Oosterse snijbonen schotel

oosterse snijbonen schotel

Samen met een mooi stukje tonijn (witvis, kip, ei of vegaproduct kan ook) vormt deze oosterse snijbonen schotel een voortreffelijke koolhydraatarme maaltijd! Deze mix van groenten stelde ik zelf samen met verse ingrediënten. Door het gebruik van sojasaus, gember en het pepertje krijgt deze Hollandse snijboon een oosters tintje. Oja, als je zelf geen zin hebt om te hakken en te snijden, kunnen de zakken voorgesneden wok-  of roerbakmixen een uitkomst zijn. Tegenwoordig zijn ze er in vele variaties, daarover hier meer… Dit gerecht bevat inclusief de tonijn 6.5 gram koolhydraten per portie.

Snijbonen als gras?

Snijbonen ken je misschien van een gerecht met de beetje ondeugende naam: “Blote billetjes in het gras”.  Dat is een Gronings stamppot gerecht. Daartoe meng je snijbonen met witte bonen en dat ziet er dan uit als… juist ja! Maar je kunt deze heerlijk groente ook uitstekend verwerken in een oosters getinte maaltijd. Zoals deze oosterse snijbonen schotel met tonijn. De snijbonen uit mijn jeugd waren enorm draderig en redelijk stug qua structuur. Daarom moest je ze ontharen en daarna in fijne stukjes malen met een speciaal molentje. Dat was een leuk klusje! Je kunt snijbonen nu ook voorgesneden kopen, maar die vind ik veel te fijn gesneden. Ik snijd ze eigenlijk altijd in ruitjes, dat ziet er stoerder uit en zo proef je ze veel beter.

Snijbonen niet rauw eten

Na het schoonmaken en snijden (puntjes eraf en eventuele haar verwijderen) kunnen de snijbonen zo in de pan. Kook, stoom, stoof, wok of roerbak ze. Dat kan alleen of samen met andere groente. Maak ook eens van afgekoelde boontjes een snijbonensalade! Eet snijboontjes niet rauw, in peulvruchten komt namelijk de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken raakt de lectine uitgewerkt en is de snijboon totaal ongevaarlijk geworden.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

oosterse snijbonen schotel
oosterse snijbonen schotel

Zo maak je deze oosterse snijbonen schotel met tonijn

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


oosterse snijbonen schotel

Oosterse snijbonen schotel

Samen met een mooi gegrild stukje tonijn (witvis of kip kan ook) vormt deze oosterse snijbonen schotel een voortreffelijke koolhydraatarme maaltijd!
5 van 4 stemmen

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 141

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 266.2 koolhydraten 6.5 geiwitten 29.25 gvetten 13 gvezels 6.2 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

  • 300 g snijbonen, schoongemaakt in stukjes, voorgekookt
  • 2 stukken tonijn, witvis, kip, ei of vegaproduct kan ook

Marinade

Groente

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de snijbonen schoon (puntjes eraf) en snijd de bonen in ruitjes van 2 cm. Kook ze 5 minuten in een bodempje water. Spoel direct koud af, dan behouden ze hun kleur.
  • Rooster de sesamzaadjes (voor de garnering) in een droge pan, doe over op een schoteltje en zet apart.

Marinade

  • Meng de ingrediënten voor de marinade en wrijf de tonijn er rondom mee in. Laat 5-10 minuten intrekken.

Groente

  • Snijd ondertussen de tomaat in blokjes, de bosui in stukken van 3-4 cm. en het stukje peper in dunne plakjes. (Voor mild verwijder de zaadlijsten, voor pittig neem een hele)
  • Wok de tomaatblokjes met rode peper, knoflook en gember 3 minuten aan in ghee. Snijd de champignons boven de pan in plakjes, roerbak 5 minuten mee. Voeg de voorgekookte snijbonen toe en roerbak 2 minuten mee.
    Schep op het laatst de taugé en stukjes bosui door de groente in de wok en warm 1 minuutje mee. Proef en breng de oosterse snijbonen schotel verder op smaak met sojasaus, limoensap, peper en zout.

Tonijn bakken

  • Bak de tonijn in een grillpan (of koekenpan) 5 minuten mooi bruin en van binnen rosé, keer halverwege om.

Serveren

  • Verdeel de groenten over de borden, leg de tonijn er bovenop. Bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes en leg tot slot een plukje tuinkers erop.
  • Prachtig, niks meer aan doen. Smul je mee?

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



19 gedachten over “Oosterse snijbonen schotel”

  1. Hanneke Scholte

    5 sterren
    Alweer zo’n heerlijk recept! Zo gemaakt. Ik had nog een beetje bloemkool rijst. Heb ik er gewoon door gedaan. Mootje zalm erbij en lekker smikkelen.

  2. simsalabim, het is je gelukt; van twee verstokte snijbonenhaters heb je met dit recept in 1 keer grote liefhebbers gemaakt.(vind trouwens wel dat ik durf heb getoond door het klaar te maken) Wat is dit lekker.
    Omdat het nu de laatste dag van het jaar is wil ik jou, je heer Hans en mijn mede pottenkijkers een voorspoedig en vooral heel gezond 2018 toewensen.

  3. Pien van Leeuwen

    Een geheel nieuwe manier voor mij om snijboontjes te eten: véél lekkerder dan ooit. Wordt voortaan dus altijd op deze nieuwe manier bereid….héérlijk. Zonder tonijn (ik gruw van alle vis!) maar doodgewoon met een rundervink, dus niet gemarineerd…..en dat smaakte nét zo lekker waarschijnlijk.

  4. Afgelopen vrijdag voor het eerst gemaakt, maar echt een blijvertje. We hebben hier allebei zitten smullen.
    Bedankt voor dit recept maar weer:)

  5. Wat een heerlijk recept, ik heb hem met kipfilet gemaakt die ik gemarineerd heb ik wat sesamolie sojasaus en limoensap. Was een groot succes

  6. Wij hebben heerlijk gegeten! Dank je wel voor het recept. Ik heb de kipfilet in stukjes gedaan en voor de gember en knoflook uit een Bertje aangebakken en toen knoflook-gember erbij en verder recept gevolgd.

  7. Werkelijk verrukkelijk!

    ik heb het gerecht met zalm gemaakt, wát een heerlijke smaakcombinatie.

    Bedankt, dit ga ik vaker maken!

  8. Ik was aangenaam verrast door de combinatie van heerlijke smaken in dit recept. Ook deze schotel wordt een blijvertje bij ons.  Van de 6 a 7 gerechten per week, kook ik er zeker 4 of 5 die jij hebt bedacht en beschreven.  Ook het Koolhydraatarme brood bak ik elke week trouw. Bedankt voor alle heerlijke recepten

     

     

  9. Zeer smakkelijke, spannende versie van de snijboon! Heb de tonijn iets langer laten marineren, iets korter gebakken. Maar dat is persoonlijk.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top