maten en gewichten

Maten & gewichten vergelijken en omrekenen – INFO

In dit artikel geef ik je tips en tabellen voor het omrekenen van maten, gewichten. Op mijn website gebruik ik zoveel mogelijk de in Nederland gebruikelijke maten en gewichten zoals theelepels, eetlepels, snufje en grammen. Ik maak liever geen gebruik van pints, oz of cups. Oventemperaturen geven we aan in graden Celsius en zoals wij het heb ingesteld met onze heteluchtoven, tenzij anders vermeld. Zie ook mijn speciale artikel over het gebruik van de oven en de verschillende resultaten.

Gebruik altijd maatlepels, maatscheppen en een maatbeker

Regelmatig krijg ik vragen over de substantie van een bepaald deeg of beslag. Bij navraag blijkt dan meestal dat mensen niet nauwkeurig afwegen of meten, men heeft een gewone eetlepel uit de la getrokken en daarmee kokosmeel uit de zak geschept. Dat is vaak te onnauwkeurig, in sommige recepten is het niet zo erg, maar bij veel baksels luistert de verhouding tussen meel en vocht nogal nauw.  Als je je gerechten wilt laten slagen gebruik dan de setjes met vaste maten en maatbekers. Gebruik geen gewone theelepels en eetlepels uit je keukenla, die hebben allemaal een andere maat en zijn voor nauwkeurig afmeten niet geschikt.  Als er in een recept gesproken wordt over eetlepels, theelepels en cups etc. dan bedoel ik daar vaste inhoudsmaten zoals je ook hieronder in de tabellen kunt zien. De inhoudsmaten zijn te koop als setje maatlepels en -scheppen aan zo’n ring bij Blokker, Hema, IKEA, AH of andere huishoudelijke winkel.

Die setjes zijn op basis van de Amerikaanse cup. Want wist je dat er verschil zit tussen een Amerikaanse cup en een Canadese of Australische cup? Toch best handig om te weten. Als je het heel precies wilt is ook de manier van afmeten en scheppen nog van belang. Schep dan niet met je maatlepel direct uit de pot, want dan ‘stamp’ je als het ware je ingrediënt al onbedoeld aan. Officieel hoort het zo: schep of schud  je ingrediënt eerst even losjes om in je voorraadpot en schep of giet het daarna pas in je maatlepel en strijk het zonodig af met een mes.

Het spreekt ook voor zich dat je een inhoudsmaat niet zomaar in eenzelfde gewichtmaat kan vertalen. Een eetlepel (inhoud 15 ml) van iets weegt niet altijd 15 gram!! Immers 15 ml Griekse yoghurt weegt in grammen zwaarder dan 15 ml cacao of sesamzaadjes.

Algemeen

1 liter is hetzelfde als 1000 cc of 1000 ml of 100 cl of 10 dl.

1 snufjehoeveelheid die je tussen duim en wijsvinger kunt houden
1 mespuntje3 tot 4 snufjes
1 druppel0,05 ml
1 theelepel5 ml
1 dessertlepel10 ml
1 eetlepel15 ml
1 waterglas250 ml
1 wijnglas125 – 135 ml
1 sherryglas80 ml
1 likeurglas25 ml
1 borrelglas20 ml
1 diep bord250 – 350 ml
1 soepkop250 ml
1 cup236.59 ml (Amerika) of 250 ml (Canada en Australië)

Eetlepels en theelepels

De meest gebruikelijk eenheden zijn vet gedrukt.

Metrisch

Lepels

1,25 ml¼ theelepel
2,5 ml½ theelepel
5 ml1 theelepel
10 ml2 theelepels
15 ml1 eetlepel =3 theelepels
30 ml2 eetlepels
45 ml3 eetlepels
60 ml4 eetlepels
75 ml5 eetlepels
90 ml6 eetlepels
 1 liter (L) = 10 deciliter (dl) = 100 centiliter (cl) = 1000 milliliter (ml)
 1 deciliter (dl) = 100 milliliter (ml) = 7 eetlepels (afgerond)

 

 

Amerikaanse cups of  Canadese en Australische cups omrekenen naar inhoud

(Afgerond op 5 tallen. 1 US cup is officieel 236.59 ml, Canadese en Australische cups zijn 250 ml )

Cups

Amerikaans naar ml

Canadees -Australisch naar ml

¼ cup60 ml
65 ml
1/3 cup80 ml85 ml
½ cup120 ml125 ml
2/3 cup160 ml 170 ml
¾ cup180ml 190 ml
1 cup240 ml (236.59 ml)
250 ml
1½ cup360 ml 375 ml
2 cups480 ml 500 ml = ½ liter
3 cups720 ml 750 ml
4 cups0,96 liter (bijna 1 liter dus)  1 liter

 

 

Inhoud ml, Engelse fl oz & pints

Metrisch

Engels

25 ml1 fl oz
50 ml2 fl oz
75 ml2½ fl oz
100 ml3½ fl oz
125 ml4 fl oz 
150 ml5 fl oz-¼ pint
175 ml6 fl oz  
200 ml7 fl oz-1/3 pint
225 ml8 fl oz
250 ml9 fl oz
300 ml10 fl oz-½ pint
350 ml12 fl oz
400 ml14 fl oz
425 ml15 fl oz-¼ pint
450 ml16 fl oz
500 ml18 fl oz
568 ml20 fl oz-1 pint
600 ml1 pint milk
700 ml1¼ pints
850 ml1½ pints
1 liter1¾ pints
1,2 liter2 pints
1,3 liter2¼ pints
1,4 liter2½ pints
1,5 liter2¼ pints
1,7 liter3 pints
2 liter3½ pints
2,5 liter4½ pints
2,8 liter5 pints
3 liter5¼ pints

 

Gewicht: gram naar oz

Metrisch

Engels

Metrisch

Engels

5 g1/8 oz325 g11½ oz
10 g¼ oz350 g12 oz
15 g½ oz375 g13 oz
20 g¾ oz400 g14 oz
25 g1 oz425 g15 oz
35 g1¼ oz450 g1 lb
40 g1½ oz500 g1 lb 2 oz
50 g1¾ oz550 g1 lb 4 oz
55 g2 oz600 g1 lb 5 oz
60 g2¼ oz650 g1 lb 7 oz
70 g2½ oz700 g1 lb 9 oz
75 g2¾ oz750 g1 lb 10 oz
85 g3 oz800 g1 lb 12 oz
90 g3¼ oz850 g1 lb 14 oz
100 g3½ oz900 g2 lb
115 g4 oz950 g2 lb 2 oz
125 g4½ oz1 kg2 lb 4 oz
140 g5 oz1,25 kg2 lb 12 oz
150 g5½ oz1,3 kg3 lb
175 g6 oz1,5 kg3 lb 5 oz
200 g7 oz1,6 kg3 lb 8 oz
225 g8 oz1,8 kg4 lb
250 g9 oz2 kg4 lb 8 oz
275 g9¾ oz2,25 kg5 lb
280 g10 oz2,5 kg5 lb 8 oz
300 g10½ oz2,7 kg6 lb
315 g11 oz3 kg6 lb 8 oz

Oventemperaturen

Airfryers, heteluchtovens en combimagnetrons zijn efficiënter met warmte dan conventionele of standaardovens. Temperaturen voor heteluchtovens en Airfryers stel je daarom wat lager in dan conventionele ovens.
Gasoven wordt aangeduid met G en heeft 8 standen.
Omrekenen (ongeveer):  °Hetelucht = °Standaard  minus 10 % en  °C  = ° F – 32

In onze recepten geven we de hetelucht temperaturen, tenzij anders aangegeven.

Onderstaande waarden zijn afgerond en slechts een richtlijn, elke oven is echt anders en je moet zelf ontdekken wat bij je eigen oven de precieze temperaturen zijn. Onze heteluchtoven heeft diverse instellingen, wij gebruiken meestal 4d hetelucht, gerechten garen zo overal in gelijke mate. Ideaal!

Aanduiding

°F

°C

 Standaardoven

Hetelucht

 G-8  

Koel (drogen)

32 -140 °F

0 – 60 °C

 50 °C

45°C

¼

Lauw

190-230 °F

90 – 110 °C

100 °C

90 °C

½ – 100 °C

Lauwwarm

230-285 °F 

110 – 140 °C

125 °C

115 °C

¾ – 125°C

1 – 140°C

Matig warm

285 – 320 °F

140 – 160 °C

150 °C

135 °C

2 -160 °C

Warm

320 – 365 °F

160  – 185 °C

175 °C

155 °C

3  -180 °C

Zeer warm

365 – 410 °F

185 – 210 °C

200 °C

180 °C

4 – 200 °C

Heet

410 – 445 °F

210 – 230 °C

225 °C

200 °C

5 -220 °C

Erg heet  

445 – 480 °F

230 – 250 °C

245 °C

220 °C

6 -240 °C

Zeer heet

480 – 525 °F

250 – 275 °C

260 °C

235 °C

7 -260 °C
8 -280  °C

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Maten & gewichten vergelijken en omrekenen – INFO”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

314 Shares
Share158
Pin156
Tweet