Recept makkelijk ontbijt met chiazaad, beide toetjes, lekker!

Makkelijk ontbijt of feesttoetje met chiazaad

Jullie willen massaal een makkelijk ontbijt. Dit is er zo een, zet het ‘s avonds in de koelkast dan hoef je er ‘s morgens alleen nog je vulling op te doen! Makkelijk ontbijt, voilà! Omdat er ware kokosmelkhaters bestaan heb ik twee heerlijke varianten gemaakt op de chiapudding. Vandaag maakte ik het met ongezoete amandelmelk (zonder toevoegingen = slechts 0,2 khd!). Chiazaad is heel leuk spul, het vormt een geleiachtig laagje om elk zaadje zodra het met vocht in aanraking komt. In principe kun je chiazaad met van alles mengen: water, Griekse yoghurt, kokosmelk. Door die heel specifieke eigenschappen van chiazaad is het een ingrediënt wat je niet zomaar kunt vervangen in dit makkelijk ontbijt. NB: maximaal 10-20 gram chiazaad per dag eten wordt aanbevolen.

 

 

Warme band

Inmiddels hebben chiapudding en ik een warme band ontwikkeld, snap je dat als je naar het plaatje kijkt? Niet alleen verrukkelijk als makkelijk ontbijt maar ook heel mooi als nagerecht, iets voor de komende feestdagen?  Zie je jezelf al zitten lonken naar zo’n lekker glaasje met die prachtige gezonde zaadjes? Maak meerdere (basis) porties, die je verspreid over verschillende dagen kunt eten, elke keer met weer een andere vulling en topping. De chiapudding 2-3 dagen koel en goed afgedekt bewaren is namelijk geen enkel probleem. Is dat een makkelijk ontbijt of geen makkelijk ontbijt?

Recept makkelijk ontbijt met chiazaad, twee toetjes opgemaakt
Laagjes: Karamel-mokka, karamelsaus met zaden en pitten, neutrale chiapudding, chocolaag, topping met choco nibs, pistachenootjes en 3 frambozen.

LET OP!
Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Meer recepten met chiazaad.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je 2x een makkelijk ontbijt of feesttoetje

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Makkelijk ontbijt of feesttoetje met chiazaad


Recept makkelijk ontbijt met chiazaad, beide toetjes, lekker!

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst november 1, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 4 kleinere of 2 grotere porties
  • Koolhydraten: exclusief topping: 1 of 0,5 khd pp + je gekozen vulling (4 kleinere of 2 grotere porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Jullie willen een makkelijk ontbijt? Maak een voorraad chiapudding, zet het 's avonds in de koelkast, 's morgens je vulling erop, voilà: makkelijk ontbijt!

Ingrediënten

    BASIS
  • 400 ml amandelmelk 0,8 khd ongezoet en zonder toevoegingen
  • 4 eetlepels = 40 gram chiazaad 0,4 khd
  • mespunt zout echt belangrijk, verdiept de smaken!
  • CHOCO LAAG
  • 1 eetlepel cacaopoeder 0,8 khd
  • kneepje vloeibare zoetstof naar smaak
  • KARAMEL MOKKALAAG
  • 2 eetlepels karamelsaus 0 khd is al gezoet! Walden Farms
  • ¼ theelepel espresso 0 khd poeder/oploskoffie naar smaak
  • GARNERING, zie onder

Bereiding

  1. BASIS
    Doe amandelmelk, chiazaad en een mespunt zout in een afsluitbare pot en schud tot het chiazaad zich goed verspreid heeft. Laat 5 minuten staan. En schud nog eens flink. De zaadjes moeten blijven 'zweven' voordat he het in de koelkast zet.
  2. CHOCO LAAG
    Meng de cacao en zoetstof grondig door 100 ml van je basis chiapudding, proef even. Doe over in een (liefst) glazen pot met deksel. Zet minstens 2 uur koel weg, een nachtje kan ook.
  3. KARAMEL MOKKALAAG
    Meng de karamelsaus en de espresso- of koffiepoeder grondig door 100 ml van je basis chiapudding, proef even. Doe over in een (liefst) glazen pot met deksel. Zet minstens 2 uur koel weg, een nachtje kan ook.
  4. Zoet nu ook de basislaag, als je wilt, en zet de basis chiapudding tot gebruik afgesloten in de koelkast.
  5. GARNEREN en VULLEN
    Schep een laagje chiapudding in bijvoorbeeld een Turks theeglaasje. Maak dan de crunchy tussenlaag met smaken die passen bij je laag. Denk aan gehakte noten, cacao nibs, geraspte chocola, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaadjes etc. 2-12 khd ingrediënten naar eigen smaak
  6. Dek de tussenlaag af met een laagje van je basis chiapudding en garneer weer met lekkere dingen en siroop naar keuze. Als je fruit eet wellicht wat granaatappelpitjes, cranberry, frambozen, bosbessen of een paar plakjes banaan? Dot slagroom of lemon curd misschien?
  7. Afhankelijk van je trek of moment van de dag neem je een kleine of een grotere portie. Op de foto's: 4 mooie Turkse theeglaasjes, we hebben er 2 x heerlijk van gesmuld! Ik zeg maken en een mooie dag gewenst! PS: Als Kerst nagerecht kan het ook uitstekend... ho, ho, ho!
  8. NB: Gebruik altijd maatlepels en een maatbeker om nauwkeurig af te kunnen meten.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

29 gedachten over “Makkelijk ontbijt of feesttoetje met chiazaad”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

158 Shares
Share114
Pin44
Tweet