munt ijs after eight ijs

Munt ijs, ofwel: after eight ijs

Klink goed of niet? Het is een soort koolhydraatarme stracciatella, maar dan extra verkoelend. Want whow, wat ongelooflijk verfrissend is dit munt ijs geworden! Perfect als zomers nagerecht.  We hadden het ook best after eight ijs kunnen noemen.  Want daar lijkt het namelijk ook verdacht veel op! Ik vroeg aan mijn heer Hans bij het eerste hapje hoe het smaakte en er floepte gelijk: “Afer eight” uit. Dat kan ik helemaal bevestigen, vandaar dat we moeilijk konden kiezen hoe we het zouden noemen. We hebben gesmuld en nu liggen er nog 4 porties in de diepvries, ik ben benieuwd voor hoelang. Er komt een beheersingsprobleemje opzetten.

After eight ijs met pepermuntextract

De tintelfrisse smaak van het after eight ijs, komt van de fijngesneden verse munt en slechts een paar druppeltjes pepermuntextract. Dat vormt een prachtteam samen met die stukjes knapperige chocola.  Mocht je alles in huis hebben voor het munt ijs, behalve de verse munt, maak het dan alleen met het pepermuntextract. Kan ook prima! Volgens Dille & Kamille geeft de pepermuntextract “een vrolijke toets” aan veel lekkernijen. Klopt als een bus. Je kunt het extract ook uitstekend gebruiken in bijvoorbeeld je homemade energie roombonbons of mugcakes. Goed opletten met doseren, echt niet overdrijven want het is echt sterk spul!

Met of zonder een ijsmachine?

Je kunt ijs thuis op verschillende manieren maken. Drie belangrijke redenen om het zelf te doen zijn:

  • je maakt het zonder suiker, dus koolhydraatarm
  • je gebruikt precies die smaken in de hoeveelheden die je zelf lekker vindt
  • het is gewoon veel lekkerder

IJs kun je met of zonder ijsmachine maken. De kunst is om zo mijn mogelijk ijskristallen te krijgen, dan krijg je lekker zacht en romig ijs. Zonder ijsmachine is dat veel arbeidsintensiever want je moet de massa regelmatig uit de vriezer halen en zelf steeds heel goed doorroeren. Tot 2016 heb ik dat altijd zo gedaan… maar nu hebben een heuse ijsmachine, tjonge wat is dat handig! En eerlijk gezegd nog veel lekkerder 😉 Een ijsmachine kan het ijs laten bevriezen en mengen tegelijk. Met de hand duurt ijs maken ongeveer 4-5 uur, een ijsmachine klaart het klusje in zo’n 30 minuten en volautomatisch. IJsmachines zijn er in diverse prijsklassen en types.

Kogelhard ijs

Oneetbaar kogelhard ijs, herken je dat? Dan hebben we een tip voor je om het heel simpel weer snel eetbaar te krijgen. Als je de koolhydraatarme stracciatella langer dan een paar uur in de diepvries bewaart, zul je merken dat het echt kogelhard en oneetbaar wordt. jammer want je had er juist enorme zin in, wedden…? 🙂 Niet getreurd, zet 2 porties zonder deksel, gedurende 30-40 seconden in de magnetron op 600 Watt. Dan is het precies goed! Daarom heb ik, zoals je op de foto’s ziet, 1 persoons-porties ingevroren. Want dat trucje werkt niet met een grote bak ijs.

Voorkomen van hard ijs

Voorkomen is beter! Als je ijs in een diepvriesdoos bewaart, doe er dan een zak van bubbeltjesplastic omheen. Dat vormt een isolatielaagje en voorkomt dat het ijs kogelhard wordt. Op die manier blijft je ijs goed te scheppen direct vanuit de viezer.

munt ijs after eight ijs

munt ijs after eight ijs

Geen zin in munt ijs? Dan is dit ook lekker:

Zo maak je het munt ijs of after eight ijs

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


munt ijs after eight ijs

Munt ijs, ofwel: after eight ijs

door Anna-Karina van Denderen
Whow, wat ongelooflijk verfrissend is dit munt ijs geworden! Heerlijk als toetje of tussendoor als energiebom'. We hadden het ook best koolhydraatarme stracciatella of after eight ijs kunnen noemen. Want daar lijkt het allemaal verdacht veel op!
5 van 7 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert
Keuken: Europees
Trefwoord: diepvries, ijs
Voorbereiden: 15 min

Voedingswaarden

4 gram koolhydraten per portie (2 bolletjes van 15 ml)
Koolhydraten 4 g

Uit recept

6 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Pureer de blaadjes munt, vloeibare zoetstof en Griekse yoghurt met de staafmixer.
  • Klop de slagroom lobbig met 1 el icing, ik gebruik de icing van het merk Greensweet. Schep slagroom en muntyoghurt door elkaar. Proef en voeg naar smaak pepermuntextract (voorzichtig doseren!) en zoetstof toe.
  • Maak er mooi ijs van in de ijsmachine. Of zet in de diepvries en roer elk half uur helemaal door tot je mooi zacht ijs hebt.
  • Hak de chocolade grof en schep de stukjes door het ijs als het (bijna) klaar is, maar nog goed schepbaar.
  • Serveer met wat chocoschaafsel en een blaadje munt.
Te hard ijs voorkomen?
  • Als je ijs in een diepvriesdoos bewaart, doe er dan een extra laag bubbeltjesplastic omheen. Dat vormt een isolatielaagje en op die manier blijft je ijs goed te scheppen.
    Toch te hard geworden? Dan zit er niets anders op: Zet het gedurende 30 - 40 seconden in de magnetron op 600 Watt. Dan is het precies goed! Vries dan wel 1 persoons-porties in, want dat magnetrontrucje werkt niet met een grote bak ijs, die je elke keer weer terugzet.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 548 keer, 3 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 reacties op “Munt ijs, ofwel: after eight ijs”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like