koolhydraatarme oesterzwammensoep

Oesterzwammensoep, delicaat en romig

Luxe, fluweelzacht, romig en delicaat dat zijn dan de eerste woorden die bij het proeven van deze bijzondere, koolhydraatarme oesterzwammensoep bovendrijven. Nu verwacht je misschien dat het dan ook wel moeilijk te maken is? Integendeel, het is juist super simpel! Het is de combinatie van room, mosterd en het vleugje sinaasappel die deze oesterzwammensoep zo’n bijzondere en verfijnde smaak geeft. Al voordat mijn heer Hans mij tegen het lijf liep, maakte hij de koolhydraatrijke variant voor grote gezelschappen. Vooral op de boerderij in Drenthe vraagt men regelmatig of Hans dit soepje weer eens maakt. Helaas was het een koolhydraatrijke variant op basis van een roux met bloem en met sinaasappelsap. Tegenwoordig hebben we een koolhydraatarme variant. De roux werd pompoen en het sap is vervangen door sinaasappelrasp, stiekem vind ik deze koolhydraatarme nóg lekkerder.

Kerst recepten

Zijn jullie al bezig met kerst of doen jullie daar, net als wij, niet echt aan? Sinds we de website hebben produceer ik wel speciale kerstgerechten. Dat wil zeggen, alle recepten zijn wat mij betreft goed genoeg voor kerst, maar ik selecteer gerechten die net wat geschikter zijn. Deze koolhydraatarme oesterzwammensoep is absoluut een heel geschikte soep voor een koolhydraatarme kerst. Dus als je een leuk voor- of tussengerecht zoekt heb je het nu gevonden. Voor uit en thuis geschikt: neem ‘m mee in een thermoskan en garneer ter plekke. Reuze handig en gegarandeerd succes! Serveer de soep met een topping van geslagen room, verse kruiden, julienne gesneden groente, nootjes, een soepstengel, kaaskletskop of een krul uitgebakken spek. Van alles mogelijk. Mag het meer een amuse zijn? Pureer de soep dan liefst helemaal glad en serveer het in een mooi glas met een rietje of fraai lepeltje.

Oesterzwammensoep op de boerderij

De boerderij is een begrip binnen onze kennissenkring, misschien even uitleggen. Momenteel is de boerderij in eigendom van een vriendencollectief die er allemaal gedurende een aantal weken per jaar mogen zijn. Een soort timesharing voor alternativo’s, moderne hippies zeg maar, weet je wel…? Wij mogen daar af en toe ook een weekendje vertoeven omdat wij een van de eigenaren kennen, bofkonten die we zijn.

Stel je voor: een weekend lang met een uitsluitend lieve mensen alleen maar een beetje zijn, en aardig doen tegen elkaar. In de praktijk is dat vuurtje stoken buiten (of ‘s winters de houtkachels binnen), kopjes thee zetten, flesje wijn opentrekken, muziek maken, slap ouwehoeren met de één of een filosofisch gesprek voeren met de ander. Boodschappenlijstje maken, iemand zoeken om boodschappen mee te doen, uitgebreid koken, boekjes lezen, dutje doen, samen eten, veel lachen, tafeltennissen of biljarten op de deel, spelletje doen, hangen in de hangmat, fietsen of wandelen op de hei of zwemmen in het Blauwe meertje enzovoort. En wie wil mag ook best een handje toe steken bij het tuinieren, bomen kappen, houthakken, schoonmaken of verven, want er is altijd genoeg onderhoud te plegen op zo’n boerderij. Al met al heerlijke inspirerende en ontspannen weekenden en deze koolhydraatarme oesterzwammensoep draagt daar zeker aan bij!

Kijk hier voor andere gerechten met paddenstoelen.

koolhydraatarme oesterzwammensoep

koolhydraatarme oesterzwammensoep

 

Zo maak je de koolhydraatarme oesterzwammensoep

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarme oesterzwammensoep

Koolhydraatarme oesterzwammensoep, delicaat en romig

Het is de combinatie van room, mosterd en het vleugje sinaasappel die deze koolhydraatarme oesterzwammensoep zo'n bijzondere en verfijnde smaak geeft.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 47

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Lunch, Soep, Voorgerecht
Keuken: Overig
Trefwoord: fornuisgerecht, ketogeen
Voorbereiden: 15 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 25 min

Koolhydraten - hoeveelheid

3,5 gram koolhydraten per bord
Uit recept: 4 borden

Ingrediënten

Bereiden

  • Bak 100 g pompoenblokjes in een soeppan 5 minuten op laag vuur met wat roomboter.
  • Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Temper het vuur laat 5 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar is. Pureer de blokjes en bouillon tot een geheel gladde basis. Houd warm.
  • Scheur de oesterzwammen in reepjes en bak op hoog vuur in een droge koekenpan in 5 minuten gaar, blijf omscheppen. Houd apart.
  • Klop het eigeel met mosterd, kurkuma en een deel van de sinaasappelrasp. Roer de slagroom erdoor en voeg toe aan de soep. Breng de soep tegen de kook aan, blijf roeren. Voeg op het laatst de oesterzwammen toe en warm door. Proef of het zout genoeg is. Moet er meer mosterd of sinaasappelrasp bij?
  • Schep de hete soep in borden en maal er peper over.
  • Geniet van deze bijzondere, koolhydraatarme oesterzwammensoep en... veel lieve vrienden erbij gewenst!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 reacties op “Oesterzwammensoep, delicaat en romig”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

420 Shares
Share213
Pin207
Tweet