Heerlijk peultjes! Maar ik vind het een beetje saai om ze altijd alleen maar te stomen of te koken. Dus daar heb ik wat gezelligs op verzonnen, een prachtige koolhydraatarme peultjestaart! Deze groentetaart is ook nog heel makkelijk te maken en wie wil dat nou niet? Met dit spektakelstukje maak je vast goede vrienden, want de smaak is ook nog eens heel toegankelijk, lekker ouderwets met een snufje nootmuskaat. Mocht je minder van de wat pittige geitenkaas houden, vervang die dan eenvoudig door een mildere witte kaassoort die je wel lust, zoals feta, mozzarella of ricotta bijvoorbeeld. Of neem een lactosevrije kaas of kijk eens naar een vegan kaassoort. Afhankelijk van de portiegrootte bevat het taartje 8.6 of 4.3 gram koolhydraten per portie (2 diner- of 4 lunchporties).
Peultjestaart in soorten en maten
In ons 1e kookboek staat deze Spiraaltaart, die is ook zo fotogeniek! Ik ben sowieso dol op hartige taarten, ze zijn meestal heel makkelijk voor te bereiden, handig als je liever aandacht aan je visite wilt geven. Je kunt zo’n taart er meestal heel leuk uit laten zien en de meeste smaken de volgende dag ook nog heerlijk zodat je niets hoeft weg te gooien. Meestal serveer ik bij zo’n stukje hartige taart een salade, zo is de taart een bijgerecht of lunch. Ik houd nu eenmaal van verschillende dingen op mijn bordje. Maar je kunt ook één grote taart maken en het als hoofdgerecht eten. Op de foto’s zie je een klein taartje van Ø 16 cm.
Variaties op de koolhydraatarme peultjestaart
Voor de bijzonder smakelijke peultjestaart bakte ik ook wat paprika en oesterzwammen, omdat die nog in de koelkast lagen. Mijn taart is deze keer zonder vlees(vervanger) of vis gemaakt. Als je wilt voeg dan gerust tofu, gehakt, spek of kip toe. Je zou de taart ook met andere groente kunnen maken: eenvoudig met tomaat en spek of ham. Of heb je liever een oosters tintje met wortel, taugé, champignon, kip, gember en wat sojasaus? Oh, dat lijkt me ook echt geen straf! Voor elke gelegenheid pas je de ingrediënten aan. Of fantaseer lekker je eigen combinatie, laat je het me dan wel even weten onder in de reacties? Vind ik leuk!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze koolhydraatarme peultjestaart
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme peultjestaart, spiraaltaart
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 250 g peultjes
- 75 g paprika
- 50 g oesterzwammen, of andere paddenstoelen
- scheutje olijfolie
- ½ tl lavas
- Italiaanse kruiden
- 2 eieren
- 2 el slagroom
- peper en zout
- snufje nootmuskaat
- 60 g geitenkaas, licht pittig
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Kook de peultjes in 3-4 minuten beetgaar, spoel koud af om het kookproces te stoppen en laat uitlekken.
- Snijd ondertussen de paprika in blokjes en de oesterzwammen in repen. Bak de stukjes paprika 5 minuten in een koekenpan met olijfolie. Voeg vervolgens de repen oesterzwammen, lavas en Italiaanse kruiden toe en bak 3 minuten mee.
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een kleine springvorm van Ø 16 cm in. Als de springvorm niet goed dicht klemt, gebruik dan een bakvel tegen lekken. Doe het paprikamengsel onderin de vorm en druk aan met een spatel. Schik dan de afgekoelde peultjes vanaf de rand spiraalsgewijs naar het midden.
- Klop de eieren los met room en breng goed op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat. Giet dit voorzichtig over de groente. Verbrokkel de geitenkaas erover.
- Bak eerst 10 minuten, dek vervolgens af met aluminiumfolie en bak nog eens 15 minuten. Laat de taart buiten de oven 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
- Lekker met een stukje gegrilde vis. Lunchportie voor 4 personen= 4,5 gram koolhydraten per portie. Diner[portie voor 2 = 9 gram koolhydraten per portie.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hallo Anna-Karina,
Vandaag deze taart gemaakt. Ik had geen lavas ter beschikking, maar heb een halve stang bleekselderij heel fijn gesneden erbij gedaan en ik heb de taart “verrijkt” met 50 gr. gerookte spekjes en 100 gr. kippengehakt. Het was erg lekker geworden en we zullen het zeker vaker maken. Dank je wel maar weer voor dit recept!
Oh wat super lekker die peultjestaart iets meer peultjes gebruikt.
Groet Janny Wallet
Ik vond hem erg lekker. Eenvoudige, stevige smaak. Ik kon geen peultjes krijgen (ben in Frankrijk) , en heb snijbonen gebruikt. Erg makkelijk in het vormen van de quiche, aanrader! Gaan we zeker nog een keer eten, dank weer
Blijkbaar een mooi gerecht voor ‘op vakantie’, ik krijg net ook een reactie van iemand binnen. Met vis en broccoli, ook aan te raden. Fijne vakantie verder!