Mascarponetaart met zomerkoninkjes

Ohw *mjam*, wat een enorme traktatie om deze heerlijk romige mascarponetaart te mogen opeten. Koek en gebak eten is steeds meer een uitzondering geworden sinds ik bewuster met voedsel omga. Dat bijzondere gevoel dat ik als kind had was weer even helemaal terug, zo grappig! In de jaren 60 kregen wij thuis namelijk alleen taart als het echt feest was. Gelukkig was het regelmatig feest want ik ben de jongste van 10 kinderen en viel er vaak wat te vieren.

 

Zoetekauw
Mijn lief Hans is een echte zoetekauw en voor zijn verjaardag (5 mei) moet ik toch even een taart oefenen. Aangezien hij dol is op aardbeien maakte ik deze mascarponetaart dus met een bodem vol zomerkoninkjes. Als je liever ander rood fruit gebruikt kan dat natuurlijk, leg dan bijvoorbeeld een lekkere laag blauwe bessen op de bodem! Verder heeft deze mascarponetaart een heerlijke bodem van amandelmeel en gemalen walnoten, dat combineert perfect met de aardbeien en mascarpone yoghurtvulling. Ik maalde de walnoten zelf, als je geen molentje hebt kan je ook gewoon 200 gram amandelmeel gebruiken.

mascarponetaart

Vind je het allemaal toch nog teveel aan koolhydraten? Neem dan minder aardbeien en leg plakjes op de bodem in plaats van hele. Ook wat minder mascarpone en Griekse yoghurt (totaal 800 gram lijkt me wel het minimum) is een optie. Of vervang de Griekse yoghurt door bv. blanke roomkaas, je krijgt dan meer een cheesecake topping ook lekker toch? Of gebruik een deel geslagen slagroom.

  Elders op de website staat nog een andere koolhydraatarme zoete taartbodem en ook een basis voor koolhydraatarme hartige taartbodem.

Agar-agar of gelatine gebruiken
Ik gebruik hier agar-agar omdat wij thuis geen gelatine gebruiken (dat wordt van dierenhuiden en -botten gemaakt). Agar-agar heeft een sterkere bindkracht dan gelatine en het begint al te stollen bij vrij hoge temperaturen. Dat werkt dus anders dan bij gelatine. Mocht je de voorkeur geven aan gelatine denk ik dat je voor dit recept 7 à 8 blaadjes gelatine kan nemen, kijk op de verpakking voor de juiste verhoudingen en de gebruiksaanwijzing.

Zo maak je deze mascarponetaart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Mascarponetaart met zomerkoninkjes

Door Anna-Karina Geplaatst april 26, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 12
  • Koolhydraten: 5,65 khd per punt (12 uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 1 uur 45 minuten

Dol op aardbeien? Maak deze heerlijk romige mascarponetaart dan met een bodem vol zomerkoninkjes. Als je liever ander rood fruit gebruikt kan dat ook.

Ingrediënten

Bereiding

  1. BODEM
    Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hetelucht). Zie voor andere soorten ovens de speciale tabel met oventemperaturen.
  2. Meng alle ingrediënten voor de taartbodem door elkaar.
    Bekleed een springvorm (ong. 23 cm) met natgemaakt en uitgeknepen bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en smeer glad met een spatel. Bak je taartbodem 15-20 minuten, knapperig en goudgeel. Laat afkoelen in de vorm.
  3. VULLING
    Was de aardbeien en dep ze droog. Verwijder de kroontjes. Zet de hele aardbeien met de punten naar boven op de (afgekoelde) taartbodem. NB: Voor de rand gebruikte ik gehalveerde aardbeien.
  4. Klop de mascarpone samen met stevia (of andere zoetstof) even luchtig met een lepel. Vervolgens roer je er de Griekse yoghurt en de essence door. Proef of je het zoet genoeg vindt, door het bindmiddel verliest het nog iets aan zoetkracht, dus maak 't ietsje (voorzichtig!) zoeter dan je denkt dat het moet zijn.
  5. Strooi de agar-agar in koud water en breng al roerend aan de kook, laat 2 minuten koken. Roer dan eerst lepel voor lepel een 10-tal lepels van het mascarpone-yoghurtmengsel door de warme agar-agar. Dit heet 'familie maken' en dient om klontjes te voorkomen agar -agar stolt direct namelijk, dus goed opletten. Als het glad is dan kan de rest van de mascarponevulling er beetje bij beetje bij. Steeds goed mengen tot een mooie gladde massa.
  6. Verdeel alles voorzichtig over de rechtopstaande aardbeien en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de taart minstens een uur afgedekt in de koelkast. NB: Als je gelatine gebruikt lees dan de gebruiksaanwijzing voor het opstijven, die tijd is veel langer dan bij agar-agar! Voor het serveren opmaken met wat aardbeien. Aansnijden met een scherp mes. Smul ze enne ... gefeliciteerd met je wat je nu te vieren hebt!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 gedachten over “Mascarponetaart met zomerkoninkjes”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

2.04K Shares
Share1.69K
Pin350
Tweet