Zo’n koolhydraatarm brood is in deze breekbroodvorm extra gezellig voor het ontbijt op feest- en hoogtijdagen. De psyllium- of vezelbroodjes vond ik prima qua smaak, maar wat betreft mondgevoel net een beetje te zompig elastisch. Daarom dit koolhydraatarm brood met een geheel andere samenstelling. Het mondgevoel van dit koolhydraatarm brood vind ik beduidend beter, het is een stuk minder elastisch. Psylliumvezels geven sowieso een smeuïge textuur aan gebak en brood en het zorgt er ook voor dat het langer vers blijft. Ons recept bevat slechts 1.17 gram koolhydraten per broodje.
De juiste ingrediënten gebruiken
Veel info over het gebruik van psylliumvezels lees je bij recept van de vezelbroodjes. In dit recept voor koolhydraatarm brood gebruik ik deze psylliumvezels. Dat zijn dus andere dan in het recept voor de koolhydraatarme vezelbroodjes. Deze psylliumhusk of vlozaadvezels (Pit & Pit) zijn de ongemalen gereinigde en gedroogde vliesjes van psylliumzaad, dus alléén de vliesjes, zonder de zaadkern.
Ook gebruik ik hier geen roomkaas maar Griekse yoghurt. Om het koolhydraatarm brood een nog minder elastisch mondgevoel te geven voegde ik daarnaast ook amandelmeel en kokosmeel toe. In het deeg van dit feestelijke breekbrood heb ik ook selderiezout en Italiaanse kruiden verwerkt. Want ik houd nu eenmaal erg van een hartig broodje. Als je zelf liever een neutraal brood wilt, doe er dan geen kruiden door en alleen neutraal zout. Ik heb geen garnering gebruikt voor het brood, maar het staat je vrij om er een beetje pitjes of zaadjes op te doen.
TIPS voor dit koolhydraatarm brood
- Het deeg voor dit koolhydraatarm brood maak je in 10 minuten, de meeste tijd zit in het rusten en bakken!
- De broodjes zijn heel geschikt om in te vriezen. Even in de oven is nóg lekkerder!
- Of bewaar ze koel ongeveer 3 dagen.
- Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag en heel veel bij drinken, 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven!
- Psylliumvezel kan je ook als bindmiddel gebruiken in soepen en sauzen.
Diverse broodvervangers
Inmiddels hebben we naast dit koolhydraatarm brood al heel veel recepten voor broodachtigen online staan en ze hebben allemaal hun eigen charme en toepassing. Er zijn ook verschillende soorten crackers, heel lekker bij een soepje, De kaasbroodjes vind ik zelf ideaal als ‘snel klaar broodje’. Mijn befaamde courgettebrood doet het enorm goed op feestjes, het blijft leuk dat mensen zo verbaasd zijn als ze horen wat de ingrediënten ervan zijn. Ook de overheerlijke Kerst- of Paasstol wordt regelmatig op andere tijdstippen gemaakt kan ik je verzekeren. Ken je ze allemaal al of heb je zelf een favoriet, laat het me even weten in de reacties hieronder, vind ik leuk!
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Nog warm met boerenkaas *nom x 3*
Zo maak je echt lekker koolhydraatarm brood
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl?
Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarm brood, echt lekker!
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 4 eieren, maat M
- 130 g Griekse yoghurt, volvet
- ½ tl selderij- of kruidenzout, (of neutraal zout voor neutrale broodjes)
- 40 g amandelmeel
- 30 g psylliumvezel, de zuivere vezels van Pit & Pit die geven het beste resultaat!
- 10 g kokosmeel
- 2 tl bakpoeder, (wijnsteen)
Extra
- 2 tl Italiaanse kruiden
- pitten en zaden, garneren
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Groen brood of paars brood?
- Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
Deeg maken
- Mix eerst de eieren met Griekse yoghurt en zout schuimig. Mix vervolgens met het amandelmeel, psylliumvezels, kokosmeel en het bakpoeder tot een enigszins vloeibaar deeg. Haal de gardes eruit en laat het minstens 30 minuten rusten. Daarna is het pas stevig genoeg om er plakkerige balletjes van te vormen.
- Verwarm de oven voor op 160 ° C (onder en bovenwarmte) en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Vorm met natte handen 7 bolletjes, die je net niet tegen elkaar aan legt op de beklede bakplaat. Of verdeel het deeg over een ingevette (muffin)vorm, voor losse broodjes.
- Bestrooi ze optioneel met een beetje pitten of zaden.
Bakken
- Bak het koolhydraatarme brood 30 minuten of tot het goudbruin en gaar is. De broodjes worden ietsje groter en gaan daardoor aan elkaar zitten.
- Laat de broodjes 10 minuten afkoelen buiten de oven voordat je ze eraf breekt en belegt. Eet smakelijk!
Voor psylliumvezels geldt: maximaal 15 gram op een dag. Bovendien extra bij drinken, anders werkt het beslist verstoppend. Zo'n 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
(die eerste is koolhydraatarm kookboek van het jaar 2021)
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:
Ik had best wel wat reserveringen in dit recept, toch vandaag gemaakt en zeer verrast over hoe lekker de broodjes waren. dit is gegarandeerd een basis waar vanuit ik voortaan mijn eigen bolletjes bak 😀 Heel blij met deze
op doktersadvies kH-arm gaan eten. dit recept is super! makkelijk en lekkere broodjes die er top uitzien.
Goed advies denk ik. En succes, hoop dat het gaat bevallen!
Even een vraagje dit keer ik ben in Spanje en volvette Gr yoghurt is hier niet wat zal ik als alternatief nemen het enige wat ik kan bedenken is Mascarpone dat of Room??
Dank alvast Francisca
Ik zou mascarpone nemen
Dank je wel voor je snelle reactie
Deze broodjes zijn heerlijk.
ik bak ze al een paar jaar. Mijn tip is: klop eerst de eieren luchtig. Voeg daarna de andere ingrediënten erbij en klop even goed door, maar op niet te lang. . Tot slot voeg ik zonnebloempitten toe. De broodjes worden hierdoor luchtiger.
Ze zien er heerlijk uit
Ben best tevreden
Die zien er geweldig uit toch? Geniet ervan!
Geen idee? heb je wel alle en de juiste ingrediënten gebruikt? Als het lekkere koekjes zijn is het niet zo erg…
Mijn man gebruikt Colon Clean voor zijn stoelgang, nu zit hier psylliumvezels in. Kan ik dit ook gebruiken om het deeg te maken? Wel zag ik dat er ook inuline inzat wat deeg een bepaalde kleur gaf?
Inderdaad zou dat een paarse kleur kunnen geven, maar qua smaak merk je er niet veel van.
ik heb ze gemaakt en alles goed opgevolgd, maar ze zakken helemaal in en zijn rubberachtig van binnen
Het is normaal dat ze een beetje inzakken. Dat komt vooral doordat hete lucht meer ruimte inneemt dan koude lucht. Zou het rubberachtige kunnen komen door teveel psylliumvezel, of de gemalen variant? Ik weet niet welk merk je precies hebt gebruikt?
ik heb de gemalen variant van Pit en Pit, is dat niet de goede?
Klik maar even op het ingrediënt dan lees je er alles over. Als je het te rubberig vindt dan heb je wellicht toch iets teveel gebruikt.
Hoi!
Broodjes gemaakt en qua textuur en bakresultaat helemaal gelukt. Maar die geur! Sorry, maar daar ga ik van over mijn nek. Na lang uitzoeken blijkt dat de geur van de psylliumvezels te zijn. Heb al eens eerder KH-arm brood gemaakt en precies dezelfde geur. Ik kan er echt niet tegen, word gewoon misselijk. Ligt dit aan het merk (Peaks) of ruiken alle psylliumvezels zo? En als ik nu xanthaangom neem ipv de psyllium vezels, kan dat ook?
Nee, ik heb die ‘klacht’ nog niet eerder gehad, maar dat verandert niets aan je beleving lijkt me 😉
Ik zou het gewoon proberen, kijk even op de verpakking voor de juiste verhouding ten opzichte van het gewicht.
Ga ik doen! Dank voor je reactie!
Dat was weer eens echt lekker. Heb ze op mijn gaatjes stokbroodvorm gebakken. Werden lekker en luchtig en zacht. 4 bolletjes met gemengde geraspte kaas bestrooid. Gebruikte een soort dikke karnemelk (woon in Noorwegen en had geen zin om 2×21 km naar de winkel te rijden voor Griekse yoghurt) Morgen eentje met kaas proberen. Ben benieuwd hoe ze morgen zijn, zowel uit de vriezer en gekoeld.
Als ik dit recept zelf uitreken met de ingrediënten kom ik op 22 gram koolhydraten, hoe kan dat?
Dat hebben we al eens verklaard in dit artikel.
Heel lekkere alternatief voor onze klassieke zondagse pistolets! We zijn positief verrast door de luchtigheid en de smaak. Als er nog een krokante korst op zat was het niet van echt te onderscheiden.
Ik ga vast een paar dingen uitproberen om er een krokantje op te krijgen, tips zijn uiteraard zeer welkom 🙂
vandaag voor de eerste keer dit recept geprobeerd. Heel lekker broodje en makkelijk om te maken. Bij mij moest het wel zeker 20 minuutjes langer in de oven. Voor herhaling vatbaar!
Hé wat leuk met een foto, dank je wel!
Erg lekker. Ik heb half yoghurt, half kruidenkaas gedaan en cupcake vormpjes gebruikt. ☺️
bak alleen nog maar koolhydraat arm. bekomt mij goed
Super lekker brood, ik heb er een brood van gemaakt i.p.v. aparte broodjes en super goed gelukt en lekker luchtig. 👍🏻👍🏻 Ben fan van het boek, staan super lekkere gerechten in. Aanrader.
Klinkt goed Dominique, welk boek heb je? We hebben er 3!
Welke vorm heb je daarvoor dan gebruikt aub?