peperkoek met walnoten - lowcarb ontbijtkoek

Peperkoek met walnoten, lowcarb ontbijtkoek

Deze peperkoek met walnoten mag je met recht een echte lowcarb ontbijtkoek noemen, met slechts 0.63 gram koolhydraten per plakje van 30 gram! Verbazend lekker en zeker als je bij je ontbijt graag ontbijtkoek eet een fantastische aanvulling op een eiergerecht, je ontbijtje met Griekse yoghurt of een stel crackertjes.  Ik heb er een paar walnoten (10 stuks wegen 30 gram) opgedaan voor een extra crunchy bite. Besmeer een plakje peperkoek met lekkere roomboter, dat is ouderwets smullen geblazen!  Je hoeft de peperkoek met walnoten niet per se ’s morgens vroeg te eten natuurlijk, de lowcarb ontbijtkoek is ook heel handig voor na het sporten of om in je lunchbox te stoppen om mee te nemen naar het werk of school. Geweldig tussendoortje bij de koffie ofzo!

Advertentie

Peperkoek met Steviala Sweet Bee

In het recept gebruik ik 3 eetlepels/45 ml Steviala Sweet Bee, de peperkoek is daarmee niet superzoet. Ik hou ervan om de peperkoek met kaas te beleggen en ik vind dat lekkerder als het dan niet mierzoet is. Als je een 0 khd zoetstof gebruikt kun je de koek natuurlijk precies zo zoet maken als je zelf wilt. Hoewel het beter is om ook van erg zoete smaken af te kicken als je koolhydraatarm gaat eten.

Die Sweet Bee is een dikke stroperige suikervrije ‘honing’. Echt geweldig spul, met een goede honingsmaak. Ik ben het nog niet tegengekomen in een gewone supermarkt, helaas. Daarentegen is het online goed verkrijgbaar. Wel een beetje prijzig, maar wat mij betreft de uitgave meer dan waard. Je gebruikt het niet zo vaak en het voegt wel echt iets toe aan bijvoorbeeld salades, pepernoten of deze heerlijke koolhydraatarme peperkoek met walnoten.  De peperkoek kun je het best, afgedekt, een dagje laten staan. Baksels met amandelmeel kunnen een wat droog mondgevoel geven vlak na het bakken. De volgende dag zijn ze beslist smeuïger.

Bewaren

Koolhydraatarm brood bewaar je goed afgesloten donker en koel. Dan blijft het wel zo’n twee à drie dagen lekker. Er zitten géén conserveermiddelen of ‘broodverbeteraars’ in je zelfgebakken keto brood. Daarom is de houdbaarheid korter dan bij fabrieksbrood. Buiten de koelkast zal het daardoor sneller bederven. Je kunt het brood ook invriezen, snijd een heel brood daartoe na het afkoelen in sneetjes die je -gescheiden door een stukje bakpapier- invriest. Losse broodjes kunnen bij elkaar in een bewaardoos of diepvrieszak. Langzaam ontdooien voorkomt al te veel condensvorming. Helemaal lekker om een sneetje brood te roosteren of een broodje nog even in de oven knapperig te bakken.

Peijnenburg Zero, ook lowcarb ontbijtkoek

Ontbijtkoek kennen de meeste van het merk Peijnenburg. Peijnenburg maakt al ontbijtkoeken sinds 1883 en is daarmee zoals ze zelf zeggen “Al ruim 130 jaar een begrip op de ontbijttafel”.  Ik heb ze even geteld inmiddels hebben ze maar liefst 17  variaties op het thema ontbijtkoek bedacht.  Zelfs de bakkers van Peijnenburg hebben een ontbijtkoek gebakken zonder ‘toegevoegde suikers’. Peijnenburg Zero ontbijtkoek. Daarin is de zoete glucose-fructosestroop vervangen door de suikervervanger xylitol. Waar de klassieke naturel ontbijtkoek 38,8 gram suikers bevat heeft de Peijnenburg lowcarb ontbijtkoek slechts 5,9 gram suikers per 100 gram (in totaal 55 khd waarvan 24,2 polyolen en die 5,9 suikers). Best een mooie winst, maar deze van ons bevat 2,1 g koolhydraten per 100 gram, dat is nog weer veel en veel minder!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

peperkoek met walnoten - lowcarb ontbijtkoek
peperkoek met walnoten - lowcarb ontbijtkoek

Zo maak je de Peperkoek met walnoten

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


peperkoek met walnoten - lowcarb ontbijtkoek

Peperkoek met walnoten, lowcarb ontbijtkoek

Peperkoek met walnoten is een echte lowcarb ontbijtkoek en superlekker als je graag ’n plakje ontbijtkoek eet. Extra crunchy met een paar walnoten!
4.94 van 15 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten

Voedingswaarde

Per plakje (van ± 30 gram)
kcal 125.53 koolhydraten 0.63 geiwitten 4.69 gvetten 11.26 gvezels 1.23 g
Hoeveelheid (aan te passen)18 plakjes (1 koek van 550 gram)

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Droge delen

Natte delen

Garnering

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Gebruik a.u.b. altijd maatschepjes.
  • Verwarm de heteluchtoven op 175 °C en vet een cakevorm in. Of zet een siliconen cakevorm klaar. Mijn vorm is ongeveer 23 x 10 cm.
  • Meng de droge delen goed door elkaar: het amandelmeel, de peperkoekkruiden, witte peper, bakpoeder en het zout.
  • Smelt de roomboter op laag vuur en meng het met een vork door de droge delen.
  • Voeg de eieren en de suikervrije ‘honing’ toe en meng alles door elkaar, tot je een mooi klontvrij beslag hebt. Proef, voeg meer zoetstof toe als je wilt.
  • Stort het beslag in de cakevorm en versier met de halve walnoten. Bak in het midden van de oven gedurende 25 minuten, of tot de peperkoek gaar is.
  • Baksels met amandelmeel moet je nooit te lang doorbakken. Doe altijd de prikkertest. Steek een houten prikker in het midden. Als die er weer schoon uitkomt is je koek klaar.
  • Laat afkoelen. De peperkoek kun je het best, afgedekt, een dagje laten staan. Baksels met amandelmeel kunnen een wat droog mondgevoel geven vlak na het bakken. De volgende dag zijn ze beslist smeuïger.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


64 gedachten over “Peperkoek met walnoten, lowcarb ontbijtkoek”

  1. Kan ik sweet bee vervangen door eritritol?
    Zo ja, hoeveel?
    Alvast bedankt
    Angelique

    1. Sweet bee is nat en stroperig en erythritol daarentegen is droge stof. Daarnaast geeft de sweet bee een andere smaak mee aan de peperkoek (honingachtig en zacht). Maar op zich moet het wel kunnen, houd wel de vochtbalans in de gaten. De hoeveelheid hangt af van je eigen smaak, dus even goed proeven. Voeg voor de vochtbalans eventueel (1-2 el = 15-30 ml) Griekse yoghurt toe.

  2. Vergat het vorige keer te melden, maar al wel 3 x gemaakt en iedere keer wéér is het genieten: ik eet heerlijk een plakje als lunch met een kopje koffie…..Dit was iets, wat ik echt gemist heb in de eerste jaren dat ik KHA at, dus nu helemaal blij met dit recept!!!

  3. Vandaag voor het eerst gemaakt en natuurlijk niet kunnen wachten tot morgen en we vinden hem nu al lekker laat staan morgen als hij wat smeuïge is
    Zal het in de vriezer kunnen?

  4. Ik zag hem afgelopen week op Facebook voorbij komen en moest nog wat bakken om als lunch tijdens het wandelen mee te nemen…. dit werd het dus! Hij is heerlijk! Zeker ook met roomboter en een plakje kaas. Dit gaat morgen mee als lunch! Ik heb nog 150 gram Griekse yoghurt door het beslag gedaan, zodat hij zeker smeuïg zou blijven! En de walnoten heb ik fijn gehakt en door het beslag gedaan voor wat ‘bite’ in de koek. Hij is supergoed gelukt!

  5. Geen Sweet-Bee in huis. Met 2 eetl Golden Syrup en een eetl Ery-Bronze was ie dit keer ook heel erg lekker. Groet, ook van P. (niet verder vertellen, hij smikkelt er net zo hard van mee)

  6. Heerlijk!! Beste die ik tot nu toe ben tegengekomen.
    Hebben jullie de complete voedingswaarden beschikbaar?

    1. Zoals ook in de tekst staat: De peperkoek kun je het best, afgedekt, een dagje laten staan. Baksels met amandelmeel kunnen een wat droog mondgevoel geven vlak na het bakken. De volgende dag zijn ze beslist smeuïger.
      Anders iets meer vet toevoegen en zeker NIET te lang en op te hoge temperatuur bakken, dat is eigenlijk wat de meeste mensen ‘fout’ doen.

  7. Ik begrijp jullie reactie, maar ik vind 6,7 koolhydraten over de gehele cake meer minder erg dan 440 kcal extra in verstoffen (roomboter).
    Mvg,
    Els

  8. Heerlijk recept, makkelijk te maken en ziet er ook leuk uit!
    Maak steeds meer gebruik van jullie recepten. Ze worden goed beschreven en zijn verrassend lekker. Dank

  9. Hallo Anna Karina,

    Kun je de roomboter ook vervangen door kokosolie? Geen roomboter in huis namelijk, en dan kan ik hem vanavond maken…. Dank.

      1. Laat je nog even weten dat ik hem heb gemaakt met kokosolie. Was lekker. De hoeveelheid Sweet Bee is voor mij te weinig. Volgende keer meer. Heb er stiekem (want dan minder koolhydraatarm) wat kokosrasp door gedaan, en om het dan niet te dik te maken een scheutje amandelmelk, zonder suiker uiteraard. Prima substantie. Denk wel dat boter ipv kokosolie hem iets smeuiger had gemaakt, maar swah, dat kan een volgende keer nog.

  10. Bedankt voor dit heerlijke recept. Al verschillende dingen geprobeerd maar dit blijft mijn favorietje.

  11. Ik maak deze regelmatig, in verschillende variaties. Ik vind de structuur van het deeg fijn “cake-achtig”. Soms doe ik alleen kaneel in plaats van de koekkruiden en heb ‘m ook al eens als appelcake gemaakt, en een keer met blauwe bessen (I know, de Kh). Nu staat ie in de oven met kaneel en vanille erdoor. Wellicht een volgend keer zonder kaneel maar bv met vanille en gember. De sweet bee vind ik echt de moeite (kosten) waard!

  12. Ik heb de koek nu al twee keer gemaakt, heerlijk. De tweede keer heb ik ook stukken grove noten door het deeg gedaan dit geeft de koek een extra bite. Ook erg lekker. Bedankt voor al jullie tips en recepten.

  13. Had al maanden geleden de peperkoekkruiden in huis gehaald, nu eindelijk gemaakt en hij smaakt echt overheerlijk! Bedankt voor dit recept!

  14. Nou mijn eerste peperkoek gebakken volgens jou recept. Wat een topper .inderdaad na een dag op zijn lekkers. Hij was snel op. Morgen bak ik er maar meteen twee. Dank je voor al je heerlijke recepten.👌🏻😋.Je eerste kookboek had ik al en nu met de kerst de 2 de gekregen .we genieten volop van al het lekkers.

  15. Heerlijk recept, ik heb er maar gelijk 2 gebakken en i.p.v. de walnoten heb ik pecannoten gebruikt. Voor het deeg heb ik nog een extra eetlepel ery- brons toegevoegd. Moeilijk er vanaf te blijven?

  16. Vandaag voor het eerst gemaakt, geheel volgens recept, inclusief de peper. Ik heb een standaard merk kruidkoek/speculaaskruiden gebruikt en daarnaast nog een snufje peper toegevoegd, geheel volgens recept. Hij is heet! En ik het echt maar heel weinig peper toegevoegd.
    Morgen is hij wat meer doorgetrokken en hoop ik dat dat hete op de tong gevoel wat minder wordt.

    Ik ga het gelukkig ook met roomboter en kaas eten, dus dan is het minder erg dat hij wat pittig is 😉 Volgende keer (want die komt er zeker!) laat ik de peper dan weg.

    Goed recept en smaakt nu al naar meer.

  17. Gemaakt! Had geen peperkoekkruiden dus gemaakt met koek en speculaas kruiden. De Sweet Bee is een grweldig product. Bedankt voor je recept.

  18. Erg lekker, dankjewel voor het delen van dit recept!
    Ik heb er nog stukjes appel en cranberries bij gedaan.

  19. oh, oh, wat geniet ik toch van van jouw recepten en van de goede beschrijving.
    Deze dan; ik gebruikte gewone koekkruiden en het resultaat was evengoed heerlijk!
    Het lukte me niet om plakjes van 30 gram te snijden, maar een beetje dikker smaakte ook prima, dan maar om de dag een sneetje.
    Bedankt weer, hartelijke groet,

  20. Waarom staat er bij het ene recept bij een ei 0,3 Khd en bij een ander recept geen Khd.

  21. Bij de plus supermarkt in het plaatsje leende kwam ik tot mijn verrassing de sweet bee tegen, er mogen wat mij betreft meer supermarkten volgen met koolhydraatarme producten!!

  22. IK ben je enorm dankbaar Anna-Karina. Ik mis al heel erg lang een lekker plakje ontbijtkoek bij de koffie of thee, maar kan er nu zonder schuldgevoel van genieten.
    Mijn koek kwam prachtig uit de oven, zoals op de afbeelding. Ik had niet de steviala Sweet bee, ( €8,95 en dan nog €4,95 venzendkosten!!) maar heb ahornsiroop gebruikt, wat niet voldoende zoet was, dus aangevuld met stevia in poedervorm. De structuur was overigens heel goed, zacht en toch stevig genoeg, maar qua zoetheid moet ik nog een balans zien te vinden, want daar kan nog wel iets bij.

  23. Vandaag gebakken, ziet er heerlijk uit maar is wel ‘gescheurd ‘ . Wat heb ik niet goed gedaan? Ben heel benieuwd naar de smaak!

    1. Ik denk niet dat je iets ‘fout’ doet hoor. Scheuren van cakes komt doordat de bovenkant al een beetje droog gebakken is en de binnenkant nog aan het rijzen is en de scheur veroorzaakt. Dat is dus een kwestie van timing. Ik vind zo’n scheur altijd wel stoer eigenlijk. Als je echt geen scheur wilt bak je de cake op lagere temperatuur en – uiteraard – dan wat langer.

  24. Jullie maken een flinke fout bij het beschrijven van Peijnenburg Zero. Het heeft dan wel 5,9 gr suikers per 100 gram, maar dat is nog lang niet koolhydraatarm: 55 gr kh per 100 gram. Misleidend voor mensen die naar kha zoeken. Geen Peijnenburg Zero dus!!!

    1. Wij promoten de Zero inderdaad ook niet echt. Ik heb de tekst ietwat aangepast. Want van die 55 zijn 24,2 gram polyolen (die we niet mee tellen). Daarom hebben we juist dit recept voor koolhydraatarme peperkoek online geplaatst. Je eigen peperkoek bakken is raadzamer, dan weet je precies wat erin gaat!

  25. Goede morgen Anna Karina ik heb een vraag over de wafels ik heb het beslag heel dik moet dat ook of nog moet het nog vloeibaar zijn groetjes Reina Wennink

    1. Bedoel je deze WAFELS? Nee, hoeft zeker niet helemaal vloeibaar. Het is wel een redelijk stevig beslagen smeuïg beslag. Maar ‘heel dik’ is een beetje moeilijk om dat te zo hiervandaan te beoordelen. Te dun wordt niet echt lekker gaar, en té dik is ook weer niet zo lekker. Hopelijk smaakten ze wel goed?

  26. Pien van Leeuwen

    Goedmorgen…bij opstarten p.c. las ik als eerste dit recept voor peperkoek: eindelijk. Want dát miste ik erg: een lekker dun sneetje peperkoek bij een kop koffie…..Helaas moet ik er eerst Sweet Bee voor bestellen en kan dus niet meteen beginnen met bakken, maar volgende week staat ie beslist op mijn “to do”-lijstje…..Ik wens jullie een mooie dag!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven