goudgeel, homemade boterolie

Ghee zelf maken, leuk!

Ghee? Ja Ghee! Ook wel boterolie of geklaarde boter genoemd. Dat geklaarde boter*) is eigenlijk iets anders. Ghee is niets anders dan gesmolten roomboter waar je de melkeiwitten uit zeeft tijdens de verhitting. Als je dat proces een tijdje volhoudt, krijg je vanzelf ghee. Zo makkelijk is het ghee zelf maken dus. In India gebruiken ze het al ongeveer 5000 jaar en daar noemt men het ‘vloeibaar goud’.  Ze claimen diverse gezondheidsvoordelen: het verlaagt je cholesterol en schijnt goed te zijn voor zowel je ingewanden als je nagels en huid. “Kweenie, ik vin gewoon lekker”.

Waarom ghee gebruiken?

Gebruiken jullie weleens ghee? Of bakken, braden of frituren jullie uitsluitend in olijfolie, kokosolie of roomboter? Wellicht gebruik je een vloeibaar product of ouderwetse margarine? Dan is het misschien tijd om je bakgedrag aan te passen. Wil je weten waarom en hoe? Ghee heeft een paar belangrijke gezondheidsvoordelen ten opzichte van gewone boter. De homemade boterolie zit boordevol vitamine K2, waardoor je vitamine A en D beter kunt opnemen. En last but not least, het is ook geschikt voor mensen met een koemelkeiwit-allergie. Immers, er zit geen eiwit meer in. Daarnaast kun je het langer en beter verhitten voordat het verbrandt. Je komt het om die redenen ook regelmatig tegen in onze recepten.

Rookpunten van vet

Elk vet heeft een eigen rookpunt, lees daar alles over in dit artikel: verstandig gebruik van vetten en olie. Het komt er in het kort op neer dat roomboter, olijfolie en kokosolie tijdens het verhitten sneller bruin kleuren en gaan walmen. Dat walmen geeft het zogenaamde rookpunt aan. Bij dat rookpunt komen er vrije radicalen vrij, die worden in verband gebracht met aderverkalking en kanker. Echt bijzonder ongezond dus. Ter vergelijking een paar belangrijke rookpunten: gewone roomboter 177°C, olijfolie extra vergine 160°C (nooit mee bakken!), olijfolie virgin 216°C, kokosolie ongeraffineerd 177°C en kokosolie geraffineerd 230°C. Ghee heeft een rookpunt van maar liefst 250°C. Daarom is het veel veiliger om mee te bakken en te braden.

Ghee zelf maken, goedkoper en leuk!

Ghee is kant-en-klaar te koop, maar dan is het vrij prijzig, per liter € 20,83 (AH maart 2020) . We gaan 400 ml ghee zelf maken uit 2 pakjes bio-grasboter van € 2,59 per stuk, omgerekend kost dat € 12,95 per liter. Al met al toch een stukkie goedkoper en leuker. De homemade boterolie is lang houdbaar, als je schoon werkt tenminste. Hoe zuiverder en schoner je ghee is, hoe langer houdbaar. Ik zet een beperkte hoeveelheid boterolie op kamer temperatuur voor dagelijks gebruik, de rest bewaar ik in de koelkast. Ook bij het gebruik uitsluitend schone lepels gebruiken om een dosis uit je voorraadpot te nemen. Het recept om van grasboter homemade boterolie te maken vind je hieronder.

*) De benaming geklaarde boter en ghee worden vaak door elkaar gebruikt. Ghee is geklaarde boter die nog langer wordt verhit. De eiwitten gaan karamelliseren en op die manier verdampt er nog meer vocht. Zo krijgt echte homemade boterolie die heerlijke toffee- of nootachtige smaak en bovendien spat het dan niet meer tijdens het bakken.

goudgeel, homemade boterolie

goudgeel, homemade boterolie

Zo kan je ghee zelf maken

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


goudgeel, homemade boterolie

Ghee zelf maken, leuk om te doen!

door Anna-Karina van Denderen
Ghee is kant-en-klaar te koop, dan is het vrij prijzig. We gaan die heerlijke gezonde ghee zelf maken, dat kan heel eenvoudig van ongezouten roomboter.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht
Keuken: Overig
Trefwoord: knutselen in de keuken
Koken: 40 min
Totale tijd: 40 min

Voedingswaarden

0 khd

Uit recept

400 ml

Ook nodig

 • Glazen potjes

Ingrediënten

Bereiden

 • Zoek een paar hittebestendige glazen potjes met deksel en steriliseer ze in kokend water.
 • Smelt (dus niet bakken!) de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Gebruik zo nodig een sudderplaatje.
 • Zet een zeef in een pan en leg in de zeef keukenpaprier.
 • Laat de boter zachtjes pruttelen tot er een vlokkige witte schuimlaag aan de oppervlakte komt. Schep na 10 minuten het schuim aan de bovenkant eraf met 'n platte melkzeef. Doe het schuim op het keukenpapier. Herhaal dit totdat er alleen nog een paar korreltjes en vlokken tegen de wanden en op de bodem zijn. Gooi het keukenpapier met schuim weg. Maak de pan zo nodig schoon en leg nieuw keukenpapier in de zeef.
  ghee zelf maken
 • Na 20-30 minuten zal het diep, helder, goudgeel kleuren en kan je de bodem weer zien en de vlokken aan de bodem en zijkant beginnen donkerder te verkleuren. Zet dan het vuur uit.
 • Giet de (gloeiend hete!) boterolie voorzichtig door de zeef met keukenpapier (of gebruik kaasdoek). Zo worden alle ongerechtigheden eruit gefilterd. Laat dat 5 minuten uitlekken.
 • Giet de afgekoelde maar nog vloeibare goudgele ghee over in schone glazen potten. Laat de ghee helemaal afkoelen en stollen.
 • Bewaar een voorraad in de koelkast en een kleinere hoeveelheid voor gebruik op kamertemperatuur. Hoewel ghee lang houdbaar is bewaar ik het toch gekoeld, dat vind ik veiliger. Het kan namelijk, net als boter, wel ranzig gaan smaken.
Variaties
 • Als je de smaak te pakken hebt kan je experimenteren met smaken: plakjes knoflook, takjes rozemarijn of andere kruiden zachtjes mee laten trekken en eruit zeven. Of wat dacht je van vanille- of kaneelghee om je pannenkoeken in te bakken? Laat het ons weten!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!(Gezien 1.219 keer, 2 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties op “Ghee zelf maken, leuk!”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like