lekkere dressing

Zo maak je lekkere keto dressing, met 6 recepten

Eerder publiceren we een uitgebreid artikel over het samenstellen van de perfecte salade. Je salade naar een hoger plan tillen, dat doe je met een goede maar vooral ook lekkere keto dressing. Wij vertellen je waar je op kunt letten bij het maken van dressing voor je salade. Bij alle supermarkten vind je wel een half straatje dure kant-en-klaar dressings op basis van olie, mayonaise, yoghurt of een combinatie ervan. Maar je snapt natuurlijk al dat daar ook vaak een lading toevoegingen bijzit – zoals suiker en te veel zout – en dat willen we nu juist niet in onze gezonde dressing. Dus gaan we zelf aan de slag, met uitsluitend ingrediĆ«nten die we wĆ©l in onze lekkere, koolhydraatarme dressing willen.

Advertentie

Voorwaarden voor een lekkere keto dressing

Voordat we 6 verschillende recepten geven voor een lekkere keto dressing even wat algemene dressingtips. Bij een perfecte dressing draait alles om de juiste mix van vet, zuur en smaakmakers. Een goede dressing is uiteraard een passende dressing en qua smaak ook afgestemd op de ingrediĆ«nten in je salade. Het zal je niet verbazen dat je voor een mediterrane salade met tomaat en komkommer uitstekend balsamicoazijn en kruiden als oregano, tijm of basilicum kunt gebruiken. Een extra Franse draai aan je salade geef je met een vinaigrette met Franse (Dyon)mosterd. Wil je een oosters getinte salade met boontjes, kool of paksoi? Dan kies je eerder voor sesamolie, limoensap, sojasaus, wasabi, verse koriander of gember. 

NB: wij verzamelen in de loop der tijd wat leuke flesjes en potjes om onze lekkere keto dressings in te bewaren. Daarvoor zoeken we de schappen af op producten die in duurzame flesjes zitten. Kleine flesjes met olie of azijn met een goede schroefdop. Op vakantie kochten een flesjes met grote zoutkristallen in een geinig minimelkflesje. De kleine weckpotjes koop je voor weinig bij de Action. Of snuffel eens rond bij de kringloop (als het weer kan)!

lekkere keto dressing op een rijtje

Dressing maken, gebruiken en bewaren

Maken/mengen

Er zijn verschillende manieren om zelfgemaakte saladedressings te mengen.

  • Dunne dressing op basis van olie en azijn schud je. Het allerbest los je eerst het zout op in de azijn. En vervolgens meng je de andere ingrediĆ«nten erdoor. Zelf gebruik ik daarvoor een klein glazen potje met een schroefdeksel, daar kan ik goed mee schudden zonder te knoeien. Juist door dat schudden wordt dressing heerlijk lobbig en mengen olie en azijn veel beter en sneller.
  • Echter een dressing op basis van dikke yoghurt, zure room of met stevige ingrediĆ«nten zoals avocado of kaas kun je best mixen met een blender of staafmixer.
  • Gaan er kruiden in je dressing? Verse groene kruiden kun je makkelijk op het laatst toevoegen, terwijl gedroogde kruiden wel een uurtje nodig hebben om hun smaak optimaal af te geven.
  • Een dressing moet je zelf altijd goed proeven. De ene azijn is veel zuurder dan de andere en hetzelfde geldt voor mosterd. Proef de dressing het liefst samen met een blaadje sla of ander ingrediĆ«nt uit je salade. Met een ingrediĆ«nt erbij krijg je een veel beter smaakbeeld. Dat proeven is natuurlijk echt iets wat je moet leren, maar goed proeven begint bij je persoonlijke voorkeuren kennen. Waar de een 1 druppel zoetstof al genoeg vindt, zal de ander er best twee willen.
  • Vind je de dressing te dik, voeg dan een klein beetje water toe, dat is neutraal en beĆÆnvloedt de smaak niet.

Gebruiken

  • Hoeveel dressing gebruik je? Dat hangt echt helemaal af van je eigen smaak en gewoonte. Gemiddeld zal het ergens tussen 1 en 3 eetlepels per portie liggen. Ik doe zelf slechts een beetje (ongeveer ā…“) dressing op of over de salade en geef de rest er meestal los bij in een leuk kommetje of glas. Op die manier kan iedereen er naar eigen smaak nog wat aan toe kan voegen. Ik heb namelijk een licht trauma overgehouden aan Duitse salades onderweg, waar ze veel teveel dressing (of nog erger: slasaus) al helemaal door de salade doen, vandaar. Je kunt dat er niet meer uit halen, zo zonde!
  • Als je een salade met kwetsbare bladsla hebt of een salade onderweg meeneemt, doe de dressing er dan pas op vlak voor het consumeren. Of maak een meeneem jarsalade in laagjes met de dressing onderin, zoals in dit recept
  • Als je een salade van stevige groente hebt, zoals sperziebonen, pompoenblokjes, selderijblokjes, kun je – een deel van – de dressing gerust al vooraf toevoegen, dat komt de smaak zelfs wel ten goede. 

Bewaren

  • De meeste dressings op basis van olie kun je best een aantal weken donker en goed afgesloten op kamertemperatuur bewaren.
  • Lekkere keto dressings op basis van zuivel bewaar je het best goed afgesloten 3 tot 5 dagen in de koelkast.
  • Gebruik steeds een schone lepel als je een deel van de dressing gebruikt. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Dus als je saladesaus ranzig ruikt en smaakt of duidelijk is verkleurd, dan gebruik je ‘m beter niet.

Tot zover onze dressingtips waarmee je elke eenvoudige salade omturnt in een verrukkelijk koolhydraatarm gerecht met de juiste dressing! Hieronder geven we je 6 makkelijke recepten. Volgens ons vormt dit zestal wel de absolute basis in je koolhydraatarme dressing-gereedschapskistje. Daarmee kun je zelf weer fijn spelen. We beginnen lekker & heel simpel met onze basisdressing.

1. Homemade basisdressing

Wij hebben altijd deze homemade basisdressing op voorraad, het recept is supersimpel. Je kunt het makkelijk wekenlang donker en goed afgesloten bewaren op kamertemperatuur. Schud telkens even goed voor gebruik. Je maakt 200 ml. Deze dressing is wat dunner, reken 1Ā½-2Ā½ eetlepels (25-40 ml) per salade voor 2 personen. Je doet er dus 5-8 x mee.

Homemade basisdressing - lekkere dressing
Homemade basisdressing

150 ml olijfolie
50 ml azijn, witte wijnazijn is lekker
peper en zout, naar smaak
2 druppels zoetstof, naar smaak

Schud de ingrediĆ«nten tot een lobbige basisdressing in een goed afsluitbaar (jam)potje met deksel. Deze lekkere keto dressing smaakt zo al uitstekend, maar je kunt ā€˜m nog verder verfijnen, als je salade iets extraā€™s mag hebben. Experimenteer met het soort olie of zuur dat je gebruikt. Of vervang de olijfolie door crĆØme fraĆ®che of yoghurt en voeg zeer fijn gehakte sjalot, rode ui, fijn gehakte kappertjes, augurk of knoflook toe. Vervang (een deel) van de azijn door ander zuur zoals citroen- of limoensap, cranberrysap of een lepel passievruchtenpulp. Voeg vers gehakte kruiden of een fijngehakt hardgekookt ei toe. 

2. No waste honing-mosterd dressing

Deze heerlijke klassieke dressing maak je het best als je potje mosterd bijna leeg is. Dit receptje maakt 105 ml, reken 2-3 eetlepels (30-45 ml) per salade voor 2 personen. Je doet er dus 2-3 x mee.

honing-mosterddressing  - lekkere keto dressing
Honing-mosterddressing

15 ml mosterd, 1 el laatste restje in het potje
60 ml olijfolie, 4 el
15 ml Steviala Sweet Bee, 1 el
15 ml witte wijnazijn, 1 el
peper en zout

Je laat het laatste restje mosterd – ongeveer 1 eetlepel – gewoon in het potje zitten. Maak alleen het deksel en de randen even goed schoon. Voeg de andere ingrediĆ«nten toe aan het mosterdpotje. Draai het deksel vast en schud alles tot een mooie lobbige dressing. Deze dressing is perfect bij vlezige veldsla met stukjes gerookte kip, tomaat en komkommer.

