Deze peperkoek met walnoten mag je met recht een echte lowcarb ontbijtkoek noemen, met slechts 0.63 gram koolhydraten per plakje van 30 gram! Verbazend lekker en zeker als je bij je ontbijt graag ontbijtkoek eet een fantastische aanvulling op een eiergerecht, je ontbijtje met Griekse yoghurt of een stel crackertjes. Ik heb er een paar walnoten (10 stuks wegen 30 gram) opgedaan voor een extra crunchy bite. Besmeer een plakje peperkoek met lekkere roomboter, dat is ouderwets smullen geblazen! Je hoeft de peperkoek met walnoten niet per se ’s morgens vroeg te eten natuurlijk, de lowcarb ontbijtkoek is ook heel handig voor na het sporten of om in je lunchbox te stoppen om mee te nemen naar het werk of school. Geweldig tussendoortje bij de koffie ofzo!
Peperkoek met Steviala Sweet Bee
In het recept gebruik ik 3 eetlepels/45 ml Steviala Sweet Bee, de peperkoek is daarmee niet superzoet. Ik hou ervan om de peperkoek met kaas te beleggen en ik vind dat lekkerder als het dan niet mierzoet is. Als je een 0 khd zoetstof gebruikt kun je de koek natuurlijk precies zo zoet maken als je zelf wilt. Hoewel het beter is om ook van erg zoete smaken af te kicken als je koolhydraatarm gaat eten.
Die Sweet Bee is een dikke stroperige suikervrije ‘honing’. Echt geweldig spul, met een goede honingsmaak. Ik ben het nog niet tegengekomen in een gewone supermarkt, helaas. Daarentegen is het online goed verkrijgbaar. Wel een beetje prijzig, maar wat mij betreft de uitgave meer dan waard. Je gebruikt het niet zo vaak en het voegt wel echt iets toe aan bijvoorbeeld salades, pepernoten of deze heerlijke koolhydraatarme peperkoek met walnoten. De peperkoek kun je het best, afgedekt, een dagje laten staan. Baksels met amandelmeel kunnen een wat droog mondgevoel geven vlak na het bakken. De volgende dag zijn ze beslist smeuïger.
Bewaren
Koolhydraatarm brood bewaar je goed afgesloten donker en koel. Dan blijft het wel zo’n twee à drie dagen lekker. Er zitten géén conserveermiddelen of ‘broodverbeteraars’ in je zelfgebakken keto brood. Daarom is de houdbaarheid korter dan bij fabrieksbrood. Buiten de koelkast zal het daardoor sneller bederven. Je kunt het brood ook invriezen, snijd een heel brood daartoe na het afkoelen in sneetjes die je -gescheiden door een stukje bakpapier- invriest. Losse broodjes kunnen bij elkaar in een bewaardoos of diepvrieszak. Langzaam ontdooien voorkomt al te veel condensvorming. Helemaal lekker om een sneetje brood te roosteren of een broodje nog even in de oven knapperig te bakken.
Peijnenburg Zero, ook lowcarb ontbijtkoek
Ontbijtkoek kennen de meeste van het merk Peijnenburg. Peijnenburg maakt al ontbijtkoeken sinds 1883 en is daarmee zoals ze zelf zeggen “Al ruim 130 jaar een begrip op de ontbijttafel”. Ik heb ze even geteld inmiddels hebben ze maar liefst 17 variaties op het thema ontbijtkoek bedacht. Zelfs de bakkers van Peijnenburg hebben een ontbijtkoek gebakken zonder ‘toegevoegde suikers’. Peijnenburg Zero ontbijtkoek. Daarin is de zoete glucose-fructosestroop vervangen door de suikervervanger xylitol. Waar de klassieke naturel ontbijtkoek 38,8 gram suikers bevat heeft de Peijnenburg lowcarb ontbijtkoek slechts 5,9 gram suikers per 100 gram (in totaal 55 khd waarvan 24,2 polyolen en die 5,9 suikers). Best een mooie winst, maar deze van ons bevat 2,1 g koolhydraten per 100 gram, dat is nog weer veel en veel minder!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de Peperkoek met walnoten
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Peperkoek met walnoten, lowcarb ontbijtkoek
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Droge delen
- 200 g amandelmeel
- 3 el peperkoekkruiden
- snufje peper, witte
- 2 tl bakpoeder , wijnsteen
- 2 snufjes zout
Natte delen
- 60 g roomboter, gesmolten
- 5 eieren
- 3 el honingvervanger, of meer naar smaak
Garnering
- 10 halve walnoot
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Gebruik a.u.b. altijd maatschepjes.
- Verwarm de heteluchtoven op 175 °C en vet een cakevorm in. Of zet een siliconen cakevorm klaar. Mijn vorm is ongeveer 23 x 10 cm.
- Meng de droge delen goed door elkaar: het amandelmeel, de peperkoekkruiden, witte peper, bakpoeder en het zout.
- Smelt de roomboter op laag vuur en meng het met een vork door de droge delen.
- Voeg de eieren en de suikervrije ‘honing’ toe en meng alles door elkaar, tot je een mooi klontvrij beslag hebt. Proef, voeg meer zoetstof toe als je wilt.
- Stort het beslag in de cakevorm en versier met de halve walnoten. Bak in het midden van de oven gedurende 25 minuten, of tot de peperkoek gaar is.
- Baksels met amandelmeel moet je nooit te lang doorbakken. Doe altijd de prikkertest. Steek een houten prikker in het midden. Als die er weer schoon uitkomt is je koek klaar.
- Laat afkoelen. De peperkoek kun je het best, afgedekt, een dagje laten staan. Baksels met amandelmeel kunnen een wat droog mondgevoel geven vlak na het bakken. De volgende dag zijn ze beslist smeuïger.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Kan ik sweet bee vervangen door eritritol?
Zo ja, hoeveel?
Alvast bedankt
Angelique
Sweet bee is nat en stroperig en erythritol daarentegen is droge stof. Daarnaast geeft de sweet bee een andere smaak mee aan de peperkoek (honingachtig en zacht). Maar op zich moet het wel kunnen, houd wel de vochtbalans in de gaten. De hoeveelheid hangt af van je eigen smaak, dus even goed proeven. Voeg voor de vochtbalans eventueel (1-2 el = 15-30 ml) Griekse yoghurt toe.
Vergat het vorige keer te melden, maar al wel 3 x gemaakt en iedere keer wéér is het genieten: ik eet heerlijk een plakje als lunch met een kopje koffie…..Dit was iets, wat ik echt gemist heb in de eerste jaren dat ik KHA at, dus nu helemaal blij met dit recept!!!
Kijk, daar doen we het voor Pien!
Vandaag voor het eerst gemaakt en natuurlijk niet kunnen wachten tot morgen en we vinden hem nu al lekker laat staan morgen als hij wat smeuïge is
Zal het in de vriezer kunnen?
Jazeker dat kan
Ik zag hem afgelopen week op Facebook voorbij komen en moest nog wat bakken om als lunch tijdens het wandelen mee te nemen…. dit werd het dus! Hij is heerlijk! Zeker ook met roomboter en een plakje kaas. Dit gaat morgen mee als lunch! Ik heb nog 150 gram Griekse yoghurt door het beslag gedaan, zodat hij zeker smeuïg zou blijven! En de walnoten heb ik fijn gehakt en door het beslag gedaan voor wat ‘bite’ in de koek. Hij is supergoed gelukt!
Blij dat je (weer) zo zo enthousiast bent. Goed weekend verder!
Geen Sweet-Bee in huis. Met 2 eetl Golden Syrup en een eetl Ery-Bronze was ie dit keer ook heel erg lekker. Groet, ook van P. (niet verder vertellen, hij smikkelt er net zo hard van mee)
Eigenlijk kunnen alle suikervrije siropen wel in dit recept. Groeten terug, eerlijk delen hoor!
Wat een heerlijke peperkoek is dit. Ga deze nog heel vaak maken.
Dank jullie
Heerlijk!! Beste die ik tot nu toe ben tegengekomen.
Hebben jullie de complete voedingswaarden beschikbaar?
U vraagt, wij draaien 😉 Voedingswaarden per plakje van ± 30 gram:
Calorieën 125.53 kcal, Koolhydraten 0.63 g, Eiwit 4.69 g, Vet 11.26 g en Vezels 1.23 g.
Heerlijk recept, hij was alleen iets te droog..
Hoe kan ik dat oplossen ?
Zoals ook in de tekst staat: De peperkoek kun je het best, afgedekt, een dagje laten staan. Baksels met amandelmeel kunnen een wat droog mondgevoel geven vlak na het bakken. De volgende dag zijn ze beslist smeuïger.
Anders iets meer vet toevoegen en zeker NIET te lang en op te hoge temperatuur bakken, dat is eigenlijk wat de meeste mensen ‘fout’ doen.
Heerlijke peperkoek. Lekker bij koffie/thee.
Dank je!
Ik begrijp jullie reactie, maar ik vind 6,7 koolhydraten over de gehele cake meer minder erg dan 440 kcal extra in verstoffen (roomboter).
