Paddenstoelenpaté met cranberrycompote 1


Samen met de cranberrycompote vormt deze paddenstoelenpaté een feestelijke amuse of voor- of lunchgerecht. Perfect voor bijzondere dagen. Echter deze verrukkelijke paddenstoelenpaté moet je niet alleen maar eten als je gasten krijgt, veel te lekker! Je hebt er wel wat hak- en snijwerk aan, maar dat kun je voor een groot deel aan een keukenmachine of ander keukenhulpje overlaten. Ook gezellig om het samen met anderen te maken, net als bij samen afwassen heb je dan de meest verrassende gesprekken, en dat is ook broodnodig af en toe.

Vegetarisch en vers

Deze paddenstoelenpaté is helemaal vegetarisch. Er komt geen lever of ander orgaanvlees aan te pas, dus ook geschikt voor zwangere dames. Als je zoiets, toch niet echt alledaags, maakt gebruik je de beste ingrediënten. Koop lekker verse groenten en frisse kruiden en zoek mooie paddenstoelen uit. En stop er tijdens het hakken en bakken zoveel liefde in als je maar over hebt.

Over mooie paddenstoelen gesproken… op zulke momenten moet ik altijd denken aan een markt in Stockholm waar we ooit hoog opgetaste bergen met de prachtigste cantharellen zagen. Wij hadden er niets aan helaas, want we hadden een hotelkamer zonder enige voorziening om te koken. Stockholm is prachtig, echt een aanrader! (Best weer zin in eigenlijk)

paddenstoelenpaté

Fijn of grof?

Ik had de noten en paddenstoelen redelijk grof gelaten, zie ook de foto’s. Dat ziet er mooier uit, vind ik en is juist lekker omdat je dan de afzonderlijke ingrediënten en structuren nog proeft. Maar het valt wel iets sneller uit elkaar op je bord. Warme paté is ook weer kwetsbaarder dan koude. Wil je een meer samenhangender paté, dan raad ik je aan om de ingrediënten echt fijn te maken. Of ⅓ van het mengsel eerst even te pureren met een staafmixer, dan weer alles mengen en bakken. Het is maar net wat je zelf prefereert.

De hoeveelheid die je maakt uit dit recept is voldoende voor 12 normale of 10 wat dikkere plakken, dus zeer geschikt voor grotere gezelschappen. Ik gebruikte een glazen cakevorm van 25 x 10 cm.

Kijk hier voor meer gerechten voor feestdagen.
Kijk hier voor meer gerechten met paddenstoelen.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de Paddenstoelenpaté

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Paddenstoelenpaté met cranberrycompote

Door Anna-Karina Geplaatst november 10, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 12 plakken
  • Koolhydraten: 3 khd zonder compote, 3,7 gr khd met compote (12 plakken uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 60 minuten
  • Klaar in: 1 uur 30 minuten

Samen met de cranberrycompote vormt deze paddenstoelenpaté een feestelijke amuse of voor- of lunchgerecht. Perfect voor bijzondere dagen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de prei in ringetjes. Snijd de paprika in kleine blokjes. Scheur of snijd de paddenstoelen klein. Hak de kruiden fijn.
  2. Bak de prei en paprika in de olie op middelhoog vuur aan. Voeg de paddenstoelen en gehakte kruiden toe en bak 10 minuten mee. Pers de knoflook erboven uit en roer door. Proef en breng het mengsel goed op smaak met peper en zout. Draai de hittebron uit, laat afkoelen.
  3. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. (gewone elektrische oven op 185 graden) en bekleed een cakevorm (25 x 10 cm.) met natgemaakt, uitgeknepen bakpapier. Dan til je straks je paté er zo uit.
  4. Hak de noten en de peterselie fijn. Meng de eieren met de noten, peterselie, de geraspte wortel en geraspte kaas. Meng dan ook de (lauwe) paddenstoelen erdoor tot je een smeuïg geheel hebt. Stort het mengsel in de vorm en druk de massa voorzichtig aan, zodat het een samenhangende ‘koek’ kan worden.
  5. Bak de paddenstoelenpaté 40-50 minuten in het midden van de oven of tot het gaar en stevig is. Laat 5 minuten in de open oven staan. Til uit de vorm, verwijder voorzichtig het bakpapier en laat minstens 10 minuten rusten.
  6. Serveer per persoon 1 plak, met een lepeltje cranberrycompote en een beetje rucola.
  7. NB: De warme paté is nog kwetsbaar. Hoe grover de ingrediënten hoe kwetsbaarder. Voorzichtig aansnijden dus. Gebruik in elk geval een scherp mes met fijne kartels, grote kartels zullen je paté zeker stuk trekken.
  8. Koolhydraten normale plak paté: 3 gram
    Koolhydraten 1 el cranberrycompote: 0,7 gram.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Paddenstoelenpaté met cranberrycompote

  • Gonny Meijer

    Wat een verrukkelijk recept! Alle ingrediënten heb ik heel fijn gesneden was de paté goed te snijden en de walnoten geven een lekkere bite.
    Een dag van te voren gemaakt ( heteluchtoven 40 minuten op 175 graden) en op de dag van serveren nog 10 minuten op 100 graden.
    Een leuk feest recept!