notencake met appel

Notencake met appel, zeer geslaagd

Deze koolhydraatarme notencake met appel is mijn 1e experiment met lupinemeel. Zeer geslaagd mag ik wel zeggen. Als je op zoek bent naar een alternatief voor amandelmeel: probeer lupinemeel eens. Let wel even op de verhoudingen, net als bij kokosmeel slurpt lupinemeel wel wat meer vocht dan bijvoorbeeld amandelmeel. Ik kende lupinemeel tot nu toe alleen van de vegetarische slager, die stopt het in verschillende vleesvervangers. Per plak cake komt dit recept van 12 plakjes uit op 3.06 gram koolhydraten per plakje.

Experiment met lupinemeel

Iets met appel en noten leek me wel geschikt voor mijn 1e lupinemeel experiment. In onze verkeringstijd (2002-2003) maakten wij elke week ‘iets met appel en kaneel”. Ook daarom was mijn heer Hans natuurlijk de spreekwoordelijke klos voor dit experiment.  Hans is best een kritische proefpersoon, hij keurt namelijk ook wel eens recepten af. Die recepten krijgen jullie dan nooit te zien natuurlijk of pas na de nodige aanpassingen. Dus mocht je denken dat die recepten allemaal vanzelf op de website verschijnen heb je het echt helemaal mis.

Appel en structuur

Voor de vulling van de notencake gebruikte ik walnoten en appel. Ik gebruikte Jonagold met schil en al (extra vezels). De helft van de Jonagold raspte ik, hmm lekker sappig. Ook stukjes appel leken me wel echt lekker in de cake, dus 100 gram  appel sneed ik in stukjes. Deze notencake met appel heeft een lekker stevige basis en de stukjes appel en gehakte noten geven de cake de perfecte crunch en sappigheid. Mensen die maar niet kunnen wennen aan baksels van amandelmeel hebben hier een mooi alternatief.

Wij hebben de cake op verschillende manieren gegeten gewoon als zoet gebak bij de koffie. Hans heeft het een keer als toetje gegeten met vanillevla (nomnomnom, volgens hem) en ik heb er een keer mee ontbeten, ook beslist aan te raden voor de afwisseling!

Kijk hier voor

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

notencake met appel
notencake met appel

Zo maak je de notencake met appel

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Notencake met appel, zeer geslaagd

notencake met appel
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze notencake met appel heeft een lekker stevige basis en de stukjes appel en gehakte noten geven de cake de perfecte crunch en sappigheid.
4.58 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Rusten 5 min
Totale tijd 50 min

Voedingswaarde

Per plakje (bij 12 plakjes uit recept)
calorieën 92.73 kcalkoolhydraten 3.06 geiwitten 5.76 gvetten 5.58 gvezels 3.68 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 plakjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Beslag

Vulling

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en bekleed een cakevorm van 21 x 7,5 cm met bakpapier.

Beslag maken

  • Meng de ingrediënten voor het beslag in een beslagkom. Zet apart zodat de psylliumvezel het vocht kan opnemen.
  • Hak vervolgens de walnoten grof. Halveer de appel (niet schillen) en verwijder het klokhuis. Rasp de ene helft en snijd de andere helft van de appel in stukjes. Schep de appel en gehakte noten door het beslag. Proef of het zoet genoeg is. Verdeel het beslag over de vorm en strijk de bovenkant glad. Garneer met extra noten of zaden als je wilt.

Bakken

  • Bak de notencake 30 minuten of tot hij gaar is. Doe de prikkertest. Steek een houten prikker tot het midden, die moet er schoon uitkomen, dan is de cake gaar.
  • Til de cake uit de vorm en laat 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Snijd er 12 plakjes van.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top