Pindakaasbrood met noten of pitten 198

pindakaasbrood met noten-

De basisversie die ik ooit ergens tegenkwam vond ik maar niks: veel te droog en teveel naar pindakaas smaken. Dit zoetere pindakaasbrood met noten vind ik wél echt heel erg lekker. Het lijkt qua structuur meer op cake en doet me nog het meest denken aan kruidkoek. Twijfel jij ook? Misschien moet je toch -nog- eens een poging wagen met dit recept? Pindakaasbrood met noten als ontbijt, met 1,6 khd per plak, weer eens wat anders als ontbijt, of om mee te nemen naar je werk of gewoon als tussendoortje.

Wennen en aanpassen

In 2014 zag ik ergens op een Amerikaans website voor het eerst pindakaasbrood, ik geloofde er totaal niet in. Het vermaarde courgettebrood vond ik al een hele bijzondere ontdekking, maar pindakaas als basis voor brood? Bizar! Die Amerikanen doen overal pindakaas in en op, de pindakaas die zij consumeren is trouwens wel een veel zoetere variant dan die wij hier gewend zijn. Mijn hersenen moesten blijkbaar nog wennen aan het hele concept pindakaasbrood. Het heeft echt even geduurd voor ik ‘om’ was!  Na wat aanpassingen kom ik op deze veel lekkerder variant. Door toevoegen van Griekse yoghurt en boter wordt het veel minder droog, de noten voegen een heerlijke crunchy bite toe en de speculaaskruiden drukken de pindakaas smaak meer naar achteren en zorgen voor een heerlijk zoete verfijnde smaak.

pindakaasbrood met noten-

Ik vind het als brood een beetje moeilijk beleggen ‘als brood’, het is meer een cake wat mij betreft. Ik eet 2 plakjes met alleen een beetje boter of (geiten) smeerkaas en soms ook een halve banaan. Die banaan is echt fantastisch op zo’n plakje pindakaasbrood, maar niet echt heel koolhydraatarm. Lekker wakker worden met een bak koffie of thee erbij. Of eet het gewoon zó als tussendoortje. Als je van pindakaas met jam houdt (ja, die mensen zijn er) kan je natuurlijk suikervrije jam erop smeren. Of -suikervrije- hagelslag?  Ik ben heel benieuwd of en hoe jullie het beleggen, laat het me weten in de reacties.

pindakaasbrood met noten-


“Hout van je
stad”

Je ziet op de foto’s een bijzondere snijplank gemaakt van een plataan uit het Sarphatipark in Amsterdam waar ik vele voetstappen heb liggen. De planken worden gemaakt door Stadsplank ®, zie deze website. Stadsplank ® komt nu alleen nog uit Amsterdam, maar ze zijn ook bezig met Arnhem, Utrecht en Rotterdam.

 

Tips bij het pindakaasbrood

 • De pindakaas van Lidl bevat de minste khd 7,4 per 100 gram en is lekker smeuïg!
 • Variatietips: verwerk ook eens zonnebloem-, pompoenpitten en/of stukjes pure chocola in je beslag! (Of als het koolhydraatbeperkt mag zijn een lepel rozijnen)
 • Bewaar in een schone theedoek (zonder wasverzachter) gewikkeld, na 4 dagen nog prima!
 • Even opwarmen in de oven of broodrooster en dan boter erop, hmm!
 • Invriezen in plakjes met bakpapier ertussen of per portie, dan haal je ze makkelijk los.
 • Uit de buurt van kinderen houden, die kapen ‘m zo voor je neus weg!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit pindakaasbrood met noten

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Pindakaasbrood met noten of pitten

pindakaasbrood met noten-

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 2, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 16 plakken
 • Koolhydraten: 1,6 gr. per plak (16 plakken uit recept)
 • Voorbereiding: 10 minuten
 • Kooktijd: 40 minuten
 • Klaar in: 60 minuten

Dit zoetere pindakaasbrood met noten vind ik wél echt heel erg lekker. Het lijkt qua structuur meer op cake en doet wel wat denken aan kruidkoek.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht) en vet een normaal formaat brood- of cakevorm in of gebruik natgemaakt uitgeknepen bakpapier, dan til je het brood er gemakkelijk uit.
  Mijn glazen vorm heeft deze maat: 25x11 cm. Ik gebruikte de keukenmachine voor het mengen maar het kan ook met een mixer.
 2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
  Doe pindakaas, gesmolten roomboter samen met de eieren en de Griekse yoghurt in de mengkom en mix alles door elkaar tot een homogene massa.
  Meng koek-, of speculaaskruiden, zoetstof (naar smaak!), zout en bakpoeder gelijkmatig door elkaar en mix door het pindakaas beslag. Proef je beslag altijd! En voeg zo nodig wat zoetstof toe, maak het wat zoeter dan je zou willen want zoetstof verliest tijdens het bakken wat zoetkracht. Ik gebruikte 1 el. Sukrin.
 3. Hak de 6 noten fijn en mix de noten en/of zaden door het beslag.
 4. Stort je beslag in de brood-, of cakevorm, schraap alles uit je mengkom met een rubber spatel. Strijk de bovenkant een beetje glad en bestrooi met sesamzaad of pitten.
  Bak het pindakaasbrood 40 minuten in het midden van de oven. Zet na 35 minuten alvast koffie of thee... Controleer de gaarheid met een houten prikker, die moet schoon blijven. Anders de baktijd met 5 minuten verlengen.
 5. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm, daarna nog 5 minuten op een rooster voor je de cake aansnijdt. Wees geduldig ook al ruikt het nog zo lekker... Snijd de cake met een scherp mes voorzichtig aan, proef en geniet... hmmm toch? Laat het me weten!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet
Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

