mediterrane groenten schotel

Mediterrane groenten schotel, met of zonder gehakt

Wij zijn ontzettend gek op makkelijke koolhydraatarme ovenschotels, hoe zit dat bij jullie? Ze zijn meestal goed vooraf te maken en je schuift ze zo in de oven als je wilt gaan eten. We zijn bijvoorbeeld bijzonder trots op onze fraaie spiraaltaart en de mooie groente roosjes taart, maar deze Mediterrane groenten schotel mag er ook wezen hoor. Het gerecht bevat 8.2 gram koolhydraten per portie.  De smaak is stoer en sober Italiaans. We hebben de passata op smaak gebracht met oregano, tijm, knoflook, peper en zout. En verder een partij gezonde groenten. Normaal gesproken zouden we uiteraard onze befaamde basis tomatensaus voor dit soort gerechten gebruiken. Maar helaas we grepen mis, want die bleek op. Maar deze kruidige passata was een zeer waardige vervanger, zeker voor een supersnelle tomatensaus!

Passata, de Italiaanse favoriet!

Passata is een saus van -meestal- gepureerde verwarmde en gezeefde tomaten, dus zonder pitjes en schilletje. Het is als basissaus de favoriet van vele Italianen. Hoewel passata is voor puree, is dit dus géén tomatenpuree zoals wij dat kennen! Passata is meestal van een hogere kwaliteit tomaten dan bijvoorbeeld tomaten in blik. Dat maakt passata geschikter voor deze heerlijke saus.

Mediterrane groenten schotel 

Je kunt op 2 manieren de schotel vooraf koken. Je kunt de schotel de avond van te voren maken tot aan de stap waar je er mozzarella over doet, bak ‘m dan af vlak voordat je het wilt gaan eten. Of bak de Mediterrane groenten schotel helemaal gaar en eet ‘m koud, met een broodje erbij. Of warm de schotel afgedekt op. Invriezen zou ik persoonlijk niet doen, dan gaat de kwaliteit wel erg achteruit.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

mediterrane groenten schotel

Zo maak je de Mediterrane groenten schotel 

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Mediterrane groenten schotel, met of zonder gehakt

mediterrane groenten schotel
Door: van Deelen
Ben je ook zo dol op makkelijke ovenschotels? Deze Mediterrane groenten schotel mag er wezen hoor! De smaak is stoer en sober maar onmiskenbaar Italiaans.
4.89 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 192.25 kcalkoolhydraten 8.2 geiwitten 12.22 gvetten 11.15 gvezels 3.92 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °Cen zet een ovenschaal klaar. (25 x 18 cm)
  • Snijd de aubergine, courgette en tomaat in dunne plakken. Halveer te grote plakken, zodat het een beetje bij elkaar past qua maat. Stapel ze om en om in de ovenschaal, zie foto. Herhaal tot je ingrediënten op zijn, hopelijk past het mooi in je schaal! Druppel er wat olijfolie over.
    mediterrane groenten schotel

Passata

  • Breng de passata met de oregano en tijm aan de kook en knijp de knoflook erboven uit. Laat 2 minuten zachtjes pruttelen, proef en breng stevig op smaak met peper en zout. (De saus moet alle lekker maken, dus maak 'm niet te flauw!) Verdeel de saus over de .

Bakken

  • Bak de schotel eerst 40 minuten in de oven. Bestrooi de schotel na 40 minuten met de geraspte mozzarella, draai de oven terug naar 180 °C en bak nog eens 15 minuten of tot de zacht genoeg zijn en de kaas een mooi kleurtje heeft. Eventueel kun je de schotel afdekken als het te hard gaat.
  • Dien de Mediterrane groenten schotel direct warm op met wat veldsla erbij bijvoorbeeld.
  • De schotel is behoorlijk machtig, dus kijk even hoe je uitkomt met de portiegrootte.

Variatie

  • Ook lekker met gehakt in de saus, doe dan eerst de saus in de schaal en stop daarna pas de erin, om verbranden te voorkomen.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

34 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top