oosterse spruitjes

Oosterse spruitjes, zoet en romig

Als je eigenlijk niet van spruitjes houdt maar wel van een beetje oosterse smaken dan moet je deze oosterse spruitjes zeker eens proberen. Ze smaken heerlijk zoet en romig, een uitstekende manier om spruiten eens anders klaar te maken. Zo ben je het  wellicht niet gewend en lust je opeens wel spruitjes? Het oosterse gerecht combineert ook perfect met de gekleurde bloemkoolrijst. Hou je echt helemaal niet van spruitjes? Neem dan witte kool of paksoi dat combineert ook prima met de andere ingrediënten.

Kruidenmixen, zelf maken

Sommigen mensen gebruiken een kant-en-klare kruidenmix om hun gerechten een oosters tintje te geven, dat kan natuurlijk. Ik hou liever zelf in de hand wat ik in mijn eten (en dus lichaam) stop. Dus maak ik meestal mijn eigen mix. Vandaag heel basaal: gember, komijn, koriander en koenjit, altijd goed. Maar gebruik vooral je eigen fantasie, experimenteren in de keuken is heel leuk en leerzaam. Hulp bij kruidenmixen nodig?

Gele bloemkoolrijst

Je kent het fenomeen bloemkoolrijst wel toch? Het smaakt echt niet naar bloemkool, ik vind het het ei van Columbus! Voor deze prachtige geurige gele bloemkoolrijst gebruik je fijngemalen rauwe bloemkool. Een kwart of een derde bloemkool voor twee personen is voldoende. Malen in de keukenmachine tot je korrels hebt ter grootte van rijstkorrels. Bak vervolgens een klein uitje of bosui met eventueel wat bouillonpoeder en doe daar je rauwe bloemkoolrijst bij. Strooi er voor de mooie gele kleur en geur wat geelwortel (koenjit, kurkuma) over. Roerbak de bloemkoolrijst altijd kort, 1-2 minuten tot de bloemkoolrijst de juiste ‘bite’ heeft en de korrels mooi los blijven. Als je het te lang bakt krijg je een soort bloemkoolsnot die naar zwavel smaakt *bah*. Bekijk ook deze drie heerlijke smaken bloemkoolrijst!

 

oosterse spruitjes

oosterse spruitjes

Kijk ook eens bij bloemkoolrijst maken, bewaren, garen en verwerken.

Zo maak je de Oosterse spruitjes met gele bloemkoolrijst

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


oosterse spruitjes

Oosterse spruitjes met gele bloemkoolrijst

door Anna-Karina van Denderen
Als je van oosterse smaken houdt moet je deze romige geurige oosterse spruitjes zeker eens proberen. Het combineert perfect met de gekleurde bloemkoolrijst.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 97

5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Trefwoord: fornuisgerecht, groente
Voorbereiden: 15 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 30 min

Voedingswaarden

13,3 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 13.3 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

Erbij

Bereiden

  • Maak spruitjes, ui en paprika schoon.
  • Kook de spruitjes in 10-12 minuten beetgaar, giet af en stoom droog.
  • Bak ondertussen het uitje met de paprika in wat olie. Pers knoflook erboven uit en rasp het stukje gember erover. Bak met djinten, ketoembar en koenjit erover al omscheppend 1 minuutje mee.
  • Voeg vervolgens naar smaak citroensap, sambal, sojasaus en een drupje zoetstof toe. Schaaf de santen erover en voeg zoveel water toe tot je een mooie dikte hebt. Voeg de spruitjes toe en laat warmen terwijl jij de bloemkoolrijst bakt.
  • Bloemkoolrijst altijd kort (1-2 minuten) wokken op hoog vuur, voeg koenjit toe voor gele rijst.
  • Verdeel de spruitjes en de bloemkoolrijst over twee borden.
Leuk
  • Serveer de bloemkoolrijst als een mooi torentje (schaaltje vullen, ietsje aandrukken en op bord omkeren) bij je Oosterse spruitjes, garneer met wat heerlijke verse korianderblaadjes of wat peterselie. Geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 335 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 reacties op “Oosterse spruitjes, zoet en romig”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like