Oosterse snijbonen schotel

oosterse snijbonen schotel

Samen met een mooi stukje tonijn (witvis, kip, ei of vegaproduct kan ook) vormt deze oosterse snijbonen schotel een voortreffelijke koolhydraatarme maaltijd! Deze mix van groenten stelde ik zelf samen met verse ingrediënten. Door het gebruik van sojasaus, gember en het pepertje krijgt deze Hollandse snijboon een oosters tintje. Oja, als je zelf geen zin hebt om te hakken en te snijden, kunnen de zakken voorgesneden wok-  of roerbakmixen een uitkomst zijn. Tegenwoordig zijn ze er in vele variaties, daarover hier meer… Dit gerecht bevat inclusief de tonijn 6.5 gram koolhydraten per portie.

Snijbonen als gras?

Snijbonen ken je misschien van een gerecht met de beetje ondeugende naam: “Blote billetjes in het gras”.  Dat is een Gronings stamppot gerecht. Daartoe meng je snijbonen met witte bonen en dat ziet er dan uit als… juist ja! Maar je kunt deze heerlijk groente ook uitstekend verwerken in een oosters getinte maaltijd. Zoals deze oosterse snijbonen schotel met tonijn. De snijbonen uit mijn jeugd waren enorm draderig en redelijk stug qua structuur. Daarom moest je ze ontharen en daarna in fijne stukjes malen met een speciaal molentje. Dat was een leuk klusje! Je kunt snijbonen nu ook voorgesneden kopen, maar die vind ik veel te fijn gesneden. Ik snijd ze eigenlijk altijd in ruitjes, dat ziet er stoerder uit en zo proef je ze veel beter.

Snijbonen niet rauw eten

Na het schoonmaken en snijden (puntjes eraf en eventuele haar verwijderen) kunnen de snijbonen zo in de pan. Kook, stoom, stoof, wok of roerbak ze. Dat kan alleen of samen met andere groente. Maak ook eens van afgekoelde boontjes een snijbonensalade! Eet snijboontjes niet rauw, in peulvruchten komt namelijk de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken raakt de lectine uitgewerkt en is de snijboon totaal ongevaarlijk geworden.


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

oosterse snijbonen schotel
oosterse snijbonen schotel

Zo maak je deze oosterse snijbonen schotel met tonijn

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Oosterse snijbonen schotel

oosterse snijbonen schotel
Door: Anna-Karina van Denderen
Samen met een mooi gegrild stukje tonijn (witvis of kip kan ook) vormt deze oosterse snijbonen schotel een voortreffelijke koolhydraatarme maaltijd!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 141

5 van 2 stemmen
Keuken Oosters
Trefwoord fornuisgerecht, vis
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 266.2 kcalkoolhydraten 6.5 geiwitten 29.25 gvetten 13 gvezels 6.2 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

  • 300 g snijbonen - schoongemaakt in stukjes, voorgekookt
  • 2 stukken tonijn - witvis, kip, ei of vegaproduct kan ook

Marinade

Groente

Serveren

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de snijbonen schoon (puntjes eraf) en snijd de bonen in ruitjes van 2 cm. Kook ze 5 minuten in een bodempje water. Spoel direct koud af, dan behouden ze hun kleur.
  • Rooster de sesamzaadjes (voor de garnering) in een droge pan, doe over op een schoteltje en zet apart.

Marinade

  • Meng de ingrediënten voor de marinade en wrijf de tonijn er rondom mee in. Laat 5-10 minuten intrekken.

Groente

  • Snijd ondertussen de tomaat in blokjes, de bosui in stukken van 3-4 cm. en het stukje peper in dunne plakjes. (Voor mild verwijder de zaadlijsten, voor pittig neem een hele)
  • Wok de tomaatblokjes met rode peper, knoflook en gember 3 minuten aan in ghee. Snijd de champignons boven de pan in plakjes, roerbak 5 minuten mee. Voeg de voorgekookte snijbonen toe en roerbak 2 minuten mee.
    Schep op het laatst de taugé en stukjes bosui door de groente in de wok en warm 1 minuutje mee. Proef en breng de oosterse snijbonen schotel verder op smaak met sojasaus, limoensap, peper en zout.

Tonijn bakken

  • Bak de tonijn in een grillpan (of koekenpan) 5 minuten mooi bruin en van binnen rosé, keer halverwege om.

Serveren

  • Verdeel de groenten over de borden, leg de tonijn er bovenop. Bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes en leg tot slot een plukje tuinkers erop.
  • Prachtig, niks meer aan doen. Smul je mee?

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties