Oosterse spruitjes, zoet en romig

oosterse spruitjes

Als je eigenlijk niet van spruitjes houdt maar wel van een beetje oosterse smaken dan moet je deze oosterse spruitjes zeker eens proberen. Op deze manier smaken ze heerlijk zoet en romig, een uitstekende manier om spruiten eens anders klaar te maken. Zo ben je het wellicht niet gewend en lust je opeens wel spruitjes! Kijk ook maar eens bij de reacties onderaan, zelfs kinderen lusten deze! Het oosterse gerecht combineert ook perfect met de geel gekleurde bloemkoolrijst. Bevat 16.55 gram koolhydraten per portie, dus je snapt dat dat een voedzaam maaltje is!  Hou je echt helemaal niet van spruitjes of wil je minder koolhydraten? Neem dan paksoi dat combineert ook prima met de andere ingrediënten.

Kruidenmixen, zelf maken

Sommigen mensen gebruiken een kant-en-klare kruidenmix om hun gerechten een oosters tintje te geven, dat kan natuurlijk. Ik hou liever zelf in de hand wat ik in mijn eten (en dus lichaam) stop. Dus maak ik meestal mijn eigen mix. Vandaag heel basaal: gember, komijn, koriander en koenjit, altijd goed. Maar gebruik vooral je eigen fantasie, experimenteren in de keuken is heel leuk en leerzaam. Hulp bij kruidenmixen nodig?

Gele bloemkoolrijst

Je kent het fenomeen bloemkoolrijst wel toch? Het smaakt echt niet naar bloemkool, ik vind het het ei van Columbus! Voor deze prachtige geurige gele bloemkoolrijst gebruik je fijngemalen rauwe bloemkool. Ongeveer 100-150 gram bloemkool per persoon is voldoende. Malen in de keukenmachine (of op de handrasp of in een hakmolentje met trekkoord) tot je korrels hebt ter grootte van rijstkorrels. Bak vervolgens een klein uitje of bosui met eventueel wat bouillonpoeder en doe daar je rauwe bloemkoolrijst bij. Strooi er voor de mooie gele kleur en geur wat geelwortel (koenjit, kurkuma) over. Roerbak de bloemkoolrijst altijd kort, 1-2 minuten tot de bloemkoolrijst de juiste ‘bite’ heeft en de korrels mooi los blijven. Als je het te lang bakt krijg je een soort bloemkoolsnot die naar zwavel smaakt *bah*. Bekijk ook deze drie heerlijke smaken bloemkoolrijst!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

oosterse spruitjes

Zo maak je de Oosterse spruitjes met gele bloemkoolrijst

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


oosterse spruitjes

Oosterse spruitjes met gele bloemkoolrijst

Als je van bijzondere smaken houdt moet je deze romige geurige oosterse spruitjes zeker eens proberen. Het combineert perfect met de gekleurde bloemkoolrijst. Al met al een bijzonder voedzame maaltijd!
5 van 15 stemmen

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 97

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 193.5 koolhydraten 16.65 geiwitten 8.25 gvetten 8 gvezels 10.85 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Erbij

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak spruitjes, ui en paprika schoon.
  • Kook de spruitjes in 10-12 minuten beetgaar, giet af en stoom even droog in de pan.
  • Bak ondertussen het uitje met de paprika in wat olie. Pers knoflook erboven uit en rasp het stukje gember erover. Bak met djinten, ketoembar en koenjit erover al omscheppend 1 minuutje mee.
  • Voeg vervolgens naar smaak citroensap, sambal, sojasaus en een drupje zoetstof toe. Schaaf de santen erover en voeg zoveel water toe tot je een mooie dikte hebt. Voeg de spruitjes toe en laat door warmen terwijl je de bloemkoolrijst bakt.
  • Bloemkoolrijst altijd kort (1-2 minuten) roerbakken op hoog vuur, tot het flink begint te stomen dan is het klaar. Voeg koenjit toe voor gele rijst.
  • Verdeel de spruitjes en de bloemkoolrijst over twee borden.

Leuk

  • Serveer de bloemkoolrijst als een mooi torentje (schaaltje vullen, ietsje aandrukken en op bord omkeren) bij je oosterse spruitjes. Garneer met wat heerlijke verse korianderblaadjes of wat peterselie. Geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



27 gedachten over “Oosterse spruitjes, zoet en romig”

  1. Ook dit was weer een erg lekker recept. Ben benieuwd naar de recepten in de boeken. Net alle 3 besteld😀

  2. Ik vond het heerlijk, alleen we hadden net hele bittere spruiten, jammer en kinderen daardoor minder blij. Maar zeker voor herhaling vatbaar!

  3. Zita van der Heyden

    5 sterren
    Dat is weer een topper, hoor! Die houden we er zeker in! Dank je wel voor het recept.

  4. Zita van der Heyden

    5 sterren
    Oei wat lekker! Wat zijn spruitjes toch veelzijdig! Met kaas, met nootjes maar ook nu, beetje oosters.

  5. 5 sterren
    Erg lekker, ik had ook de spruitjes met nootjes al gegeten!! Nu dit weer eens gemaakt. Wel met een stukje spek had ik nog over. Verder i.p.v. van bloemkool, jullie knolselderij rösti. Fijn weekend 👍

  6. 5 sterren
    Vanavond dit gerecht gemaakt. Voor mijn vriend heb ik er tijgergarnalen bij gemaakt. Voor mij zoals het origineel.
    Het zou leuk zijn als we een foto konden plaatsen, denk dat je spontaan honger zou krijgen.

  7. 5 sterren
    Vanavond dit gerecht gemaakt en wij vonden het heerlijk! Zelfs de kids hebben nu genoten van spruiten……. we gaan dit zeker vaker maken, bedankt!

  8. 5 sterren
    Was heerlijk, heb er iets pindakaas door gedaan voor de smaak, heb niet alle oosterse kruiden.
    Sla erbij en smullen maar.
    Jammer dat ik geen foto kan plaatsen.

  9. 5 sterren
    Hallo Anna-Karina,
    Vanavond de oosterse spruitjes met bloemkoolrijst gegeten, mmmm ik hou dus helemaal niet van spruitjes, maar dit recept blijft erin was echt heerlijk. En dat voor een gewone werkdag en nog wel een maandag, ons bordje mooi opgemaakt met de rijst in een ringetje geserveerd. Het leek wel een feestje, en “mijn” mijnheer Hans zei wel 3x wat is dit lekker, dus weer bedankt. En lieve groet van Petra

  10. 5 sterren
    Het was weer te lekker en het was extra lekker omdat we net terug zijn van een 3 weken vakantie in Florida en die Amerikanen weten echt niet wat lekker eten is, alleen maar vette bek en werkelijk brood/deeg overal op onder bij noem maar op. We hebben geprobeerd om het allemaal binnen de perken te houden door het brood weg te laten en veel salade’s te eten zodat de bloedsuikers van mijn man niet al te erg zouden stijgen maar wat het eten betreft blij dat we weer thuis zijn en blij dat ik jou recepten heb, echt complimenten voor al die lekkere dingen. Ga zo door!
    Hartelijke groeten en alvast fijne feestdagen

      1. 5 sterren
        Heel heel lekker. Gisteren gemaakt de spruitjes waren super super. Het was de eerste keer dat wij bloemkoolrijst gegeten hadden en verrassende lekker. Dit komt zeker en vast regelmatig op het menu.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top