198 gedachten over “Pindakaasbrood met noten of pitten

 • edith groen

  hoi Anna-Karina dit is top pindakaasbrood,ik heb er 4 medouldadels er in gedaan in plaats stevia.
  je hebt een super super site dikke vette 10 dat verdienen jullie.
  gisteren maakte ik witlof lasagne, dan met gerookte kip echt dubbel tien waard.
  ga zo door met de site, ik blijf je volgen en je nieuwe boek komt er ook aan. liefs edith.

 • Merel

  Helaas is mijn brood wat droog/kruimelig. De smaak is wel enorm lekker. Snap dus ook niet waar het “mis” is gegaan.
  Mijn brood is ook erg donker geworden (in vergelijking met jouw foto’s).

 • Dingina

  Dank voor dit mooie recept, ik bakte 12 overheerlijke muffins (oventemperatuur 190 graden, 30 minuten bakken), met 100% pindakaas van AH (geen aandelen), zonnebloem- en pompoenpitten en (extra) een handje rozijnen, beetje pindakaas erop en smullen maar!!

 • Ghislaine

  Wat is dit een verrukkelijk brood! Ik die mijn geliefde pindakaas vaarwel had gezegd denkende dat ik dat niet mocht eten bij een koolhydraatarme levensstijl. Ik ben hier echt zo blij mee. Ik heb vandaag het brood gemaakt met de Liddle pindakaas en het ziet er net zo mooi uit als jullie versie. Ik ga ervan genieten…..

 • Martha

  Eerder al eens een hartige versie gemaakt, met It.kruiden en beetje sambal, viel me wat tegen, iets te droog. Daarom maar vandaag het recept gevolgd. Heb wel de eieren even flink losgeklopt, 20 gr meer kwark (ipv Gr.yoghurt, had ik nog in huis) toegevoegd en voorzichtig gedaan met de koekkruiden (1 el). De volgende keer toch de aangegeven 1 1/2 el koekkruiden, dat kan best. Door het opkloppen van de eieren en de extra kwark is het brood lekker luchtig en heerlijk zacht. Heerlijk! Compliment voor dit recept, is een blijver! 👍

 • Centientje

  Oooooo! Wat is die lekker zeg! Had dit niet verwacht. Wat een verrassing. Pindakaas genomen van Plus, 100% pinda’s. Fijngehakte walnoten erdoor, verder het recept gevolgd. Bestrooid met sesamzaad. Super, super, super! Die ga ik dus vaker maken. Dankjewel ❤️

 • Marjolein

  Heb het pindakaas brood vandaag gemaakt en wat was het heerlijk. Heb twee plakjes besmeerd met roomboter. Erg moeilijk om het bij twee plakjes te houden.😀

 • Marjolein

  Ik heb hem zojuist gemaakt en er heerlijk twee plakjes van gegeten met roomboter erop. Wat was dat heerlijk!! Moeilijk om het maar bij twee plakjes te houden hihi.

 • Martha

  Net uit de oven, de hartige versie gemaakt met peper, zout en Italiaanse kruiden. Dus geen zoetstof of koekkruiden. Hij is erg lekker! 👌Gaat niet in de vriezer, want deze is zo op! 😊

 • Sandra

  Wat is dit een heerlijke start van de dag met een klein beetje mascarpone en een paar schijfjes aardbei erop…..wat een gelluk dat ik na het bakken alles netjes verpakt en ingevroren heb want dit smaakt gewoon veel te lekker 😂

 • Irene

  Nu 2 x pindakaasbrood gemaakt met aanpassingen.
  Ik doe er geen zoetstof in zodat ik niet een cake idee krijg.
  En ik voeg er wat vezels aan toe en vier eetlepels water. Door de vezels krijgt het een perfect broodgevoel.
  Heerlijk.
  Lekker met roomboter en kaas, kipfilet , eiersalade . Zo veel. Juist omdat het niet gezoet is.

 • Irene

  Vannacht gemaakt. Heb geen zoetstof toegevoegd. Voor mij is hij nu niet zo cake achting, maar meer hartig. Het bevalt me wel. Ik heb er roomboter en kaas op gedaan. Was een lekker ontbijtje,
  Bedankt voor het recept.

 • Anna-Karina

  Net uit de oven en wat ruikt dat zalig!
  Ik heb tahin ipv pindakaas gebruikt en partner wil al plak mee morgen.
  Dank je voor dit geweldige recept!
  Ik heb je boek ook al in de keuken liggen.
  En ik heet inderdaad ook Anna-Karina, heel bijzonder en ontzettend leuk dat je dezelfde naam hebt.

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Hoi Anna-Karina,
   Dat klinkt gezellig, inderdaad prima spul voor in een lunchbox!
   En wat lollig, een naamgenoot!! Ook nog hetzelfde gespeld. Ik ben nog maar 1 andere Anna-Karina tegengekomen, in mijn vroegere werk 😉

 • Monique

  Het ziet er zowel op de foto als de beschrijving super lekker uit. Maar ik lust geen pindakaas. (Wel pindas of satesaus). Wordt dat een probleem?

 • Yoeki

  Hallo Anna-Karina, vandaag gebakken. Wat ruikt het dan lekker in huis !! Heb hem in een taartvorm gebakken, daar mijn cakevormen waarschijnlijk nog ergens in een verhuisdoos zitten. Na het afkoelen in kleine puntjes gesneden en per stuk verpakt. Wel eerst geproefd natuurlijk en in 1 woord Heerlijk !!!! Zodadelijk gaat het hartige brood in de oven. Wederom bedankt voor de heerlijke recepten 🙂

 • Hedy

  Het brood staat nu in de oven. Nog 15 minuten wachten en dan kunnen wij het proeven. Ben heel benieuwd hoe het smaakt, want ik vind de geur el erg ruiken naar pindakaas 🙂

 • Coby

  Vanavond het pindakaasbrood gemaakt, heerlijk! Volg de weekmenu’s van Gobento maar spiek regelmatig op deze site voor de leuke recepten. Bedankt daarvoor!

 • Lies de Bruin

  Net het brood gebakken , heerlijk ! Lauwwarm nog bij een koppie thee net!
  Zelfs mijn man ( die geen pindakaas lust) vond het lekker .
  Nou heb ik hem niet verteld dat dat er in zit en hij proefde het ook niet ! ?Wel wat meer speculaaskruiden erin gedaan .
  Bedankt voor dit lekkere recept !

 • Marianne

  Omdat ik echt niet van brood hou, vind ik alle broodvervangers die hun best doen er op te lijken ook niet lekker. Maar alle ingrediënten van dit brood/deze cake klonken zo goed dat ik het wel móest proberen. En hij is heerlijk! Ik had geen paranoten in huis en heb er zonnebloem- en pompoenpitten in gedaan. Ik mis vaak ‘s morgens iets voor bij de koffie, de lunchpauze is dan nog ver weg. Hier gaat zeker een plak van mee morgen! Dankjewel voor het recept!

 • Willy van Zanten

  De reden waarom de pindakaas van de Lidl weinig kh heeft, is omdat er gigaveel palmolie inzit. Daarmee verlaag je de kh van pinda’s. Is ook nog erg goedkoop. Verder vermijd ik zoveel mogelijk palmolie. De jungle op Sumatra en Borneo wordt platgebrand voor de plantages. Orang oetangs worden daarbij verdreven! Hebben geen leefomgeving meer en gaan dood!! Voor mij dus geen pindakaas van de Lidl. Zelf draaien en olie toevoegen die je wilt. Helaas dan de kh moeilijk uit te rekenen. Heb ik er wel voor over!

  • trudy

   Ik snap wat je bedoelt Willy, ik heb Borneo vanuit de lucht gezien, dan schrik je je te pletter en wil je eigenlijk nooit meer iets met palmolie erin ;(. Misschien met tahinpasta/sesampasta zoals Lilian op 29 maart zegt?

 • Marina

  Wat kan ik gebruiken ipv de Griekse yoghurt?
  Dit ivm een lactose intolerantie.
  Het ziet er namelijk echt heerlijk uit en ik wil het snel gaan maken ?

 • Jose

  Prima gelukt en ERRUG lekker, yummie ! Had er flink wat gemengde pitten doorheen gedaan, aanrader. Vooral fijn dat het zo’n makkelijk recept is want ik ben niet zo’n keukenprinses. ??

 • Chantal

  Heb hem net gemaakt, alleen was ik de bakpoeder vergeten. Niks gerezen dus.. Maar het smaakje is heerlijk!
  Ik had het beslag in een vierkante vorm gedaan van 20 cm. En alle 4 de punten waren omhoog gekomen, het zag er niet uit haha! Als cadeautje is het geen mooi taartje om weg te geven, maar voor mezelf als ontbijt, lunch of tussendoortje.. Heerlijk!

 • An

  Net gebakken en het hele huis ruikt ernaar. Superlekker broodje
  zeg!
  Ik had er walnoten aan toegevoegd, mmmm. Wat een heerlijke structuur heeft dit cakeje/broodje. Niks van dat sponzige wat kha vaak met zich meebrengt
  Ik denk dat het erg snel op zal zijn en dat is prima, want ik zie al allerlei variaties aankomen; met cacaonibs, met kardemom of kokos.
  Dank je wel voor het recept!

 • Betty

  Supergoed gelukt, ik zet zo een foto op FB!! Dank je wel voor het lekkere recept, je kookboek gisteren binnen gekregen, helemaal Top!

 • Irene

  Zojuist voor de eerste keer gemaakt. Was erg benieuwd, is super goed gelukt! Wat een geweldig recept. Het brood / de cake vind ik wat aan de droge kant, komt misschien doordat ik gewone yoghurt ipv Griekse gebruikt heb. Maar besmeerd met venkelspread is het om te smullen!

 • Els

  Hallo Anna-Karina,

  wat is dit lékker zeg! Ik heb ‘m nu 2 x gemaakt en we smullen ervan. De eerste sneetjes nog warm uiteraard ;-). De 2e keer met walnoten want de para’s waren op…
  Complimenten trouwens met je site en je nieuwe boek!

 • Lilian

  Ik had geen pindakaas in huis dus heb tahinpasta/sesampasta gebruikt. Is heerlijk geworden, zoet genoeg en ook nog minder koolhydraten (6 gr/100 gr). Bedankt voor alle lekkere recepten!

 • Dineke

  Heb nu 2 keer het pindakaasbrood gemaakt. De 1e keer vond ik het wat aan de flauwe kant, heb er de 2e keer een schepje sambal doorgedaan, lekker pittig.

 • Hilda

  net voor de tweede keer deze pindakaascake gebakken. De vorige keer was hij verrukkelijk ondanks dat ik maar de helft van de koekkruiden er in gedaan had (het potje was leeg 😉 ) nu weer geprobeerd. Nog even wachten en dan kan ik kijken wat het resultaat is.

 • Elgje

  Ik had deze al eerder gemaakt zonder de yoghurt maar dat was erg compact. Deze is heerlijk luchtig en zacht, werkelijk een genot!
  En warm met wat boter die dan smelt… verrukkelijk! Ook heb ik er niets van zoetstof in gedaan, ik vond dat prima en ik heb ook altijd pindakaas die bestaat uit pure pinda’s zonder verdere toevoegingen. En in plaats van de paranoten heb ik pinda’s gebruikt, nou geweldig… een waar pindafestijn.
  Bedankt voor dit recept, ik zie nog volop variatiemogelijkheden, fantastisch. Voor een pindakaasliefhebber als ik is dit wel het ultieme brood, zeker omdat ik op de koolhydraten moet letten.

 • Marion van Beek

  Brood gemaakt ben benieuwd. Heb alleen de baktijd moeten inkorten naar een half uur. Brood werdt zwart aan de bovenkant. Met prikker erin gestoken en die kwam er droog uit. Zal dus waal goed zijn. Heb honing gebruikt als zoetstof.

 • Danny

  Nu al twee keer het brood gemaakt. Heerlijk. Alleen als ik het brood uit de oven haal is het brood niet omhoog gekomen. Blijft laag! Ik heb alles volgens het recept gedaan. Wat heb ik fout gedaan?

 • Astrid

  Wat is ‘ie lekker!! Ik heb ‘m gemaakt met wat gebroken walnoten en een eetlepel zonnebloempitten. (maar ik word sowieso blij van jouw recepten)

 • Goanita

  Lekker, ik heb zelf de pindakaas gemaakt en daarna het brood. Ik had het nog nooit gehad, maar dit is voor herhaling vatbaar. Ik heb gewoon plakjes in de vriezer gedaan, mooi voor de nodige variatie in brood soorten. Bedankt voor het recept.

 • Icee

  Oj, heb zojuist het pindakaasbrood gemaakt en als zoetstof Stevia gebruikt. Jakkes wat smaakt dat raar zoet zeg. Volgende x iets minder zoetstof toevoegen denk ik. Ben sowieso niet zo’n fan van stevia, maar heb geen sukrin of ander alternatief in huis.
  Verder prima brood en het huis ruikt heerlijk naar vroeger bij de warme bakker.
  Groetjes
  Icee

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Het spijt me dat te horen. Maar met zoetstof moet je echt altijd zelf goed weten welke sterkte jouw merk heeft. Nooit zomaar een hoeveelheid zoetstof van in gooien. Ik kan onmogelijk hoeveelheden voor elk merk en soort aangeven. De SUKRIN (is dus een merknaam) in dit recept heeft 70% zoetkracht van suiker (het is erythritol). Bovendien vindt de een iets mierzoet terwijl de ander er het liefst nog een extra dosis in doet… Als jij ‘pure’ stevia hebt, dan moet je echt maar een klein beetje toevoegen!

 • Danielle

  Wat een super lekker recept. Ik had mijn bedenkingen want pindakaas is zwaar en machtig, maar wij vinden het heerlijk luchtig. Dank je wel voor deze nieuwe gezinsklassieker 🙂

 • Lia

  Ik heb dit brood gemaakt.
  Het ziet er prachtig uit. Heel mooi omhoog gekomen.
  Ik proefde een stukje, maar ik vond het wel droog .(na 5 min. uit de oven) Misschien omdat ik er walnoten en amandelen en wat pure chocola doorheen gedaan heb. Tips?????
  Verder had ik wel de zoetigheid voor het bakken geproefd, maar had het toch wat zoeter gemoeten. Pas ik de volgende keer dus aan.

 • Michel

  Interessant recept, eindproduct levert mooie structuur op zeg! Heb voor mijn versie de voedingswaarden berekend, met de volgende ingredienten:

  volle kwark ipv griekse yoghurt (jumbo eigen merk)
  ipv de noten: helft zonnebloempitten, helft pompoenpitten (tip: pompoenpitten bevatten 7 khd, zonnebloempitten 17 per 100 gram)
  AH biologische 100% pindakaas zonder stukjes (had geen zin om naar lidl te gaan), 14 gram khd per 100 gram (= grootste boosdoener)
  rest volgens recept

  overigens in grammen kwam ik op (snap nog steeds niet waarom mensen die onnauwkeurige maatvormen gebruiken, weegschaal met doorweegfunctie is toch veel makkelijker voorbereiden?):

  2 theelepels bakpoeder => 6 gram
  1,5 eetlepel koekkruiden => 10 gram

  in ieder geval de voedingswaarden zijn dan ongeveer:

  per 100 gram = 365 kcal
  per 100 gram = 29 gram vet
  per 100 gram = 17 gram eiwit
  per 100 gram = 7,3 gram koolhydraten

  met een plakje van 40 gram kom je dan net onder de 3 khd 🙂

  en voordat het wordt gevraagd, nee ik heb niet het aandeel verzadigde vetten berekend 😛

   

 • Jacqueline

  Ik vind het duidelijk omschreven en super makkelijk te maken..Hoe meer noten Hoe voedzamer ik had ook chia zaadcellen gebruikt. .lekker voor bij een Hi tea

 • Inez

  Ik heb het pindakaasbrood gisteren gemaakt. Ik was een beetje huiverig ervoor,  ik ben niet dol op pindakaas. Ik vind het erg lekker en de pindasmaak valt erg mee!

 • Renee

  Ook erg lekker als hartige variant! In plaats van Sukrin en speculaaskruiden heb ik zout, peper, oregano en basilicum toegevoegd. En aangevuld met zwarte olijven, zongedroogde tomaten en noten naar keuze. Voor iets extra stevigheid voeg ik een half kopje lijnzaad met water toe. Lekker met kaas of ander hartig beleg!

 • Corine

  Vandaag gemaakt in tulband vorm..de verhoudingen zijn precies goed en ik vind het heerlijk met een beetje roomboter..met banaan ga ik ook zeker nog proberen. Ook zo handig om ze met 2 plakjes in te vriezen en mee naar het werk te nemen.  Ik heb de rauwe (heet vast anders) notenmix van Appie erdoorheen gecrushed en een paar druppels Natrena vloeibaar erin gedaan. TOP recept dank je!

 • Cora Eppinga

  heb t gemaakt, met amandelen en lijnzaad.  Mijn oven heeft alleen onderwarmte, maar t is helemaal prima gelukt! Zit er nu van te smikkelen. Met roomboter en kaas. Thanks!!

 • RS

  Dit is echt heel erg lekker! Wel jammer dat ik niet eerder heb gezien dat je het kan invriezen. Smaakt inderdaad wat kruidkoekachtig, lekker met wat roomboter en super makkelijk om mee te nemen!

 • Mirjam

  Na het lezen van het recept werd ik al enthousiast maar na het lezen van de reacties al helemaal! Deze ga ik dus binnenkort maken!

  Alleen een vraagje…wat zou ik nog meer kunnen gebruiken ipv Sukrin (nog nooit van gehoord ook..oeps..)

  Groeten Mirjam

 • José

  Net het pindakaasbrood gebakken. Wat een heerlijk brood zeg!!! Ik had er klein gemaakte walnoten en pecan noten  doorheen gedaan . Smaakte erg goed met een dun plakje koude roomboter, HEERLIJK !!!

  Ga het zeker nog vaker bakken.

 • Henriette

  Hoewel ik niet zo van pindakaas houdt heb ik het brood geprobeerd. Ik vond het, zeker op de dag dat ik het had gebakken, vrij droog. Na de eerste dag was de smaak inderdaad beter.

  Ik heb het met boter besmeerd, maar ook met Walden Farms Chocolate Peanut Spread. Ik heb ook geprobeerd om een beetje boter te mengen (met een vork) met cacao en zoetstof, maar ik had wat te veel cacao gebruikt. Ik ga dit nog wel eens proberen.

  Ik vraag me af wat ik kan doen om het brood wat minder droog te maken. Ik heb voorlopig nog geen idee. Toch zal ik het brood zeker vaker bakken.

 • Karin

  Goedemorgen,

  Ik was erg enthousiast en heb pindakaasbrood gebakken. Heerlijk. Wat een mooi recept. Dank je wel. Ben over de andere recepten ook erg te spreken. Is een hele omschakeling en deze recepten helpen/dragen daar goed in bij. Dank je wel. Groetjes, Karin

 • Reina

  Gisteren gemaakt en het smaakt héérlijk 🙂

  Heb de paranoten vervangen voor hazelnoten en amandelen en er iets meer van door gedaan en de sesamzaadjes bovenop ook vervangen door deze noten en er iets ingedrukt.

   

  Als deze op is, gauw weer een nieuwe maken

  Dank je voor deze recept

 • Hanneke

  heerlijk! Al een paar keer gemaakt. De laatste keer met magere yoghurt omdat die opmoest. Evengoed lekker, wat zachter qua samenstelling.