3. Yoghurt-dille dressing

yoghurt dilledressing - lekkere keto dressing
Yoghurt dille dressing

6 el Griekse yoghurt
2 el citroensap
4 takjes dille, vers gehakt
peper en zout, naar smaak
2 druppels zoetstof, naar smaak

Schudden in een potje en goed proeven. Lekker fris bij een zomerse barbecue salade van gemengde bladsla, snijbonen, komkommer en augurk. Dit receptje maakt 120 ml, reken 2-3 eetlepels (30-45 ml) per salade voor 2 personen. Je doet er dus 3-4 x mee.

4. Avocado-yoghurt dressing

avocado yoghurtdressing  - lekkere keto dressing
Avocado-yoghurt dressing

1 avocado, 100 g
175 g Griekse yoghurt
1 el citroensap, of limoensap 
flinke snuf komijn, naar smaak
2 takjes peterselie
2 tl paprikavlokken, of chilivlokken naar smaak
selderijzout

Deze dressing kun je het best met de staafmixer pureren tot een gladde romige saus. Voeg beetje bij beetje water toe om te verdunnen als je dat wilt. Echt een lekkere keto dressing, maar door de avocado minder geschikt om heel lang te bewaren. maximaal 36 uur, als je voldoende citroensap gebruikt. Heerlijk op een frisse groene salade met bijvoorbeeld aspergetips. Houd je dressing over? Gebruik dat als dipsaus met wat rauwkost. Heel erg mjum! 

5. Pittige sesam dressing

pittige sesamdressing  - lekkere keto dressing
Pittige sesam dressing

4 el sesamolie, 60 ml
2 el sojasaus, 30 ml
1 el Steviala Sweet Bee, 15 ml
2 tl limoensap, naar smaak, 10 ml
wasabi, of sambal naar smaak, 5 ml

Schud in een potje tot een mooie dressing. Bij een oosterse salade is dit een super lekkere keto dressing. Denk aan beetgare sperzieboontjes, blokjes avocado en rauwe courgetti of iets met kool. Dit recept maakt ongeveer 120 ml. Deze dressing is wat dunner, reken 1Ā½-2Ā½ eetlepels (25-40 ml) per salade voor 2 personen. Je doet er dan 3-5 x mee.

6. Blauwe kaas dressing

blauwe kaasdressing  - lekkere keto dressing
Blauwe kaas dressing

75 g blauwe kaas, wij namen Danablu 50+
30 ml mayonaise
75 g zure room
1 druppel zoetstof
citroensap, naar smaak
peper en zout

Verkruimel de kaas en pureer die met de mayonaise, zure room, zoetstof, citroensap, peper en zout tot een gladde massa. Proef en breng de dressing zo nodig verder op smaak. Voldoende voor het aanmaken van 2-3 x een lekkere salade van rauwe bleekselderij of dun geschaafde venkel. Een restje dressing is ook zalig om te dippen met bloemkool, broccoli of witlof.

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


2 gedachten over “Zo maak je lekkere keto dressing, met 6 recepten”

  1. Heerlijke dressings! Ik zou ze graag aan Mijn Kookschrift toevoegen. Klopt het dat dat niet kan of kijk ik er over heen?

    1. Ja dat klopt, ze zijn niet als recept opgemaakt, maar als gewone tekst. Je kunt kiezen voor “Memo toevoegen” nadat je hebt geklikt op “Iets toevoegen”. Daar zou je tekst van een recept kunnen plakken, een kleurtje kiezen en slepen naar de gewenste plek. Kijk even in de Handleiding bij Memo toevoegen. Niet ideaal maar, als tussenoplossing misschien een idee?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven