Deze koolhydraatarme notencake met appel is mijn 1e experiment met lupinemeel. Zeer geslaagd mag ik wel zeggen. Als je op zoek bent naar een alternatief voor amandelmeel: probeer lupinemeel eens. Let wel even op de verhoudingen, net als bij kokosmeel slurpt lupinemeel wel wat meer vocht dan bijvoorbeeld amandelmeel. Ik kende lupinemeel tot nu toe alleen van de vegetarische slager, die stopt het in verschillende vleesvervangers. Per plak cake komt dit recept van 12 plakjes uit op 3.06 gram koolhydraten per plakje.
Experiment met lupinemeel
Iets met appel en noten leek me wel geschikt voor mijn 1e lupinemeel experiment. In onze verkeringstijd (2002-2003) maakten wij elke week ‘iets met appel en kaneel”. Ook daarom was mijn heer Hans natuurlijk de spreekwoordelijke klos voor dit experiment. Hans is best een kritische proefpersoon, hij keurt namelijk ook wel eens recepten af. Die recepten krijgen jullie dan nooit te zien natuurlijk of pas na de nodige aanpassingen. Dus mocht je denken dat die recepten allemaal vanzelf op de website verschijnen heb je het echt helemaal mis.
Appel en structuur
Voor de vulling van de notencake gebruikte ik walnoten en appel. Ik gebruikte Jonagold met schil en al (extra vezels). De helft van de Jonagold raspte ik, hmm lekker sappig. Ook stukjes appel leken me wel echt lekker in de cake, dus 100 gram appel sneed ik in stukjes. Deze notencake met appel heeft een lekker stevige basis en de stukjes appel en gehakte noten geven de cake de perfecte crunch en sappigheid. Mensen die maar niet kunnen wennen aan baksels van amandelmeel hebben hier een mooi alternatief.
Wij hebben de cake op verschillende manieren gegeten gewoon als zoet gebak bij de koffie. Hans heeft het een keer als toetje gegeten met vanillevla (nomnomnom, volgens hem) en ik heb er een keer mee ontbeten, ook beslist aan te raden voor de afwisseling!
Kijk hier voor
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de notencake met appel
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Notencake met appel, zeer geslaagd
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Beslag
- 75 g lupinemeel
- 25 g kokosmeel
- 5 gr psylliumvezel
- 4 eieren
- 1 el Griekse yoghurt
- 2 el kaneel
- 2 tl bakpoeder, (wijnsteen)
- zoetstof, 1 el Greensweet icing
- snufje zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en bekleed een cakevorm van 21 x 7,5 cm met bakpapier.
Beslag maken
- Meng de ingrediënten voor het beslag in een beslagkom. Zet apart zodat de psylliumvezel het vocht kan opnemen.
- Hak vervolgens de walnoten grof. Halveer de appel (niet schillen) en verwijder het klokhuis. Rasp de ene helft en snijd de andere helft van de appel in stukjes. Schep de appel en gehakte noten door het beslag. Proef of het zoet genoeg is. Verdeel het beslag over de vorm en strijk de bovenkant glad. Garneer met extra noten of zaden als je wilt.
Bakken
- Bak de notencake 30 minuten of tot hij gaar is. Doe de prikkertest. Steek een houten prikker tot het midden, die moet er schoon uitkomen, dan is de cake gaar.
- Til de cake uit de vorm en laat 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Snijd er 12 plakjes van.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Kan het ook zonder /psylliumvezel ? Heb ik niet in huis op dit moment
Ik zou dat niet doen want het bindt het vocht, anders wordt het wellicht een heel kleffe toestand.
Oké dank je wel
Het tweede exemplaar staat nu in de oven, nummer 1 was erg geslaagd!
Wegens gebrek aan/overschot van bepaalde ingredienten het recept een beetje aangepast:
amandelmeel ipv lupinemeel (zelfde hoeveelheid genomen) en als zoet Steviala Sweet Maple. Die fles heb ik al heel lang, want wanneer eet je dat nou eigenlijk, het is best een uitgesproken smaak (de Sweet Bee gaat er harder doorheen!)…. Het was een experiment, maar deze smaak gaat dus heel lekker samen met de walnoot en appel in deze cake!
Voorheen gebruikte ik jullie recept voor lowcarb ontbijtkoek als basis voor “appeltaart” (met wat meer kaneel ipv koekkruiden), maar voortaan maak ik deze 🙂
Lekker hoor! Dank voor het recept. Heb er nog wat aan gerommeld… flinke snuf vanillepoeder, klein handje rozijnen, paar druppels stevia met citroen, en een extra lepel yoghurt omdat ik maar 3 eieren had. Wel wat langer gebakken en ook nog even terug in de oven voor de onderkant (gelost en omgedraaid). Manlief vind hem te lekker dus verstopt… Lupinemeel trouwens niet zo duur bij de GW drogist.
Klinkt goed! (even om verwarring te voorkomen: rozijnen zijn niet koolhydraatarm)
Ja ik weet het. Kon het niet laten… Piepklein handje en ook nog doorgesneden! Wil hem vandaag proberen met blauwe bessen.
zou ik soyameel kunnen nemen ipv de lupinemeel?
Als je de smaak OK vindt, kun je het proberen. (ik hou zelf niet zo erg van soyameel)
Een heerlijk cake echt super een echte aanrader alleen ik heb wel amandelmeel gebruikt had geen lupine meel maar ga dit zeker ook proberen
Gisteren deze gemaakt want ik miste appeltaart!!
Lekker hoor en het ziet er mooi uit. Alleen miste ik wat smaak , mischien te weinig zout?
wat is een snufje ?
Eigenlijk moet je altijd alle recepten (ook deeg) zelf even proeven voordat het de oven ingaat of op tafel komt. Dat zet ik er eigenlijk ook altijd bij. Ik heb het alsnog toegevoegd. En lupinemeel kan inderdaad wel een wat ‘flauwige’ smaak hebben. Een snufje is ‘officieel’ de hoeveelheid die tussen je duim en wijsvinger past. Maar daarom dat proeven, zodat je zelf de uiteindelijke smaak kunt maken. De een houdt meer van kaneel, de ander meer van zoet. Dat moet je echt zelf bepalen.
Vandaag ookk gemaakt ff kijken of ik hgem er heel uit krijg cakevorm niet ingevet hmm
En niet zo hoog had ook in bakvormpjes kunnen doen .
Maybe next time
Ik heb alle ingrediënten voor het beslag bij elkaar maar het is een hele droge massa. Mis ik niet iets waardoor het wat meer lijkt op normale cake deeg?
Op foto 1 en 2 zie je precies hoe het deeg er bij mij uitzag voor het bakken. Het deeg is vrij stug, maar niet echt droog natuurlijk met 4 eieren en een sappige appel.
volgende keer toch meer zoet gebruiken want ik vond het een beetje smakeloos.
Altijd goed proeven, voordat het de oven in gaat of op tafel komt.
Kan ik de lupinemeel ook in dezelfde verhouding vervangen door amandelmeel?
Even op het ingrediënt klikken…
Gisteren weer een keer gemaakt. Heerlijk! Deze keer een Jonagold gebruikt en beetje sukrin toegevoegd en nu was het hele gezin er blij mee :-). Vraagje: ga je nog meer recepten bedenken met lupine meel? Ik had (ivm hoge verzendkosten) 2 pakken lupine meel gekocht dus voorraad genoeg! Fijne zondag.
Er staan wel wat dingetjes op mijn (erg lange) to-dolijst!
Haha, rustig aan hoor. Ik zie het vanzelf wel voorbij komen.
Vandaag deze cake gemaakt, helemaal lekker, vanmiddag een warm plakje gesnoept en net een plakje bij de thee. Het is een blijvertje?