Lunchsalade met mosterd-dilledressing 3

lunchsalade met mosterd-dilledressing

Onlangs maakte ik deze frisse knapperige lunchsalade. Simpel en lekker gevarieerd, precies wat ik nodig had na iets teveel ‘feestdagen geweld’. Pittige rucola met diverse groente zorgen voor veel gezonde vitamientjes en andere voedingsstoffen. Als ik een dagje wat meer koolhydraten heb binnen gekregen dan de bedoeling was, probeer ik dat gelijk te compenseren door daarna extra op te letten. Dan eet ik bijvoorbeeld een of twee dagen alleen groente bij de lunch en een lekkere soep als hoofdmaaltijd. Baksels en koolhydraatarm brood met amandelmeel laat ik dan echt even staan.  Zo houd ik mijn gewicht prima onder controle.

Lunchsalade of maaltijdsalade samenstellen

Een lekkere salade is zo gemaakt. Of het nu gaat om een maaltijdsalade of een lunchsalade of een bijgerecht, je kunt met salade eindeloos variëren. Mij verveelt een salade in elk geval nooit! In principe stel je elke maaltijd- of lunchsalade in een paar stappen samen, zo kun je toch elke keer iets anders op tafel zetten. Als je een salade als bijgerecht eet, is het beter om niet zo heel veel verschillende ingrediënten toe te voegen. Maar als je een lunch- of maaltijdsalade maakt, dan vind ik het altijd wel lekker om er minstens 3 of 4 groentes in te stoppen. Steeds weer een ander smaakje en een andere bite. Dat maakt je salade een stuk minder saai.

lunchsalade met mosterd-dilledressing

Basis

Bladsla of groente
Allereerst kies je een bladsla of andere lekkere groente. Bijvoorbeeld veldsla, rucola, ijsbergsla, eikenbladsla, little gem, of groente zoals spinazie, sperziebonen, boerenkool of cavolo nero, wortel, rodekool, zuurkool, broccoli of bloemkool.

Eiwitten
Vervolgens voeg je, bij voorkeur, iets eiwitrijks toe. Kies iets als paddenstoelen, kaas, (vega) kip, vlees, vis, garnalen of tofu om je salade inhoud te geven.

Vulling

Extra groente of een beetje fruit
Daarna stop je extra groente in je salade. Kies een tegenhanger van stap 1. Dus als je daar een zachte slasoort hebt gekozen kies dan nu voor een hardere groente. Of als je al een harde basis hebt neem dan nu een zachtere groente. Denk bijvoorbeeld aan komkommer, tomaat, paprika, koolrabi, asperges, bleekselderij, wortel, courgette, gare pompoen, sojaboontjes, kiemen, avocado. Ook heel geschikt zijn restjes koude groente. Ook een paar besjes of aardbeitjes kunnen je salade helemaal opfleuren!

Crunch of bite

lunchsalade pitten noten zaden

Een crunchy ingrediënt in de vorm van knapperige groente en/of geroosterde pitten, zaden of noten is altijd lekker. Ik rooster noten of pitten altijd even. op die manier krijgen ze een veel diepere smaak. Ik heb daar een speciaal notenpannetje voor, waar niets anders in mag. Ook wordt het pannetje nooit afgewassen! Even een keukenpapiertje erdoor is voldoende.

De dressing

Ten slotte de dressing. Kies een die perfect past bij je ingrediënten. Een dressing op basis van olie en azijn kan altijd en soms is een dressing  op basis van mayonaise en yoghurt frisser. Gebruik ook eens sesampasta  (tahin) en een drup sojasaus als basis, heerlijk bij koolsoorten en wortel! Als ik garnalen door de salade wurm, dan vind ik een dressing met tomatenketchup en sambal (cocktailsaus)  juist weer passender.

Het oog

Natuurlijk kun je alle ingrediënten met de dressing door elkaar rommelen. Maar zelf probeer ik altijd even iets lolligs in de opmaak te stoppen. Hoeft echt geen kunstwerk te zijn hoor, maar het kost eigenlijk geen extra moeite om even iets extra aandacht te besteden aan het uiterlijk van een salade. Vandaag rolde ik de plakjes wortel even op en stak ze als rolletjes tussen de rucola, daar kan ik dan zó van genieten van zo’n klein dingetje. Ach het leven is soms zo simpel… 😉

lunchsalade met mosterd-dilledressing

Kijk hier voor meer salade inspiratie!

Zo maak je deze knapperige lunchsalade

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Lunchsalade met mosterd-dilledressing

lunchsalade met mosterd-dilledressing

Door Anna-Karina Geplaatst januari 16, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 1 portie
  • Koolhydraten: ong. 2 khd pp (1 portie uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Een frisse knapperige lunchsalade. Pittige rucola met diverse groente zorgen voor veel gezonde vitamientjes en andere voedingsstoffen. Lekker gevarieerd!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Leg de rucola onderin de saladeschaal.
  2. Snijd de groente zoals aangegeven. Rol de plakjes wortel even op (staat gewoon veel leuker) en wurm ze tussen de rucola. Leg de rest van de groente naast elkaar op de rucola.
  3. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Proef en voeg naar smaak extra mosterd, zoetstof of peper en zout toe. Giet de dressing over de salade en geniet!
  4. NB: ik gebruik een superfijne dunschiller van Gefu om de wortel te snijden, die maakt geweldige mooie dunne plakjes! (Bijvoorbeeld te koop bij Gobento)

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Lunchsalade met mosterd-dilledressing