Notencake met appel (met lupinemeel) 6

notencake met appel, van boven in plkjes gesneden

 

 

Deze notencake met appel is mijn 1e experiment met lupinemeel. Zeer geslaagd mag ik wel zeggen. Als je op zoek bent naar een alternatief voor amandelmeel: probeer lupinemeel eens. Let wel even op de verhoudingen, net als bij kokosmeel slurpt lupinemeel wel wat meer vocht! Ik kende lupinemeel tot nu toe alleen van de vegetarische slager, die stopt het in verschillende vleesvervangers. Mijn lupinemeel is biologisch van het merk Joannusmolen. Het meel bevat 11,7 gr khd per 100 gram, voor baksels vind ik dat acceptabel. Gebak en koek zie ik toch echt als iets bijzonders, niet iets wat je dagelijks eet. Bovendien wil ik wat vaker koolhydraatbeperkte recepten posten omdat daar steeds meer behoefte aan is.

 

Experiment met lupinemeel

Iets met appel en noten leek me wel geschikt voor mijn 1e lupinemeel experiment. Mijn heer Hans is natuurlijk altijd de spreekwoordelijke klos als ik ga experimenteren. Hans is best een kritische proefpersoon, hij keurt namelijk ook wel eens recepten af. Die recepten krijgen jullie dan nooit te zien natuurlijk of pas na de nodige aanpassingen. Dus mocht je denken dat die recepten allemaal ‘vanzelf’ op de website verschijnen heb je het echt helemaal mis. 🙂

Appel en structuur

Voor de vulling van de notencake gebruikte ik walnoten en appel. Ik gebruikte een Jonagold met schil en al (extra vezels). De helft van de Jonagold raspte ik, hmmm lekker sappig. Ook stukjes appel leken me wel echt lekker in de cake, dus de andere helft van de appel sneed ik in stukjes. Deze notencake heeft een lekker stevige basis en de stukjes appel en gehakte noten geven de cake de perfecte crunch en sappigheid. Mensen die maar niet kunnen wennen aan baksels van amandelmeel hebben hier een mooi alternatief. 

notencake met appel, 200 gr appel

Wij hebben de cake op verschillende manieren gegeten gewoon als zoet gebak bij de koffie. Hans heeft het een keer als toetje gegeten met vanillevla (nomnomnom, volgens hem) en ik heb er een keer mee ontbeten, ook beslist aan te raden voor de afwisseling!

Ik wil binnenkort eens een oud recept nemen waar ik dan het amandelmeel (geheel of gedeeltelijk) vervang, als dat is uitgevoerd en goed genoeg wordt bevonden dan horen jullie het van me!

Kijk hier voor meer lekkers in de categorie Gebak en koek.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de notencake met appel

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Of heb je nog tips? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Notencake met appel (met lupinemeel)

notencake met appel, van boven in plkjes gesneden

Door Anna-Karina Geplaatst juni 27, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 12 plakjes

  • Koolhydraten: 43,2 khd hele cake = 3,6 gr khd per plakje (12 plakjes uit recept)

Deze notencake heeft een lekker stevige basis en de stukjes appel en gehakte noten geven de cake de perfecte crunch en sappigheid.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een kleine brood of cakevorm met bakpapier. Ik gebruikte een vorm van 21 x 7,5 cm.
  2. Meng de ingrediënten voor het beslag. Zet dat apart zodat de psylliumvezel het vocht kan opnemen.
  3. Hak de noten grof. Rasp de appel met schil voor de helft. Snijd de andere helft in blokjes. Schep de appel en gehakte noten onmiddellijk door het beslag. Verdeel het beslag over de vorm en strijk de bovenkant glad. Garneer met extra noten of zaden als je wilt.
  4. Bak de cake 25-30 minuten of tot hij gaar is. Doe de prikkertest om de gaarheid te controleren. Een houten prikker insteken tot het midden, die moet er droog en schoon uitkomen.
  5. Til de cake uit de vorm en laat even rusten voordat je hem aansnijdt. Ik sneed er 12 plakjes van.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Notencake met appel (met lupinemeel)

Pagina 1 van 11