oosterse spruitjes

Oosterse spruitjes, zoet en romig

Als je eigenlijk niet van spruitjes houdt maar wel van een beetje oosterse smaken dan moet je deze spruitjes zeker eens proberen. Oosterse spruitjes smaken heerlijk zoet en romig, een uitstekende manier om spruiten anders klaar te maken dan je wellicht gewend Bent. Het combineert ook perfect met de gekleurde bloemkoolrijst. Ik heb ze ook wel eens gemaakt met paarse spruitjes, maar het kan natuurlijk ook gewoon met groene spruitjes. Hou je echt helemaal niet van spruitjes? Neem dan witte kool of paksoi dat combineert ook prima met de andere ingrediënten.

Kruidenmixen, zelf maken

Sommigen mensen gebruiken een kant-en-klare kruidenmix om hun gerechten een oosters tintje te geven, dat kan natuurlijk. Ik hou liever zelf in de hand wat ik in mijn eten (en dus lichaam) stop. Dus maak ik meestal mijn eigen mix. Vandaag heel basaal: gember, komijn, koriander en koenjit, altijd goed. Maar gebruik vooral je eigen fantasie, experimenteren in de keuken is heel leuk en leerzaam.

oosterse spruitjes

Gele bloemkoolrijst

Je kent het fenomeen bloemkoolrijst wel toch? Het smaakt echt niet naar bloemkool, ik vind het het ei van Columbus! Voor deze prachtige geurige gele bloemkoolrijst gebruik je fijngemalen rauwe bloemkool. Een kwart of een derde bloemkool voor twee personen is voldoende. Malen in de keukenmachine tot je korrels hebt ter grootte van rijstkorrels.

Bak vervolgens een klein uitje of bosui met eventueel wat bouillonpoeder en doe daar je rauwe bloemkoolrijst bij. Strooi er voor de mooie gele kleur en geur wat geelwortel (koenjit, kurkuma) over. Roerbak de bloemkoolrijst altijd kort, 2- 3 minuten tot de bloemkoolrijst de juiste ‘bite’ heeft en de korrels mooi los blijven, als je het langer bakt krijg je een soort bloemkoolsnot *bah*.

Kijk ook eens bij bloemkoolrijst maken, bewaren, garen en verwerken.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de Oosterse spruitjes met gele bloemkoolrijst

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Oosterse spruitjes, zoet en romig

oosterse spruitjes

Door Anna-Karina Geplaatst november 14, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 13,3 gr. pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Als je van oosterse smaken houdt moet je deze romige geurige oosterse spruitjes zeker eens proberen. Het combineert perfect met de gekleurde bloemkoolrijst.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak paprika, ui en spruitjes schoon. Maal ook alvast de bloemkoolkorrels.
  2. Kook de spruitjes in 10-12 minuten beetgaar.
  3. Bak ondertussen het uitje gedurende 2 minuten, doe de stukjes paprika erbij en pers knoflook erboven uit en rasp het stukje gember erover. Roer alles even om. Strooi vervolgens, djinten, ketoembar en koenjit erover. Bak dit al omscheppend 1 minuutje.
  4. Voeg citroensap, sambal, sojasaus en stevia (of ander zoetmiddel) naar smaak toe en strooi de brokjes of schaafsel santen erover. Breng op dikte met water. Maak het zo dik of dun als jij wilt. Als de spruitjes klaar zijn giet ze af en roer ze door de saus, laat alles zachtjes pruttelen terwijl jij de bloemkoolrijst bakt. Zie daarvoor de uitgebreidere beschrijving boven dit recept. Pagina: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/oosterse-spruitjes/
  5. Verdeel de spruitjes over twee borden.
  6. Zie boven voor bereidingstip voor de gele bloemkoolrijst. Serveer de bloemkoolrijst als een mooi torentje (schaaltje vullen, ietsje aandrukken en op bord omkeren) bij je Oosterse spruitjes, garneer met wat heerlijke verse korianderblaadjes of wat peterselie. Geniet ervan!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 gedachten over “Oosterse spruitjes, zoet en romig”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

420 Shares
Share59
Pin361
Tweet