Limburgs zoervleis van Marloes

Limburgs zoervleis van Marloes

Jullie hebben al eerder deze maand kunnen genieten van de bezoekersrecepten van Marloes. Ze heeft de smaak te pakken hoor! Wie in Limburg is geweest kent het vast wel, want het is nu eenmaal de trots van de Limburgers. Marloes stuurde een recept in voor haar koolhydraatarme visie op Limburgs zoervleis! Haar versie bevat 2.7 gram koolhydraten per portie. Je vindt het oorspronkelijke vleesgerecht door heel Limburg; elke frituur, snackbar of eetcafeetje heeft wel een eigen recept. Zo ook Robin Berben in Maastricht, dit recept is gebaseerd op het recept van Robin. Marloes vertelde ons dat zij samen met Robin jaren terug gejureerd heeft op het Limburgs kookfestival, georganiseerd door de regionale krant. “Een van die rondes was: friet zuurvlees. Van 12.00 tot 17.00 uur proeven, proeven en nog eens proeven van Limburgs glorie in al haar veelzijdigheid. Ik kon geen zoervleis meer zien! En dan: wat een verschil in bereiding en smaak. Net als de Hollandse snert, die kent ook zoveel verschillen.” 

Aanpassen, erbij en bewaren

Ontbijtkoek is traditioneel het bindmiddel voor Limburgs zoervleis, maar Marloes heeft dat nooit lekker gevonden, dus heeft ze dat nooit gedaan. “Vroeger (nou ja, nog niet zo lang geleden) bond ik met wat maizena. Nu gebruik ik daarvoor johannesbroodpitmeel. De zoete smaak van appelstroop heb ik nagebootst door Sukrin Gold toe te voegen. De donkere kleur die je normaliter hebt door de appelstroop die misten we wel… Maar we hebben gesmuld!” Van oudsher wordt Limburgs zoervleis gegeten met friet en appelmoes, of een kruimig aardappeltje en simpel gekookte groente. Marloes eet er een simpel beetgaar gekookt worteltje bij en onze verrukkelijke koolhydraatarme groentefriet.  “Wij hebben de helft over en dat vriezen we in… heb ik vaker gedaan en dat gaat uitstekend!


Heb je ook een lekker, voor ons onbekend, eigen koolhydraatarm recept met foto? Stuur ‘m in via deze speciale bezoekersrecepten pagina. Wie weet wordt het “Bezoekersrecept van de maand” en win je een van onze kookboeken!

Alle bezoekersrecepten

Limburgs zoervleis van Marloes

Limburgs zoervleis van Marloes

Zo maak je Limburgs zoervleis van Marloes

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


Limburgs zoervleis van Marloes
Recept afdrukken Bewaren
0 van 0 stemmen

Limburgs zoervleis, van Marloes

Bezoekersrecept

Door: Marloes Sweelssen
Limburgs Trots. Super lekker recept om echt mooi mals rundvlees te krijgen. Echt ouderwets smullen met een koolhydraatarme puree!
Voorbereiden5 min
Koken/oven2 uur
Marineren1 d
Totaal1 d 2 uur 5 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: fornuisgerecht

Voedingswaarden

Per portie
Calorieën 288.68 kcal
Koolhydraten 2.7 g
Eiwit 25.62 g
Vetten 18.18 g
Vezels 0.98 g

Uit recept:

4 porties

Ingrediënten

Marinade

Na 24 uur (braden van het vlees)

Bereiden

Vlees marineren

  • Snijd de riblappen in blokjes van 3 cm en doe ze in een afsluitbare ruime kom.
  • Meng het water met de azijn en voeg hier de laurier en de kruidnagels aan toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Meng de marinade met de blokjes vlees. Sluit de kom af en laat het vlees 24 uur marineren in de koelkast.

Vlees garen (na 24 uur marineren)

  • Neem het vlees uit de marinade en laat laat uitlekken. Bewaar de marinade! Snijd ondertussen de uien grof. Dep het vlees droog met keukenpapier.
  • Verhit ⅔ van de boter in een ruime braadpan. Schroei het vlees in enkele minuten rondom dicht op hoog vuur. Blus af met de overgebleven marinade.
  • Verhit in een andere pan de overgebleven ⅓ van de boter. Fruit hierin de uien tot ze mooi bruin zijn en voeg ze vervolgens bij het vlees. Laat alles ± 2 uur op een lage warmtebron sudderen. Schep van tijd tot tijd het schuim eraf.
  • Voeg op het laatst zoetstof naar smaak toe en roer door. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Mocht je het nog willen binden kun je Johannesbroodpitmeel gebruiken.

Serveren

  • Zoervleis wordt traditioneel geserveerd met homemade appelmoes, frites en mayonaise, wij maken daar bloemkool- of een knolselderij koolrabipuree van. of neem deze befaamde koolhydraatarme puree. Minstens net zo lekker! Eet smakelijk.

Onze kookboeken

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze boeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 1.828 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.