Peperkoek met walnoten, lowcarb ontbijtkoek 31

peperkoek met walnoten - lowcarb ontbijtkoek

Deze peperkoek met walnoten mag je met recht een echte lowcarb ontbijtkoek noemen, met slechts 0,93 gr. koolhydraten per plak van 30 gram! Verbazend lekker en zeker als je bij je ontbijt graag ontbijtkoek eet een fantastische aanvulling op een eiergerecht, je ontbijtje met Griekse yoghurt of een stel crackertjes.  Ik heb er een paar walnoten opgedaan voor een extra crunchy bite. Besmeer een plakje peperkoek lekker met lekkere roomboter, dat is ouderwets smullen geblazen!  Je hoeft de peperkoek met walnoten niet per se ‘s morgens vroeg te eten natuurlijk, de lowcarb ontbijtkoek is ook heel handig voor na het sporten of om in je lunchbox te stoppen om mee te nemen naar het werk of school. Geweldig tussendoortje bij de koffie ofzo!

 

Peperkoek met Steviala Sweet Bee

In het recept gebruik ik 3 eetlepels Steviala Sweet Bee, de peperkoek is daarmee niet superzoet. Ik hou ervan om de peperkoek met kaas te beleggen en ik vind dat lekkerder als het dan niet mierzoet is. Als je een 0 khd zoetstof gebruikt kun je de koek natuurlijk precies zo zoet maken als je zelf wilt. Hoewel het beter is om ook van erg zoete smaken af te kicken als je koolhydraatarm gaat eten.

Die Sweet Bee is een dikke stroperige suikervrije ‘honing’. Echt geweldig spul, met een goede honingsmaak. Ik ben het nog niet tegengekomen in een gewone supermarkt, helaas. Daarentegen is het online goed verkrijgbaar. Wel een beetje prijzig, maar wat mij betreft de uitgave meer dan waard. Je gebruikt het niet zo vaak en het voegt wel echt iets toe aan bijvoorbeeld salades, pepernoten of deze heerlijke koolhydraatarme peperkoek met walnoten.  De peperkoek kun je het best, afgedekt, een dagje laten staan. Baksels met amandelmeel kunnen een wat droog mondgevoel geven vlak na het bakken. De volgende dag zijn ze beslist smeuïger.

Bewaren kan het best tot drie dagen afgedekt in een broodtrommel. Of vries als plakjes in, met een bakpapiertje ertussen.

peperkoek met walnoten - lowcarb ontbijtkoek

 

 

peperkoek met walnoten - lowcarb ontbijtkoek

Peijnenburg Zero, ook lowcarb ontbijtkoek

Ontbijtkoek kennen de meeste van het merk Peijnenburg. Peijnenburg maakt al ontbijtkoeken sinds 1883 en is daarmee zoals ze zelf zeggen “Al ruim 130 jaar een begrip op de ontbijttafel”.  Ik heb ze even geteld inmiddels hebben ze maar liefst 17  variaties op het thema ontbijtkoek bedacht.  Zelfs de bakkers van Peijnenburg hebben een ontbijtkoek gebakken zonder ‘toegevoegde suikers’. Peijnenburg Zero ontbijtkoek. Daarin is de zoete glucose-fructosestroop vervangen door de suikervervanger xylitol. Waar de klassieke naturel ontbijtkoek 38,8 gram suikers bevat heeft de lowcarb ontbijtkoek slechts 5,9 gram suikers per 100 gram (in totaal 55 khd waarvan 24,2 polyolen en die 5,9 suikers). Best een mooie winst, maar die van ons bevat natuurlijk veel en veel minder!

Fotoserie

Ook lekker:

Zo maak je de Peperkoek met walnoten

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Peperkoek met walnoten, lowcarb ontbijtkoek

peperkoek met walnoten - lowcarb ontbijtkoek

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 24, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: koek van 550 gram
  • Koolhydraten: 0,93 per plakje van 30 gram (koek van 550 gram uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Peperkoek met walnoten is een echte lowcarb ontbijtkoek en superlekker als je graag 'n plakje ontbijtkoek eet. Extra crunchy met een paar walnoten!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Gebruik a.u.b. altijd maatschepjes.
  2. Verwarm de heteluchtoven op 175 graden en vet een cakevorm in. Of zet een siliconen cakevorm klaar. Mijn vorm is ongeveer 23 x 10 cm.
  3. Meng de droge delen goed door elkaar: het amandelmeel, de peperkoekkruiden, witte peper, bakpoeder en het zout.
  4. Smelt de roomboter op laag vuur en meng het met een vork door de droge delen.
  5. Voeg de eieren en de suikervrij ‘honing’ toe en meng alles door elkaar, tot je een mooi klontvrij beslag hebt. Proef, voeg meer zoetstof toe als je wilt.
  6. Stort het beslag in de cakevorm en versier met de halve walnoten. Bak in het midden van de oven gedurende 25 minuten of tot de peperkoek gaar is.
  7. Baksels met amandelmeel moet je nooit te lang doorbakken. Doe altijd de prikkertest. Steek een houten prikker in het midden en als die er weer schoon uitkomt is je koek klaar.
  8. Laat afkoelen. De peperkoek kun je het best, afgedekt, een dagje laten staan. Baksels met amandelmeel kunnen een wat droog mondgevoel geven vlak na het bakken. De volgende dag zijn ze beslist smeuïger.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

31 gedachten over “Peperkoek met walnoten, lowcarb ontbijtkoek

  • Erika

    Vandaag voor het eerst gemaakt, geheel volgens recept, inclusief de peper. Ik heb een standaard merk kruidkoek/speculaaskruiden gebruikt en daarnaast nog een snufje peper toegevoegd, geheel volgens recept. Hij is heet! En ik het echt maar heel weinig peper toegevoegd.
    Morgen is hij wat meer doorgetrokken en hoop ik dat dat hete op de tong gevoel wat minder wordt.

    Ik ga het gelukkig ook met roomboter en kaas eten, dus dan is het minder erg dat hij wat pittig is 😉 Volgende keer (want die komt er zeker!) laat ik de peper dan weg.

    Goed recept en smaakt nu al naar meer.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Vanmorgen met m’n hoofd bijna in de ventilator de auberginewaaier gemaakt. Hier op Kreta hebben ze gelukkig genoeg aubergines. Omdat de temperatuur nu in de herfst wat zakt heb ik weer zin om de keuken in te duiken. Morgen zwembaddag en moussaka. Bedankt weer voor je lekkere recepten en groeten vanaf een zonnig Kreta.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Waarom zou je geen roomboter willen gebruiken? Het is gebruikelijk om volvette (en liefst natuurlijke) producten te gebruiken. Je hebt juist meer vet nodig bij een koolhydraatarm dieet.

  • Tanja

    oh, oh, wat geniet ik toch van van jouw recepten en van de goede beschrijving.
    Deze dan; ik gebruikte gewone koekkruiden en het resultaat was evengoed heerlijk!
    Het lukte me niet om plakjes van 30 gram te snijden, maar een beetje dikker smaakte ook prima, dan maar om de dag een sneetje.
    Bedankt weer, hartelijke groet,

  • Monique

    Bij de plus supermarkt in het plaatsje leende kwam ik tot mijn verrassing de sweet bee tegen, er mogen wat mij betreft meer supermarkten volgen met koolhydraatarme producten!!

  • Cora

    IK ben je enorm dankbaar Anna-Karina. Ik mis al heel erg lang een lekker plakje ontbijtkoek bij de koffie of thee, maar kan er nu zonder schuldgevoel van genieten.
    Mijn koek kwam prachtig uit de oven, zoals op de afbeelding. Ik had niet de steviala Sweet bee, ( €8,95 en dan nog €4,95 venzendkosten!!) maar heb ahornsiroop gebruikt, wat niet voldoende zoet was, dus aangevuld met stevia in poedervorm. De structuur was overigens heel goed, zacht en toch stevig genoeg, maar qua zoetheid moet ik nog een balans zien te vinden, want daar kan nog wel iets bij.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ik denk niet dat je iets ‘fout’ doet hoor. Scheuren van cakes komt doordat de bovenkant al een beetje droog gebakken is en de binnenkant nog aan het rijzen is en de scheur veroorzaakt. Dat is dus een kwestie van timing. Ik vind zo’n scheur altijd wel stoer eigenlijk. Als je echt geen scheur wilt bak je de cake op lagere temperatuur en – uiteraard – dan wat langer.

  • Els de Haas

    Jullie maken een flinke fout bij het beschrijven van Peijnenburg Zero. Het heeft dan wel 5,9 gr suikers per 100 gram, maar dat is nog lang niet koolhydraatarm: 55 gr kh per 100 gram. Misleidend voor mensen die naar kha zoeken. Geen Peijnenburg Zero dus!!!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Wij promoten de Zero inderdaad ook niet echt. Ik heb de tekst ietwat aangepast. Want van die 55 zijn 24,2 gram polyolen (die we niet mee tellen). Daarom hebben we juist dit recept voor koolhydraatarme peperkoek online geplaatst. Je eigen peperkoek bakken is raadzamer, dan weet je precies wat erin gaat!

  • Reina Wennink

    Goede morgen Anna Karina ik heb een vraag over de wafels ik heb het beslag heel dik moet dat ook of nog moet het nog vloeibaar zijn groetjes Reina Wennink

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Bedoel je deze WAFELS? Nee, hoeft zeker niet helemaal vloeibaar. Het is wel een redelijk stevig beslagen smeuïg beslag. Maar ‘heel dik’ is een beetje moeilijk om dat te zo hiervandaan te beoordelen. Te dun wordt niet echt lekker gaar, en té dik is ook weer niet zo lekker. Hopelijk smaakten ze wel goed?

  • Pien van Leeuwen

    Goedmorgen…bij opstarten p.c. las ik als eerste dit recept voor peperkoek: eindelijk. Want dát miste ik erg: een lekker dun sneetje peperkoek bij een kop koffie…..Helaas moet ik er eerst Sweet Bee voor bestellen en kan dus niet meteen beginnen met bakken, maar volgende week staat ie beslist op mijn “to do”-lijstje…..Ik wens jullie een mooie dag!