Onderzoek: meer vet & minder koolhydraten!

LCHF - meer vet minder koolhydraten

Moeten de bestaande richtlijnen voor de inname van vet en koolhydraten van bijvoorbeeld het Voedingscentrum nu eindelijk aangepast worden? JAZEKER! Dat is wel de conclusie van het in The Lancet gepubliceerde grootschalige onderzoek onder 135.335 mensen in de leeftijd van 35 tot 70 jaar, afkomstig uit achttien verschillende landen. Zij hebben gevonden dat een voedingspatroon bestaande uit veel koolhydraten, het risico op een beroerte of hartkwaal (en dus vroegtijdige sterfte) vergroot. Daarnaast blijken verzadigde vetten volgens het onderzoek een stuk minder schadelijk dan gedacht!

 

 

Opzet van het onderzoek

Iedereen die aan het onderzoek meedeed verstrekte over een lange periode (7-10 jaar) informatie over hun dagelijkse voedingspatroon, levensstijl, gezondheid en hun medische geschiedenis. Ook gaven ze inzicht in hun sociale- en economische status. Het onderzoek bestreek een periode van ruim 10 jaar (2003-2013) en gemiddeld werd informatie zeven jaar lang bijgehouden door alle deelnemers. De onderzoekers bestudeerden de inname en verhouding van vetten, koolhydraten en eiwitten.

meer vet minder koolhydraten

Verzadigd vet

In de periode van het onderzoek overleden er 5.796 personen en 4.784 deelnemers kregen een (ernstige) hart- en vaatziekte. Heel opvallend is dat de mensen die veel vet aten (35%! van hun voeding) zo’n 23% minder risico hebben op een vroegtijdige dood. Ook het risico op een beroerte  onder de vet-eters zakte met 18%. Dat zijn geen kinderachtige cijfers als je het mij vraagt!

Minstens zo opmerkelijk is dat het consumeren van (te) weinig verzadigde vetten, zoals volvette kaas en vet vlees, juist een groter risico geeft op vroegtijdig overlijden. Dat is tegenstrijdig met de algemeen gecommuniceerde inzichten dat verzadigd vet hart- en vaatziekten juist in de hand werkt.

Koolhydraten

Ook werd bekeken welke rol koolhydraten spelen bij een vroegtijdige dood en het risico op een beroerte. Bij koolhydraatrijke voedingspatronen, met gemiddeld 77% koolhydraten, constateren de onderzoekers een toename van 28% op overlijden, vergeleken met koolhydraatarme diëten.

Conclusie

Dit onderzoek wijst op (grote) gezondheidsvoordelen van minder koolhydraten en meer vet eten. De globale dieetrichtlijnen moeten opnieuw worden beoordeeld in het licht van deze bevindingen.  Low Carb High Fat, is dus echt GEEN fabeltje!

Trefwoorden

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top