Bezoekersrecept van de maand sept. 2021! Merian mailt ons: “Met instemming van manlief en dochter geef ik jullie graag het recept dat wij zojuist hebben uitgeprobeerd. In een ander leven, toen we nog niet nadachten over koolhydraten, hadden wij hier een favoriete mediterrane andijviestamppot. Vandaag stond op de planning om hier een koolhydraatarme variant van te maken. Hier is de stamppot in elk geval volmondig goedgekeurd! Door de tomaatjes krijgt de stamppot een wat frisse touch en de andijvie geeft een bite aan het geheel. Het spekkruim maakt het af met een zoutige crunch. “
Eet gevarieerd
In deze superlekkere mediterrane andijviestamppot zitten iets meer koolhydraten. Dat is geen enkel probleem voor af en toe. Als je koolhydraten telt houd dan vooral de gemiddelde balans over een week in de gaten. De ene dag wat meer en de andere dag wat minder koolhydraten werkt voor de meeste mensen het best. Je houdt op die manier je lichaam alert. We blijven herhalen dat je pas gezond koolhydraatarm eet als je ook voldoende gevarieerde voedingsstoffen aanvoert. Alleen daardoor voorkom je tekorten of overschotten. Wij zijn nog steeds geen voorstander van eenzijdig eten en dan pillen slikken om eventuele tekorten op te heffen.
Zie ook de gerechten/recepten per rubriek: 0-5 gr khd of 5-10 gr. khd of 10-15 g khd.
Iets erbij?
Uiteraard kunnen mensen die erg gehecht zijn aan hun AVG-maaltijd (aardappel. vlees, groente) er nog iets bij eten. Merian serveert er sausijsjes bij. Maar eigenlijk kan er van alles bij deze mediterrane andijviestamppot. Een kippenpoot, gehaktballetje, chorizo of een vegaproduct, allemaal prima. Kies wat je zelf het lekkerst vindt. Wel even zelf de koolhydraten erbij optellen. De stamppot in deze vorm bevat 13.5 gram koolhydraten per portie. Vegetariërs kunnen uiteraard vega(n)spek nemen.
We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.
Zo maak je de mediterrane andijviestamppot
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bezoekersrecept
Mediterrane andijviestamppot
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 400 g pompoen, in blokjes
- 350 g knolselderij, in blokjes
- 150 g bloemkool, in roosjes
- 100 g ontbijtspek, plakjes
- 80 ml amandelmelk
- 2 el mosterd
- 2 teentjes knoflook
- peper en zout, naar smaak
- nootmuskaat, naar smaak
- 150 g cherrytomaatjes, in kwarten
- 200 g andijvie, in reepjes
- 100 g belegen kaas, geraspt
Optioneel
- 3 saucijsjes, worstjes, gehaktbal of vegaproduct
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de pompoen, knolselderij en bloemkool zoals aangegeven. Kook eerst de pompoen samen met de knolselderij en voeg 10 minuten later de bloemkoolroosjes toe. Kook tot de bloemkool gaar is. Giet de groente af, stoom even droog in de pan en pureer de groente met de staafmixer of in een keukenmachine tot gladde puree. (Doe de puree terug in de pan)
- Bak -terwijl de groente kookt- de plakjes ontbijtspek krokant, laat afkoelen en verkruimel.
- Verwarm de amandelmelk met de mosterd, geperste knoflook, peper, zout en nootmuskaat. Meng het door de puree.
- Spatel de geraspte kaas, de tomaatkwartjes en de (rauwe) andijvie door de puree en warm goed door op laag vuur, af en toe roeren. Proef en breng verder smaak met peper, zout en nootmuskaat. Wil je een romiger puree? Roer er dan een klont goede grasboter door.
- Serveer de mediterrane andijviestamppot met het spekkruim.
- Bak ondertussen (optioneel) de saucijsjes, worstjes, gehaktbal of vegaproduct. Zelf bijtellen!
KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet