paksoi met ei

Oosterse paksoi met ei

Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit Azië komt. Het heeft knapperige witte stelen en nerven en grote donkergroene bladeren. Het smaakt een beetje pittig en heeft niet die typische koolsmaak. Je kunt de paksoistengels en -bladeren rauw eten maar het is ook bijzonder geschikt om te wokken. Paksoi is perfect om te verwerken in oosters getinte gerechten met sojasaus en kokosmelk, zoals deze voedzame schotel van paksoi met ei. Kokosmelk geeft altijd zo’n heerlijk romige structuur aan gerechten. Als je van pittig houdt voeg dan vooral een rood pepertje toe! Voor de niet-vegetariërs, serveer bijvoorbeeld met deze malse tonijnspiesjes.

 

Verkrijgbaarheid en voedingswaarde van paksoi

Paksoi of pak-choi  is een beetje een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine. Vroeger kocht je zoiets alleen in een toko, maar de knapperige paksoi is tegenwoordig het gehele jaar verkrijgbaar en vaak afkomstig van Nederlandse glasteelt.

paksoi met ei

Favoriet
We vonden nog een verrassing in onze paksoistronk, een mooi begin van en bloemetje, zie foto, zo schattig… Paksoi is inmiddels een van mijn favoriete koolhydraatarme groenten. Het zit barstensvol goeie dingen: vitamines en mineralen, 100 gram levert je meer dan 100% ADH vitamine A en 75% ADH vitamine C. En dan hebben we het nog niet over calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium. In 100 gram rauwe paksoi zitten slechts 9 kilocalorieën en 0,4 gram netto khd. Oja, en het is gewoon heel lekker…

Klik voor vergrotingen

Meer lekkere Oosterse recepten

Zo maak je deze heerlijke paksoi met ei

Laat je het even weten als je dit gerecht gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast veel dank!

Oosterse paksoi met ei


paksoi met ei

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 5, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 2 portie
  • Koolhydraten: 5 gr. khd pp (2 portie uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 20 minuten

Je kan paksoi rauw eten maar het is ook bijzonder geschikt om te roerbakken en te verwerken in oosters getinte gerechten, zoals deze paksoi met ei.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook 3 eieren hard in 8-10 minuten. Pel de eieren en snijd ze in vieren.
  2. Snijd ondertussen de groenten zoals aangeven.
  3. Fruit de bosui samen met paprika ongeveer 2 minuten in een wok. (en rode peper, optioneel).
  4. Voeg tomaat toe en wok ongeveer 1 minuut mee.
  5. Voeg dan de gesneden paksoi erbij en schenk kokosmelk en sojasaus erbij. Roerbak maximaal 5 minuten.
  6. Rooster de amandelen ondertussen op hoog vuur in een droog koekenpannetje.
  7. Proef en breng op smaak met zout en peper. Verdeel over twee borden en leg de kwarten ei erop. Garneer met amandelschaafsel en klaar is je heerlijke wokmaaltijd. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Oosterse paksoi met ei”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

275 Shares
Share205
Pin70
Tweet