Prei met geitenkaas en tijm

prei met geitenkaas en tijm

Voor deze prei met geitenkaas heb ik de prei niet in ringen gesneden maar in wat langere pijpjes van zo’n 3-4 cm. De lengte is ook afhankelijk van je ovenschaal. Want de pijpjes prei gaan namelijk rechtop in de ovenschaal, vandaar. De combinatie van prei met geitenkaas en tijm is op zich al heel succesvol, maar nóg lekkerder met klein beetje suikervrije ‘honing’ erover.  Hou je minder van geitenkaas? Neem dan een mildere kaassoort, gewone roomkaas of feta is wel geschikt. Voedingswaarden: calorieën 172.53 kcal ⋆ koolhydraten 7 g ⋆ eiwitten 7.6 g ⋆ vetten 11.57 g ⋆ vezels 4.87 g per portie.

Prei in soorten en maten

De witte en lichtgroene stukken van de prei zijn het meest mals.  Die gebruiken we dus voor deze prei met geitenkaas. Maar gooi het (groenste) afsnijsel niet weg.  Gebruik het als smaakmaker in een soep of saus, immers het groene deel bevat de meeste mineralen en vitamines. Even blancheren en invriezen voor later gebruik kan ook. Prei behoort tot de lookfamilie net als ui, bieslook en knoflook. En ja, dat ruik je! Prei is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Er is winter-, herfst en zomerprei. Winterprei is wat dikker en steviger en heeft een grijsgroene tot blauwgroene kleur. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunnere schacht en heeft geelgroen blad en een fijnere structuur. Zomerprei is minder lang houdbaar dan winterprei. De schacht van de prei is gebleekt door tijdens de groei de voren steeds met aarde aan te vullen… wist je dat?

Prei met geitenkaas en tijm

Prei met geitenkaas smaakt heerlijk bij vegetarische worstjes (chipolata hmm)  of een stukje vis. Wij hadden een prachtige moot zalm erbij. Maar met een vispakketje is het ook heel smakelijk! Maak die pakketjes (bij voorkeur in bakpapier) met bijvoorbeeld kabeljauw en een plakje tomaat. De pakketjes kun je gewoon samen met de prei in de oven garen.  Wij aten er nog een simpele komkommer-wortelsalade bij. Plakjes komkommer, geraspte wortel, citroensap, olie en wat sesamzaadjes. Hè bah, wat was dat lekkerrrrrrr…!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

	prei met geitenkaas en tijm
prei

Zo maak je de prei met geitenkaas

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Prei met geitenkaas en tijm

prei met geitenkaas en tijm
Door: Anna-Karina van Denderen
Prei met geitenkaas smaakt heerlijk bij vegetarische worstjes of gegrilde vis. Bijvoorbeeld een prachtige moot zalm of bij een makkelijk vispakketje uit de oven!
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 172.53 koolhydraten 7 geiwitten 7.6 gvetten 11.57 gvezels 4.87 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

OPTIONEEL

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de malse lichte delen in stukken van 3 à 4 cm. Spoel goed af onder stromend water en laat de stukken rechtop uitlekken.
  • Snipper de ui en bak deze in een koekenpan in olie glazig. Pers de knoflook erboven uit en roer om. Schenk de bouillon erbij en voeg de gedroogde tijm toe. Leg de pijpjes prei in de bouillon en breng tegen de kook aan. Laat 10 minuten heel zachtjes tegen de kook aan.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en set een passende ovenschaal klaar. De prei moet rechtop staan.
  • Zet de stukken prei stevig en strak naast elkaar in de ovenschaal, rechtop dus. Giet er een bodempje bouillon bij en besprenkel de prei met een beetje citroensap. Verkruimel de geitenkaas erover (en optioneel de suikervrije honing). Bak 15 minuten in de oven of tot de kaas lichtbruin begint te kleuren.
  • Serveer de prei met geitenkaas met een stukje gebakken vis (of vispakketjes) en een beetje geraspte wortel met citroen en sesamzaadjes.
  • Smakelijk eten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top