Mvg,
Els
Wij kijken niet nasr calorien bij koolhydraatarm
Heerlijk recept, makkelijk te maken en ziet er ook leuk uit!
Maak steeds meer gebruik van jullie recepten. Ze worden goed beschreven en zijn verrassend lekker. Dank
Wees welkom!
Hallo Anna Karina,
Kun je de roomboter ook vervangen door kokosolie? Geen roomboter in huis namelijk, en dan kan ik hem vanavond maken…. Dank.
Dat kan al krijg je dan uiteraard een iets andere smaak.
Laat je nog even weten dat ik hem heb gemaakt met kokosolie. Was lekker. De hoeveelheid Sweet Bee is voor mij te weinig. Volgende keer meer. Heb er stiekem (want dan minder koolhydraatarm) wat kokosrasp door gedaan, en om het dan niet te dik te maken een scheutje amandelmelk, zonder suiker uiteraard. Prima substantie. Denk wel dat boter ipv kokosolie hem iets smeuiger had gemaakt, maar swah, dat kan een volgende keer nog.
Dank voor je beschrijving Silvana,
Altijd leuk een beetje experimenteren en lekker je eigen draai eraan geven!
Bedankt voor dit heerlijke recept. Al verschillende dingen geprobeerd maar dit blijft mijn favorietje.
Ik maak deze regelmatig, in verschillende variaties. Ik vind de structuur van het deeg fijn “cake-achtig”. Soms doe ik alleen kaneel in plaats van de koekkruiden en heb ‘m ook al eens als appelcake gemaakt, en een keer met blauwe bessen (I know, de Kh). Nu staat ie in de oven met kaneel en vanille erdoor. Wellicht een volgend keer zonder kaneel maar bv met vanille en gember. De sweet bee vind ik echt de moeite (kosten) waard!
Ik heb de koek nu al twee keer gemaakt, heerlijk. De tweede keer heb ik ook stukken grove noten door het deeg gedaan dit geeft de koek een extra bite. Ook erg lekker. Bedankt voor al jullie tips en recepten.
Had al maanden geleden de peperkoekkruiden in huis gehaald, nu eindelijk gemaakt en hij smaakt echt overheerlijk! Bedankt voor dit recept!
Vandaag de peperkoek gemaakt samen met zoonlief. Erg goed gelukt en lekker
Nou mijn eerste peperkoek gebakken volgens jou recept. Wat een topper .inderdaad na een dag op zijn lekkers. Hij was snel op. Morgen bak ik er maar meteen twee. Dank je voor al je heerlijke recepten.👌🏻😋.Je eerste kookboek had ik al en nu met de kerst de 2 de gekregen .we genieten volop van al het lekkers.
Hoi Ankie, Wat leuk om te horen! En succes morgen met bakken hoor!
Deze peperkoek is echt lekker iedere dag een plak er van genomen
Heerlijk recept, ik heb er maar gelijk 2 gebakken en i.p.v. de walnoten heb ik pecannoten gebruikt. Voor het deeg heb ik nog een extra eetlepel ery- brons toegevoegd. Moeilijk er vanaf te blijven?
Vandaag voor het eerst gemaakt, geheel volgens recept, inclusief de peper. Ik heb een standaard merk kruidkoek/speculaaskruiden gebruikt en daarnaast nog een snufje peper toegevoegd, geheel volgens recept. Hij is heet! En ik het echt maar heel weinig peper toegevoegd.
Morgen is hij wat meer doorgetrokken en hoop ik dat dat hete op de tong gevoel wat minder wordt.
Ik ga het gelukkig ook met roomboter en kaas eten, dus dan is het minder erg dat hij wat pittig is 😉 Volgende keer (want die komt er zeker!) laat ik de peper dan weg.
Goed recept en smaakt nu al naar meer.
Oeps toch te scheutig geweest dan… Succes voor de volgende keer Erika
Gemaakt! Had geen peperkoekkruiden dus gemaakt met koek en speculaas kruiden. De Sweet Bee is een grweldig product. Bedankt voor je recept.
Asje!
Is het ook mogelijk om de Sweet Bee te vervangen voor Sukrin?
Qua smaak kan dat, maar qua structuur is het natuurlijk anders.
Heerlijk!!
Wat een heerlijke peperkoek, het is al de twee keer dat ik hem heb gemaakt!
Ja, sorry, sommige recepten zijn té lekker…
Erg lekker, dankjewel voor het delen van dit recept!
Ik heb er nog stukjes appel en cranberries bij gedaan.
Lekker uiteraard, maar dan is het niet meer koolhydraatarm…
Ik zie dat er overal roomboter gebruikt wordt. Maar dit hoeft toch niet persé?
Waarom zou je geen roomboter willen gebruiken? Het is gebruikelijk om volvette (en liefst natuurlijke) producten te gebruiken. Je hebt juist meer vet nodig bij een koolhydraatarm dieet.
oh, oh, wat geniet ik toch van van jouw recepten en van de goede beschrijving.
Deze dan; ik gebruikte gewone koekkruiden en het resultaat was evengoed heerlijk!
Het lukte me niet om plakjes van 30 gram te snijden, maar een beetje dikker smaakte ook prima, dan maar om de dag een sneetje.
Bedankt weer, hartelijke groet,
Kan dit ook met speculaas koekkruiden
Dat kan, maar die hebben een iets andere samenstelling.
Waarom staat er bij het ene recept bij een ei 0,3 Khd en bij een ander recept geen Khd.
Ohw, dat zou kunnen omdat heel in het begin we nog koolhydraten telden voor ei. Maar dat blijkt niet te hoeven.
Bij de plus supermarkt in het plaatsje leende kwam ik tot mijn verrassing de sweet bee tegen, er mogen wat mij betreft meer supermarkten volgen met koolhydraatarme producten!!
Leende is wel een uitzondering! Gezond dorp ?
IK ben je enorm dankbaar Anna-Karina. Ik mis al heel erg lang een lekker plakje ontbijtkoek bij de koffie of thee, maar kan er nu zonder schuldgevoel van genieten.
Mijn koek kwam prachtig uit de oven, zoals op de afbeelding. Ik had niet de steviala Sweet bee, ( €8,95 en dan nog €4,95 venzendkosten!!) maar heb ahornsiroop gebruikt, wat niet voldoende zoet was, dus aangevuld met stevia in poedervorm. De structuur was overigens heel goed, zacht en toch stevig genoeg, maar qua zoetheid moet ik nog een balans zien te vinden, want daar kan nog wel iets bij.
De zoete smaak is inderdaad heel persoonlijk. Ahornsiroop is niet koolhydraatarm (even om verwarring te voorkomen bij meelezers).
Vandaag gebakken, ziet er heerlijk uit maar is wel ‘gescheurd ‘ . Wat heb ik niet goed gedaan? Ben heel benieuwd naar de smaak!
Ik denk niet dat je iets ‘fout’ doet hoor. Scheuren van cakes komt doordat de bovenkant al een beetje droog gebakken is en de binnenkant nog aan het rijzen is en de scheur veroorzaakt. Dat is dus een kwestie van timing. Ik vind zo’n scheur altijd wel stoer eigenlijk. Als je echt geen scheur wilt bak je de cake op lagere temperatuur en – uiteraard – dan wat langer.
Jullie maken een flinke fout bij het beschrijven van Peijnenburg Zero. Het heeft dan wel 5,9 gr suikers per 100 gram, maar dat is nog lang niet koolhydraatarm: 55 gr kh per 100 gram. Misleidend voor mensen die naar kha zoeken. Geen Peijnenburg Zero dus!!!
Wij promoten de Zero inderdaad ook niet echt. Ik heb de tekst ietwat aangepast. Want van die 55 zijn 24,2 gram polyolen (die we niet mee tellen). Daarom hebben we juist dit recept voor koolhydraatarme peperkoek online geplaatst. Je eigen peperkoek bakken is raadzamer, dan weet je precies wat erin gaat!
Goede morgen Anna Karina ik heb een vraag over de wafels ik heb het beslag heel dik moet dat ook of nog moet het nog vloeibaar zijn groetjes Reina Wennink
Bedoel je deze WAFELS? Nee, hoeft zeker niet helemaal vloeibaar. Het is wel een redelijk stevig beslagen smeuïg beslag. Maar ‘heel dik’ is een beetje moeilijk om dat te zo hiervandaan te beoordelen. Te dun wordt niet echt lekker gaar, en té dik is ook weer niet zo lekker. Hopelijk smaakten ze wel goed?
Goedmorgen…bij opstarten p.c. las ik als eerste dit recept voor peperkoek: eindelijk. Want dát miste ik erg: een lekker dun sneetje peperkoek bij een kop koffie…..Helaas moet ik er eerst Sweet Bee voor bestellen en kan dus niet meteen beginnen met bakken, maar volgende week staat ie beslist op mijn “to do”-lijstje…..Ik wens jullie een mooie dag!
Dank je Pien, die Sweet Bee is echt leuk spul! Daar ga je vast geen spijt van krijgen. Wij gaan vandaag weer hard klussen in ons nieuwe huisje, maandag komen de schilders 😉