mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm

Mascarponetaart met aardbeien

Ohw *mjam*, wat een enorme traktatie om deze heerlijk romige mascarponetaart met aardbeien te mogen opeten. Koek en gebak eten is steeds meer een uitzondering geworden sinds we bewuster met voedsel omgaan. Dat bijzondere gevoel dat ik als kind had was nu wel weer even helemaal terug, zo grappig! In de jaren 60 kregen wij thuis namelijk alleen taart als het écht feest was. Gelukkig was het regelmatig feest, want ik ben de jongste van 10 kinderen en viel er vaak wat te vieren. Want verjaardagen werden altijd opgeleukt met taart!

Zoetekauw?

Mijn lief Hans is een echte zoetekauw en voor zijn verjaardag (5 mei) moet ik toch even een taart oefenen. Aangezien hij dol is op aardbeien maakte ik uiteraard mascarponetaart met aardbeien. Leuk met een bodem vol zomerkoninkjes. Als je liever ander rood fruit gebruikt kan dat natuurlijk. Leg dan bijvoorbeeld een laagje blauwe bessen op de bodem! Verder heeft deze mascarponetaart een heerlijke bodem van amandelmeel en gemalen walnoten, dat combineert perfect met de aardbeien en mascarpone yoghurtvulling. Ik maalde de walnoten zelf, als je geen molentje hebt kan je ook gewoon 200 gram amandelmeel gebruiken. Of een mengsel van amandelmeel en hazelnootmeel.

Koolhydraten nog meer beperken?

De taart bevat in deze vorm bij 12 puntjes 5.4 gram koolhydraten per taartpuntje. Vind je dat er in de mascarponetaart met aardbeien toch nog teveel koolhydraten zitten? Dan kun wel een paar dingen aanpassen om het nog meer te beperken. Neem dan bijvoorbeeld minder aardbeien en leg plakjes op de bodem in plaats van hele aardbeien rechtop. Ook wat minder mascarpone en Griekse yoghurt (totaal 800 gram lijkt me wel het minimum) is een optie. Of vervang de Griekse yoghurt door bijvoorbeeld blanke roomkaas, je krijgt dan meer een cheesecake topping ook lekker toch? Of gebruik een deel geslagen slagroom.

Agar-agar of gelatine gebruiken

Ik gebruik hier agar-agar omdat wij thuis liefst geen gelatine gebruiken (dat wordt van dierenhuiden en -botten gemaakt). Agar-agar heeft een sterkere bindkracht dan gelatine en het begint al te stollen bij vrij hoge temperaturen. Dat werkt dus anders dan bij gelatine. Mocht je de voorkeur geven aan gelatine denk ik dat je voor dit recept 7 à 8 blaadjes gelatine kan nemen. Maar kijk even zelf op je verpakking voor de juiste verhoudingen.

Elders op de website staat nog een andere koolhydraatarme zoete taartbodem en ook een basis voor koolhydraatarme hartige taartbodem.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm
mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm

Zo maak je de mascarponetaart met aardbeien

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Mascarponetaart met aardbeien

mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm
Door: Anna-Karina van Denderen
Dol op aardbeien? Maak deze heerlijk romige mascarponetaart met aardbeien dan met een bodem vol zomerkoninkjes. Als je liever ander rood fruit gebruikt kan dat ook.
4.8 van 20 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Opstijven 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 min

Voedingswaarde

Per taartpunt
calorieën 385.69 kcalkoolhydraten 5.4 geiwitten 7.72 gvetten 36.59 gvezels 2.58 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 taartpunten

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

BODEM

VULLING

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en bekleed een springvorm van Ø 23 cm met natgemaakt en uitgeknepen bakpapier.
    Zie voor andere soorten ovens de speciale tabel met oventemperaturen.

Zoete taartbodem volgens dit recept

  • Meng de ingrediënten voor de taartbodem door elkaar. Proef of het zoet genoeg is.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en smeer glad met een spatel. Bak je taartbodem 15-20 minuten, knapperig en goudgeel. Laat afkoelen in de vorm voordat je de vulling erop doet.

VULLING

  • Was de aardbeien en dep ze droog. Verwijder de kroontjes. Zet de hele aardbeien met de punten naar boven op de (afgekoelde) taartbodem. NB: tegen de rand gebruikte ik gehalveerde aardbeien.
  • Mix de mascarpone samen met wat zoetstof, Griekse yoghurt, vanille essence en een klein snufje zout luchtig. Proef of je het zoet genoeg vindt. Door het bindmiddel verliest het straks nog iets aan zoetkracht, dus maak 't ietsje zoeter dan je denkt dat het moet zijn.
  • (lees ook je eigen verpakking voor de gebruiksaanwijzing!) Strooi de agar-agar in koud water en breng al roerend aan de kook, laat 2 minuten koken. Roer dan eerst lepel voor lepel een 10-tal lepels van het mascarpone-yoghurtmengsel door de warme agar-agar. Dit heet 'familie maken' en dient om klontjes te voorkomen. Agar-agar stolt direct namelijk, dus goed opletten. Als het glad is dan kan de rest van de mascarponevulling er beetje bij beetje bij. Steeds goed mengen tot een mooie gladde massa. NB: Als je gelatine gebruikt lees dan de gebruiksaanwijzing voor het opstijven, die tijd is veel langer dan bij agar-agar!
  • Verdeel de mascarponevulling over het fruit en strijk de bovenkant glad.

Koelen

  • Verdeel alles over de aardbeien en strijk de bovenkant glad. Zet de taart minstens een uur afgedekt in de koelkast.
  • Voor het serveren opmaken met wat aardbeien. Aansnijden met een scherp mes. Smul ze enne … gefeliciteerd met je wat je nu te vieren hebt!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top