Het is ongeveer veertig jaar geleden dat ik ben gestopt met het eten van vlees, vanwege twee redenen die ook nu nog steeds voor veel mensen de aanleiding zijn: de bio-industrie en de verspilling van grondstoffen. Ik weet niet eens precies meer hoe het smaakt, dus het verdwijnt steeds verder uit mijn systeem. Maar als ik nog wel eens denk aan recepten met vlees, dan zijn het geen grote lappen die me voor ogen komen, maar veel eerder iets waarin gehakt verwerkt is. Een stoofpotje, een spaghettisaus of een hartige taart, zoals deze. Dat was natuurlijk ook wat het budget toen toeliet… Die herinnering was de trigger om aan de slag te gaan met een succesrecept van jaren her: paprika kwarktaart met gehakt. Het gerecht bevat 7.4 gram koolhydraten per portie.
Gemengde smaken
Die paprika kwarktaart bestond in twee varianten: één taart met cashewnoten, en een met gehakt. Tot nu toe maakte ik steeds de paprika kwarktaart waarin cashewnoten verwerkt worden. En dat is prima. Maar het leek me leuk om nu eens te gaan voor de variant met gehakt. Vegetarisch gehakt in mijn geval (koolhydraten bijtellen!). De combinatie van gehakt en paprika is natuurlijk beproefd, zeker in de Oost-Europese keuken. Maar het leek me leuk om een mediterrane smaak er aan toe voegen door er Ras el Hanout in te doen. Door naast paprika ook kwark in de taart vulling te gebruiken krijg je een stevige substantie met een milde, maar eigenzinnige smaak.
Nadruk op de paprika kwark vulling
Verder besloot ik om een andere taartbodem te gebruiken, en om niet een koolhydraatarme variant te maken op de oorspronkelijke bodem waarin kwark wordt verwerkt. Nee, ik wilde juist graag een taartbodem die dun is en krokant, zodat de kwarkvulling de meeste nadruk zou krijgen. Dus voor deze paprika kwarktaart gebruikte ik dit korstdeeg. De vulling is eigenlijk heel makkelijk om te maken: gehakt en paprika aanbakken en vervolgens mengen met de overige ingrediënten.
De smaak van deze paprika kwarktaart deed me inderdaad denken aan smaken van vroeger. Tegelijkertijd proefde ik het hier en nu. Voor mij is dat een mooie balans. Al met al een lekkere voedzame paprika kwarktaart met gehakt en een vleugje Noord-Afrikaans door het gebruik van Ras el Hanout met een dunne, knapperige korst.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je paprika kwarktaart met gehakt
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Paprika kwarktaart met gehakt
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 x korstdeeg voor quiche- en taartbodems, < recept
- 300 g paprika, een groene en een rode
- 1 ui
- 1 el olijfolie
- teentje knoflook
- 3 tl Ras el Hanout
- 175 g gehakt, vega/vlees
- 3 eieren
- 250 g kwark
- 3 tl (groente)bouillon, poeder
- 75 g kaas, geraspt, 0 khd indien zelf geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Maak dit hartig taartdeeg en bak 10 minuten voor zoals het recept aangeeft.
- Snipper voor de vulling de ui en snijd de paprika’s in ringen. Fruit in olijfolie.
- Voeg het uitgeperst teentje knoflook, het gehakt en de Ras el Hanout toe. Bak al omscheppend 5 minuten op een matig vuur.
- Haal van het vuur en neem drie ringen rode paprika uit de pan. Leg deze apart.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C.
- Klop in een kom de drie eieren los met kwark en bouillonpoeder. Schep het enigszins afgekoelde gehaktmengsel erdoor.
- Vul het voorgebakken korstdeeg met de vulling. Leg de drie achtergehouden paprikaringen erop en strooi de geraspte kaas erover.
- Bak 25 minuten in de oven, of tot het gerecht gaar is en een mooi kleurtje begint te krijgen.
- Voor vega gehakt 4,3 gram koolhydraten bijtellen per portie.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Gisteren deze quiche gegeten. Makkelijk en snel te bereiden. Het restantje peuzel ik vanmiddag lekker op als lunch. Heerlijke smaak met de Ras el Hanout kruiden! Deze wordt zeker nog een keer gemaakt 🙂
Eet smakelijk!
Gisteren weer een keer gegeten, waarom eigenlijk niet vaker vraag je je dan af, hij is het meer dan waard om vaker op het menu te staan.
Omdat ik de vorige keer nog geen sterren kon geven doe ik het deze keer.
Groet van een gelukkig nog steeds gezond stel.
Hier ook, gezond & stel bedoel ik 😉
Het zou wel handig zijn dat de ingrediënten van de bodem ook hier bij de ingrediënten stonden. Dan hoefde ik niet 2 keer naar de winkel. Hoort de bodem niet bij de quiche?
Wij hebben onze redenen om dat te doen. De korst wordt veel vaker gebruikt en hebben we daarom als apart recept opgenomen (net als in onze boeken) Vandaar dat we het recept beginnen met vetgedrukt: KORST, zie onder.
Smaakt boven verwachting heerlijk, de bedoeling van het korstdeeg is dat je de randen hoog maakt?
dat is dan een verbeterpuntje voor mij.
De foto’s illustreren hoe hoog je de randen kunt maken. Maar dat is allemaal persoonlijk natuurlijk 🙂 het is geen MUST.
Net zoals dat ik geen fan was van broccoli, maar dat door jullie inmiddels met smaak eet, ben ik ook geen fan van warme paprika.En toch deze paprika-kwark taart gemaakt. Wat een heerlijk recept weer! De ras el hanout is echt een goed idee! De restporties gaan in de vriezer voor als ik een keer laat thuis ben of een keertje als verwen-lunch! 🙂
Lekker zo’n voorraadje!
Inderdaad, ook zonder korstdeeg smaakt deze taart prima!
Ik had geen psylliumvezel in huis voor de korstbodem. Daarom heb ik besloten de taart zonder bodem te maken. Ik weet natuurlijk niet wat ik mis, maar het smaakte heerlijk! Lekker met Ras el Hanout. Voor herhaling vatbaar!
Kan ook prima zonder korst.
Ik heb ook geen psylliumvezel, ik heb het zonder geprobeerd, max 100ml olie er bij en dan naar gevoel water toevoegen (zal tussen 50 en 100 ml geweest zijn). Je kan het ‘deeg’ dan niet uitrollen, maar ik heb het met een lepel in de quichevorm op bakpapier uitgesmeerd en dan laten bakken. Met deze hoeveelheden heb ik wel twee bodems gemaakt. Het resultaat was prima voor mij, een redelijk krokante bodem en het eindresultaat heeft gesmaakt!
Beste Hans en Karina,
Wat is dit een heerlijk recept, bedankt!
We hebben ervan gesmuld, de Ras el Hanout geeft het een hele aparte, beetje oosters accent.
Deze houden we erin, ook voor niet KH arme gasten!
Ik heb de hartige taart vandaag gemaakt en hij was heerlijk. De bodem ook zo lekker knapperig.
De ingrediënten die ik niet in huis heb staan op m’n boodschappenlijstje. Even een vraagje, moet er voor het korstdeeg echt HEEL lijnzaad gebruikt worden? Ik heb nl wel gebroken lijnzaad in de kast staan.
Zodra mijn heer weer ten tonele verschijnt komt deze paprika-kwarktaart op tafel. Hij ziet er uit om op te eten ;-))
Gebroken kan ook. Maar even in de gaten houden of je dan iets meer vocht moet toevoegen, Erna.