Deze verrukkelijk romige paprika sperziebonenschotel wordt bereid op het fornuis en gaat daarna nog eventjes in de oven. Immers, alles wat in een oven is geweest is nóg lekkerder :-D. Maar een echte must is dat niet hoor. Want, je kunt de spekjes ook door de gegaarde groente roeren en aan tafel de kaas erover raspen. Dan heb je ook een behoorlijk lekker, simpel en snel fornuisgerecht. Wij aten de schotel – met z’n tweetjes – zonder verder iets erbij als hoofdmaaltijd, dat was een flinke hap! Ook heerlijk voor meer eters als bijgerecht bij een puree, in de link vind je 6x een heerlijke puree van diverse soorten groente. Daar zit voor iedereen wel iets bij dacht ik zo. Reken voor een hoofdmaaltijd per portie: op kcal 596.38 ⋆ koolhydraten 9.6 g ⋆ eiwitten 23.46 g ⋆ vetten 49.73 g ⋆ vezels 8.59 g. Reken als bijgerecht met een halve portie, dan haal je dus 4 porties uit het recept en halveer je de voedingswaarde.
Variatietips & bewaren
De spekjes kunnen ook vegaspekjes zijn, tel dan wel even de extra koolhydraten erbij. Of vervang de spekjes eens door gegaarde vis of krokant gebakken kip, allemaal lekker. Ook met kruiden kun je natuurlijk eindeloos variëren. In plaats van tijm kun je rozemarijn nemen of een kruidenmengsel, zoals Italiaanse of Provençaalse kruiden. Als je van pittig eten houdt, doe er dan gerust een flinke snuf chilipeper of verse rode peper in. Een restje kun je prima een dagje in de koelkast bewaren en de volgende dag inzetten bij de lunch ofzo…
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je paprika sperziebonenschotel
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Paprika sperziebonenschotel
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 400 g sperziebonen, getopt (schoon gewogen)
- 25 g ui, in halve ringen
- 125 g paprika, kleine, in halve repen
- 125 g spek of spekblokjes, kan ook vega
- 2 tl tijm, gedroogd
- 100 ml slagroom
- 100 g roomkaas
- peper en zout, naar smaak
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Kook de schoongemaakte sperziebonen in 7-8 minuten beetgaar. Spoel koud af en zet apart.
- Snijd ondertussen de ui en paprika zoals aangegeven.
- Bak de spekjes krokant in een droge koekenpan (vegaspekjes in 20 ml olijfolie). Doe over in een schaaltje en zet apart.
- Fruit dan in dezelfde koekenpan de gesneden ui en paprika 3 minuten met gedroogde tijm. Voeg vervolgens de slagroom en roomkaas toe en breng aan de kook. Laat dit op laag vuur 3 minuten pruttelen met een deksel erop.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
- Voeg de beetgare sperziebonen toe aan de koekenpan en schep door elkaar, warm alles even goed door. Is het nog te vochtig naar je zin? Laat het dan (zonder deksel) op hoog vuur inkoken tot de gewenste dikte. Te droog? Voeg dan wat water toe. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Schep alles in de ovenschaal, verdeel de gebakken spekjes erover en bestrooi tot slot met geraspte Parmezaan.
- Bak de paprika sperziebonenschotel zo’n 10 minuten in de (voorverwarmde) oven of tot de kaas begint te kleuren.
- Wij aten het zonder iets als hoofdmaaltijd, dat was een flinke hap! Ook heerlijk met een lekkere puree van knolselderij, pompoen of bloemkool. Reken dan wel met een halve portie. Eet smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet