Jullie willen massaal een makkelijk koolhydraatarm ontbijt. Dit is er zo een, zet het ’s avonds in de koelkast dan hoef je er ’s morgens alleen nog je vulling op te doen! Makkelijk ontbijt, voilà! De pudding zelf bevat slechts 1 gram koolhydraten per portie, de topping die je kiest mag je er zelf even bijtellen. Omdat er ware kokosmelkhaters bestaan heb ik twee heerlijke varianten gemaakt op de chiapudding. Vandaag maakte ik het met ongezoete amandelmelk. Chiazaad is heel leuk spul, het vormt een geleiachtig laagje om elk zaadje zodra het met vocht in aanraking komt. In principe kun je chiazaad met van alles mengen. Niet alleen met water of kokosmelk maar ook met met bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Door die heel specifieke eigenschappen van chiazaad is het een ingrediënt wat je niet zomaar kunt vervangen in dit makkelijk ontbijt.
Warme band
Inmiddels hebben chiapudding en ik een warme band ontwikkeld. Snap je dat als je naar het plaatje kijkt? Niet alleen verrukkelijk als makkelijk koolhydraatarm ontbijt maar ook heel mooi als nagerecht, iets voor de komende feestdagen? Zie je jezelf al zitten lonken naar zo’n lekker glaasje met die prachtige gezonde zaadjes? Maak meerdere (basis) porties, die je verspreid over verschillende dagen kunt eten, elke keer met weer een andere vulling en topping. De chiapudding 2-3 dagen koel en goed afgedekt bewaren is namelijk geen enkel probleem. Is dat een makkelijk ontbijt of geen makkelijk ontbijt?
LET OP!
Eet maximaal 10-20 gram chiazaad per dag. Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:






Zo maak je 2 x een makkelijk koolhydraatarm ontbijt
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Makkelijk koolhydraatarm ontbijt
Ook in Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, blz. 213
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Basispudding
- 400 ml amandelmelk, ongezoet en zonder toevoegingen
- 40 g chiazaad
- mespunt zout, echt belangrijk
Chocoladesmaak
- 1 el cacaopoeder
- zoetstof, naar smaak
Karamel-mokkasmaak
- 2 el homemade karamelsaus, < klik homemade, of bijvoorbeeld Walden Farms
- ¼ tl espressopoeder, of meer naar smaak
Topping, zie onder. (zelf bijtellen)
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
NB: Gebruik altijd maatlepels en een goede weegschaal om nauwkeurig te kunnen werken.
Basispudding
- Schud amandelmelk, chiazaad en een mespunt zout in een afsluitbare pot tot het chiazaad zich goed verspreid heeft. Laat 5 minuten staan en schud nogmaals. De zaadjes moeten nu blijven 'zweven'. Splits de basispudding om drie smaken te kunnen maken. Ongeveer 100 ml +100 ml + 200 ml.
Chocoladesmaak
- Meng door 100 ml basispudding cacaopoeder en zoetstof. Proef of het zoet genoeg is. Doe over in een glazen pot met deksel. Zet minstens 2 uur koel weg, een nachtje kan ook.
Karamel-mokkasmaak
- Meng door 100 ml de karamelsaus en de espressopoeder. Proef of het zoet en strek genoeg is. Doe over in een glazen pot met deksel. Zet minstens 2 uur koel weg, een nachtje kan ook.
- Je hebt nu 200 ml basispudding over, voeg daar ook zoetstof aan toe. Zet ook tot gebruik afgesloten in de koelkast.
Topping en laagjes maken
- Schep een laagje pudding in een glaasje. Maak dan de crunchy tussenlaag met smaken die passen bij je laag. Denk aan gehakte noten, cacao nibs, geraspte chocola, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaadjes etc. Vervolgens een laagje van je basispudding en garneer weer met lekkere dingen en siroop naar keuze. Als je fruit eet wellicht wat granaatappelpitjes, cranberry, frambozen, bosbessen? Dot slagroom of suikervrije lemon curd misschien?
- Afhankelijk van je trek of het moment van de dag neem je een kleine of een grotere portie. Op de foto's: 4 mooie Turkse theeglaasjes, we hebben er 2 x heerlijk van gesmuld! Ik zeg maken en een mooie dag gewenst!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: