pitten lijnzaad crackers

Pitten lijnzaad crackers

Crackers zelf maken dat kan heel goed, je stopt er precies in wat je erin wilt hebben, geen extra toevoegingen, geen foute E-nummers etc. Deze pitten lijnzaad crackers zijn mijn basis koolhydraatarme lijnzaad crackers omdat ze zo makkelijk te maken zijn en goed zijn voor de stoelgang. Drink bij deze pitten lijnzaad crackers wel extra water of thee want ze absorberen veel vocht, doe je dat niet dan kunnen ze juist verstopping in de hand werken.

 

Varieer!

Toen wij pas koolhydraatarm begonnen te eten was het lastig om een geschikte vervanger voor het ontbijt te vinden. Ik heb niet elke ochtend zin in een omelet of ander ei-product en ik wil ook wel eens iets anders dan Griekse Yoghurt van Lidl, hoe lekker die ook is! Wij houden van variatie en dan zijn de zelfgemaakte koolhydraatarme lijnzaadcrackers een heerlijk begin van de dag. beleg ze met komkommer en een gekookt eitje en sla of korrelkaas met zalm. Je mag me – spreekwoordelijk – midden in de nacht wakker maken voor zo’n kraakverse cracker. Maar dan wel met boerenkaas van de zuivelboerderij in Westzaan! *heaven*.

pitten lijnzaad crackers

Knapperige lijnzaad crackers

Dit recept is voor 1 bakplaat van 44 x 35 cm, daar haal ik ongeveer 20 crackers uit. Ik bak meestal een voorraadje, mits goed droog gebakken blijven ze namelijk wekenlang lekker knapperig. Twee platen tegelijk bakken in een heteluchtoven gaat uitstekend. Zo nodig tussendoor de platen wisselen en keren. Bewaar de pitten lijnzaad crackers in het donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, keukenkastje is prima.

Bekijk de categorie broodachtigen of crackers daar vind je nog veel meer alternatieven voor brood. 

In de fotoserie kun je precies volgen hoe ik ze gemaakt heb, succes!

Zo maak je de pitten lijnzaad crackers

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Pitten lijnzaad crackers


pitten lijnzaad crackers

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst april 21, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 20 stuks
  • Koolhydraten: 0,8 gr. khd per stuk (20 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Pitten lijnzaad crackers zelf maken? Dat kan heel goed zelfs, je stopt er precies in wat je erin wilt hebben, geen toevoegingen, geen foute E-nummers etc.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Bekijk de serie foto's. In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.
  2. Meng het gemalen spul met alle overige zaden, pitten, amandelmeel en het zout, roer dat met ongeveer 6 eetlepels water. De hoeveelheid hangt af van hoe fijn je maalde. Het mag een een beetje stevige pasta worden. Laat minstens 10 minuten staan, zodat het vocht wordt opgenomen.
  3. Roer door en voeg eetlepel voor eetlepel water toe en blijf roeren tot je een dikke smeerbare substantie hebt. Bij mij gaan er nog eens 5-6 eetlepels water bij, hangt ook af van hoe fijn je het lijnzaad en de pitten gemalen hebt. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht).
  4. Leg de brij tussen twee vellen bakpapier en wrijf met platte handen vanuit het midden uit naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste vel er voorzichtig af. Maak de randen recht en repareer eventuele gaten met een pannenkoekmes.
  5. Snijd de vorm van de crackers voor. Maak verschillende formaten, kleine vierkante crackertjes om te beleggen als tussendoortje en gewoon rechthoekig om te beleggen tijdens lunch en ontbijt.
  6. Bak in het midden van de oven 15 minuten, draai ze op je gemak om en bak nog eens 10-15 minuten of tot ze goed droog zijn. Laat afkoelen op een rooster en bewaar luchtdicht en donker.
  7. TIP: Laat ze zeker niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zonodig halverwege de temperatuur, laat ze dan wel iets langer in de oven. Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren. Taaie crackers vind ik persoonlijk niet echt een feest...

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

164 gedachten over “Pitten lijnzaad crackers”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

2.0K Shares
Share764
Pin1.2K
Tweet