pittige pompoensoep met selderij

Pittige pompoensoep met selderij

Voor de foto hebben we de koolhydraatarme pittige pompoensoep geserveerd in borrelporties, stiekem aten wij het -zoals in het recept staat- gewoon als maaltijdsoep. De soep bevat dan 6 gram koolhydraten per maaltijdportie. Ja euh… wij willen ook weleens andere plaatjes van soep laten zien, dus op de foto staat een amuseportie. Daarmee hopen we jullie gelijk op leuke ideetjes te brengen. Wij hebben maar een paar koolhydraatarme soepen die standaard in ons repertoire staan. Verder zijn ze vrijwel altijd samengesteld uit restjes en dus nooit hetzelfde.

Afgelopen week maakten we die heerlijk subtiele Gratin van pompoen en knolselderij en hielden zowel als knolselderij over. Die verwerkten we in deze verrukkelijke pittige pompoensoep met selderij. Soms komt zo’n restjessoep dan toch op ons vaste repertoire wegens zeer geslaagd. Dat gaat zeker gebeuren met dit pittige soepje.

Pittige pompoensoep, verwarmend lekker

In deze koolhydraatarme pittige pompoensoep zit een flinke snuf chilipoeder, dus de soep was echt wel flink pittig! Normaal gesproken ben ik niet van dat hele pittige, en mijn heer Hans al helemaal niet. Nu pakt het heel goed uit want met gevoelstemperaturen van -10 buiten zijn we zo gelijk weer helemaal warm 😉 Als je van mild houdt spreekt het voor zich dat je ook gewoon paprikapoeder kunt gebruiken, toch?

Basiscursus soep maken

Wat is er makkelijker dan aan het eind van de week je koelkast opruimen en met diverse ingrediënten een lekker soepje te maken? Maar hoe doe je dat? Nou ik zal je een klein geheimpje verklappen: elke soep wordt lekker als je begint met een uitje bakken en een teentje geperste knoflook mee smoren. Harde snijd je in stukjes en bak je even met het uitje mee om de smaken vrij te laten komen. Zachte groente voeg je pas later toe.  Doe er dan bouillon bij en passende kruiden, als basis gebruiken wij meestal groentebouillon en peterselie of bieslook, dat is eigenlijk altijd wel goed. Voor deze pittige pompoensoep met selderij is een krachtiger bospaddenstoelen en tijm lekkerder. Bij lichte zomergroente zul je wellicht eerder een visbouillon en dille nemen.

Pureren of niet? Dat is vooral een kwestie van doel, smaak en gewoonte. Een gepureerde soep oogt wat verfijnder en vind ik geschikter voor een mooi glaasje met een fraaie topping, zoals bij deze koolhydraatarme pittige pompoensoep. Een ongepureerde oogt lekker ambachtelijk en daarbij is een stoer broodje geschikter dan een mooie topping. Hoe dan ook: varieer en ontdek je eigen soepwereld!

Soep = veelzijdig

Niets is zo veelzijdig als soep.  Van huis uit aten wij eigenlijk alleen op zondag soep met een dessert. Volgens mijn moesje was dat gewoon ‘lekker makkelijk’. Dan moet je wel even weten dat ik de jongste ben van een gezin van 10 kinderen. Dus dat was geen klein pannetje…  Bij Hans thuis aten ze vrijwel elke dag soep als voorgerecht.  Zelf ben ik dol op maaltijdsoepen, met een lekker broodje erbij óf een lief soepje in een klein glazen potje of ander leuk glas. dat is toch het summum van feestelijk! Dat laatste is ook fijn als je een feestje hebt: maak een grote pan pittige pompoensoep, doe het in kleine glaasjes en dien op als warm hapje. Echt hoor: succes verzekerd! Haal een berg borrelglaasjes bij de kringloop, zoals wij ooit deden!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

pittige pompoensoep met selderij
pittige pompoensoep met selderij

Zo maak je Pittige pompoensoep met selderij

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Pittige pompoensoep met selderij

pittige pompoensoep met selderij
Door: Anna-Karina van Denderen
Afgelopen week maakten we die heerlijk subtiele Gratin van en knolselderij en hielden zowel pompoen als knolselderij over. Die verwerkten we in deze verrukkelijke pittige pompoensoep met selderij.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 122.32 kcalkoolhydraten 6 geiwitten 3.42 gvetten 7.8 gvezels 4.98 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties (maaltijd)

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Garnering

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper het sjalotje en bak in wat olie glazig, pers het teentje knoflook erboven uit en fruit even mee.
  • Bak de blokjes en knolselderij 3 minuten mee (en restjes van de gratin als je die hebt).
  • Voeg de bouillon, tijm en chilipoeder toe en breng het geheel snel aan de kook. Temper het vuur en laat 10 – 15 minuten zachtjes pruttelen of tot de gaar is.
  • Rooster ondertussen de pompoenpitten. Maak van de roomkaas met een scheutje slagroom en verse dille een smeuïge kruidenroom.
  • Pureer de soep zo glad als je zelf wilt. Warm de soep voor het serveren nog even goed door, proef en breng zo nodig verder op smaak. Lekker met een schepje kruidenroom en garneer met een paar geroosterde pompoenpitten.
  • NB: op de foto zie je meerdere kleine borrelporties van ca. 50 ml
  • Als je van mild houdt, spreekt het voor zich dat je in plaats van die chilipoeder ook gewoon paprikapoeder kunt gebruiken, toch?

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top