Jullie willen massaal een makkelijk koolhydraatarm ontbijt. Dit is er zo een, zet het ’s avonds in de koelkast dan hoef je er ’s morgens alleen nog je vulling op te doen! Makkelijk ontbijt, voilà! De pudding zelf bevat slechts 1 gram koolhydraten per portie, de topping die je kiest mag je er zelf even bijtellen. Omdat er ware kokosmelkhaters bestaan heb ik twee heerlijke varianten gemaakt op de chiapudding. Vandaag maakte ik het met ongezoete amandelmelk. Chiazaad is heel leuk spul, het vormt een geleiachtig laagje om elk zaadje zodra het met vocht in aanraking komt. In principe kun je chiazaad met van alles mengen. Niet alleen met water of kokosmelk maar ook met met bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Door die heel specifieke eigenschappen van chiazaad is het een ingrediënt wat je niet zomaar kunt vervangen in dit makkelijk ontbijt.
Warme band
Inmiddels hebben chiapudding en ik een warme band ontwikkeld. Snap je dat als je naar het plaatje kijkt? Niet alleen verrukkelijk als makkelijk koolhydraatarm ontbijt maar ook heel mooi als nagerecht, iets voor de komende feestdagen? Zie je jezelf al zitten lonken naar zo’n lekker glaasje met die prachtige gezonde zaadjes? Maak meerdere (basis) porties, die je verspreid over verschillende dagen kunt eten, elke keer met weer een andere vulling en topping. De chiapudding 2-3 dagen koel en goed afgedekt bewaren is namelijk geen enkel probleem. Is dat een makkelijk ontbijt of geen makkelijk ontbijt?
LET OP!
Eet maximaal 10-20 gram chiazaad per dag. Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je 2 x een makkelijk koolhydraatarm ontbijt
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Makkelijk koolhydraatarm ontbijt
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Basispudding
- 400 ml amandelmelk, ongezoet en zonder toevoegingen
- 40 g chiazaad
- mespunt zout, echt belangrijk
Chocoladesmaak
- 1 el cacaopoeder
- zoetstof, naar smaak
Karamel-mokkasmaak
- 2 el homemade karamelsaus, < klik homemade, of bijvoorbeeld Walden Farms
- ¼ tl espressopoeder, of meer naar smaak
Topping, zie onder. (zelf bijtellen)
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
NB: Gebruik altijd maatlepels en een goede weegschaal om nauwkeurig te kunnen werken.
Basispudding
- Schud amandelmelk, chiazaad en een mespunt zout in een afsluitbare pot tot het chiazaad zich goed verspreid heeft. Laat 5 minuten staan en schud nogmaals. De zaadjes moeten nu blijven 'zweven'. Splits de basispudding om drie smaken te kunnen maken. Ongeveer 100 ml +100 ml + 200 ml.
Chocoladesmaak
- Meng door 100 ml basispudding cacaopoeder en zoetstof. Proef of het zoet genoeg is. Doe over in een glazen pot met deksel. Zet minstens 2 uur koel weg, een nachtje kan ook.
Karamel-mokkasmaak
- Meng door 100 ml de karamelsaus en de espressopoeder. Proef of het zoet en strek genoeg is. Doe over in een glazen pot met deksel. Zet minstens 2 uur koel weg, een nachtje kan ook.
- Je hebt nu 200 ml basispudding over, voeg daar ook zoetstof aan toe. Zet ook tot gebruik afgesloten in de koelkast.
Topping en laagjes maken
- Schep een laagje pudding in een glaasje. Maak dan de crunchy tussenlaag met smaken die passen bij je laag. Denk aan gehakte noten, cacao nibs, geraspte chocola, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaadjes etc. Vervolgens een laagje van je basispudding en garneer weer met lekkere dingen en siroop naar keuze. Als je fruit eet wellicht wat granaatappelpitjes, cranberry, frambozen, bosbessen? Dot slagroom of suikervrije lemon curd misschien?
- Afhankelijk van je trek of het moment van de dag neem je een kleine of een grotere portie. Op de foto's: 4 mooie Turkse theeglaasjes, we hebben er 2 x heerlijk van gesmuld! Ik zeg maken en een mooie dag gewenst!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik heb ook het recept gemaakt maar bij mij blijft het ook, ondanks goed schudden in het begin, vloeibaar! Ik denk dat het door de melk komt. Ik heb Alpro gebruikt! Ik ga kijken of ik ergens Provamel kan krijgen.
Blijven de zaadjes al zweven als je het goedje in de koelkast zet? Want dat is bij mij namelijk het geval. Roer het anders na een uurtje nog eens goed door. Als de zaadjes op de bodem blijven liggen kunnen niet zo goed opzwellen.
Goedemorgen
Ik heb deze gisteren gemaakt met de amandelmelk maar hij blijft bijna vloeibaar. Klopt dat of heb ik iets verkeerd gedaan.
Groetjes Hanneke
Goedemorgen Hanneke,
Amandelmelk ja dat heb ik gebruikt. Heb je een aantal keer goed geschud? Tot de zaadjes bleven zweven? Of liggen alle zaadjes nog onderin?
Vraagje, waar koop je de karamelsaus van Walden Farm?
Ik heb even wat info bij het ingrediënt karamelsaus gezet.
Dank je wel voor je snelle reactie, heb je eventueel nog andere suggesties voor als je de saus (nog) niet hebt wat je bij de pannenkoekjes kan/mag eten?
Ik zou gewoon een paar vruchten pletten, en/of wat chocolade smelten.
Ik kan je het blijde nieuws vertellen. Na gisteren nog wat geschud te hebben was het vanmorgen gebonden. Het smaakt heerlijk. Bedankt.
Wat een giller! Traag zaad 😉 Dat schudden (minstens 2x) aan het begin is wel belangrijk. De zaadjes gaan gelijk een gellaagje vormen, daarna kunnen ze vanzelf blijven ‘zweven’.
Dank je…. dat zal de fout wel zijn. In het begin te weinig geschud. Zal er de volgende keer om denken want het was beslist de moeite waard. Heerlijk.
Heerlijk weer een ‘probleem’ opgelost! Als het altijd eens zo makkelijk was 😉
Gezellige dagen! (of had ik dat al gezegd?)
D
Het zaad is van Raw superfood en de Amandelmelk van AH. Ik gebruik inderdaad maatschepjes.
Trouwens nu (na de nacht) is alleen de basispudding net geen melk meer…. de andere potjes zien er goed uit.
Daar begrijp ik niets van, je hebt toch eerst al het chiazaad in de basis gedaan en daarna pas gesplitst?
ja… dat heb k gedaan
’t Is een mysterie! Ik heb geen geen idee hoe dat kan? Is de amandelmelk van AH ook een beetje dik? Ik gebruik altijd Provamel.
Ik heb dit recept vanmiddag gemaakt. Het staat al 5 uur in de koelkast maar is nog steeds dun. Allen de karamelpudding is wat dikker. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Geen idee? Welke merk chiazaad en amandelmelk gebruik je? En je hebt neem ik aan wel maatschepjes en een goede weegschaal gebruikt?
Weet je zeker dat de verhouding klopt? Ik vind het zo vloeibaar blijven. Heerlijk
Links smaak trouwens!
Jazeker dat weet ik zeker, met mijn merken is dit precies het resultaat.
Kan de karamel en slagroom ook vervangen worden door kokosroom en dadels .
Vrgr,
Mariella.
Je kunt alles vervangen door koolhydraatarme ingrediënten, kokosroom zou kunnen. Altijd etiketten bestuderen, ongezoet en volvet gebruiken. Dadels zijn niet echt khd-arm.
Oh wat goed van je, dat was natuurlijk een foutje! Gebruik maximaal 10-20 gram ofwel 1-2 eetlepels chia zaad per dag!
Ik heb wel interesse in dat chiazaad toetje maar gaan de pitjes niet onder kunstgebit zitten??
Dat ligt aan je eetgewoontes en hoe goed het gebit past!
is er een alternatief voor chiazaad om te gebruiken
groet van sandra bakker
Al op het ingrediënt geklikt? 🙂 Dat levert de gevraagde info op!
bedank voor het overheerlijke recept Anna-Karina
maar iemand vroeg of er een vervanging voor chiazaad is (dat is mijn vraag ook).. jou antwoord heb je al op het ingrediënt gedrukt deed ik dus ook en wat krijg ik te zien ? alleen informatie over chiazaad…geen vervanging dus zou het lijnzaad of sesamzaad kunnen zijn?
Bij de chiazaad informatie staat dit: “Chiazaad smaakt van zichzelf naar niks, het absorbeert enorme hoeveelheden vocht en vormt zo een gel. Dat zijn 2 heel unieke eigenschappen en maakt vervanging, zonder van alles aan de recepten te wijzigen, in de meeste recepten eigenlijk onmogelijk.” Als je het wilt proberen lijkt ei er nog het meest op. Maar dat kan je niet in alle recepten gebruiken. Het staat je uiteraard vrij om te experimenteren met lijnzaad of sesamzaad.