Eet jij wel voldoende groente? Het advies van het Voedingscentrum is om per dag minstens 250 gram groente te eten. Ja, dat was voorheen inderdaad 200 gram. Minimaal 250 gram dus. Bij koolhydraatarm eten zou je ergens tussen de 400 – 600 gram groente uit moeten kunnen komen. Met deze ovenschotel met bloemkoolpuree kom je daar al in de buurt. Naast bloemkool krijg je tevens broccoli en prei op je bord, in totaal bijna 350 gram groente. Gegoten in de vorm van een makkelijke maar overheerlijke ovenschotel. Verdere toevoegingen bestaan uit roomkaas, kaas, kruiden en specerijen. Dat mag je dus met recht een groenteschotel noemen. De schotel bevat 8 gram koolhydraten per portie, exclusief de balletjes of ander vleesproduct.
Bloemkool is sexy
De tijd dat bloemkool de meest verguisde groente was, ligt inmiddels al een tijd achter ons. Wie kon bevroeden dat de meest niet-sexy groente uit mijn jeugd zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in een patroon van gezonde voeding. Bloemkoolrijst is heden ten dage al volledig ingeburgerd, en ik denk dat het met deze bloemkoolpuree vast en zeker ook gaat gebeuren. Geweldige smaak, uitstekende structuur. Voor de smaak is het natuurlijk ook van belang verschillende smaakmakers te gebruiken, die in samenhang een mooie combinatie vormen. In deze ovenschotel met bloemkoolpuree zijn de belangrijkste hoofdrolspelers kerrie, gember, tijm, nootmuskaat en Parmezaanse kaas. Maar als je het idee hebt dat een andere specerij beter past, ga daar dan voor. Uitproberen, dan ontdek je pas echt wat je lekker vindt. En ook wat je niet lekker vindt… Dit is hoe ik het deed.
De ovenschotel met bloemkoolpuree is lekker met geha(c)ktballetjes, gegrilde vis of (vega)kip.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de ovenschotel met bloemkoolpuree
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Ovenschotel met bloemkoolpuree
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Puree
- 600 g bloemkool, (in roosjes)
- 75 g Parmezaanse kaas, (geraspt)
- kerrie, naar smaak
- snufje gemberpoeder
- 50 g roomkaas, of iets meer
- snufje nootmuskaat
- peper en zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de prei in schijfjes en spoel eventueel zand eruit. Breek de broccoli in roosjes. Kook ze samen in 4 minuten beetgaat met de tijm. Giet daarna af en laat uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een ruime ovenschaal klaar.
- Maak roosjes van de bloemkool en kook die 10 minuten. Giet af en stoom de roosjes droog op een laag vuur. Knijp de roosjes door een pureeknijper en meng de puree met kerrie, gemberpoeder, 50 gram Parmezaan en roomkaas. proef en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Bakken
- Leg het prei/broccolimengsel in de ovenschaal. Druk lichtjes aan. Verdel de bloemkoolpuree erover en strijk glad. Rasp er tot slot de overgebleven Parmezaan over.
- Bak de schotel 20 minuten of tot het gerecht mooi goudbruin kleurt.
Serveren
- Serveer de ovenschotel met bloemkoolpuree met (vega)gehaktballetjes, gegrilde vis of kip.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Vandaag gemaakt en was lekker!
Heerlijk, deze bloemkool puree gebruik ik in veel gerechten, zo lekker
Hoeveel kerrie moet ik gebruiken voor de puree?
Elke kerrie heeft een andere samenstelling Henk, dus even proeven wat je zelf lekker vindt!
Vrijdag heb ik deze overheerlijke schotel gemaakt. Manlief zou roomkaas meenemen, hij kon het niet vinden in de supermarkt dus het werd roomkaas met knoflook en kruiden. Het was héérlijk!!
Ha daar heb je gelijk een leuke variant te pakken! Wil je sterretjes geven aan het recept?
Gemaakt voor twee personen vandaag, superrrrrr lekker!
Dank je!
Wat ziet dit recept er heerlijk uit.Morgen gaan we het maken.Ook de aanpassing voor hoeveel personen je kookt is fijn om te hebben.Nu nog een optie om juliie lekkerste recepten in een eigen kookboekje op te slaan.Prettige avond en groetjes
Ja dat komt, maar we moeten eerst alle omzetten. We deken ergens rond half mei (als we gezond blijven…), zijn gekke tijden.
Dit recept komt precies op tijd! Dit weekend gaan we beginnen met het leeghalen van de groentetuin en wat staat daar nog in? Onder andere prei en broccoli! Een bloemkool heb ik nog in huis, want daar kan ik heel veel mee. De rest ook.
Komt dus helemaal goed! Bedankt weer.
wat fantastisch dat het recept voor meer of minder personen bekeken kan worden.
hele goeie zet.
Goede morgen ,kun je het ook maken van andere groenten ?want ik lust geen broccoli.
En wat lust je wel? Paprika, champignonnetjes, wortel, courgette, tomaat. Of je bakt wokgroente en dekt het af met de puree…