pindakaasbrood met noten-

Pindakaasbrood met noten of pitten

De basisversie die ik ooit ergens tegenkwam vond ik maar niks: veel te droog en teveel naar pindakaas smaken. Dit zoetere pindakaasbrood met noten vind ik wél echt heel erg lekker. Het lijkt qua structuur meer op cake en doet me nog het meest denken aan kruidkoek. Twijfel jij ook? Misschien moet je toch -nog- eens een poging wagen met dit recept? Pindakaasbrood met noten als ontbijt, met 1,6 khd per plak, weer eens wat anders als ontbijt, of om mee te nemen naar je werk of gewoon als tussendoortje.

Wennen en aanpassen

In 2014 zag ik ergens op een Amerikaans website voor het eerst pindakaasbrood, ik geloofde er totaal niet in. Het vermaarde courgettebrood vond ik al een hele bijzondere ontdekking, maar pindakaas als basis voor brood? Bizar! Die Amerikanen doen overal pindakaas in en op, de pindakaas die zij consumeren is trouwens wel een veel zoetere variant dan die wij hier gewend zijn. Mijn hersenen moesten blijkbaar nog wennen aan het hele concept pindakaasbrood. Het heeft echt even geduurd voor ik ‘om’ was!  Na wat aanpassingen kom ik op deze veel lekkerder variant. Door toevoegen van Griekse yoghurt en boter wordt het veel minder droog, de noten voegen een heerlijke crunchy bite toe en de speculaaskruiden drukken de pindakaas smaak meer naar achteren en zorgen voor een heerlijk zoete verfijnde smaak.

pindakaasbrood met noten-

Ik vind het als brood een beetje moeilijk beleggen ‘als brood’, het is meer een cake wat mij betreft. Ik eet 2 plakjes met alleen een beetje boter of (geiten) smeerkaas en soms ook een halve banaan. Die banaan is echt fantastisch op zo’n plakje pindakaasbrood, maar niet echt heel koolhydraatarm. Lekker wakker worden met een bak koffie of thee erbij. Of eet het gewoon zó als tussendoortje. Als je van pindakaas met jam houdt (ja, die mensen zijn er) kan je natuurlijk suikervrije jam erop smeren. Of -suikervrije- hagelslag?  Ik ben heel benieuwd of en hoe jullie het beleggen, laat het me weten in de reacties.

pindakaasbrood met noten-


“Hout van je
stad”

Je ziet op de foto’s een bijzondere snijplank gemaakt van een plataan uit het Sarphatipark in Amsterdam waar ik vele voetstappen heb liggen. De planken worden gemaakt door Stadsplank ®, zie deze website. Stadsplank ® komt nu alleen nog uit Amsterdam, maar ze zijn ook bezig met Arnhem, Utrecht en Rotterdam.

 

Tips bij het pindakaasbrood

  • De pindakaas van Lidl bevat de minste khd 7,4 per 100 gram en is lekker smeuïg!
  • Variatietips: verwerk ook eens zonnebloem-, pompoenpitten en/of stukjes pure chocola in je beslag! (Of als het koolhydraatbeperkt mag zijn een lepel rozijnen)
  • Bewaar in een schone theedoek (zonder wasverzachter) gewikkeld, na 4 dagen nog prima!
  • Even opwarmen in de oven of broodrooster en dan boter erop, hmm!
  • Invriezen in plakjes met bakpapier ertussen of per portie, dan haal je ze makkelijk los.
  • Uit de buurt van kinderen houden, die kapen ‘m zo voor je neus weg!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit pindakaasbrood met noten

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Pindakaasbrood met noten of pitten


pindakaasbrood met noten-

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 2, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 16 plakken
  • Koolhydraten: 1,6 gr. per plak (16 plakken uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Dit zoetere pindakaasbrood met noten vind ik wél echt heel erg lekker. Het lijkt qua structuur meer op cake en doet wel wat denken aan kruidkoek.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht) en vet een normaal formaat brood- of cakevorm in of gebruik natgemaakt uitgeknepen bakpapier, dan til je het brood er gemakkelijk uit.
    Mijn glazen vorm heeft deze maat: 25x11 cm. Ik gebruikte de keukenmachine voor het mengen maar het kan ook met een mixer.
  2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
    Doe pindakaas, gesmolten roomboter samen met de eieren en de Griekse yoghurt in de mengkom en mix alles door elkaar tot een homogene massa.
    Meng koek-, of speculaaskruiden, zoetstof (naar smaak!), zout en bakpoeder gelijkmatig door elkaar en mix door het pindakaas beslag. Proef je beslag altijd! En voeg zo nodig wat zoetstof toe, maak het wat zoeter dan je zou willen want zoetstof verliest tijdens het bakken wat zoetkracht. Ik gebruikte 1 el. Sukrin.
  3. Hak de 6 noten fijn en mix de noten en/of zaden door het beslag.
  4. Stort je beslag in de brood-, of cakevorm, schraap alles uit je mengkom met een rubber spatel. Strijk de bovenkant een beetje glad en bestrooi met sesamzaad of pitten.
    Bak het pindakaasbrood 40 minuten in het midden van de oven. Zet na 35 minuten alvast koffie of thee... Controleer de gaarheid met een houten prikker, die moet schoon blijven. Anders de baktijd met 5 minuten verlengen.
  5. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm, daarna nog 5 minuten op een rooster voor je de cake aansnijdt. Wees geduldig ook al ruikt het nog zo lekker... Snijd de cake met een scherp mes voorzichtig aan, proef en geniet... hmmm toch? Laat het me weten!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

207 reacties op “Pindakaasbrood met noten of pitten”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

2.59K Shares
Share1.37K
Pin1.22K
Tweet