Munt ijs, ofwel: after eight ijs

munt ijs after eight ijs

Klink goed of niet? Het is een soort koolhydraatarme stracciatella, maar dan extra verkoelend. Want whow, wat ongelooflijk verfrissend is dit munt ijs geworden! Perfect als zomers nagerecht.  We hadden het ook best after eight ijs kunnen noemen.  Want daar lijkt het namelijk ook verdacht veel op! Ik vroeg aan mijn heer Hans bij het eerste hapje hoe het smaakte en er floepte gelijk: “After eight” uit. Dat kan ik helemaal bevestigen, vandaar dat we moeilijk konden kiezen hoe we het zouden noemen. We hebben gesmuld en nu liggen er nog 4 porties in de diepvries, ik ben benieuwd voor hoelang. Er komt een beheersingsprobleemje opzetten. Het ijs bevat 3.8 gram koolhydraten per portie van 2 bolletjes (à 15 ml).

After eight ijs met pepermuntextract

De tintelfrisse smaak van het after eight ijs, komt van de fijngesneden verse munt en slechts een paar druppeltjes pepermuntextract. Dat vormt een prachtteam samen met die stukjes knapperige chocola.  Mocht je alles in huis hebben voor het munt ijs, behalve de verse munt, maak het dan alleen met het pepermuntextract. Kan ook prima! Volgens Dille & Kamille geeft de pepermuntextract “een vrolijke toets” aan veel lekkernijen. Klopt als een bus. Je kunt het extract ook uitstekend gebruiken in bijvoorbeeld je homemade energie roombonbons of mugcakes. Goed opletten met doseren, echt niet overdrijven want het is echt sterk spul!

Met of zonder een ijsmachine?

Je kunt ijs thuis op verschillende manieren maken. Drie belangrijke redenen om het zelf te doen zijn:

  • je maakt het zonder suiker, dus koolhydraatarm
  • je gebruikt precies die smaken in de hoeveelheden die je zelf lekker vindt
  • het is gewoon veel lekkerder

IJs kun je met of zonder ijsmachine maken. De kunst is om zo mijn mogelijk ijskristallen te krijgen, dan krijg je lekker zacht en romig ijs. Zonder ijsmachine is dat veel arbeidsintensiever want je moet de massa regelmatig uit de vriezer halen en zelf steeds heel goed doorroeren. Tot 2016 heb ik dat altijd zo gedaan… maar nu hebben een heuse ijsmachine, tjonge wat is dat handig! En eerlijk gezegd nog veel lekkerder 😉 Een ijsmachine kan het ijs laten bevriezen en mengen tegelijk. Met de hand duurt ijs maken ongeveer 4-5 uur, een ijsmachine klaart het klusje in zo’n 30 minuten en volautomatisch. IJsmachines zijn er in diverse prijsklassen en types.

Kogelhard ijs

Oneetbaar kogelhard ijs, herken je dat? Dan hebben we een tip voor je om het heel simpel weer snel eetbaar te krijgen. Als je de koolhydraatarme stracciatella langer dan een paar uur in de diepvries bewaart, zul je merken dat het echt kogelhard en oneetbaar wordt. jammer want je had er juist enorme zin in, wedden…? 🙂 Niet getreurd, zet 2 porties zonder deksel, gedurende 30-40 seconden in de magnetron op 600 Watt. Dan is het precies goed! Daarom heb ik, zoals je op de foto’s ziet, 1 persoons-porties ingevroren. Want dat trucje werkt niet met een grote bak ijs.

Voorkomen van hard ijs

Voorkomen is beter! Als je ijs in een diepvriesdoos bewaart, doe er dan een zak van bubbeltjesplastic omheen. Dat vormt een isolatielaagje en voorkomt dat het ijs kogelhard wordt. Op die manier blijft je ijs goed te scheppen direct vanuit de viezer.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

munt ijs after eight ijs
munt ijs after eight ijs

Zo maak je het munt ijs of after eight ijs

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


munt ijs after eight ijs

Munt ijs, ofwel: after eight ijs

Whow, wat ongelooflijk verfrissend is dit munt ijs geworden! Heerlijk als toetje of tussendoor als energiebom’. We hadden het ook best koolhydraatarme stracciatella of after eight ijs kunnen noemen. Want daar lijkt het allemaal verdacht veel op!
4.84 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per portie (2 bolletjes van 15 ml)
kcal 229.22 koolhydraten 3.8 geiwitten 3.63 gvetten 22.1 gvezels 0.08 g
Hoeveelheid (aan te passen)6 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Pureer de blaadjes munt, vloeibare zoetstof en Griekse yoghurt met de staafmixer.
  • Klop de slagroom lobbig met 1 el icing, ik gebruik de icing van het merk Greensweet. Schep slagroom en muntyoghurt door elkaar. Proef en voeg naar smaak pepermuntextract (voorzichtig doseren!) en zoetstof toe.
  • Maak er mooi ijs van in de ijsmachine. Of zet in de diepvries en roer elk half uur helemaal door tot je mooi zacht ijs hebt.
  • Hak de chocolade grof en schep de stukjes door het ijs als het (bijna) klaar is, maar nog goed schepbaar.
  • Serveer met wat chocoschaafsel en een blaadje munt.

Te hard ijs voorkomen?

  • Als je ijs in een diepvriesdoos bewaart, doe er dan een extra laag bubbeltjesplastic omheen. Dat vormt een isolatielaagje en op die manier blijft je ijs goed te scheppen.
    Toch te hard geworden? Dan zit er niets anders op: Zet het gedurende 30 – 40 seconden in de magnetron op 600 Watt. Dan is het precies goed! Vries dan wel 1 persoons-porties in, want dat magnetrontrucje werkt niet met een grote bak ijs, die je elke keer weer terugzet.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


14 gedachten over “Munt ijs, ofwel: after eight ijs”

  1. Lekker…. ga ik snel maken. Even een vraagje: je pureert de munt met de vloeibare zoetstof en de GY. En daarna zeg je op het laatst; en voeg de zoetstof toe. Na de pepermunt. Welke zoetstof??

    1. Proef en voeg naar smaak pepermuntextract (voorzichtig doseren!) en zoetstof toe.” Het gaat in deze stap dan om het op smaak brengen. Dus je kunt dat extra icing of extra vloeibare zoetstof toevoegen als je dat nodig vindt.

    2. Proef en voeg naar smaak pepermuntextract (voorzichtig doseren!) en zoetstof toe.” Het gaat in deze stap dan om het op smaak brengen. Dus je kunt dat extra icing of extra vloeibare zoetstof toevoegen als je dat nodig vindt. De andere zoetstoffen voegde je al eerder toe.

  2. 5 sterren
    Net gemaakt, echt heerlijk!! Zelfs mijn man, die nu met mij meedoet maar hiervoor bijna elke avond slagroom ijs met chocoladesaus at, vond het ontzettend lekker.
    Je bent mijn held, dankje voor dit (en alle andere onwijs lekkere) recept.

  3. 5 sterren
    Ik heb het gemaakt en het is goed gelukt een heel lekker, had geen muntextract maar heb een paar blaadjes ananasmunt erin gedaan.

  4. 5 sterren
    Vandaag gemaakt en al 3 stukken op ?
    Ik had ze in m’n siliconen muffin vorm gedaan, en de rest in van die ijs dingen met een stokje. Die laatste zijn een groot succes, heerlijke dichtheid en niet zo onhandig hard zoals die uit de muffin vorm. Ik had cacao nibs gebruikt. Werkt prima! Vraag me alleen af waarom je in de yoghurt ijsjes wel kokosvet doet en hierin niet. Hoe dan ook, deze gaan nog heeeeel vaak gemaakt worden!!!

    1. Dat ik geen kokosvet gebruikte heeft niet echt een reden. Dit ijs is geportioneerd op een stokje ook uitstekend. Maar voor de website willen we ook wel eens een ander plaatje laten zien 😉

  5. Mary van Riel

    Wat voor een soort ijsmachine gebruiken jullie. Kan je daar alleen hard ijs in maken of ook yoghurt- of soft ijs?

  6. Hallo Anna-Karina en Hans, Door het lezen van het recept krijg ik al trek! Ja, helaas ben ik wel een toetjes mens, mijn man ook.
    85% chocolade at ik wel toen ik niet KH arm at. Ik dacht dat je met KH arm eten helemaal geen gewone suiker mocht.
    Dus eerst even de reep in de winkel halen en dan ga ik dit recept zeker maken. Ik was dol op after eight. En op ijs.
    Uiteraard laat ik ook even weten of het gelukt is.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top