Deze vegan, low carb pruimenjam bestaat uit pruimen en chiazaad en een snufje zout. Daardoor bevat deze jam slechts 6 gram koolhydraten per 100 gram, dat is 0.9 g khd per broodbeleg. ‘Echte’ jam bevat zo’n 60 gram suikers per 100 gram, zowel uit de vruchten als uit toegevoegde suiker, dat is dus 10x zoveel! Je kunt ook koolhydraatarme jam zelf maken door de vruchten te koken op traditionele wijze. Maar met chiazaad maak je net zo makkelijk jam op een ‘koude’ manier. Het chiazaad werkt hier als verdikkingsmiddel en de low carb pruimenjam hoef je dus niet te koken. De jam is direct geschikt voor consumptie, maar de jam krijgt na een paar uur de volledige dikte. We gebruiken deze pruimenjam ook op deze koolhydraatarme pruimentaart uit ons 3e kookboek Verrukkelijk Koolhydraatarm.
Het is wel van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.
Tasty Basics
Wij smeerden de pruimenjam op een Tasty Basics meerzadencracker (#nospon). Dat zijn heerlijke crackers, ze bevatten 70% minder koolhydraten. Een heerlijk alternatief voor je ontbijt of lunch. Ze zijn gemaakt op basis van onbewerkte ingrediënten en grondstoffen rijk aan eiwitten en/of vezels. Per cracker bevatten ze ongeveer 4 gram koolhydraten, prima en makkelijk om achter de hand te hebben! Tasty Basics producten zijn te koop in hun eigen webshop en bij meer dan 1500 supermarkten en winkels in Nederland en België. Bekijk de verkooppunten.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Low carb pruimenjam
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Low carb pruimenjam, snel want zonder koken
Ook gebruikt
- Jampotje met deksel (minimaal 175 ml)
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Eventueel
- zoetstof, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Was de pruimen en haal de pit eruit. Prak het vruchtvlees met een vork fijn, of gebruik een staafmixer. Meng met het chiazaad en een snufje zout. Proef of het zoet genoeg is. Voeg eventueel wat zoetstof toe.
- Doe over in een super schone jampot en zet koel weg. De jam is direct eetbaar, maar na ongeveer 2 à 3 uur heeft de low carb pruimenjam de maximale dikte verkregen.
Bewaren
- Afgedekt in een brandschone pot in de koelkast is deze low carb jam ongeveer 1 week houdbaar. Of maak er wat meer van en vries porties in een ijsblokjesvorm in. De blokjes als ze bevroren zijn even overdoen in een diepvrieszakje. Zo kun je ook buiten het seizoen genieten van je eigen low carb pruimenjam jam.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Zou je het ook warm kunnen bereiden en dan in een gesteriliseerde glazen pot (kokend in de pot en op zijn kop zetten) zodat hij langer houdbaar blijft?
Dat zou je zeker kunnen proberen!
Wat een leuk recept! Ik heb het vandaag gemaakt met frambozen.
Lijkt me heerlijk.Ga het zeker proberen. Kan deze bereidingswijze ook bij ander fruit (zoals aardbeien,perzik etc.) worden gebruikt?
jazeker!
Top. Gaan we zeker doen