ghee zelf maken

Ghee zelf maken, zo gepiept

Ghee? Ja Ghee! Ook wel boterolie of geklaarde boter*) genoemd. Ghee is niets anders dan gesmolten roomboter waar je de melkeiwitten uitzeeft tijdens de verhitting, als je dat proces een tijdje volhoudt, krijg je vanzelf ghee, zo makkelijk is het, ghee zelf maken dus. In India gebruiken ze het al ongeveer 5000 jaar en daar noemt men het ‘vloeibaar goud’.  Ze claimen diverse gezondheidsvoordelen: het verlaagt je cholesterol en schijnt goed te zijn voor zowel je ingewanden als je nagels en huid. “Kweenie, ik vin gewoon lekker”.

Waarom ghee gebruiken?

Gebruiken jullie weleens ghee? Of bakken, braden of frituren jullie uitsluitend in olijfolie, kokosolie of roomboter? Wellicht gebruik je een vloeibaar product of ouderwetse margarine? Dan is het misschien tijd om je bakgedrag aan te passen. Wil je weten waarom en hoe? Ghee heeft een paar belangrijke gezondheidsvoordelen ten opzichte van gewone boter: je kunt het langer en harder verhitten voordat het verbrandt. Ghee is veel langer houdbaar en lekkerder. Je komt het om die redenen frequent tegen in mijn recepten. Elk vet heeft een eigen rookpunt, lees daar alles over in dit artikel: verstandig gebruik van vetten en olie. Het komt er in het kort op neer dat roomboter, olijfolie of kokosolie tijdens het verhitten sneller bruin kleurt en gaat walmen. Dat is het zogenaamde rookpunt, bij die temperatuur komen er vrije radicalen vrij, die worden in verband gebracht met aderverkalking en kanker. Echt bijzonder ongezond dus. Ter vergelijking een paar belangrijke rookpunten: gewone roomboter 177°C, olijfolie extra vergine 160°C (nooit mee bakken!), olijfolie virgin 216°C, kokosolie ongeraffineerd 177°C en kokosolie geraffineerd 230°C. Ghee heeft een rookpunt van maar liefst 250°C, dat is veel veiliger om mee te bakken en te braden.

Ghee zit boordevol vitamine K2, waardoor je vitamine A en D beter kunt opnemen. En last but not least, ghee is geschikt voor mensen met een koemelkeiwit-allergie . Immers er zit geen eiwit meer in.

Hoe ghee zelf maken
Ghee is kant-en-klaar te koop, maar dan is het vrij prijzig: € 18,86 voor een liter (dec. 2015) . We gaan (ongeveer) 400 ml ghee zelf maken uit 2 pakjes bio-grasboter van € 1,74 per stuk, omgerekend kost dat € 8,70 per liter. Ghee is lang houdbaar, als je schoon werkt tenminste. Hoe zuiverder en schoner je ghee is, hoe langer houdbaar. Ik zet een beperkte hoeveelheid op kamer temperatuur voor dagelijks gebruik, de rest bewaar ik in de koelkast. Ook bij het gebruik uitsluitend schone lepels gebruiken om een dosis uit je voorraadpot te nemen. Het recept om van grasboter ghee te maken vind je hieronder.

ghee zelf maken
vlokken eiwit eraf scheppen

*) De benaming geklaarde boter en ghee worden vaak door elkaar gebruikt. Ghee is geklaarde boter die nog langer wordt verhit. De eiwitten gaan karamelliseren en op die manier verdampt er nog meer vocht. Zo krijgt ghee die heerlijke toffee- of nootachtige smaak en bovendien spat het dan niet meer tijdens het bakken.

Klik voor vergrotingen

Zo kan je ghee zelf maken

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Ghee zelf maken, zo gepiept


ghee zelf maken

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst december 11, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 400 ml ghee
 • Koolhydraten: 0 khd (400 ml ghee uit recept)
 • Voorbereiding: 2 minuten
 • Kooktijd: 40 minuten
 • Klaar in: 42 minuten

Ghee is kant-en-klaar te koop, dan is het vrij prijzig. We gaan die heerlijke gezonde ghee zelf maken, dat kan heel eenvoudig van ongezouten roomboter.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Zoek een paar hittebestendige glazen potjes met deksel en steriliseer ze zo nodig.
 2. Smelt de boter langzaam in een schone pan met dikke bodem op laag vuur. Gebruik zo nodig een sudderplaatje.
 3. Zet ondertussen een andere pan klaar waar een zeef met fijne mazen goed en stabiel(!) in past. Leg een laag keukenpapier in de zeef.
 4. Als de boter zachtjes gaat pruttelen komt er een vlokkige witte schuimlaag aan de oppervlakte drijven, het plakt na een tijdje ook op de bodem en de zijkanten van de pan. Schep na 10 minuten dat schuim aan de bovenkant eraf. Wat mij betreft gaat dat het handigst met zo'n platte melkzeef. Gebruik anders een fijnmazig theezeefje. drapeer het schuim uit je zeefje op het keukenpapier. Doe dat een paar keer tot er alleen nog een paar korreltjes te oogsten zijn. Gooi het schuim met keukenpapier weg.
 5. Na 20-30 minuten zal de boter diep goudgeel kleuren en kan je de bodem weer zien en de vlokken aan de bodem en zijkant beginnen donkerder te verkleuren. Zet het vuur uit.
 6. Giet nu de vloeistof voorzichtig in de zeef met (nieuw) keukenpapier (of een schone kaasdoek) zodat alle kleine ongerechtigheden eruit worden gefilterd. Pas op want gloeiend heet!! Laat dat rustig helemaal uitlekken. (bij mij duurt dat 5 minuten)
 7. Giet de nog vloeibare goudgele ghee in je schone glazen potten. Je houdt uiteindelijk zo'n 75- 80% over van het volume van de boter waarmee je begon.
 8. Laat de ghee helemaal afkoelen en stollen. Bewaar een voorraad in de koelkast en een kleinere hoeveelheid voor gebruik op kamertemperatuur. Hoewel ghee lang houdbaar is bewaar ik het toch gekoeld, dat vind ik veiliger. Het kan namelijk net als boter wel ranzig gaan smaken, dat vind ik zonde.
 9. Als je de smaak te pakken hebt kan je experimenteren met smaken: plakjes knoflook, takjes rozemarijn of andere kruiden zachtjes mee laten trekken en er weer uit zeven. Of wat dacht je van vanille- of kaneelghee om je pannenkoeken in te bakken? Laat het me weten!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetEen reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Ghee zelf maken, zo gepiept”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

372 Shares
Share266
Pin106
Tweet