pindakaasbrood met noten-

Pindakaasbrood met noten of pitten

De basisversie die ik ooit ergens tegenkwam vond ik maar niks: veel te droog en teveel naar pindakaas smaken. Dit zoetere pindakaasbrood met noten vind ik wél echt heel erg lekker. Het lijkt qua structuur meer op cake en doet me nog het meest denken aan kruidkoek. Twijfel jij ook? Misschien moet je toch -nog- eens een poging wagen met dit recept? Pindakaasbrood met noten als ontbijt, met 1,6 khd per plak, met onze ingrediënten. Niet alleen weer eens wat anders als ontbijt maar ook om mee te nemen naar je werk. Bovendien heerlijk als tussendoortje.

Wennen en aanpassen

In 2014 zag ik ergens op een Amerikaans website voor het eerst pindakaasbrood, ik geloofde er totaal niet in. Het vermaarde courgettebrood vond ik al een hele bijzondere ontdekking, maar pindakaas als basis voor brood? Bizar! Die Amerikanen doen overal pindakaas in en op, de pindakaas die zij consumeren is trouwens wel een veel zoetere variant dan die wij hier gewend zijn. Mijn hersenen moesten blijkbaar nog wennen aan het hele concept pindakaasbrood. Het heeft echt even geduurd voor ik ‘om’ was!  Na wat aanpassingen kom ik op deze veel lekkerder variant. Door toevoegen van Griekse yoghurt en boter wordt het veel minder droog, de noten voegen een heerlijke crunchy bite toe en de speculaaskruiden drukken de pindakaas smaak meer naar achteren en zorgen voor een heerlijk zoete verfijnde smaak.

Beleg?

Ik vind het als brood een beetje moeilijk beleggen ‘als brood’, het is meer een cake wat mij betreft. Ik eet 2 plakjes met alleen een beetje boter of (geiten) smeerkaas en soms ook een halve banaan. Die banaan is echt fantastisch op zo’n plakje pindakaasbrood, maar niet echt heel koolhydraatarm. Lekker wakker worden met een bak koffie of thee erbij. Of eet het gewoon zó als tussendoortje. Als je van pindakaas met jam houdt (ja, die mensen zijn er) kan je natuurlijk suikervrije jam erop smeren. Of -suikervrije- hagelslag?  Ik ben heel benieuwd of en hoe jullie het beleggen, laat het me weten in de reacties.

Tips bij het pindakaasbrood

  • Koolhydraten in verschillende merken pindakaas kunnen nogal wisselen.
  • Variatietips: verwerk ook eens zonnebloem-, pompoenpitten en/of stukjes pure chocola in je beslag! (Of als het koolhydraatbeperkt mag zijn een lepel rozijnen)
  • Bewaar in een schone theedoek (zonder wasverzachter) gewikkeld, na 4 dagen nog prima!
  • Even opwarmen in de oven of broodrooster en dan boter erop, hmm!
  • Invriezen in plakjes met bakpapier ertussen of per portie, dan haal je ze makkelijk los.
  • Uit de buurt van kinderen houden, die kapen ‘m zo voor je neus weg!

    pindakaasbrood met noten-

 

Zo maak je pindakaasbrood met noten

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


pindakaasbrood met noten-

Pindakaasbrood met noten of pitten

Dit zoetere pindakaasbrood met noten vind ik wél echt heel erg lekker. Het lijkt qua structuur meer op cake en doet wel wat denken aan kruidkoek.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: brood & crackers, foodswap
Voorbereiden: 10 min
Koken: 40 min
Afkoelen en rusten: 10 min
Totale tijd: 1 uur

Koolhydraten - hoeveelheid

1,6 gram koolhydraten per plak
Uit recept: 1 brood van 16 plakjes

Ingrediënten

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een brood- of cakevorm (25 x 11 cm.) in. Of gebruik natgemaakt uitgeknepen bakpapier, dan til je het brood er gemakkelijk uit.
Natte delen mengen
  • Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Meng (met keukenmachine of mixer) de gesmolten boter met pindakaas, de eieren en Griekse yoghurt tot een homogene massa.
Droge delen mengen en mixen met de natte delen
  • Meng in een kommetje de koek-, of speculaaskruiden, zoetstof, zout en bakpoeder. Voeg dit toe aan het pindakaasmengsel en mix erdoor. Proef het beslag en voeg zo nodig zoetstof toe. Sommige zoetstof verliest tijdens het bakken wat zoetkracht, dus ietsje zoeter maken. Hak de 6 noten fijn en meng ze door het beslag.
Bakken
  • Stort het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi tot slot met sesamzaad en/of pitten. Bak het pindakaasbrood 40 minuten in het midden van de oven. Zet na 35 minuten alvast koffie of thee... Controleer de gaarheid met een houten prikker, die moet schoon blijven. Anders de baktijd met 5 minuten verlengen.
  • Laat 5 minuten afkoelen in de vorm, daarna nog 5 minuten op een rooster voor je de cake aansnijdt.
  • Wees geduldig ook al ruikt het nog zo lekker... Snijd de cake met een scherp mes voorzichtig aan, proef en geniet... hmmm toch? Laat het ons weten!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

220 reacties op “Pindakaasbrood met noten of pitten”