oosterse koude komkommersoep

Oosterse koude komkommersoep

De record hittegolf die ons acht dagen lang temperaturen boven de 30 graden Celsius bracht, ligt nog vers in het geheugen. Een zeer goed voorstelbare inspiratiebron voor het maken van deze oosterse koude komkommersoep. De soep bevat 5,42 gram koolhydraten per portie en kun je eenvoudig vooraf maken. De soep is het lekkerst als het echt koud is, dus werk met gekoelde ingrediënten en zet de soep minstens een uurtje koel weg, een nacht kan ook. Hoewel het komkommersoep heet bestaat het voor een aanzienlijk deel ook uit courgette. Daarbij heb je niet meteen de associatie van koel en verkwikkend, dus de komkommer eist dat vlagvertoon hier zonder meer op. Toch smaakt die courgette ook heel fris, met als verdere smaakmakers limoen, komijn, koriander, gember, peterselie en rucola. Kun je je er al een voorstelling van maken? Vast wel.

Eigen smaak!

We kunnen hier nooit genoeg benadrukken dat je (ook onze) recepten aan je eigen smaak moet aanpassen. Proeven, proeven en proeven dus. Ik gebruikte in deze oosterse koude komkommersoep vooral oosters getinte smaakmakers, zoals komijn, korianderpoeder (ketoembar) gember en limoen. Daarbij komt bij ons deze keer de komijn het meest naar voren. Want daar zijn wij u eenmaal dol op. Maar als je meer van gember houdt, doe er vooral lekker veel gember in dan! Hou je stiekem meer van mediterraanse kruiden dan van oosterse of wil je een variatie? Maak de soep dan met tijm, oregano, rozemarijn, een beetje tomaat en verse peterselie en dille. Heb je weer een heel ander soepje! Ken je eigen smaak, dan hoef je nooit iets te eten wat je niet lekker vindt. 

Koolhydraatarm eetpatroon

Courgette wordt eigenlijk niet zo vaak rauw gegeten, terwijl dat prima kan. Op koolhydraatarmrecept.nl vind je bijvoorbeeld courgette timbaaltje met zalm en in de zoetzure komkommersalade kun je de komkommer makkelijk vervangen door courgette (dat staat ook in het recept aangegeven). Binnen je koolhydraatarme eetpatroon past het sowieso heel goed. In de oosterse koude komkommersoep pureer je de courgette, waardoor het weer een heel andere smaakbeleving geeft. En mochten de warme dagen voor dit jaar al op zijn, dan blijft het natuurlijk toch een verfrissend soepje. Maak de soep extra pittig op smaak en ietsje dunner. Zo heb je een geweldig feestelijk klein amuse soepje voor 12 personen, leuk voor kerst bijvoorbeeld. (Snijd dan wat rode paprika bovenop… en steek er een feestelijk rietje in!)

oosterse koude komkommersoep

oosterse koude komkommersoep

Ook lekker:

Zo maak je oosterse koude komkommersoep

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


oosterse koude komkommersoep

Oosterse koude komkommersoep

door Hans van Deelen
Opnieuw bevangen door de verzengende hitte? Neem deze Oosterse koude komkommersoep, door de groentemix extra verkwikkend & fris! De soep is het lekkerst als het echt koud is, dus werk met gekoelde ingrediënten en zet de soep minstens een uurtje koel weg, een nacht kan ook.
4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Lunch, Voorgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: groente, soep, super makkelijk
Voorbereiden: 15 min
Koelen: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 min

Voedingswaarden

Per portie
Calorieën 96.5 kcal
Koolhydraten 5.42 g
Eiwit 3.42 g
Vet 6.6 g
Vezels 2.07 g

Uit recept

4 porties

Ingrediënten

Topping

Bereiden

  • Was de courgette en snijd deze in stukjes. Schil de komkommer en snijd in stukjes. Doe samen in een pan. Daarin pureer je alles het makkelijkst.
  • Voeg rucola, 6 gram peterselie, komijn, koriander, gember en het sap van de limoen toe. Pureer het geheel tot een gladde massa. Proef en breng op smaak met sesamolie, bouillonpoeder en zoetstof. Pureer nogmaals. Laat de soep goed koud worden in de koelkast. (een nacht kan prima!)
  • Schil 50 gram komkommer en snijd in kleine blokjes. Meng de roomkaas met een scheut slagroom en roer goed door elkaar. De roomkaas moet z'n stijfheid ruim kwijt zijn. Snijd de resterende 4 gram peterselie fijn.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met komkommerblokjes, roomkaas en peterselie. Geniet er van!
Variaties: Mediterraan en/of feest!
  • Maak de soep ook eens met tijm, oregano, rozemarijn, een beetje tomaat en verse peterselie en dille, in plaats van komijn, gember, korianderpoeder en limoen. Dan heb je weer een heel ander, meer Mediterraan, soepje!
  • Maak de soep extra pittig op smaak en ietsje dunner. Zo heb je een geweldig feestelijk klein amuse soepje voor 12 personen, leuk voor kerst bijvoorbeeld.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 1.658 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een reactie op “Oosterse koude komkommersoep”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like