paddenstoelenpaté met cranberrycompote

Paddenstoelenpaté met cranberrycompote

Samen met de cranberrycompote vormt deze paddenstoelenpaté een feestelijke amuse of voor- of lunchgerecht. Perfect voor bijzondere dagen. Echter deze verrukkelijke paddenstoelenpaté moet je niet alleen maar eten als je gasten krijgt, veel te lekker! Je hebt er wel wat hak- en snijwerk aan, maar dat kun je voor een groot deel aan een keukenmachine of ander keukenhulpje overlaten. Ook gezellig om het samen met anderen te maken, net als bij samen afwassen heb je dan de meest verrassende gesprekken, en dat is ook broodnodig af en toe.

Vegetarisch en vers

Deze paddenstoelenpaté is helemaal vegetarisch. Er komt geen lever of ander orgaanvlees aan te pas, dus ook geschikt voor zwangere dames. Als je zoiets, toch niet echt alledaags, maakt gebruik je de beste ingrediënten. Koop lekker verse groenten en frisse kruiden en zoek mooie paddenstoelen uit. En stop er tijdens het hakken en bakken zoveel liefde in als je maar over hebt.

Over mooie paddenstoelen gesproken… op zulke momenten moet ik altijd denken aan een markt in Stockholm waar we ooit hoog opgetaste bergen met de prachtigste cantharellen zagen. Wij hadden er niets aan helaas, want we hadden een hotelkamer zonder enige voorziening om te koken. Stockholm is prachtig, echt een aanrader! (Best weer zin in eigenlijk)

Fijn of grof?

Voor deze heerlijke paddenstoelenpaté met cranberrycompote had ik de noten en paddenstoelen redelijk grof gelaten, zie ook de foto’s. Dat ziet er mooier uit vind ik en is juist lekker omdat je dan de afzonderlijke ingrediënten nog proeft. Maar qua structuur valt het wel iets makkelijker uit elkaar op je bord. Warme paté is ook weer kwetsbaarder dan koude. Wil je een meer samenhangender paté, dan raad ik je aan om de ingrediënten fijner te maken. Of een deel van het mengsel eerst even te pureren met een staafmixer, dan weer alles mengen en bakken. Het is maar net wat je zelf prefereert.

De hoeveelheid die je maakt uit dit recept is voldoende voor 12 normale of 10 wat dikkere plakken, dus zeer geschikt voor grotere gezelschappen. Ik gebruikte een glazen cakevorm van 25 x 10 cm.

Kijk hier voor meer gerechten voor feestdagen.
Kijk hier voor meer gerechten met paddenstoelen.

paddenstoelenpaté met cranberrycompote

 

Zo maak je de Paddenstoelenpaté met cranberrycompote

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


paddenstoelenpaté met cranberrycompote

Paddenstoelenpaté met cranberrycompote

door Anna-Karina van Denderen
Samen met de cranberrycompote vormt deze paddenstoelenpaté een feestelijke amuse of voor- of lunchgerecht. Perfect voor bijzondere dagen.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 103

5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken: Overig
Trefwoord: knutselen in de keuken, oven
Voorbereiden: 15 min
Koken: 1 uur
Rusten: 15 min
Totale tijd: 1 uur 25 min

Voedingswaarden

3,7 gram koolhydraten per plak inclusief 1 el compote
Koolhydraten 3.7 g

Uit recept

12 plakken

Ingrediënten

Ingrediënten voorbakken
Overig

Bereiden

Hoe grover je de ingrediënten snijdt hoe losser de structuur zal zijn. Voor een fijne paté alles piepklein snijden of extra malen.
  • Snijd de prei in ringetjes en spoel schoon. Snijd de paprika in kleine blokjes. Scheur of snijd de paddenstoelen klein. Hak de Italiaanse kruiden fijn.
Voorbakken in de pan
  • Bak de prei en paprika in de olie op middelhoog vuur aan. Voeg de paddenstoelen en gehakte Italiaanse kruiden toe en bak 10 minuten mee. Pers de knoflook erboven uit en roer door. Proef en breng het mengsel goed op smaak met peper en zout. Draai de hittebron uit, laat iets afkoelen.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed een cakevorm van 25 x 10 cm met natgemaakt, uitgeknepen bakpapier. Dan til je straks je paté er zo uit.
Overig
  • Hak de noten en de peterselie fijn. Rasp de wortel en de kaas.
    Meng de eieren met de gehakte noten, peterselie, de geraspte wortel en kaas.
    Meng daarna ook het (lauwe) groentemengsel erdoor. Stort het mengsel in de vorm en druk de massa iets aan, zodat het een samenhangende ‘koek’ kan worden.
Oven
  • Bak de paddenstoelenpaté 40-50 minuten in de oven of tot het gaar en stevig is. Laat 5 minuten in vorm staan. Til uit de vorm, verwijder voorzichtig het bakpapier en laat minstens 10 minuten rusten.
Serveren
  • De warme paté is nog kwetsbaar. Hoe grover de ingrediënten hoe kwetsbaarder. Voorzichtig aansnijden dus. Gebruik in elk geval een scherp mes met fijne kartels, grote kartels zullen je paté zeker stuk trekken. Serveer per persoon 1 plak als voorgerecht, met een lepeltje cranberrycompote en een beetje rucola.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 57 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties op “Paddenstoelenpaté met cranberrycompote”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like