Dit verrukkelijke recept voor een oosterse garnalenschotel met prei hebben jullie te danken aan ons eetwensen onderzoek op Facebook. Daar kwam uit dat jullie meer eenpansgerechten willen, die moeten makkelijk én ook snel zijn, daarnaast ook vaker vegan, of lactose-, slagroom- en eivrij. We hebben even zitten puzzelen en dit is de eerste die we hebben verzonnen. Superformiweldigeindefantakolosachtig! Deze romige garnalenschotel is echt nu al een dikke hit bij ons. Ik (Hans) eet ‘m zonder garnalen en met méér champignons. Anna-Karina is echt dol op garnalen dus zij eet de variant van de foto, met garnalen. Maar er zijn nog veel meer eenvoudige combinaties mogelijk. Onderaan bij het recept vind je 5 tips! Kun je gelijk lekker variëren!
Veganistische oosterse schotel
Wat hou ik toch van dit soort oosterse gerechten! De kokosmelk zorgt voor een zeer verfijnde, ronde smaak. En dan het gouden trio: gember, citroen en knoflook, dat maakt alles wel zo akelig lekker! En die combinatie blijft in alle variaties die we je geven stijf overeind staan! Verder is deze oosterse garnalenschotel met prei eenvoudig helemaal veganistisch te maken. Voor een vegan versie vervang je de garnalen door meer champignons of door Vivera plantaardige kipstukjes. Die vegan kipstukjes kun je eerst lekker krokant bakken. Of neem echte kip als je niet van garnalen houdt of niet perse vegan wilt eten?
Er staan 5 variatietips bij het recept, de echte luie koks kijken vooral even bij tip 4 😉
Ook lekker:
- Alle oosterse gerechten van de website op een rijtje
- Oosterse spruitjes
- Of bekijk de volledige Recepten-index
Zo maak je de oosterse garnalenschotel met prei
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
Oosterse garnalenschotel met prei

Door november 12, 2019
Geplaatst- Maaltijdgang: Hoofdgerecht - diner, Lunch
- Aantal of hoeveelheid: 2 porties
- Koolhydraten: 6,5 gr khd pp (2 porties uit recept)
- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- Klaar in: 25 minuten
Deze romige garnalenschotel is echt nu al een dikke hit!. Voor Hans de vegan versie, met méér champignons. Anna-Karina eet de variant met garnalen. Welke eet jij? Zie ook de 5 tips onderaan.
Ingrediënten
- 1 stengel prei 5,7 khd - 150 gr schoon gewicht
- 1 tl geraspte verse gember 1 khd
- ½ rode peper 0,2 khd
- ½ blokje bospaddenstoelenbouillon 0,3 khd ook vegan verkrijgbaar *klik*
- 1 tl laos
- olijfolie
- 150 gr kastanje champignons 0, 6 khd
- 1 teentje knoflook
- 1 stengel citroengras
- 270 ml volvette kokosmelk 4,3 khd
- 150 gr gekookte garnalen of vegan kipstukjes
- handje verse koriander of peterselie en munt
Bereiding
- Halveer de prei, spoel het zand eruit en snijd in halve ringen. Rasp de gember en snijd de rode peper in ringetjes. Fruit de prei een paar minuten met de gember, rode peper, verkruimeld bouillonblokje en laospoeder in de olijfolie.
- Snijd de champignons in grove stukken en voeg deze samen met een geperst teentje knoflook toe aan de pan. Bak een paar minuutjes mee. Snijd de stengel citroengras over de lengte in en voeg samen met de kokosmelk toe en breng alles zachtjes aan de kook. Laat op laag vuur 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg op het laatst de gekookte garnalen toe en laat deze even warm worden. Snijd ondertussen wat koriander fijn.
- Serveer onmiddellijk met verse koriander. Geurig tot en met!
- TIP 1
Heb je geen citroengras? Doe er dan op het laatst lekker wat citroenrasp door! - TIP 2
Je kunt van (een restje van) dit gerecht heel makkelijk soep maken door er 500 ml vis-, groente- of bospaddenstoelenbouillon aan toe te voegen. - TIP 3
Voeg eenvoudig gesneden Chinese kool, sperziebonen en/of paprika toe, als je meer eters hebt. - TIP 4
Ben je echt een luie kok? Neem dan een een zak kant-en-klaar gesneden wokgroente. - TIP 5
Voor een vegan versie vervang je de garnalen door meer champignons of door Vivera plantaardige kipstukjes.
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
22 gedachten over “Oosterse garnalenschotel met prei”
Echt heerlijk! We hebben er van gesmuld. Dank je wel!
Deze oosterse preischotel is zeker voor herhaling vatbaar. Wij hebben er van genoten.
Da’s fijn Ed!
Heb het vandaag gemaakt en gegeten👌Mijn man zei, als je zo blijft koken vind ik dat geen straf😋😋
Ik zou die man niet straffen Irene 😉
Beste mensen,
Wat een heerlijk recept. Hier wordt ik super blij van. Ik heb het gemaakt met bloemkoolrijst. Heerlijk!!!
Dank jullie wel!
Wat een toprecept! Gisteravond meteen gemaakt en niets teveel beloofd. Dit wordt weer een topper.
Complimenten
Tof dat je het zo lekker vond! Je kunt er leuk mee variëren dus laat maar weten wat de volgende wordt Jacqueline! 😉
Lijk me een heerlijk recept ga ik van het weekend maken. Ik maak veel gerechten van je.
Bedankt
Eet smakelijk!
Wat is dit verschrikkelijk lekker!!!
Hallo,Lijkt me heerlijk.
Ik heb nu geen garnalen en champignons in huis
maar morgen ga ik weer naar de winkel en neem ze mee.
Ik verheug me nu al op de maaltijd.
Ik laat jullie weten hoe het smaakt.
Hartelijke groet van
Gerie
Ja leuk! En eet ze!
dit klinkt weer super, ik kan het al bijna ruiken!
Ja, echt hè?
Mjammie…. (Klik) ook maar weer bij de favorieten.
Dankjewel.
Hoi AnnaKarina en Hans, wat een leuk recept weer! Een ding alleen; de boullionblokjes zijn niet vegan hoor! Ze bevatten lactose.
Even vergeten het ingredIént bij te werken. Maar Ekoplaza heeft wel degelijk een lactosevrije vegan variant.
Ha! Dat is fijn om te weten! Dank je!
Wat een lekker simpel gerecht weer. Hebben jullie enig idee, qua verhouding, gemalen citroengras, ten opzichte van de verse stengel?
Ik zou beginnen met een theelepel Rita, bij stap 1 toevoegen. Je ruikt en proeft vanzelf of er meer bij moet of kan. Hangt ook van je eigen smaak af natuurlijk. Eet smakelijk want dit is echt super lekker!
IK had nog nooit met citroengras gewerkt, vandaar ook mijn vraag. Ik heb nu een handvat om te beginnen. Dank je.