mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm

Mascarponetaart met aardbeien

Ohw *mjam*, wat een enorme traktatie om deze heerlijk romige mascarponetaart met aardbeien te mogen opeten. Koek en gebak eten is steeds meer een uitzondering geworden sinds we bewuster met voedsel omgaan. Dat bijzondere gevoel dat ik als kind had was nu wel weer even helemaal terug, zo grappig! In de jaren 60 kregen wij thuis namelijk alleen taart als het écht feest was. Gelukkig was het regelmatig feest, want ik ben de jongste van 10 kinderen en viel er vaak wat te vieren. Van verjaardagen werden altijd opgeleukt met taart!

Zoetekauw?

Mijn lief Hans is een echte zoetekauw en voor zijn verjaardag (5 mei) moet ik toch even een taart oefenen. Aangezien hij dol is op aardbeien maakte ik uiteraard mascarponetaart met aardbeien, dus met een bodem vol zomerkoninkjes. Als je liever ander rood fruit gebruikt kan dat natuurlijk. Leg dan bijvoorbeeld een lekkere laag blauwe bessen op de bodem! Verder heeft deze mascarponetaart een heerlijke bodem van amandelmeel en gemalen walnoten, dat combineert perfect met de aardbeien en mascarpone yoghurtvulling. Ik maalde de walnoten zelf, als je geen molentje hebt kan je ook gewoon 200 gram amandelmeel gebruiken of mengen met hazelnootmeel.

Koolhydraten nog meer beperken?

De taart bevat in deze vorm bij 12 puntjes 5.4 gram koolhydraten per taartpuntje. Vind je dat er in de mascarponetaart met aardbeien toch nog teveel koolhydraten zitten?  Dan kun wel een paar dingen aanpassen om het nog meer te beperken. Neem dan bijvoorbeeld minder aardbeien en leg plakjes op de bodem in plaats van hele aardbeien rechtop. Ook wat minder mascarpone en Griekse yoghurt (totaal 800 gram lijkt me wel het minimum) is een optie. Of vervang de Griekse yoghurt door bv. blanke roomkaas, je krijgt dan meer een cheesecake topping ook lekker toch? Of gebruik een deel geslagen slagroom.

Agar-agar of gelatine gebruiken

Ik gebruik hier agar-agar omdat wij thuis geen gelatine gebruiken (dat wordt van dierenhuiden en -botten gemaakt). Agar-agar heeft een sterkere bindkracht dan gelatine en het begint al te stollen bij vrij hoge temperaturen. Dat werkt dus anders dan bij gelatine. Mocht je de voorkeur geven aan gelatine denk ik dat je voor dit recept 7 à 8 blaadjes gelatine kan nemen, kijk op de verpakking voor de juiste verhoudingen en de gebruiksaanwijzing.

  Elders op de website staat nog een andere koolhydraatarme zoete taartbodem en ook een basis voor koolhydraatarme hartige taartbodem.

mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm

mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm

Zo maak je de mascarponetaart met aardbeien

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm

Mascarponetaart met aardbeien

door Anna-Karina van Denderen
Dol op aardbeien? Maak deze heerlijk romige mascarponetaart met aardbeien dan met een bodem vol zomerkoninkjes. Als je liever ander rood fruit gebruikt kan dat ook.
4.43 van 7 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Ontbijt, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: deeg voor bodem, knutselen in de keuken
Voorbereiden: 30 min
Koken: 15 min
Opstijven: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 45 min

Voedingswaarden

Per taartpunt
Calorieën 385.69 kcal
Koolhydraten 5.4 g
Eiwit 7.72 g
Vet 36.59 g
Vezels 2.58 g

Uit recept

12 taartpunten

Ingrediënten

BODEM
VULLING

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en bekleed een springvorm van Ø 23 cm met natgemaakt en uitgeknepen bakpapier.
    Zie voor andere soorten ovens de speciale tabel met oventemperaturen.
Zoete taartbodem volgens dit recept
  • Meng de ingrediënten voor de taartbodem door elkaar. Proef of het zoet genoeg is.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en smeer glad met een spatel. Bak je taartbodem 15-20 minuten, knapperig en goudgeel. Laat afkoelen in de vorm voordat je de vulling erop doet.
VULLING
  • Was de aardbeien en dep ze droog. Verwijder de kroontjes. Zet de hele aardbeien met de punten naar boven op de (afgekoelde) taartbodem. NB: tegen de rand gebruikte ik gehalveerde aardbeien.
  • Mix de mascarpone samen met wat zoetstof, Griekse yoghurt, vanille essence en een klein snufje zout luchtig. Proef of je het zoet genoeg vindt. Door het bindmiddel verliest het straks nog iets aan zoetkracht, dus maak 't ietsje zoeter dan je denkt dat het moet zijn.
  • (lees ook je eigen verpakking voor de gebruiksaanwijzing!) Strooi de agar-agar in koud water en breng al roerend aan de kook, laat 2 minuten koken. Roer dan eerst lepel voor lepel een 10-tal lepels van het mascarpone-yoghurtmengsel door de warme agar-agar. Dit heet 'familie maken' en dient om klontjes te voorkomen. Agar-agar stolt direct namelijk, dus goed opletten. Als het glad is dan kan de rest van de mascarponevulling er beetje bij beetje bij. Steeds goed mengen tot een mooie gladde massa. NB: Als je gelatine gebruikt lees dan de gebruiksaanwijzing voor het opstijven, die tijd is veel langer dan bij agar-agar!
  • Verdeel de mascarponevulling over het fruit en strijk de bovenkant glad.
Koelen
  • Verdeel alles over de aardbeien en strijk de bovenkant glad. Zet de taart minstens een uur afgedekt in de koelkast.
  • Voor het serveren opmaken met wat aardbeien. Aansnijden met een scherp mes. Smul ze enne ... gefeliciteerd met je wat je nu te vieren hebt!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 1.586 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

38 reacties op “Mascarponetaart met aardbeien”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like