  Op een hete zomerdag eet ik graag een plakje met wat roomboter en schijfjes aardbei.

 • Caroline

  Hoi, ik gebruik veel van  je recepten sinds ik khd arm eet en ze zijn heerlijk!

  Ik heb wel een vraag, hoe kan ik de calorieën, vetten en eiwitten uitrekenen, want ik vind het ook fijn om dit bij te houden voor mezelf en deze staan niet aangegeven bij de recepten…

  groetjes, Caroline

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Je kijkt in een voedingstabel (bv. Nevo) wat er in een bepaald ingrediënt zit en rekent het zelf uit voor de gewichten die je hebt gebruikt en deelt de uitkomst door het aantal porties, dan weet je het per persoon. Je kunt ook een app gebruiken, maar die zijn vaak heel erg onbetrouwbaar. Op een gegeven moment moet je voldoende inzicht hebben opgebouwd, of wil je de rest van je leven eten met een rekenmachine naast je bord? dat lijkt me niet echt gezond…

 • Tonnie

  vandaag gemaakt in mijn airfryer, goed gelukt en echt lekker maar ik vind het toch een beetje te droog om kaal te eten er moet inderdaad iets op.

  ik was echt verbaasd dat je zoiets kan maken zonder bloem of meel toe te voegen.

  dank voor het recept

 • cathy

  hai

  ik zie nergens in het recept staan wat voor en hoeveel bloem ik moet gebruiken,

  ook staat er dat ik 250 gram pindakaas moet gebruiken.

  zit er ergens een foutje??

   

  groetjes

  beginnende Koolhydraatarm eter.

 • Meinalda

  Altijd op zoek naar lekkere, gezonde recepten kwam ik je site tegen. Vandaag voor het eerst iets gekookt. Zalig dit pindakaas brood!! De tijd zal uitwijzen of mijn licht geraakte (lees geprikkelde) darmen het net zo waarderen als mijn mond. Ga me nu 1 voor 1 door je recepten heen koken. Keep em coming!

 • Astrid

  Ik heb hem gisteravond gemaakt, vanmorgen gegeten, echt heerlijk!

  De rest zit in vriezer, per 2 stuks verpakt, lekker makkelijk 😉

  Bedankt voor dit lekkere recept!

   

 • Petra

  Hoi hoi maak het pindakaasbrood nu voor 3de keer maar is ook zo lekker. Zoals wij vroeger de klappers af likte met cakebeslag doen wij het nu hiermee ook haha
  Groetjes Petra

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Hahaha, ja lekker. Ik maakte vroeger, als mijn ouders weg waren, stiekem een beetje beslag om op te peuzelen. Maar dat werd nooit zo lekker als mijn moeder het maakte want ik kende de verhoudingen niet 😉

 • Rianne

  Zou je dit pindakaas brood ook in muffin vormpjes kunnen bakken? Of zou dit niet werken? Lijkt me wel handiger, en makkelijk meenemen! Heb het pindakaasbrood vorige week gemaakt en het was heerlijk.. deed me erg aan speculaas denken.

   

  Mvg, Rianne

 • Margaretha

  Zo juist voor het eerst een recept gemaakt van de site, een pindakaasbrood met noten. En het was heerlijk, zeker voor herhaling vatbaar.

 • Lieke

  Is het niet beter om het sesamzaad te vervangen door chiazaad? Aangezien er in sesamzaad 23 gr koolhydraat per 100 gram zit en in chiazaad bijna niks.

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Sesamzaad smaakt naar sesamzaad en chiazaad smaakt naar niets. Het is niet perse mijn doel om zo weinig mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Maar het staat iedereen vrij om te garneren met wat je wilt! De keuze is persoonlijk.

   • Lieke

    Bedankt voor de snelle reactie!!

    Er zitten echt heel veel leuke en lekkere recepten bij! Maar als je alleen deze recepten zou eten, kom je dan niet veeel te hoog uit in aantal gram vet per dag ?? Ik dacht maximaal 1 gram per kg? De rest aanvullen met eiwitten. Volgens mij mis je veel te veel eiwitten met een koolhydraat arm dieet als je dit niet aanvult met eiwitpoeder.

 • Esther Blok

  Ik vond het pindakaasbrood al lekker, maar heb er voor de verandering een paar lepels cacao i.p.v. koekkruiden in gedaan en naast de noten nog wat stukjes pure chocolade (Aldi, 86 % cacao). Het resultaat is een heerlijke, machtige chocoladecake! Helaas moeilijk om van af te blijven…:)

  Dank voor al je heerlijke en inspirerende recepten.

   

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Goeie tip, bedankt!! Voorlopig ga ik zelf de komende weken groenterecepten delen, ik heb de laatste tijd alweer een beetje teveel ‘lekkers’ gedeeld en ik moet het ook allemaal zelf opeten (of weggeven) want weggooien daar beginnen we niet aan natuurlijk… Groetje, AK

 • Cornelia

  wat is dit weer leuk om te maken en hij is prachtig gerezen en heel lekker luchtig van structuur en …. jazeker ook om te eten, heerlijk.
  Ik heb er mooie plakken van gesneden en per twee in al. folie verpakt, zo de vriezer in. Maar eerst geproefd hoor. met roomboter en kaas, écht lekker.
  ik heb er geen koekkruiden in gedaan want ik houd  niet van speculaas, en een zoetekauw ben ik ook niet echt, maar met een béétje zout en Italiaanse gedroogde kruiden, smaakt het ook erg lekker,
  groetjes Cornelia

 • Roza

  Goedemorgen, Graag zou ik willen weten hoeveel koolhydraten je nodig hebt. Ik ben 78 jaar, dat heb ik nog nergens kunnen vinden, misschien heb ik niet goed opgelet, bvd Roza.

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Goedemorgen Roza,
   Welke getallen in jouw situatie aanbevolen is hangt af van je leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, je vetpercentage, of je veel aan sport doet en hoe gezond je bent en hoeveel gewicht je wilt verliezen of ben je al op gewicht? Dat is dus niet zomaar te zeggen. Je kunt je eigen gegevens invoeren bij Keto-buddy. Voor de uitleg en een Nederlandse vertaalhulp kan je even kijken in mijn artikel: “Hoeveel Koolhydraten, eiwitten en vetten?“. Lukt dat of heb je hulp nodig?

 • Marjon

  Ik heb het brood voor het eerst gemaakt, maar met stevia. Ik durfde dat niet goed te gebruiken omdat ik wel eens gehoord heb dat stevia bitter wordt door verhitting. Maar mijn brood is niet zoet, daardoor. Zou ik ook banaan kunnen gebruiken om te zoeten? Wat denk je? Het aantal khd neemt natuurlijk wel toe…

 • maria

  Het beslag (zonder suiker) smaakte zo lekker dat ik het heb gewaagd om de cake zonder zoetstof te maken. Helaas, je hebt gelijk. Dan is het eindresultaat niet al te lekker. Wel een prachtige cake om te zien en voelen….

 • Monique Dubbeld

  Net dit pindakaasbrood gemaakt. heerlijk alleen een klein beetje te droog, dus volgende keer doe ik er iets meer roomboter in. Ik had er trouwens ook zonnebloempitten doorheen gedaan.  En maanzaadjes op de bovenkant.

  Ik heb het kontje en 1 plakje genomen en de rest ingevoren voor als ik ga werken. Lekker voor tussendoor. Samen met de vezelbroodjes en een lekkere salade kom ik de werkdag wel door.

  Bedankt voor de heerlijke recepten.

 • Jenny

  Nou hij staat af te koelen hoor, ziet er heel mooi uit en ruikt heerlijk. Ook het voedzame notenbrood staat op het rooster. Jammie jammie ontbijtje zo meteen! Als het net zo goed smaakt als ruikt ben ik in de gloria. En ga inderdaad wel invriezen met bakpapier er tussen, want vanavond staan er ook heerlijke dingen op het menu. Courgetti en bij de “borrel” ga ik wat heksenkaasjes maken. Heerlijk bezig geweest zo op een grauwe zaterdagochtend. Ben ondertussen op weg verslaafd te raken aan je site. Super bedankt voor al je werk en inzet! Fijn weekend!

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Goedemorgen Jenny, En ben in de gloria geraakt? Leuk dat je zo enthousiast bent! Lekker experimenteren met je eigen smaken, mijn ervaring is dat de een het te zoet vind en de ander juist weer niet. Dat is natuurlijk altijd persoonlijk.
   Mooie zaterdag verder! (Vergeet geen groente te eten! :-))

 • Ariane

  Geweldig recept!! perfecte broodvervanger! Volgende keer wel je raad opvolgen met vochtig bakpapier aangezien het brood bijna niet uit de vorm te krijgen was…

 • Rachel

  Klinkt goed! Afgestreken eetlepels yoghurt neem ik aan? 2 koolhydraten klinken wat weinig, maar dat zal ik zelf nog even afwegen. Bedankt voor dit recept!

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Sommigen vinden het brood te droog en hebben kleine eieren of een ander merk pindakaas, dan neem je wat meer. Het recept is met de pindakaas en Griekse Yoghurt van Lidl.
   5 afgestreken eetlepels (ongeveer 65 gram nam ik)

 • Ria van Beek

  Lekkerder dan ik verwachtte. Met wat walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten en een theelepeltje gebroken lijnzaad. Enne: (ik ben een snoeperd) halverwege het vullen van het bakblik wat pure chocodrops gestrooid. Ik ga het zo invriezen, anders is het vanavond al op. Bedankt voor dit lekkere recept. Ik zal het beslist vaker maken.

  Ria van Beek

 • mariska voulon

  Deze vandaag gemaakt. had ze per portie in siliconen muffin vorm gedaan. Het rook heerlijk door het hele huis kon bijna niet wachten. ze smaakte echt heerlijk. Zelfs mijn dochter(8) die vond  erg lekker. Deze gaan we zeker vaker maken.

