Pesto van radijsloof

Pesto van radijsloof

Voor € 0,75 of minder koop je een bos radijs. Het enige dat je hoeft weg te gooien is het elastiekje. Hoewel… zelfs die kun je uitstekend bewaren natuurlijk, komt vast een keer van pas. Wat is er mooier dan een groente in z’n geheel gebruiken? Het is duurzaam – minder verspilling tenslotte – en het is budgettair gezien bijzonder aantrekkelijk. Vorige week maakte ik deze heerlijke salade van de radijs. “Iets met radijsloof”, stond al een tijd op onze to-cook-lijst maar was er nog steeds niet van gekomen, tot vandaag.  Je maakt er heel makkelijk een overheerlijke en koolhydraatarme pesto van radijsloof van.

Wij berekenen een gemiddeld bosje radijsloof op 50 gram. Daarmee maken we dit recept, je krijgt dan een potje van 225 ml. Zo’n potje pesto van radijsloof bevat dan 2.2 gram koolhydraten, overige waarden in het receptkader. Per eetlepel (15 ml), dat is een standaard hoeveelheid voor broodbeleg, is dat 0.15 gram koolhydraten. De pesto is ook nog eens in een handomdraai klaar. Kijk, daar word ik nou vrolijk van! Die kan ook weer van ons lijstje af!

Verse blaadjes

Je moet wel even de steeltjes van de blaadjes afhalen, en eventuele gele of minder aantrekkelijk uitziende blaadjes er tussenuit vissen. Hoe verser het bosje radijs is, des te beter van kwaliteit zijn de blaadjes. En het smaakvolst ook natuurlijk. Mocht je wat weinig radijsloof overhouden, dan kun je gewoon wat rucola of basilicumblaadjes toevoegen. Ik vind het handig om een smalle hoge beker van melamine te gebruiken om de ingrediënten voor de pesto van radijsloof in te doen, om ze dan met de staafmixer tot de gewenste dikte te pureren. Mag best behoorlijk fijn, wat mij betreft.

Alternatief voor pijnboompitten

Pijnboompitten zijn de afgelopen jaren schreeuwend duur geworden en gebleven. Je kunt ze in deze pesto van radijsloof zonder in te leveren op de smaak makkelijk vervangen door ongezouten amandelen. Mag gewoon met het schilletje. Even goed opletten of ze voldoende fijngehakt worden. Je kunt ze natuurlijk vooraf al in kleinere stukjes hakken, dan heeft de staafmixer er minder moeite mee.

Ook lekker:

Pesto van radijsloof

Pesto van radijsloof

Zo maak je pesto van radijsloof

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


Pesto van radijsloof

Pesto van radijsloof

door Hans van Deelen
Om verspilling tegen te gaan kun je van het loof van radijs een overheerlijke pesto maken. Ook vanuit budgettair oogpunt een aanrader!
5 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Bijgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Europees
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer, groente, super makkelijk
Voorbereiden: 10 min
Totale tijd: 10 min

Voedingswaarden

Per potje van 225 ml 
Calorieën 409.6 kcal
Koolhydraten 2.2 g
Eiwit 12.7 g
Vet 39.5 g
Vezels 1.7 g

Uit recept

1 potje (225 ml)

Ingrediënten

Bereiden

  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Laat afkoelen.
  • Pluk de radijsbladeren van de steeltjes. Gebruik alleen de verse, groene exemplaren. Spoel af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Snijd de radijsloof in kleinere stukken. Pureer met de geraspte kaas, de pijnboompitten en een eetlepel olie tot de gewenste dikte. Voeg eventueel wat meer olijfolie toe en pureer nogmaals. Proef en voeg naar smaak zout toe.
  • Heerlijk op eigenlijk alles! Bewaar in een afsluitbaar potje. In de koelkast enkele dagen houdbaar. Maar dat zal vast niet nodig blijken...

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 1.714 keer, 5 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een reactie op “Pesto van radijsloof”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like