Oesterzwammensoep, delicaat en romig 9


Luxe, fluweelzacht, romig en delicaat dat zijn dan de eerste woorden die bij het proeven van deze bijzondere Oesterzwammensoep bovendrijven. Nu verwacht je misschien dat het dan ook wel moeilijk te maken is? Integendeel, het is juist supersimpel!  Het is de combinatie van room, mosterd en het vleugje sinaasappel die deze oesterzwammensoep zo’n bijzondere en verfijnde smaak geeft. Al voordat mijn heer Hans mij tegen het lijf liep, maakte hij de koolhydraatrijke variant voor grote gezelschappen. Vooral op de boerderij in Drenthe vraagt men regelmatig of Hans dit soepje weer eens maakt. Helaas was het een koolhydraatrijke variant op basis van een roux met bloem en met sinaasappelsap. Tegenwoordig hebben we een koolhydraatarme variant. De roux werd pompoen en het sap is vervangen door sinaasappelrasp, stiekem vind ik deze nóg veel lekkerder.

Kerst recepten

Zijn jullie al bezig met kerst of doen jullie daar, net als wij, niet echt aan? Sinds ik de website heb produceer ik wel speciale kerstgerechten. Dat wil zeggen, alle recepten zijn wat mij betreft goed genoeg voor kerst, maar ik selecteer gerechten die net wat geschikter zijn. Deze bijzondere oesterzwammensoep is absoluut een heel geschikte soep voor kerst. Dus als je een leuk voor- of tussengerecht zoekt heb je het nu gevonden! Voor uit en thuis geschikt: neem ‘m mee in een thermoskan en garneer ter plekke. Reuze handig en gegarandeerd succes! Serveer de soep met een topping van geslagen room, verse kruiden, julienne gesneden groente, nootjes, een soepstengel, kaaskletskop of een krul uitgebakken spek. Van alles mogelijk! Mag het meer een amuse zijn? Pureer de soep dan liefst helemaal glad en serveer het in een mooi glas met een rietje of fraai lepeltje.

Delicate oesterzwammensoep

 

Oesterzwammensoep op de boerderij

 “De boerderij” is een begrip binnen onze kennissenkring, misschien even uitleggen. Momenteel is de boerderij in beheer van een vriendencollectief die er allemaal gedurende het jaar een aantal weken mogen zijn. Een soort timesharing voor alternativo’s, moderne hippies zeg maar, weet je wel…? Wij mogen daar af en toe ook een weekendje vertoeven omdat wij een van de eigenaren kennen, bofkonten die we zijn.

Stel je voor: een weekend lang met een uitsluitend lieve mensen ‘alleen maar’ een beetje ‘zijn’, en aardig doen tegen elkaar. In de praktijk is dat vuurtje (of ‘s winters de houtkachels) stoken, kopjes thee zetten, flesje wijn opentrekken, muziek maken, slap ouwehoeren met de één of een filosofisch gesprek voeren met de ander. Boodschappenlijstje maken, iemand zoeken om boodschappen mee te doen, uitgebreid koken, boekjes lezen, dutje doen, samen eten, veel lachen, tafeltennissen of biljarten op de deel, spelletje doen, hangen in de hangmat, fietsen of wandelen op de hei of zwemmen in het Blauwe meertje enzovoort. En wie wil mag ook best een handje toe steken bij het tuinieren, bomen kappen, houthakken, schoonmaken of verven, want er is altijd genoeg onderhoud te doen op zo’n boerderij. Heerlijke inspirerende en ontspannen weekenden zijn het, en zo’n soepje draagt daar zeker aan bij!

 

Kijk hier voor andere gerechten met paddenstoelen

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de Oesterzwammensoep

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Oesterzwammensoep, delicaat en romig

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 31, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 4 borden

  • Koolhydraten: 3,5 khd per bord (4 borden uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 20 minuten

Het is de combinatie van room, mosterd en het vleugje sinaasappel die deze oesterzwammensoep zo'n bijzondere en verfijnde smaak geeft.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Bak in een soeppan de kleine blokjes pompoen op laag vuur in wat boter.
  2. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Temper het vuur laat zachtjes koken tot de pompoen gaar is, ong. 5 minuten bij kleine blokjes. Pureer de blokjes en bouillon tot een geheel gladde basis. Houd warm.
  3. Scheur de oesterzwammen in reepjes en bak op hoog vuur in een droge koekenpan gaar, blijf omscheppen. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Houd apart.
  4. Klop het eigeel met mosterd, kurkuma en sinaasappelRASP (begin met de helft van de sinaasappel). Roer de slagroom erdoor en voeg toe aan de soep. Breng de soep tegen de kook aan, blijf roeren.
  5. Voeg op het laatst de oesterzwammen toe en proef! Is het zout genoeg, meer mosterd of sinaasappel?
  6. Schep de hete soep in borden en maal er peper over. Veel plezier en lieve vrienden erbij gewenst!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 gedachten over “Oesterzwammensoep, delicaat en romig