Samen met de koolhydraatarme cranberrycompote vormt deze paddenstoelenpaté een feestelijke amuse of voor- of lunchgerecht. Perfect voor bijzondere dagen. Echter deze verrukkelijke paddenstoelenpaté moet je niet alleen maar eten als je gasten krijgt, veel te lekker! Je hebt er wel wat hak- en snijwerk aan, maar dat kun je voor een groot deel aan een keukenmachine of ander keukenhulpje overlaten. Ook gezellig om het samen met anderen te maken, net als bij samen afwassen heb je dan de meest verrassende gesprekken, en dat is ook broodnodig af en toe. De paté bevat 2.08 g koolhydraten per plak exclusief compote. Voor bijvoorbeeld twee plakken met 1 el compote reken je 4.16 + 0.72= 4.88 gram koolhydraten.
Vegetarisch en vers
Deze paddenstoelenpaté is helemaal vegetarisch. Er komt geen lever of ander orgaanvlees aan te pas, dus ook geschikt voor zwangere dames. Als je zoiets, toch niet echt alledaags, maakt gebruik je de beste ingrediënten. Koop lekker verse groenten en frisse kruiden en zoek mooie paddenstoelen uit. En stop er tijdens het hakken en bakken zoveel liefde in als je maar over hebt.
Over mooie paddenstoelen gesproken… op zulke momenten moet ik altijd denken aan een markt in Stockholm waar we ooit hoog opgetaste bergen met de prachtigste cantharellen zagen. Wij hadden er niets aan helaas, want we hadden een hotelkamer zonder enige voorziening om te koken. Stockholm is prachtig, echt een aanrader! (Best weer zin in eigenlijk)
Fijn of grof?
Voor deze heerlijke paddenstoelenpaté met cranberrycompote had ik de noten en paddenstoelen redelijk grof gelaten, zie ook de foto’s. Dat ziet er mooier uit vind ik en is juist lekker omdat je dan de afzonderlijke ingrediënten nog proeft. Maar qua structuur valt het wel iets makkelijker uit elkaar op je bord. Warme paté is ook weer kwetsbaarder dan koude. Wil je een meer samenhangender paté, dan raad ik je aan om de ingrediënten fijner te maken. Of een deel van het mengsel eerst even te pureren met een staafmixer, dan weer alles mengen en bakken. Het is maar net wat je zelf prefereert.
De hoeveelheid die je maakt uit dit recept is voldoende voor 12 normale of 10 wat dikkere plakken, dus zeer geschikt voor grotere gezelschappen. Ik gebruikte een glazen cakevorm van 25 x 10 cm.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de Paddenstoelenpaté met cranberrycompote
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Paddenstoelenpaté met cranberrycompote
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Ingrediënten voorbakken
- 100 g prei
- 75 g paprika
- 500 g paddenstoelen, gemengd naar keuze
- olijfolie
- handje Italiaanse kruiden, vers
- teentje knoflook
- peper en zout
Overig
- 150 g walnoot
- handje platte peterselie
- 150 g wortel, geraspt
- 150 g geraspte kaas, belegen – 0 khd indien zelf geraspt
- 2 eieren
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Hoe grover je de ingrediënten snijdt hoe losser de structuur zal zijn. Voor een fijne paté alles piepklein snijden of extra malen.
- Snijd de prei in ringetjes en spoel schoon. Snijd de paprika in kleine blokjes. Scheur of snijd de paddenstoelen klein. Hak de Italiaanse kruiden fijn.
Voorbakken in de pan
- Bak de prei en paprika in de olie op middelhoog vuur aan. Voeg de paddenstoelen en gehakte Italiaanse kruiden toe en bak 10 minuten mee. Pers de knoflook erboven uit en roer door. Proef en breng het mengsel goed op smaak met peper en zout. Draai de hittebron uit, laat iets afkoelen.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed een cakevorm van 25 x 10 cm met natgemaakt, uitgeknepen bakpapier. Dan til je straks je paté er zo uit.
Overig
- Hak de noten en de peterselie fijn. Rasp de wortel en de kaas. Meng de eieren met de gehakte noten, peterselie, de geraspte wortel en kaas. Meng daarna ook het (lauwe) groentemengsel erdoor. Stort het mengsel in de vorm en druk de massa iets aan, zodat het een samenhangende ‘koek’ kan worden.
Oven
- Bak de paddenstoelenpaté 40-50 minuten in de oven of tot het gaar en stevig is. Laat 5 minuten in vorm staan. Til uit de vorm, verwijder voorzichtig het bakpapier en laat minstens 10 minuten rusten.
Serveren
- De warme paté is nog kwetsbaar. Hoe grover de ingrediënten hoe kwetsbaarder. Voorzichtig aansnijden dus. Gebruik in elk geval een scherp mes met fijne kartels, grote kartels zullen je paté zeker stuk trekken. Serveer per persoon 1 plak als voorgerecht, met een lepeltje cranberrycompote en een beetje rucola.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Staat in de oven en ruikt heerlijk , straks voor de lunch met een stukje zalm m ik kan haast niet wachten 😃
Lekker! Ik de helft gepureerd en dan weer door de grovere massa. De cranberry was lastig want verse is niet aan te komen. Gedroogd gebruikt, met kaneelstokje, sinaasappelsap uitgeperst en wat port laten pruttelen, deze gepureerd en daardoor zeer aardig geworden
Zou men deze paté kunnen invriezen? Want we zijn maar met 2 personen.
Ja hoor dat kan.
Wat een verrukkelijk recept! Alle ingrediënten heb ik heel fijn gesneden was de paté goed te snijden en de walnoten geven een lekkere bite.
Een dag van te voren gemaakt ( heteluchtoven 40 minuten op 175 graden) en op de dag van serveren nog 10 minuten op 100 graden.
Een leuk feest recept!