De warmte houd nu wel behoorlijk lang aan hè? Tjeempie, wat een bizarre zomer! Ik weet niet hoe jullie het doen met eten, maar hier zijn de salades en frisse hapjes niet aan te slepen! We hebben een enorm sterk verlangen naar verkoelende gerechten. Natuurlijk kun je dan grijpen naar klassiekers als gazpacho, tzatziki of een lekkere frisse risotto. Maar ik wilde wel eens wat anders uitproberen. Op zoek naar inspiratie bladerde ik door onze oude grijze multomap en vond daarin een leuk idee voor een Oosterse koude wortelsoep met citroen en koriander. Ja, met wat aanpassingen hier en daar, zou ‘m dat zeker worden!
Niet te evenaren koriandersmaak
Mijn blik gleed over de ingrediëntenlijst en ik besefte meteen dat het een feest van smaken zou moeten worden: het zoete van de wortel, in combinatie met de mild romige smaak van kokosmelk, het aromatische karakter van de gember, het pittige van okergele kerrie, het verfrissende van goudgele citroen en het niet te evenaren aroma van verse koriander. Hoewel niet iedereen de smaak van koriander kan waarderen. In dat geval kun je het gerecht ook garneren met fijngesneden platte peterselie.
Wortelsoep niet té koud serveren
Als je de wortelen voor deze oosterse koude wortelsoep in redelijk kleine stukjes snijdt, dan is het extra lekker om de soep niet helemaal glad te pureren, zodat je nog wat stukjes proeft en wat te kauwen hebt. Dat is ook beter voor je verzadigingsgevoel. De soep moet goed koel zijn. Maar ook weer niet zó ijskoud dat het je smaakpapillen verdooft. Dan proef je veel minder van de aanwezige smaken. Het belangrijkst is natuurlijk om alle smaken even goed tot hun recht te laten komen. In elk geval moet je goed afproeven en voorzichtig omgaan met de meest doordringende smaakgevers.
Geniet ervan, lekker onderuit gezakt in een luie tuinstoel, in de zon of wat mij betreft: in de schaduw. Je zult wel merken dat het goed vullend soepje is! Dat is ook niet verwonderlijk, want al met al bevat het wat meer koolhydraten dan jullie van ons gewend zijn: 10 gr khd per portie.
Ook lekker:
- Hartige rabarbersoep
- Indiase rijstsalade
- Of bekijk de volledige Recepten-index
Zo maak je oosterse koude wortelsoep
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
Oosterse koude wortelsoep met citroen en koriander

Door augustus 7, 2018
Geplaatst- Maaltijdgang: Hoofdgerecht - diner, Lunch, Voorgerecht
- Aantal of hoeveelheid: 4 porties
- Koolhydraten: 10 gr khd pp (4 porties uit recept)
- Voorbereiding: 15 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- Klaar in: 1 uur 35 minuten
Een verkoelende wortelsoep met een boeket aan smaken, met verfrissende citroen en aromatische koriander
Ingrediënten
- 500 gr wortel 27,5 khd
- 1 ui(en) 3 khd
- 1 tl gember
- 1 tl kerrie
- 1 tl komijn
- 2 el olijfolie
- 500 ml groentebouillon
- 270 ml kokosmelk 4,3 khd
- ½ citroen
- 2 el koriander
Bereiding
- Maak de wortelen schoon en snijdt ze in kleine stukjes.
- Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie. Voeg geraspte gember, kerrie en komijn toe en laat nog even fruiten.
- Voeg wortelstukjes en bouillon toe. Laat 20 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep (niet al te glad). Voeg de kokosmelk toe en naar smaak peper.
- Laat de soep afkoelen en bewaar koel tot gebruik. Roer vlak voor het serveren het sap van een halve citroen erdoor. Serveer aan tafel met de fijngesneden koriander en schijfjes citroen.
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
5 gedachten over “Oosterse koude wortelsoep met citroen en koriander”
Heerlijke soep! De volgende pan is voor mijn collega’s. Samen smullen:-))
Je hebt het weer zwaar Anita. gelukkig: gedeelde smart is halve smart 😉
Beste Anna en Hans
Wat hebben wij zitten smullen van deze verrukkelijke soep. Heerlijk!
WAT IS DIE KOUDE OOSTERSE WORTELSOEP LEKKER
Hallo Hans en Anna-Karina
Wij hebben de koude oosterse wortelsoep gegeten en ik had er de koolhydraatarme stokbrood bij gemaakt super lekker ben bij met de heerlijke recepten die je me toestuurt dank je wel.
Wat een heerlijk soepje. De dag na het maken ervan nog lekkerder van smaak. Is een blijvertje hoor!