prei met geitenkaas en tijm

Prei met geitenkaas en tijm

Voor deze Prei met geitenkaas heb ik de prei niet in ringen gesneden maar in wat langere pijpjes van zo’n 3-4 cm. De lengte is ook afhankelijk van je ovenschaal, de pijpjes prei gaan uiteindelijk rechtop in de ovenschaal namelijk. De witte en lichtgroene stukken zijn het meest mals.  Gooi het (groenste) afsnijsel niet weg maar gebruik het als smaakmaker in een bouillon of saus, het groene deel bevat de meeste mineralen en vitamines. Even blancheren en invriezen voor later gebruik kan ook.

 

Prei in soorten en maten

Prei behoort tot de lookfamilie net als ui, bieslook en knoflook. En dat ruik je! Prei is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Er is winter-, herfst en zomerprei. Winterprei is wat dikker en steviger en heeft een grijsgroene tot blauwgroene kleur. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunnere schacht en heeft geelgroen blad en een fijnere structuur. Zomerprei is minder lang houdbaar dan winterprei. De schacht van de prei is gebleekt door tijdens de groei de voren steeds met aarde aan te vullen… wist je dat?

prei

Prei met geitenkaas en tijm

De combinatie van prei met geitenkaas en tijm is op zich al heel succesvol, maar nóg lekkerder met klein beetje suikervrije ‘honing’ erover.  Hou je minder van geitenkaas? Neem dan een mildere kaassoort, gewone roomkaas of feta is wel geschikt. Prei met geitenkaas smaakt heerlijk bij vegetarische worstjes (chipolata hmmm)  of een stukje vis. Wij hadden een prachtige moot zalm gebakken. Maar met een vispakketje lijkt het me ook heel smakelijk! Maak de pakketjes (in bakpapier of alufolie) met bijvoorbeeld kabeljauw en een plakje tomaat die je samen met de prei in de oven gaart.  De prei en vispakketjes kunnen van te voren klaargemaakt worden dan schuif je het zo de oven in tegen de tijd dat je wilt gaan eten.

Wij aten er nog een simpele komkommer-wortelsalade bij. Plakjes komkommer, geraspte wortel, citroensap, olie en wat sesamzaadjes. Hè bah, wat was dat lekkerrrrrrr…!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de prei met geitenkaas

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Prei met geitenkaas en tijm


prei met geitenkaas en tijm

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst juli 16, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 7 gr. khd per portie (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Prei met geitenkaas smaakt heerlijk bij vegetarische worstjes of vis. Bijvoorbeeld een prachtige moot zalm of bij een makkelijk vispakketje uit de oven!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak de prei schoon, in dit gerecht gebruik ik 'pijpjes' dus vooral het wit en malse lichtgroene deel van de prei. Snijd de prei in pijpjes van 3-4 cm. Spoel goed af onder stromend water en laat de stukken prei even rechtop uitlekken.
  2. Snipper ondertussen het sjalotje fijn en zet de bouillon klaar. Bak het sjalotje in wat olie in een koekenpan. Pers de knoflook erboven uit en roer even door. Schenk dan de bouillon erbij en voeg de gedroogde tijm toe. Leg de pijpjes prei in de bouillon en breng tegen de kook aan laat niet koken maar zet het vuur lager en hou tegen de kook aan voor 10 minuten. Dit is ook het moment om de oven alvast voor te verwarmen op 200 graden (180 graden hetelucht).
  3. Zet de stukken prei stevig en strak naast elkaar in een ovenschaal, rechtop dus. Giet een bodempje bouillon bij de prei pijpjes en besprenkel met citroensap. Verkruimel de geitenkaas erover en optioneel de suikervrije honing. Bak 15 minuten in de oven of tot de kaas lichtbruin begint te kleuren.
  4. Smullen met een stukje gebakken vis (of vispakketjes, die kunnen tegelijk in de oven) en een beetje geraspte wortel met citroen en sesamzaadjes. Smakelijk eten!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Prei met geitenkaas en tijm”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

54 Shares
Share36
Pin18
Tweet