tijm en chilipoeder toe en breng het geheel snel aan de kook. Temper het vuur en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen of tot de groente gaar is.
  4. Rooster ondertussen de pompoenpitten. Maak van de roomkaas met een scheutje slagroom en verse dille een smeuïge kruidenroom.
  5. Pureer de soep zo glad als je zelf wilt. Warm de soep voor het serveren nog even goed door, proef en breng zo nodig verder op smaak. Lekker met een schepje kruidenroom en garneer met een paar geroosterde pompoenpitten.
  6. NB: op de foto kleine borrelporties van ca. 50 ml
    Als je van mild houdt spreekt het voor zich dat je in plaats van die chilipoeder ook gewoon paprikapoeder kunt gebruiken, toch?

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 gedachten over “Pittige pompoensoep met selderij

  • Erna

    Met deze ingrediënten moet het wel weer een heerlijke soep worden. Hij staat op de menulijst voor komende week. Wederom bedankt voor de inspiratie, je bedenkt altijd zulke lekkere dingen (pas op, ik word nog lui 😉 .)

  • M. H.

    Sinds 7 maanden maak ik gebruik van het programma koolhydraatarmrecept.nl . De receptenten die ik regelmatig van je ontvang zijn fantastisch . Koken is mijn hobby en ik vind het heerlijk om jouw verhalen te lezen en mij te laten inspireren. Nog een andere byzonderheid. Mijn mam had diabetes 2, maar sinds wij koolhydraatarm eten is zijn bloedsuikerspiegel gedaald van 12 naar 4.2. De huisarts noemt het exceptioneel .
    Het kookboek heb ik gekocht, maar toch hoop ik dat de vegetarische versie nog lang blijft bestaan. De reden dat ik nog niet eerder een compliment aan je gestuurd heb is dat ik mijn naam niet tegen wil komen op internet.
    Hartelijke groeten.