Limburgs zoervleis van Marloes

Limburgs zoervleis van Marloes

Jullie hebben al eerder deze maand kunnen genieten van de bezoekersrecepten van Marloes. Ze heeft de smaak te pakken hoor! Wie in Limburg is geweest kent het vast wel, want het is nu eenmaal de trots van de Limburgers. Marloes stuurde een recept in voor haar koolhydraatarme visie op Limburgs zoervleis! Haar versie bevat 2.7 gram koolhydraten per portie. Je vindt het oorspronkelijke vleesgerecht door heel Limburg; elke frituur, snackbar of eetcafeetje heeft wel een eigen recept. Zo ook Robin Berben in Maastricht, dit recept is gebaseerd op het recept van Robin. Marloes vertelde ons dat zij samen met Robin jaren terug gejureerd heeft op het Limburgs kookfestival, georganiseerd door de regionale krant. “Een van die rondes was: friet zuurvlees. Van 12.00 tot 17.00 uur proeven, proeven en nog eens proeven van Limburgs glorie in al haar veelzijdigheid. Ik kon geen zoervleis meer zien! En dan: wat een verschil in bereiding en smaak. Net als de Hollandse snert, die kent ook zoveel verschillen.” 

Advertentie

Aanpassen, erbij en bewaren

Ontbijtkoek is traditioneel het bindmiddel voor Limburgs zoervleis, maar Marloes heeft dat nooit lekker gevonden, dus heeft ze dat nooit gedaan. “Vroeger (nou ja, nog niet zo lang geleden) bond ik met wat maizena. Nu gebruik ik daarvoor johannesbroodpitmeel. De zoete smaak van appelstroop heb ik nagebootst door Sukrin Gold toe te voegen. De donkere kleur die je normaliter hebt door de appelstroop die misten we wel… Maar we hebben gesmuld!” Van oudsher wordt Limburgs zoervleis gegeten met friet en appelmoes, of een kruimig aardappeltje en simpel gekookte groente. Marloes eet er een simpel beetgaar gekookt worteltje bij en onze verrukkelijke koolhydraatarme groentefriet.  “Wij hebben de helft over en dat vriezen we in… heb ik vaker gedaan en dat gaat uitstekend!


We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.

Limburgs zoervleis van Marloes
Limburgs zoervleis van Marloes

Zo maak je Limburgs zoervleis van Marloes

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Bezoekersrecept

Limburgs zoervleis, van Marloes

4.50 van 4 stemmen
Limburgs zoervleis van Marloes
Door: Marloes Sweelssen
Limburgs Trots. Super lekker recept om echt mooi mals rundvlees te krijgen. Echt ouderwets smullen met een koolhydraatarme puree!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Marineren 1 dag
Totale tijd 1 dag 2 uur 5 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 288.68 koolhydraten 2.7 geiwitten 25.62 gvetten 18.18 gvezels 0.98 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Marinade

Na 24 uur (braden van het vlees)

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Vlees marineren

  • Snijd de riblappen in blokjes van 3 cm en doe ze in een afsluitbare ruime kom.
  • Meng het water met de azijn en voeg hier de laurier en de kruidnagels aan toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Meng de marinade met de blokjes vlees. Sluit de kom af en laat het vlees 24 uur marineren in de koelkast.

Vlees garen (na 24 uur marineren)

  • Neem het vlees uit de marinade en laat laat uitlekken. Bewaar de marinade! Snijd ondertussen de uien grof. Dep het vlees droog met keukenpapier.
  • Verhit ⅔ van de boter in een ruime braadpan. Schroei het vlees in enkele minuten rondom dicht op hoog vuur. Blus af met de overgebleven marinade.
  • Verhit in een andere pan de overgebleven ⅓ van de boter. Fruit hierin de uien tot ze mooi bruin zijn en voeg ze vervolgens bij het vlees. Laat alles ± 2 uur op een lage warmtebron sudderen. Schep van tijd tot tijd het schuim eraf.
  • Voeg op het laatst zoetstof naar smaak toe en roer door. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Mocht je het nog willen binden kun je Johannesbroodpitmeel gebruiken.

Serveren

  • Zoervleis wordt traditioneel geserveerd met homemade appelmoes, frites en mayonaise, wij maken daar bloemkool- of een knolselderij koolrabipuree van. of neem deze befaamde koolhydraatarme puree. Minstens net zo lekker! Eet smakelijk.

KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het!Stuur een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmreceptTrefwoorden

Scroll naar boven