  • Es

   hi Mariska, hoe lang had je ze in de oven? hoeveel siliconenmuffinvormpjes gaan er uit dit recept (en tot welke hoogte het vormpje gevuld?)
   ik hoor het graag. Gaan kamperen in frankrijk en neem een mini oventje mee waar geen bakblik in past maar wel muffinvormpjes. Wil het daar dan op deze manier maken. gr es

 • Inge

  Hoi,
  Zojuist dit brood gemaakt. Ik sta nog maar aan het begin van het kh-arm dieet. Ben me aan het oriënteren. Nu heb ik net de ketodietapp ingevuld en daar komen dus waarden uit qua kh, eiwitten en vet. Ik zie in de recepten alleen het aantal kh staan. Maar de verhouding vet, eiwit en kh moet toch kloppen? Hoe weet ik nu of ik voldoende eiwit en vet binnenkrijg?
  Groetjes,
  Inge

  • Anna-Karina Bericht auteur

   De recepten op mijn website passen in een koolhydraatarme of -beperkte leefstijl, ik bereken inderdaad geen vetten en eiwitten. De koolhydraten berekenen is al werk genoeg. Het aantal khd geeft een indicatie. Als je een ander merk gebruikt heb je al een andere samenstelling. Als het allemaal exact moet kan je dat zelf uitrekenen door per ingrediënt de precieze voedingswaarde zelf op te zoeken en te berekenen voor jouw ingrediënten.
   Of je noteert een tijdje ingrediënten die je veel gebruikt, dat geeft natuurlijk ook een berg kennis en inzicht in jouw persoonlijke voedingspatroon? Heel veel etiketten bestuderen dus.
   Voor verse producten (zonder etiket) kan je de NEVO website raadplegen, die vind ik over het algemeen het meest betrouwbaar.
   Het voornaamste is dat je inzicht krijgt in wat je eet, na verloop van tijd ken je de belangrijkste wel uit je hoofd. Uiteindelijk geeft de weegschaal aan of je de goede kant opgaat.

 • Carla

  Sow… wat was dit lekker! Een half uur geleden uit de oven gehaald en net heerlijk zitten smullen! Dank je wel en complimenten voor dit heerlijke recept! Nom nom nom nom…

 • Janet

  Klopt het dat dit brood ook een beetje pappig blijft van binnen? Of kun je het wel vergelijken met “gewoon” brood zoals je die bij AH etc koopt. Zondag een brood gemaakt met vergelijkbare producten maar deze blijft toch wat nattig van binnen…. Of doe ik iets niet helemaal goed?

  • Koolhydraatarm Recept Bericht auteur

   Nee het is niet te vergelijken met gewoon brood. (Dat zou ook een beetje gek zijn als je kijkt naar de ingrediënten) Het is meer cakeachtig en smeuïger dan gewoon brood. Het bevat een behoorlijke hoeveelheid ei, maar het moet niet echt nat zijn hoor, dan is het niet gaar. Om de gaarheid te controleren doe je de ‘prikkertest’. Houten prikker erin steken tot in het midden, blijft die schoon dan is je brood gaar.

   • Janet

    Jaa, hij was echt nog nat van binnen… Ik ben erg benieuwd naar dit brood, heb m nu in de oven en hij ruikt al overheeeeerlijk!!! Voor de zekerheid zo nog even de check met de prikker (want die was ik eerder vergeten). Dankjewel voor de tip!

 • Cona

  Wat is dit lekker! Net uit de oven en nu een plakje met belegen kaas erop. Heerlijk. Hij kwam bij mij helaas wel erg moeilijk uit de vorm, dus volgende keer weer een bakvel in de vorm om hem eruit te tillen.

  Bedankt weer voor dit heerlijke recept!

 • Emmy van Wijk

  Vanmorgen 2 uurtjes in de keuken gestaan. Een pindakaasbrood gemaakt, stoere pannenkoekjes en kaasbroodjes. Allemaal te lekker. Zo heb ik genoeg voor deze week, want alles kan goed ingevroren worden. Vanavond nog een keer het pindakaasbrood gebakken. Nu zonder de koekkruiden. Dit doe ik omdat ik denk dat dat beter is, als je de boterham belegt met kaas. We zullen morgen zien of dat zo is. Nu nog even smullen. Mmmmmm.

 • ineke

  Anna-karina ik wil je een groot compliment geven met dit recept.

  ik heb het vanavond gebakken en het is heerlijk vooral met dat beetje roomboter er op, daar kan geen cake tegen op.

 • ìrene

  Blij met dit recept, had laatst idd het originele recept en daar stikte ik zowat in, zo droog.

  Ik dacht daar moet iets van room oid door, bij deze dus.

  Ik ga hem zeker proberen.

   • Maria

    De mijne komt nu net uit de oven en is prachtig omhoog gekomen?ik heb er ook nog suikervrije honing van Sweet Bee ingedaan en één hand vol klein gehakte noten…..Als topping amandel schaafsel …Kan niet wachten om te proeven☕maar ik laat het weten en super bedankt voor jou aangepaste recept?

    • Maria

     Wauw…..Aanvulling op mijn vorige berichtje……Hij is werkelijk super lekker en heel luchtig jammie,jammie, jammie… Ps ik heb er een eetlepel extra gr joghurt nog aan toegevoegd en 30 minuten gebakken. Echt schandalig lekker?????