Paprika kwarktaart met gehakt 4

Paprika kwarktaart met gehakt

Het is ongeveer veertig jaar geleden dat ik ben gestopt met het eten van vlees, vanwege twee redenen die ook nu nog steeds voor veel mensen de aanleiding zijn: de bio-industrie en de verspilling van grondstoffen. Ik weet niet eens precies meer hoe het smaakt, dus het verdwijnt steeds verder uit mijn systeem. Maar als ik nog wel eens denk aan recepten met vlees, dan zijn het geen grote lappen die me voor ogen komen, maar veel eerder iets waarin gehakt verwerkt is. Een stoofpotje, een spaghettisaus of een hartige taart, zoals deze. Dat was natuurlijk ook wat het budget toen toeliet… Die herinnering was de trigger om aan de slag te gaan met een succesrecept van jaren her: paprika kwarktaart met gehakt.

Gemengde smaken

Die paprika kwarktaart bestond in twee varianten: één taart met cashewnoten, en een met gehakt. Tot nu toe maakte ik steeds de paprika kwarktaart waarin cashewnoten verwerkt worden. En dat is prima. Maar het leek me leuk om nu eens te gaan voor de variant met gehakt. Vegetarisch gehakt in mijn geval (koolhydraten bijtellen!). De combinatie van gehakt en paprika is natuurlijk beproefd, zeker in de Oost-Europese keuken. Maar het leek me leuk om een mediterrane smaak er aan toe voegen door er Ras el hanout in te doen. Door naast paprika ook kwark in de taart vulling te gebruiken krijg je een stevige substantie met een milde, maar eigenzinnige smaak.

Paprika kwarktaart met gehakt

Nadruk op de paprika kwark vulling

Verder besloot ik om een andere taartbodem te gebruiken, en om niet een koolhydraatarme variant te maken op de oorspronkelijke bodem waarin kwark wordt verwerkt. Nee, ik wilde juist graag een taartbodem die dun is en krokant, zodat de kwarkvulling de meeste nadruk zou krijgen. Dus voor deze paprika kwarktaart gebruikte ik dit korstdeeg. De vulling is eigenlijk heel makkelijk om te maken: gehakt en paprika aanbakken en vervolgens mengen met de overige ingrediënten.
De smaak van deze paprika kwarktaart deed me inderdaad denken aan smaken van vroeger. Tegelijkertijd proefde ik het hier en nu. Voor mij is dat een mooie balans. Al met al een lekkere voedzame paprika kwarktaart met gehakt en een vleugje Noord-Afrikaans door het gebruik van ras el hanout met een dunne, knapperige korst.

Paprika kwarktaart met gehakt

Ook lekker:

Zo maak je paprika kwarktaart met gehakt

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Paprika kwarktaart met gehakt

Paprika kwarktaart met gehakt

Door Hans van Deelen Geplaatst juli 24, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 6,6 gr khd pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Voedzame paprika kwarktaart met een vulling van gehakt, uien en ras el hanout en een topping van kaas.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak dit korstdeeg en bak 10 minuten voor zoals het recept aangeeft. (5,75 gr khd hele bodem)
  2. Snipper voor de vulling de ui en snijd de paprika's in ringen. Fruit in olijfolie.
  3. Voeg het uitgeperst teentje knoflook, het gehakt en de Ras el Hanout toe. Bak al omscheppend 5 minuten op een matig vuur.
  4. Haal van het vuur en neem drie ringen rode paprika uit de pan. Leg deze apart.
  5. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.
  6. Klop in een kom de drie eieren los met kwark en bouillonpoeder. Schep het enigszins afgekoelde gehaktmengsel erdoor.
  7. Vul het voorgebakken korstdeeg met de vulling. Leg de drie achtergehouden paprikaringen erop en strooi de geraspte kaas erover.
  8. Bak 25 minuten in de oven, of tot het gerecht gaar is en een mooi kleurtje begint te krijgen.
  9. Voor vega gehakt 4,3 gr khd bijtellen pp.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Paprika kwarktaart met gehakt

  • Tanja

    Beste Hans en Karina,
    Wat is dit een heerlijk recept, bedankt!
    We hebben ervan gesmuld, de Ras el Hanout geeft het een hele aparte, beetje oosters accent.
    Deze houden we erin, ook voor niet KH arme gasten!

  • Erna

    De ingrediënten die ik niet in huis heb staan op m’n boodschappenlijstje. Even een vraagje, moet er voor het korstdeeg echt HEEL lijnzaad gebruikt worden? Ik heb nl wel gebroken lijnzaad in de kast staan.
    Zodra mijn heer weer ten tonele verschijnt komt deze paprika-kwarktaart op tafel. Hij ziet er uit om op te eten ;-))