Ghee zelf maken, leuk!

goudgeel, homemade boterolie

Ghee? Ja Ghee! Ook wel boterolie of geklaarde boter genoemd. Dat geklaarde boter*) is eigenlijk officieel iets anders. Ghee is niets anders dan gesmolten roomboter waar je de melkeiwitten uit zeeft tijdens de verhitting. Als je dat proces een tijdje volhoudt, krijg je vanzelf ghee. Zo makkelijk is het ghee zelf maken dus. In India gebruiken ze het al ongeveer 5000 jaar en daar noemt men het ‘vloeibaar goud’.  Ze claimen diverse gezondheidsvoordelen: het verlaagt je cholesterol en schijnt goed te zijn voor zowel je ingewanden als je nagels en huid. “Kweenie, ik vin gewoon lekker”.

Waarom ghee gebruiken?

Gebruiken jullie weleens ghee? Of bakken, braden of frituren jullie uitsluitend in olijfolie, kokosolie of roomboter? Wellicht gebruik je een vloeibaar product of ouderwetse margarine? Dan is het misschien tijd om je bakgedrag aan te passen. Wil je weten waarom en hoe? Ghee heeft een paar belangrijke gezondheidsvoordelen ten opzichte van gewone boter. De homemade boterolie zit boordevol vitamine K2, waardoor je vitamine A en D beter kunt opnemen. En last but not least, het is ook geschikt voor mensen met een koemelkeiwit-allergie. Immers, er zit geen eiwit meer in. Daarnaast kun je het langer en beter verhitten voordat het verbrandt. Je komt het om die redenen ook regelmatig tegen in onze recepten.

Rookpunten van vet

Elk vet heeft een eigen rookpunt, lees daar alles over in dit artikel: verstandig gebruik van vetten en olie. Het komt er in het kort op neer dat roomboter, olijfolie en kokosolie tijdens het verhitten sneller bruin kleuren en gaan walmen. Dat walmen geeft het zogenaamde rookpunt aan. Bij dat rookpunt komen er vrije radicalen vrij, die worden in verband gebracht met aderverkalking en kanker. Echt bijzonder ongezond dus. Ter vergelijking een paar belangrijke rookpunten: gewone roomboter 177°C, olijfolie extra vergine 160°C (nooit mee bakken!), olijfolie virgin 216°C, kokosolie ongeraffineerd 177°C en kokosolie geraffineerd 230°C. Ghee heeft een rookpunt van maar liefst 250°C. Daarom is het veel veiliger om mee te bakken en te braden.

Ghee zelf maken, goedkoper en leuk!

Ghee is kant-en-klaar te koop, maar dan is het vrij prijzig, per liter € 20,83 (AH maart 2020) . We gaan 400 ml ghee zelf maken uit 2 pakjes bio-grasboter van € 2,59 per stuk, omgerekend kost dat € 12,95 per liter. Al met al toch een stukkie goedkoper en leuker. De homemade boterolie is lang houdbaar, als je schoon werkt tenminste. Hoe zuiverder en schoner je ghee is, hoe langer houdbaar. Ik zet een beperkte hoeveelheid boterolie op kamer temperatuur voor dagelijks gebruik, de rest bewaar ik in de koelkast. Ook bij het gebruik uitsluitend schone lepels gebruiken om een dosis uit je voorraadpot te nemen. Het recept om van grasboter homemade boterolie te maken vind je hieronder.

*) De benaming geklaarde boter en ghee worden vaak door elkaar gebruikt. Ghee is geklaarde boter die nog langer wordt verhit. De eiwitten gaan karamelliseren en op die manier verdampt er nog meer vocht. Zo krijgt echte homemade boterolie die heerlijke toffee- of nootachtige smaak en bovendien spat het dan niet meer tijdens het bakken.


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

goudgeel, homemade boterolie
goudgeel, homemade boterolie

Zo kan je ghee zelf maken

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Ghee zelf maken, leuk om te doen!

goudgeel, homemade boterolie
Door: Anna-Karina van Denderen
Ghee is kant-en-klaar te koop, dan is het vrij prijzig. We gaan die heerlijke gezonde ghee zelf maken, dat kan heel eenvoudig van ongezouten roomboter.
4.75 van 4 stemmen
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 40 min

Ook gebruikt

  • Glazen potjes

Voedingswaarde

Hele recept ( je zeeft de koolhydraten eruit)
calorieën 3685 kcaleiwitten 3.5 gvetten 405 gvezels 0.1 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 potje à 400 ml

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Zoek een paar hittebestendige glazen potjes met deksel en steriliseer ze in kokend water.
  • Smelt (dus niet bakken!) de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Gebruik zo nodig een sudderplaatje.
  • Zet een zeef in een pan en leg in de zeef keukenpaprier.
  • Laat de boter zachtjes pruttelen tot er een vlokkige witte schuimlaag aan de oppervlakte komt. Schep na 10 minuten het schuim aan de bovenkant eraf met 'n platte melkzeef. Doe het schuim op het keukenpapier. Herhaal dit totdat er alleen nog een paar korreltjes en vlokken tegen de wanden en op de bodem zijn. Gooi het keukenpapier met schuim weg. Maak de pan zo nodig schoon en leg nieuw keukenpapier in de zeef.
    ghee zelf maken
  • Na 20-30 minuten zal het diep, helder, goudgeel kleuren en kan je de bodem weer zien en de vlokken aan de bodem en zijkant beginnen donkerder te verkleuren. Zet dan het vuur uit.
  • Giet de (gloeiend hete!) boterolie voorzichtig door de zeef met keukenpapier (of gebruik kaasdoek). Zo worden alle ongerechtigheden eruit gefilterd. Laat dat 5 minuten uitlekken.
  • Giet de afgekoelde maar nog vloeibare goudgele ghee over in schone glazen potten. Laat de ghee helemaal afkoelen en stollen.
  • Bewaar een voorraad in de koelkast en een kleinere hoeveelheid voor gebruik op kamertemperatuur. Hoewel ghee lang houdbaar is bewaar ik het toch gekoeld, dat vind ik veiliger. Het kan namelijk, net als boter, wel ranzig gaan smaken.

Variaties

  • Als je de smaak te pakken hebt kan je experimenteren met smaken: plakjes knoflook, takjes rozemarijn of andere kruiden zachtjes mee laten trekken en eruit zeven. Of wat dacht je van vanille- of kaneelghee om je pannenkoeken in te bakken? Laat het ons weten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties