Koolhydraatarm brood, echt lekker!

lekker koolhydraatarm brood

Zo’n koolhydraatarm brood is in deze breekbroodvorm extra gezellig voor het ontbijt op feest- en hoogtijdagen. De psyllium- of vezelbroodjes vond ik prima qua smaak, maar wat betreft mondgevoel net een beetje te zompig elastisch. Daarom dit koolhydraatarm brood met een geheel andere samenstelling. Het mondgevoel van dit koolhydraatarm brood vind ik beduidend beter, het is een stuk minder elastisch. Psylliumvezels geven sowieso een smeuïge textuur aan gebak en brood en het zorgt er ook voor dat het langer vers blijft. Ons recept bevat slechts 1.17 gram koolhydraten per broodje.

De juiste ingrediënten gebruiken

Veel info over het gebruik van psylliumvezels lees je bij recept van de vezelbroodjes. In dit recept voor koolhydraatarm brood gebruik ik  deze psylliumvezels. Dat zijn dus andere dan in het recept voor de koolhydraatarme vezelbroodjes. Deze psylliumhusk of vlozaadvezels (Pit & Pit) zijn de ongemalen gereinigde en gedroogde vliesjes van psylliumzaad, dus alléén de vliesjes, zonder de zaadkern.

Ook gebruik ik hier geen roomkaas maar Griekse yoghurt. Om het koolhydraatarm brood een nog minder elastisch mondgevoel te geven voegde ik daarnaast ook amandelmeel en kokosmeel toe. In het deeg van dit feestelijke breekbrood heb ik ook selderiezout en Italiaanse kruiden verwerkt. Want ik houd nu eenmaal erg van een hartig broodje. Als je zelf liever een neutraal brood wilt, doe er dan geen kruiden door en alleen neutraal zout. Ik heb geen garnering gebruikt voor het brood, maar het staat je vrij om er een beetje pitjes of zaadjes op te doen.

TIPS voor dit koolhydraatarm brood

  • Het deeg voor dit koolhydraatarm brood maak je in 10 minuten, de meeste tijd zit in het rusten en bakken!
  • De broodjes zijn heel geschikt om in te vriezen. Even in de oven is nóg lekkerder!
  • Of bewaar ze koel ongeveer 3 dagen.
  • Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag en heel veel bij drinken, 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven!
  • Psylliumvezel kan je ook als bindmiddel gebruiken in soepen en sauzen.

Diverse broodvervangers

Inmiddels hebben we naast dit koolhydraatarm brood al heel veel recepten voor broodachtigen online staan en ze hebben allemaal hun eigen charme en toepassing. Er zijn ook verschillende soorten crackers, heel lekker bij een soepje, De kaasbroodjes vind ik zelf ideaal als ‘snel klaar broodje’. Mijn befaamde courgettebrood doet het enorm goed op feestjes, het blijft leuk dat mensen zo verbaasd zijn als ze horen wat de ingrediënten ervan zijn. Ook de overheerlijke Kerst- of Paasstol wordt regelmatig op andere tijdstippen gemaakt kan ik je verzekeren. Ken je ze allemaal al of heb je zelf een favoriet, laat het me even weten in de reacties hieronder, vind ik leuk!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

lekker koolhydraatarm brood

Nog warm met boerenkaas *nom x 3*

Zo maak je echt lekker koolhydraatarm brood

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Koolhydraatarm brood, echt lekker!

lekker koolhydraatarm brood
Door: Anna-Karina van Denderen
Een voedzaam en echt lekker koolhydraatarm brood, met daarnaast een goed mondgevoel. Er gingen wat experimenten aan vooraf maar deze broodjes zijn perfect!
4.62 van 34 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Rusttijd 30 min
Totale tijd 1 uur 10 min

Voedingswaarde

Per broodje
kcal 116.6 koolhydraten 1.17 geiwitten 6.46 gvetten 8.47 gvezels 5.24 g
Hoeveelheid (aan te passen)7 broodjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Groen brood of paars brood?

  • Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. 
    Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. 
    Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.

Deeg maken

  • Mix eerst de eieren met Griekse yoghurt en zout schuimig. Mix vervolgens met het amandelmeel, psylliumvezels, kokosmeel en het bakpoeder tot een enigszins vloeibaar deeg. Haal de gardes eruit en laat het minstens 30 minuten rusten. Daarna is het pas stevig genoeg om er plakkerige balletjes van te vormen.
  • Verwarm de oven voor op 160 ° C (onder en bovenwarmte) en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  • Vorm met natte handen 7 bolletjes, die je net niet tegen elkaar aan legt op de beklede bakplaat. Of verdeel het deeg over een ingevette (muffin)vorm, voor losse broodjes.
  • Bestrooi ze optioneel met een beetje pitten of zaden.

Bakken

  • Bak het koolhydraatarme brood 30 minuten of tot het goudbruin en gaar is. De broodjes worden ietsje groter en gaan daardoor aan elkaar zitten.
  • Laat de broodjes 10 minuten afkoelen buiten de oven voordat je ze eraf breekt en belegt. Eet smakelijk!

Voor psylliumvezels geldt: maximaal 15 gram op een dag. Bovendien extra bij drinken, anders werkt het beslist verstoppend. Zo'n 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven.


    © Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

    Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

    Onze 3 bestsellende kookboeken!

    Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
    Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
    Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

    Kookboek bestellen?

    Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

    Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    301 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Scroll naar top