maten en gewichten

Maten & gewichten vergelijken en omrekenen – INFO

In dit artikel geef ik je tips en tabellen voor het omrekenen van maten, gewichten. Op mijn website gebruik ik zoveel mogelijk de in Nederland gebruikelijke maten en gewichten zoals theelepels, eetlepels, snufje en grammen. Ik maak liever geen gebruik van pints, oz of cups. Oventemperaturen geven we aan in graden Celsius en zoals wij het heb ingesteld met onze heteluchtoven, tenzij anders vermeld. Zie ook mijn speciale artikel over het gebruik van de oven en de verschillende resultaten.

Advertentie

Gebruik altijd maatlepels, maatscheppen en een maatbeker

Regelmatig krijg ik vragen over de substantie van een bepaald deeg of beslag. Bij navraag blijkt dan meestal dat mensen niet nauwkeurig afwegen of meten, men heeft een gewone eetlepel uit de la getrokken en daarmee kokosmeel uit de zak geschept. Dat is vaak te onnauwkeurig, in sommige recepten is het niet zo erg, maar bij veel baksels luistert de verhouding tussen meel en vocht nogal nauw.  Als je je gerechten wilt laten slagen gebruik dan de setjes met vaste maten en maatbekers. Gebruik geen gewone theelepels en eetlepels uit je keukenla, die hebben allemaal een andere maat en zijn voor nauwkeurig afmeten niet geschikt.  Als er in een recept gesproken wordt over eetlepels, theelepels en cups etc. dan bedoel ik daar vaste inhoudsmaten zoals je ook hieronder in de tabellen kunt zien. De inhoudsmaten zijn te koop als setje maatlepels en -scheppen aan zo’n ring bij Blokker, Hema, IKEA, AH of andere huishoudelijke winkel.

Die setjes zijn op basis van de Amerikaanse cup. Want wist je dat er verschil zit tussen een Amerikaanse cup en een Canadese of Australische cup? Toch best handig om te weten. Als je het heel precies wilt is ook de manier van afmeten en scheppen nog van belang. Schep dan niet met je maatlepel direct uit de pot, want dan ‘stamp’ je als het ware je ingrediënt al onbedoeld aan. Officieel hoort het zo: schep of schud  je ingrediënt eerst even losjes om in je voorraadpot en schep of giet het daarna pas in je maatlepel en strijk het zonodig af met een mes.

Het spreekt ook voor zich dat je een inhoudsmaat niet zomaar in eenzelfde gewichtmaat kan vertalen. Een eetlepel (inhoud 15 ml) van iets weegt niet altijd 15 gram!! Immers 15 ml Griekse yoghurt weegt in grammen zwaarder dan 15 ml cacao of sesamzaadjes.

Algemeen

1 liter is hetzelfde als 1000 cc of 1000 ml of 100 cl of 10 dl.

1 snufje hoeveelheid die je tussen duim en wijsvinger kunt houden
1 mespuntje 3 tot 4 snufjes
1 druppel 0,05 ml
1 theelepel 5 ml
1 dessertlepel 10 ml
1 eetlepel 15 ml
1 waterglas 250 ml
1 wijnglas 125 – 135 ml
1 sherryglas 80 ml
1 likeurglas 25 ml
1 borrelglas 20 ml
1 diep bord 250 – 350 ml
1 soepkop 250 ml
1 cup 236.59 ml (Amerika) of 250 ml (Canada en Australië)

Eetlepels en theelepels

De meest gebruikelijk eenheden zijn vet gedrukt.

Metrisch

Lepels

1,25 ml ¼ theelepel
2,5 ml ½ theelepel
5 ml 1 theelepel
10 ml 2 theelepels
15 ml 1 eetlepel =3 theelepels
30 ml 2 eetlepels
45 ml 3 eetlepels
60 ml 4 eetlepels
75 ml 5 eetlepels
90 ml 6 eetlepels
 1 liter (L) = 10 deciliter (dl) = 100 centiliter (cl) = 1000 milliliter (ml)
 1 deciliter (dl) = 100 milliliter (ml) = 7 eetlepels (afgerond)

 

 

Amerikaanse cups of  Canadese en Australische cups omrekenen naar inhoud

(Afgerond op 5 tallen. 1 US cup is officieel 236.59 ml, Canadese en Australische cups zijn 250 ml )

Cups

Amerikaans naar ml

Canadees -Australisch naar ml

¼ cup 60 ml
65 ml
1/3 cup 80 ml 85 ml
½ cup 120 ml 125 ml
2/3 cup 160 ml  170 ml
¾ cup 180ml  190 ml
1 cup 240 ml (236.59 ml)
250 ml
1½ cup 360 ml  375 ml
2 cups 480 ml  500 ml = ½ liter
3 cups 720 ml  750 ml
4 cups 0,96 liter (bijna 1 liter dus)  1 liter

 

 

Inhoud ml, Engelse fl oz & pints

Metrisch

Engels

25 ml 1 fl oz
50 ml 2 fl oz
75 ml 2½ fl oz
100 ml 3½ fl oz
125 ml 4 fl oz 
150 ml 5 fl oz-¼ pint
175 ml 6 fl oz  
200 ml 7 fl oz-1/3 pint
225 ml 8 fl oz
250 ml 9 fl oz
300 ml 10 fl oz-½ pint
350 ml 12 fl oz
400 ml 14 fl oz
425 ml 15 fl oz-¼ pint
450 ml 16 fl oz
500 ml 18 fl oz
568 ml 20 fl oz-1 pint
600 ml 1 pint milk
700 ml 1¼ pints
850 ml 1½ pints
1 liter 1¾ pints
1,2 liter 2 pints
1,3 liter 2¼ pints
1,4 liter 2½ pints
1,5 liter 2¼ pints
1,7 liter 3 pints
2 liter 3½ pints
2,5 liter 4½ pints
2,8 liter 5 pints
3 liter 5¼ pints

 

Gewicht: gram naar oz

Metrisch

Engels

Metrisch

Engels

5 g 1/8 oz 325 g 11½ oz
10 g ¼ oz 350 g 12 oz
15 g ½ oz 375 g 13 oz
20 g ¾ oz 400 g 14 oz
25 g 1 oz 425 g 15 oz
35 g 1¼ oz 450 g 1 lb
40 g 1½ oz 500 g 1 lb 2 oz
50 g 1¾ oz 550 g 1 lb 4 oz
55 g 2 oz 600 g 1 lb 5 oz
60 g 2¼ oz 650 g 1 lb 7 oz
70 g 2½ oz 700 g 1 lb 9 oz
75 g 2¾ oz 750 g 1 lb 10 oz
85 g 3 oz 800 g 1 lb 12 oz
90 g 3¼ oz 850 g 1 lb 14 oz
100 g 3½ oz 900 g 2 lb
115 g 4 oz 950 g 2 lb 2 oz
125 g 4½ oz 1 kg 2 lb 4 oz
140 g 5 oz 1,25 kg 2 lb 12 oz
150 g 5½ oz 1,3 kg 3 lb
175 g 6 oz 1,5 kg 3 lb 5 oz
200 g 7 oz 1,6 kg 3 lb 8 oz
225 g 8 oz 1,8 kg 4 lb
250 g 9 oz 2 kg 4 lb 8 oz
275 g 9¾ oz 2,25 kg 5 lb
280 g 10 oz 2,5 kg 5 lb 8 oz
300 g 10½ oz 2,7 kg 6 lb
315 g 11 oz 3 kg 6 lb 8 oz

Oventemperaturen

Airfryers, heteluchtovens en combimagnetrons zijn efficiënter met warmte dan conventionele of standaardovens. Temperaturen voor heteluchtovens en Airfryers stel je daarom wat lager in dan conventionele ovens.
Gasoven wordt aangeduid met G en heeft 8 standen.
Omrekenen (ongeveer):  °Hetelucht = °Standaard  minus 10 % en  °C  = ° F – 32

In onze recepten geven we de hetelucht temperaturen, tenzij anders aangegeven.

Onderstaande waarden zijn afgerond en slechts een richtlijn, elke oven is echt anders en je moet zelf ontdekken wat bij je eigen oven de precieze temperaturen zijn. Onze heteluchtoven heeft diverse instellingen, wij gebruiken meestal 4d hetelucht, gerechten garen zo overal in gelijke mate. Ideaal!

Aanduiding

°F

°C

 Standaardoven

Hetelucht

 G-8  

Koel (drogen)

32 -140 °F

0 – 60 °C

 50 °C

45°C

¼

Lauw

190-230 °F

90 – 110 °C

100 °C

90 °C

½ – 100 °C

Lauwwarm

230-285 °F 

110 – 140 °C

125 °C

115 °C

¾ – 125°C

1 – 140°C

Matig warm

285 – 320 °F

140 – 160 °C

150 °C

135 °C

2 -160 °C

Warm

320 – 365 °F

160  – 185 °C

175 °C

155 °C

3  -180 °C

Zeer warm

365 – 410 °F

185 – 210 °C

200 °C

180 °C

4 – 200 °C

Heet

410 – 445 °F

210 – 230 °C

225 °C

200 °C

5 -220 °C

Erg heet  

445 – 480 °F

230 – 250 °C

245 °C

220 °C

6 -240 °C

Zeer heet

480 – 525 °F

250 – 275 °C

260 °C

235 °C

7 -260 °C
8 -280  °C

Trefwoorden

7 gedachten over “Maten & gewichten vergelijken en omrekenen – INFO”

  1. Ik vind dit een heel mooi overzicht van alle maten en gewichten, die ik altijd weer vergeet.
    Ik heb ze opgeslagen in mijn koolhydraatarm-overzicht map zodat ik ze steeds weer even kan opzoeken. Bedankt voor dit uitgebreide overzicht.

  2. Hallo A.K
    Als ik een recept van iemand anders voorbij ziet komen en er staat bv 1el suiker dan weet ik niet of het een lepel uit de la is of een maatschepje en dat vind ik best vervelend. Ik zelf gebruik altijd een maatschepje..
    Gr. Tonnie

  3. De recepten zijn heel goed maar u zegt altijd dat je geen eetlepels ed moet gebruiken omdat de maten steeds anders zijn en dat je maatschepjes moet gebruiken voor een betere verhouding tussen de ingrediënten. Maar waarom staat bij elk recept dan nog alles in theelepels en eetlepels vermeld?? Waarom niet gewoon in grammen? U heeft een lijst gemaakt van hoeveel ml een gemiddelde theelepel is of een eetlepel maar niet een lijst hoeveel gram dat gemiddeld is. Mijn keukenweegschaal weegt niet in milliliters maar in grammen.
    Er zijn ook maatschepjes die gewoon in grammen meten i.p.v. ounces en zo.

    1. Een theelepel en een eetlepel is een inhoudsmaat, geen grammenmaat. Een theelepel is namelijk 5 ml. en een eetlepel 15 ml. Een theelepel melk heeft een totaal ander gewicht dan een theelepel amandelmeel. Om die reden kunnen er geen maatscheppen zijn die in gewichten rekenen. Tenzij je er uitsluitend meel mee afweegt of er een weegschaal IN zit.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven