LCHF - meer vet minder koolhydraten

Onderzoek: meer vet & minder koolhydraten!

Moeten de bestaande richtlijnen voor de inname van vet en koolhydraten van bijvoorbeeld het Voedingscentrum nu eindelijk aangepast worden? JAZEKER! Dat is wel de conclusie van het in The Lancet gepubliceerde grootschalige onderzoek onder 135.335 mensen in de leeftijd van 35 tot 70 jaar, afkomstig uit achttien verschillende landen. Zij hebben gevonden dat een voedingspatroon bestaande uit veel koolhydraten, het risico op een beroerte of hartkwaal (en dus vroegtijdige sterfte) vergroot. Daarnaast blijken verzadigde vetten volgens het onderzoek een stuk minder schadelijk dan gedacht!

Advertentie

 

 

Opzet van het onderzoek

Iedereen die aan het onderzoek meedeed verstrekte over een lange periode (7-10 jaar) informatie over hun dagelijkse voedingspatroon, levensstijl, gezondheid en hun medische geschiedenis. Ook gaven ze inzicht in hun sociale- en economische status. Het onderzoek bestreek een periode van ruim 10 jaar (2003-2013) en gemiddeld werd informatie zeven jaar lang bijgehouden door alle deelnemers. De onderzoekers bestudeerden de inname en verhouding van vetten, koolhydraten en eiwitten.

meer vet minder koolhydraten

Verzadigd vet

In de periode van het onderzoek overleden er 5.796 personen en 4.784 deelnemers kregen een (ernstige) hart- en vaatziekte. Heel opvallend is dat de mensen die veel vet aten (35%! van hun voeding) zo’n 23% minder risico hebben op een vroegtijdige dood. Ook het risico op een beroerte  onder de vet-eters zakte met 18%. Dat zijn geen kinderachtige cijfers als je het mij vraagt!

Minstens zo opmerkelijk is dat het consumeren van (te) weinig verzadigde vetten, zoals volvette kaas en vet vlees, juist een groter risico geeft op vroegtijdig overlijden. Dat is tegenstrijdig met de algemeen gecommuniceerde inzichten dat verzadigd vet hart- en vaatziekten juist in de hand werkt.

Koolhydraten

Ook werd bekeken welke rol koolhydraten spelen bij een vroegtijdige dood en het risico op een beroerte. Bij koolhydraatrijke voedingspatronen, met gemiddeld 77% koolhydraten, constateren de onderzoekers een toename van 28% op overlijden, vergeleken met koolhydraatarme diëten.

Conclusie

Dit onderzoek wijst op (grote) gezondheidsvoordelen van minder koolhydraten en meer vet eten. De globale dieetrichtlijnen moeten opnieuw worden beoordeeld in het licht van deze bevindingen.  Low Carb High Fat, is dus echt GEEN fabeltje!

Trefwoorden

15 gedachten over “Onderzoek: meer vet & minder koolhydraten!”

 1. Enthousiast!
  Beste Anna-Karina, 9 maanden geleden ben ik ook khdarm gaan eten en ben inmiddels 19 kilo kwijt. De praktijkbegeleidster is nog van het oude stempel en geloofde haar ogen bijna niet toen de bloedcontrole na 7 weken al aantoonde dat mijn cholesterol dramatisch was gedaald! Met ruim 16% toen al! Ik geniet eindelijk van yoghurt mét smaak, en van jullie recepten. Dank! Ik had trouwens wel de eerste twee weken almaar honger.

 2. Het is een rare gewaarwording. Ik heb diabetes II en had een dieet waarbij ik de kcal moest tellen en daarmee niet boven de 1300kcal mocht komen. Geholpen? Nee, tot nu niet. Ben wel wat afgevallen, maar door te weinig kcal heb bij intensieve sporten last van hypos.
  Mijn diabetes begeleider gaf aan dat ik mij moest verdiepen in een koolhydraatarm dieet. Zo gezegd zo gedaan en ben ik begonnen met het dieet op basis van het boek Koolhydraatarm voor diabetes II (advies van de diabetes begeleider).
  In het begin (en soms nog wel) is het vreemd om producten te eten die ik voorheen absoluut niet mocht eten.
  Volle melk / yoghurt, meer olijfolie, creme fresh (niet de light) etc.
  Inmiddels ben ik 5 weken bezig en ben 10 kilo afgevallen en voel me super. De afgelopen periode geen hypos gehad.
  Daarnaast heb ik receptenboek van deze site bestelt (complimenten voor de kwaliteit van de recepten) en sta met veel plezier te koken.

  Dus een koolhydraat arm dieet raad ik een ieder aan.

 3. Hallo Anna-Karina,
  Fijn dat er eens wat duidelijkheid komt…..inmiddels was ik er al zelf achter gekomen dat meer vetten veel beter voor mijn darmen en vertering is! Bovendien is mijn cholesterol (zonder medicijnen) op het zelfde niveau gebleven! Ben erg benieuwd wat de gevestigde orde hiermee gaat doen! Nu nog duidelijke diëten/aanpassingen voor een slecht functionerende schildklier en ik kan eindelijk mijn extra kilo’s kwijt raken…..

   1. Helemaal mee eens! Voorlopig heb ik al bereikt dat mijn wederhelft (suikerpatiënt) veel gezonder eet, wij allemaal al iets beter in ons velletje steken, maar helaas ben ikzelf degene die het minst baat heeft bij het koolhydraatarm eten. Echter ik vind het veel lekkerder, dus blijf ik wel zoveel mogelijk koolhydraten weren uit alle voeding!

 4. De conclusies uit dit onderzoek kan ik, uit eigen ervaring, alleen maar onderschrijven. Ondanks dat ik veel aan sport ( 5 x per week zwemmen en 2 x cardiofitness) deed (en nog steeds doe) werd ik geen grammetje lichter en bleef zitten met een stevig overgewicht. Sinds begin van dit jaar ben ik een “low carber” en ben al zo’n 25 kilo kwijt. Hulde aan deze methode en de recepten van Anna-Karina die ervoor zorgen dat afvallen een feest wordt met al dat lekkere eten!

 5. Hoi Anna-Karina, mag ik even vragen? Ik snap dit deel van de zin niet zo goed: “het consumeren van weinig verzadigde vetten”….
  Slaat dat weinig nu op de verzadigde vetten of op het weinig consumeren? Want zoals het er nu staat lijkt het net alsof volvette kaas en vet vlees weinig verzadigde vetten zijn. Misschien lees ik het wel verkeerd hoor. Sorry dan.. ))

  1. Dat klopt inderdaad, dierlijke vetten zijn verzadigde vetten die werden altijd als ‘slecht’ gezien, maar dat blijkt (ook weer) uit dit onderzoek helemaal niet zo te zijn. Het slaat op het weinig consumeren.

 6. Ik heb je kookboek een zaterdag gekregen en ik heb er heel veel zin in om die brood bolletjes te maken.
  Ik heb alle ingrediënten in huis dus dat ga ik een zaterdag doen.
  Corry

 7. Hoi Anna-Karina en alle mede koolhydraatarm eters,
  he he de wetenschap is eruit… net zoals wij :-).

  nu nog de gevestigde orde bestaande uit o.a. de suikerlobby en fabrikanten van “foute” voeding….

  Els

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven