Mediterrane groenten schotel, met of zonder gehakt

mediterrane groenten schotel

Wij zijn ontzettend gek op makkelijke koolhydraatarme ovenschotels, hoe zit dat bij jullie? Ze zijn meestal goed vooraf te maken en je schuift ze zo in de oven als je wilt gaan eten. We zijn bijvoorbeeld bijzonder trots op onze fraaie spiraaltaart en de mooie groente roosjes taart, maar deze Mediterrane groenten schotel mag er ook wezen hoor. Het gerecht bevat 8.2 gram koolhydraten per portie.  De smaak is stoer en sober Italiaans. We hebben de passata op smaak gebracht met oregano, tijm, knoflook, peper en zout. En verder een partij gezonde groenten. Normaal gesproken zouden we uiteraard onze befaamde basis tomatensaus voor dit soort gerechten gebruiken. Maar helaas we grepen mis, want die bleek op. Maar deze kruidige passata was een zeer waardige vervanger, zeker voor een supersnelle tomatensaus!

Passata, de Italiaanse favoriet!

Passata is een saus van -meestal- gepureerde verwarmde en gezeefde tomaten, dus zonder pitjes en schilletje. Het is als basissaus de favoriet van vele Italianen. Hoewel passata Italiaans is voor puree, is dit dus géén tomatenpuree zoals wij dat kennen! Passata is meestal van een hogere kwaliteit tomaten dan bijvoorbeeld tomaten in blik. Dat maakt passata geschikter voor deze heerlijke saus.

Mediterrane groenten schotel  vooruit koken

Je kunt op 2 manieren de schotel vooraf koken. Je kunt de schotel de avond van te voren maken tot aan de stap waar je er mozzarella over doet, bak ‘m dan af vlak voordat je het wilt gaan eten. Of bak de Mediterrane groenten schotel helemaal gaar en eet ‘m koud, met een broodje erbij. Of warm de schotel afgedekt op. Invriezen zou ik persoonlijk niet doen, dan gaat de kwaliteit wel erg achteruit.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

mediterrane groenten schotel

Zo maak je de Mediterrane groenten schotel 

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


mediterrane groenten schotel

Mediterrane groenten schotel, met of zonder gehakt

Ben je ook zo dol op makkelijke ovenschotels? Deze Mediterrane groenten schotel mag er wezen hoor! De smaak is stoer en sober maar onmiskenbaar Italiaans.
4.91 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 192.25 koolhydraten 8.2 geiwitten 12.22 gvetten 11.15 gvezels 3.92 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °Cen zet een ovenschaal klaar. (25 x 18 cm)
  • Snijd de aubergine, courgette en tomaat in dunne plakken. Halveer te grote plakken, zodat het een beetje bij elkaar past qua maat. Stapel ze om en om in de ovenschaal, zie foto. Herhaal tot je ingrediënten op zijn, hopelijk past het mooi in je schaal! Druppel er wat olijfolie over.
    mediterrane groenten schotel

Passata

  • Breng de passata met de oregano en tijm aan de kook en knijp de knoflook erboven uit. Laat 2 minuten zachtjes pruttelen, proef en breng stevig op smaak met peper en zout. (De saus moet alle groente lekker maken, dus maak 'm niet te flauw!) Verdeel de saus over de groente.

Bakken

  • Bak de schotel eerst 40 minuten in de oven. Bestrooi de schotel na 40 minuten met de geraspte mozzarella, draai de oven terug naar 180 °C en bak nog eens 15 minuten of tot de groente zacht genoeg zijn en de kaas een mooi kleurtje heeft. Eventueel kun je de schotel afdekken als het te hard gaat.
  • Dien de Mediterrane groenten schotel direct warm op met wat veldsla erbij bijvoorbeeld.
  • De schotel is behoorlijk machtig, dus kijk even hoe je uitkomt met de portiegrootte.

Variatie

  • Ook lekker met gehakt in de saus, doe dan eerst de saus in de schaal en stop daarna pas de groente erin, om verbranden te voorkomen.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


34 gedachten over “Mediterrane groenten schotel, met of zonder gehakt”

  1. 5 sterren
    Het was heerlijk,ik heb wel gewone oude geraspte kaas gebruikt.
    is voor herhaling vatbaar.

  2. Help ik wil hem nu maken en vanavond voor gasten in de oven zetten. Moet ik hem dan vanochtend al 40 minuten afbakken, koud laten worden en vanavond nog 40 minuten met mozarella?

    Of passata erover verdelen en dan vanavond pas 80 minuten in de oven doen?

  3. Was heerlijk .Trouwens mijn complimenten voor jullie beiden .
    Ik heb nog nooit iets klaargemaakt wat niet smaakte.
    Ik verzamel veel van jullie recepten en doe die een speciale map.
    Gaan jullie de boeken ook uitgeven in ereader ?
    Hartelijke groeten en ook bedankt namens mijn man. Anneke

  4. Wat hebben jullie toch een fijne site! Het helpt ons enorm om koolhydraatbeperkt te eten! Ik sta zelf ook met meer plezier te koken en te bakken!
    Gisteren deze overheerlijke groenteschotel gemaakt. Met gehakt, basilicumblaadjes en iets meer saus als vermeld. Ook heb ik de morzarella aangevuld met Parmezaanse kaas en jong belegen kaas, dit omdat mijn man niet van morzarella houdt. Het was verrukkelijk, de morzarella heeft hij niet ontdekt.
    “ Ik wist niet dat koolhydraatarm eten zo lekker kon zijn.” Was zijn beoordeling van dit gerecht.. Dit is een compliment voor jullie! Die speel ik dus graag door!

    Heel erg bedankt voor jullie inzet!

  5. Ik heb ook gemaakt met gehakt was heerlijkzeker nog een keer herhalen.
    Morgen ga ik de preiquiche met camembert maken.

  6. Net een bord op, HEERLIJK!!! Wel gehakt, rauwe ui en verse basilicumblaadjes toegevoegd maar wat was dit lekker. Een blijvertje, zeker weten. Dank voor dit recept.

  7. Ik heb dit recept opgeslagen om binnenkort te gaan maken wanneer ik eters krijg, volgend weekend. Het fijne aan dit recept is, dat ik het van te voren kan klaarmaken. Ik heb het recept doorgelezen en las dat het ook met gehakt kan, hoeveel gram gehakt heb ik dan nodig ? een pond (4 personen) ? Begrijp ik het nu goed dat ik als eerste de saus met gehakt in de ovenschaal moet doen én daar boven op de groente, of andersom…?

      1. 5 sterren
        In het recept (laatste alinea) staat: eerst saus met gehakt erin, dan groenten…hierboven andersom. Ik heb tot nu toe netjes het recept gevolgd maar vind de saus eroverheen toch een stuk logischer. De schotel is sowieso hartstikke lekker hoor, mijn enige variatie is gorgonzola erover hmmm. Maar ik ben benieuwd wat nu precies jouw bedoeling is : De saus met gehakt eronder of erover?

          1. 5 sterren
            Ik wil niet zeuren maar in jouw reactie aan Rita, hier pal boven staat: ”

            Ik zou niwt teveel gehakt nemen, het gehakt rul bakken dan mengen met de saus. Dan over de groente in de schaal verdelen.”

            En natuurlijk is het een tip maar ik vind jouw tips altijd zeer waardevol en volg ze altijd op!

  8. Deze heerlijke schotel vandaag gemaakt. Gelukkig heb ik mijn vingers nog, zoooooooo lekker dus. Ik had wel de tomaten vervangen door champions, en rundergehakt erin gedaan…….Kan niet wachten tot het boek op de deurmat valt.

  9. Echt super lekker dit. Heb ‘m gemaakt met gehakt. Heerlijk met wat koolhydraatarm brood erbij. Of courgette spaghetti

  10. Heerlijk recept maar laat ik gisteren nou bijna dezelfde ingredienten hebben gebruikt voor een stoofschotel, die overigens ook heel lekker was! Deze bewaar ik voor andere tijden.

  11. Goeiemorgen Anna-Karina en Hans, ik denk een vraag die half Nederland stelt,
    WAT ETEN WE VANDAAG en dan komt dit recept binnen. En als je dan ook nog in het bezit bent van een keukenmachine die plakjes snijd en de groente in de koelkastlade hebt liggen ;)) geweldig toch ! Mijn vraag is beantwoord en jullie bedankt. En over de smaak kan ik nog niks vertellen, maar daar twijfel ik geen moment aan.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top