oosterse snijbonen schotel

Oosterse snijbonen schotel

Samen met een mooi stukje tonijn (witvis, kip, ei of vegaproduct kan ook) vormt deze oosterse snijbonen schotel een voortreffelijke koolhydraatarme maaltijd! Deze mix van groenten stelde ik zelf samen met verse ingrediënten. Door het gebruik van sojasaus, gember en het pepertje krijgt deze Hollandse snijboon een oosters tintje. Oja, als je zelf geen zin hebt om te hakken en te snijden, kunnen de zakken voorgesneden wok-  of roerbakmixen een uitkomst zijn. Tegenwoordig zijn ze er in vele variaties, daarover later meer

Snijbonen als gras?

Snijbonen ken je misschien van een gerecht met de beetje ondeugende naam: “Blote billetjes in het gras”.  Dat is een Gronings stamppot gerecht. Daartoe meng je snijbonen met witte bonen en dat ziet er dan uit als… juist ja! Maar je kunt deze heerlijk groente ook uitstekend verwerken in een oosters getinte maaltijd. Zoals deze oosterse snijbonen schotel met tonijn. De snijbonen uit mijn jeugd waren enorm draderig en redelijk stug qua structuur. Daarom moest je ze ontharen en daarna in fijne stukjes malen met een speciaal molentje. Dat was een leuk klusje! Je kunt snijbonen nu ook voorgesneden kopen, maar die vind ik veel te fijn gesneden. Ik snijd ze eigenlijk altijd in ruitjes, dat ziet er stoerder uit en zo proef je ze veel beter.

Snijbonen niet rauw eten

Na het schoonmaken en snijden (puntjes eraf en eventuele haar verwijderen) kunnen de snijbonen zo in de pan. Kook, stoom, stoof, wok of roerbak ze. Dat kan alleen of samen met andere groente. Maak ook eens van afgekoelde boontjes een snijbonensalade! Eet snijboontjes niet rauw, in peulvruchten komt namelijk de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken raakt de lectine uitgewerkt en is de snijboon totaal ongevaarlijk geworden.

oosterse snijbonen schotel

oosterse snijbonen schotel

Zo maak je deze oosterse snijbonen schotel met tonijn

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter of Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


oosterse snijbonen schotel

Oosterse snijbonen schotel

door Anna-Karina van Denderen
Samen met een mooi gegrild stukje tonijn (witvis of kip kan ook) vormt deze oosterse snijbonen schotel een voortreffelijke koolhydraatarme maaltijd!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 141

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Trefwoord: fornuisgerecht, vis
Voorbereiden: 15 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 30 min

Voedingswaarden

7,5 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 7.5 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

  • 300 g snijbonen - 6 khd schoongemaakt in stukjes, voorgekookt
  • 2 stukken tonijn - 0 khd witvis, kip, ei of vegaproduct kan ook
Marinade
Groente
Serveren
  • 1 el sesamzaad - 0,6 khd geroosterd/ garnering
  • plukje tuinkers

Bereiden

  • Maak de snijbonen schoon (puntjes eraf) en snijd de bonen in ruitjes van ca. 2 cm. Kook ze 5 minuten in een bodempje water. Spoel koud dan behouden ze hun kleur.
  • Rooster de sesamzaadjes (garnering) in een droge pan, doe over op een schoteltje en zet apart.
  • Wrijf de tonijn in met een marinade van 1 el sojasaus, 1 el limoensap en 1 el olie en laat 5-10 minuten intrekken.
  • Snijd ondertussen de tomaat in blokjes, de bosui in stukken van 3-4 cm. en het stukje peper in dunne plakjes. (Voor mild verwijder de pitjes, voor pittig neem een hele)
  • Wok de tomaatblokjes met rode peper, knoflook en gember 3 minuten aan in ghee. Snijd de champignons boven de pan in plakjes, roerbak 5 minuten mee. Voeg de voorgekookte snijbonen toe en roerbak 2 minuten mee.
  • Bak de tonijn in een grillpan (of koekenpan) 5 minuten mooi bruin en van binnen rosé, keer halverwege om.
  • Schep de taugé en stukjes bosui door de groente in de wok en warm 1 minuutje mee. Proef en breng de oosterse snijbonen schotel op smaak met sojasaus, limoensap, peper en zout.
Serveren
  • Verdeel de groenten over de borden, leg de tonijn er bovenop. Bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes en leg tot slot een plukje tuinkers erop.
  • Prachtig, niks meer aan doen. Smul je mee?

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 1.225 keer, 4 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties op “Oosterse snijbonen schotel”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like