goudgeel, homemade boterolie

Ghee zelf maken, leuk!

Ghee? Ja Ghee! Ook wel boterolie of geklaarde boter genoemd. Dat geklaarde boter*) is eigenlijk officieel iets anders. Ghee is niets anders dan gesmolten roomboter waar je de melkeiwitten uit zeeft tijdens de verhitting. Als je dat proces een tijdje volhoudt, krijg je vanzelf ghee. Zo makkelijk is het ghee zelf maken dus. In India gebruiken ze het al ongeveer 5000 jaar en daar noemt men het ‘vloeibaar goud’.  Ze claimen diverse gezondheidsvoordelen: het verlaagt je cholesterol en schijnt goed te zijn voor zowel je ingewanden als je nagels en huid. “Kweenie, ik vin gewoon lekker”.

Advertentie

Waarom ghee gebruiken?

Gebruiken jullie weleens ghee? Of bakken, braden of frituren jullie uitsluitend in olijfolie, kokosolie of roomboter? Wellicht gebruik je een vloeibaar product of ouderwetse margarine? Dan is het misschien tijd om je bakgedrag aan te passen. Wil je weten waarom en hoe? Ghee heeft een paar belangrijke gezondheidsvoordelen ten opzichte van gewone boter. De homemade boterolie zit boordevol vitamine K2, waardoor je vitamine A en D beter kunt opnemen. En last but not least, het is ook geschikt voor mensen met een koemelkeiwit-allergie. Immers, er zit geen eiwit meer in. Daarnaast kun je het langer en beter verhitten voordat het verbrandt. Je komt het om die redenen ook regelmatig tegen in onze recepten.

Rookpunten van vet

Elk vet heeft een eigen rookpunt, lees daar alles over in dit artikel: verstandig gebruik van vetten en olie. Het komt er in het kort op neer dat roomboter, olijfolie en kokosolie tijdens het verhitten sneller bruin kleuren en gaan walmen. Dat walmen geeft het zogenaamde rookpunt aan. Bij dat rookpunt komen er vrije radicalen vrij, die worden in verband gebracht met aderverkalking en kanker. Echt bijzonder ongezond dus. Ter vergelijking een paar belangrijke rookpunten: gewone roomboter 177°C, olijfolie extra vergine 160°C (nooit mee bakken!), olijfolie virgin 216°C, kokosolie ongeraffineerd 177°C en kokosolie geraffineerd 230°C. Ghee heeft een rookpunt van maar liefst 250°C. Daarom is het veel veiliger om mee te bakken en te braden.

Ghee zelf maken, goedkoper en leuk!

Ghee is kant-en-klaar te koop, maar dan is het vrij prijzig, per liter € 20,83 (AH maart 2020) . We gaan 400 ml ghee zelf maken uit 2 pakjes bio-grasboter van € 2,59 per stuk, omgerekend kost dat € 12,95 per liter. Al met al toch een stukkie goedkoper en leuker. De homemade boterolie is lang houdbaar, als je schoon werkt tenminste. Hoe zuiverder en schoner je ghee is, hoe langer houdbaar. Ik zet een beperkte hoeveelheid boterolie op kamer temperatuur voor dagelijks gebruik, de rest bewaar ik in de koelkast. Ook bij het gebruik uitsluitend schone lepels gebruiken om een dosis uit je voorraadpot te nemen. Het recept om van grasboter homemade boterolie te maken vind je hieronder.

*) De benaming geklaarde boter en ghee worden vaak door elkaar gebruikt. Ghee is geklaarde boter die nog langer wordt verhit. De eiwitten gaan karamelliseren en op die manier verdampt er nog meer vocht. Zo krijgt echte homemade boterolie die heerlijke toffee- of nootachtige smaak en bovendien spat het dan niet meer tijdens het bakken.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

goudgeel, homemade boterolie
goudgeel, homemade boterolie

Zo kan je ghee zelf maken

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


goudgeel, homemade boterolie

Ghee zelf maken, leuk om te doen!

Ghee is kant-en-klaar te koop, dan is het vrij prijzig. We gaan die heerlijke gezonde ghee zelf maken, dat kan heel eenvoudig van ongezouten roomboter.
4.78 van 9 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten

Ook gebruikt

 • Glazen potjes

Voedingswaarde

Hele recept ( je zeeft de koolhydraten eruit)
kcal 3685 eiwitten 3.5 gvetten 405 gvezels 0.1 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 potje à 400 ml

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

 • Zoek een paar hittebestendige glazen potjes met deksel en steriliseer ze in kokend water.
 • Smelt (dus niet bakken!) de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Gebruik zo nodig een sudderplaatje.
 • Zet een zeef in een pan en leg in de zeef keukenpaprier.
 • Laat de boter zachtjes pruttelen tot er een vlokkige witte schuimlaag aan de oppervlakte komt. Schep na 10 minuten het schuim aan de bovenkant eraf met 'n platte melkzeef. Doe het schuim op het keukenpapier. Herhaal dit totdat er alleen nog een paar korreltjes en vlokken tegen de wanden en op de bodem zijn. Gooi het keukenpapier met schuim weg. Maak de pan zo nodig schoon en leg nieuw keukenpapier in de zeef.
  ghee zelf maken
 • Na 20-30 minuten zal het diep, helder, goudgeel kleuren en kan je de bodem weer zien en de vlokken aan de bodem en zijkant beginnen donkerder te verkleuren. Zet dan het vuur uit.
 • Giet de (gloeiend hete!) boterolie voorzichtig door de zeef met keukenpapier (of gebruik kaasdoek). Zo worden alle ongerechtigheden eruit gefilterd. Laat dat 5 minuten uitlekken.
 • Giet de afgekoelde maar nog vloeibare goudgele ghee over in schone glazen potten. Laat de ghee helemaal afkoelen en stollen.
 • Bewaar een voorraad in de koelkast en een kleinere hoeveelheid voor gebruik op kamertemperatuur. Hoewel ghee lang houdbaar is bewaar ik het toch gekoeld, dat vind ik veiliger. Het kan namelijk, net als boter, wel ranzig gaan smaken.

Variaties

 • Als je de smaak te pakken hebt kan je experimenteren met smaken: plakjes knoflook, takjes rozemarijn of andere kruiden zachtjes mee laten trekken en eruit zeven. Of wat dacht je van vanille- of kaneelghee om je pannenkoeken in te bakken? Laat het ons weten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept14 gedachten over “Ghee zelf maken, leuk!”

 1. Janny Strootman

  Het proces doorlopen goed gegaan. Vraag: onder op de bodem van de pan zit een laagje. Dit heb ik mee gezeefd, dit kaas doek.
  De hoeveelheid ghee heb ik over 2 potjes verdeeld, nu zit er in het ene potje meer van het bodem laagje, dan het andere. Wat is dit laagje en is dit oké?
  Dank voor jullie recept en hulp, het ruikt heerlijk.

 2. Lyanne Thomassen

  En alweer heb ik een vraagje. Er staat specifiek bij: ongezouten!
  Wat gebeurt er als ik wèl gezouten roomboter neem? Ik vind gewone botersaus altijd het lekkerste bij asperges maar neem dan altijd gezouten roomboter. Natuurlijk kan ik het een keer uitproberen maar als jij al wéét wat er gebeurt dan verknoei ik geen 2 pakjes roomboter… dank je wel alweer voor je antwoord! Gr. Lyanne

  1. Maar botersaus is wel wat anders dan ghee… Maar wat de ghee betreft: Dan krijg je (te) zoute ghee en is het minder bruikbaar voor gerechten die niet perse een hartige smaak hoeven te krijgen.

   1. Lyanne Thomassen

    Dank je wel alweer, geen gezouten Ghee dus bij mijn asperges. Mijn botersaus is overigens niets anders dan gesmolten gezouten roomboter met een scheutje Pinot…. Niet verkeerd hoor?.

 3. Ik maak al jaren geklaarde boter, altijd van 1 pakje boter. Bij het afgieten gebruik ik een katoenen zeefje (theefilter).

  Altijd doe ik er na het afgieten een schepje (2 theelepels) kurkuma in en laat de ghee nog zo’n 10 minuten op het fornuis zacht doorpruttelen. Bij het afkoelen enkele keren doorroeren tot het bijna is gestold, anders zakken de kurkuma of de eventuele kruiden naar de bodem.

  Ik gebruik de ghee alleen om een sneetje brood of een cracker te smeren.

   

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven