Ovenschotel met bloemkoolpuree

Eet jij wel voldoende groente? Het advies van het Voedingscentrum is om per dag minstens 250 gram groente te eten. Ja, dat was voorheen inderdaad 200 gram. Minimaal 250 gram dus. Bij koolhydraatarm eten zou je ergens tussen de 400 – 600 gram groente uit moeten kunnen komen. Met deze ovenschotel met bloemkoolpuree kom je daar al in de buurt. Naast bloemkool krijg je tevens broccoli en prei op je bord, in totaal bijna 350 gram groente. Gegoten in de vorm van een makkelijke maar overheerlijke ovenschotel. Verdere toevoegingen bestaan uit roomkaas, kaas, kruiden en specerijen. Dat mag je dus met recht een groenteschotel noemen. De schotel bevat 8 gram koolhydraten per portie, exclusief de balletjes of ander vleesproduct.

Advertentie

Bloemkool is sexy

De tijd dat bloemkool de meest verguisde groente was, ligt inmiddels al een tijd achter ons. Wie kon bevroeden dat de meest niet-sexy groente uit mijn jeugd zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in een patroon van gezonde voeding. Bloemkoolrijst is heden ten dage al volledig ingeburgerd, en ik denk dat het met deze bloemkoolpuree vast en zeker ook gaat gebeuren. Geweldige smaak, uitstekende structuur. Voor de smaak is het natuurlijk ook van belang verschillende smaakmakers te gebruiken, die in samenhang een mooie combinatie vormen. In deze ovenschotel met bloemkoolpuree zijn de belangrijkste hoofdrolspelers kerrie, gember, tijm, nootmuskaat en Parmezaanse kaas. Maar als je het idee hebt dat een andere specerij beter past, ga daar dan voor. Uitproberen, dan ontdek je pas echt wat je lekker vindt. En ook wat je niet lekker vindt… Dit is hoe ik het deed.

De ovenschotel met bloemkoolpuree is lekker met geha(c)ktballetjes, gegrilde vis of (vega)kip.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je de ovenschotel met bloemkoolpuree

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Ovenschotel met bloemkoolpuree

Met deze koolhydraatarme ovenschotel met bloemkoolpuree kom je makkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid groente van (minstens) 250 gram per dag.
4.34 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 195.25 koolhydraten 8 geiwitten 14 gvetten 10 gvezels 9.1 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Puree

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de prei in schijfjes en spoel eventueel zand eruit. Breek de broccoli in roosjes. Kook ze samen in 4 minuten beetgaat met de tijm. Giet daarna af en laat uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een ruime ovenschaal klaar.
  • Maak roosjes van de bloemkool en kook die 10 minuten. Giet af en stoom de roosjes droog op een laag vuur. Knijp de roosjes door een pureeknijper en meng de puree met kerrie, gemberpoeder, 50 gram Parmezaan en roomkaas. proef en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Bakken

  • Leg het prei/broccolimengsel in de ovenschaal. Druk lichtjes aan. Verdel de bloemkoolpuree erover en strijk glad. Rasp er tot slot de overgebleven Parmezaan over.
  • Bak de schotel 20 minuten of tot het gerecht mooi goudbruin kleurt.

Serveren

  • Serveer de ovenschotel met bloemkoolpuree met (vega)gehaktballetjes, gegrilde vis of kip.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


14 gedachten over “Ovenschotel met bloemkoolpuree”

  1. Vrijdag heb ik deze overheerlijke schotel gemaakt. Manlief zou roomkaas meenemen, hij kon het niet vinden in de supermarkt dus het werd roomkaas met knoflook en kruiden. Het was héérlijk!!

  2. Wat ziet dit recept er heerlijk uit.Morgen gaan we het maken.Ook de aanpassing voor hoeveel personen je kookt is fijn om te hebben.Nu nog een optie om juliie lekkerste recepten in een eigen kookboekje op te slaan.Prettige avond en groetjes

  3. Dit recept komt precies op tijd! Dit weekend gaan we beginnen met het leeghalen van de groentetuin en wat staat daar nog in? Onder andere prei en broccoli! Een bloemkool heb ik nog in huis, want daar kan ik heel veel mee. De rest ook.

    Komt dus helemaal goed! Bedankt weer.

  4. wat fantastisch dat het recept voor meer of minder personen bekeken kan worden.
    hele goeie zet.

  5. Henny van Beek

    Goede morgen ,kun je het ook maken van andere groenten ?want ik lust geen broccoli.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven