matcha- en chocolade chiapudding

Matcha- en chocolade chiapudding

Het allerleukste van chiapudding vind ik dat je er allerlei kanten mee op kunt. Niet alleen in smaakcombinaties maar ook in de opmaak.  Zie tips onder. Deze spannende matcha- en chocolade chiapudding kun je voor een paar dagen tegelijk maken. Je neemt vervolgens op het moment wanneer jij er zin hebt een dosis van dit spooky goedje. Chiazaad maakt een puddingachtige structuur met vocht. Rondom het zaadje ontstaat een gel-achtig laagje, zodat het opstijft. Je kunt zowel water als allerlei soorten ‘melk’ gebruiken: amandelmelk, sojamelk of kokosmelk zijn lekker. Bovendien is het dan ook vegan, lactosevrij en heel erg koolhydraatarm! Wel lekker op smaak brengen, want het zaad zelf smaakt naar niks namelijk.

Gezondheid van chiazaad en waarschuwing

Het mag dan redelijk smakeloos zijn, chiazaad bevat zeker de nodige voedingsstoffen: vitamine A , omega 3- vetzuren en vezels. Bovendien is chiazaad rijk aan mineralen zoals fosfor, ijzer, magnesium, selenium, mangaan en sodium. Gezonde mensen gebruiken maximaal 10-20 gram/ 1-2 eetlepels chia zaad per dag! Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je kampt met bloeddrukproblemen of als je van een arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Advertisements

Bonte chiapudding

Chiapudding is als je het met kokosmelk of amandelmelk maakt een beetje doorzichtig  en wit-grijs van kleur. Vandaag maakten we twee kleuren in een heerlijke smaakcombinatie! Een chocoladepudding met cacaopoeder de andere helft kreeg een milde groene thee smaak met matchapoeder. Het zijn absoluut ongebruikelijke kleurtjes zo bij elkaar, toch zijn het de natuurlijke kleuren van de cacao en matcha. Voor een gele pudding neem je kurkuma, voor rood kun je bietensap toevoegen. Je zou ook een paar druppels voedselkleurstof kunnen gebruiken. Ook heel geschikt voor diverse feestelijkheden. Als topping kun je van alles nemen. Net waar je de voorkeur aan geeft. Neem een paar verse vruchten, een blaadje munt, koolhydraatarme jam, geraspte kokos, cacaonibs, geraspte chocola, noten, zaden en/of pitten of een handje granola.

Vooral die groene matcha chiapudding is behoorlijk weird toch?  Ik vind ‘m geniaal, toch kan ik de associatie met kikkerdril niet helemaal onderdrukken 😉

matcha- en chocolade chiapudding

 

matcha- en chocolade chiapudding

 

Ook lekker:

Zo maak je matcha- en chocolade chiapudding

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Matcha- en chocolade chiapudding


matcha- en chocolade chiapudding

Door Anna-Karina Geplaatst april 2, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 0,75 gr khd pp, zonder topping (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Vandaag maakten we twee heerlijke smaakcombinaties. Een chocoladepudding met cacaopoeder de andere helft kreeg een milde groene thee smaak met matchapoeder.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Meng het chiazaad met de amandelmelk, de Steviala en een snufje zout. Laat 5 minuten staan en roer goed door. Het is de bedoeling dat de zaadjes nu niet meer naar de bodem zakken.
  2. Splits de ongekleurde chiapudding. Meng de ene helft met de cacaopoeder en de andere helft met 1 tl matcha. Roer goed en proef even of ze zoet genoeg zijn!
  3. Zet minstens een uur (een nacht kan ook) koel en afgedekt in de koelkast.
  4. Verdeel vlak voor het serveren de pudding over 4 leuke glaasjes en strooi je favoriete topping er over.
  5. Voor de TOPPING neem je geraspte chocola, noten, zaden en/of pitten, een paar verse vruchten, een blaadje munt, koolhydraatarme jam, geraspte kokos, cacaonibs, of een handje granola. Eet smakelijk!
  6. BEWAREN: Die basis kun je tot wel zo'n 3 dagen afgesloten en koel bewaren.
  7. LET OP: Gezonde mensen gebruiken maximaal 10-20 gram/ 1-2 eetlepels chia zaad per dag! Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je kampt met bloeddrukproblemen of als je van een arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

63 Shares
Share29
Pin34
Tweet