lekker koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood, echt lekker!

Zo’n koolhydraatarm brood is in deze breekbroodvorm extra gezellig voor het ontbijt op feest- en hoogtijdagen. De psyllium- of vezelbroodjes vond ik prima qua smaak, maar wat betreft mondgevoel een beetje erg zompig elastisch. Daarom dit koolhydraatarm brood met een geheel andere samenstelling. Het mondgevoel van dit koolhydraatarm brood vind ik beduidend beter, het is een stuk minder elastisch. Psylliumvezels geven sowieso een smeuïge textuur aan gebak en brood en het zorgt er ook voor dat het langer vers blijft.

Aanpassingen kha brood

Veel info over het gebruik van psylliumvezels lees je bij recept van de vezelbroodjes. In dit recept voor koolhydraatarm brood gebruik ik veel minder en andere psylliumvezels dan in het recept voor de kha vezelbroodjes. Deze psylliumhusk of vlozaadvezels (Pit & Pit) zijn de ongemalen gereinigde en gedroogde vliesjes van psylliumzaad, dus alléén de vliesjes, zonder de zaadkern. Ook gebruik ik nu geen roomkaas maar Griekse Yoghurt. Om het brood een nog minder elastisch mondgevoel te geven voegde ik er amandelmeel en kokosmeel aan toe. In het deeg van dit feestelijke breekbrood heb ik ook selderiezout en Italiaanse kruiden verwerkt, ik houd nu eenmaal erg van een hartig broodje. Als je zelf liever een neutraal brood wilt, doe er dan geen kruiden door en alleen neutraal zout. Ik heb geen garnering gebruikt voor het brood, maar het staat je vrij om er een beetje pitjes of zaadjes op te doen.

lekker koolhydraatarm brood
Nog warm met boerenkaas *nom x 3*

TIPS

  • Het deeg maak je in 10 minuten, de meeste tijd zit in het rusten en bakken!
  • De broodjes zijn heel geschikt om in te vriezen. Even in de oven is nóg lekkerder!
  • Of bewaar ze koel ong. 3 dagen.
  • Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag en heel veel bij drinken, 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven!
  • Psylliumvezel kan je ook als bindmiddel gebruiken in soepen en sauzen.

Diverse broodvervangers

Inmiddels heb ik al heel veel recepten voor broodachtigen online staan en ze hebben allemaal hun eigen charme en toepassing. Er zijn ook verschillende soorten crackers, heel lekker bij een soepje, De kaasbroodjes vind ik zelf ideaal als ‘snel klaar broodje’. Mijn befaamde courgettebrood doet het enorm goed op feestjes, het blijft leuk dat mensen zo verbaasd zijn als ze horen wat de ingrediënten ervan zijn. Ook de overheerlijke Kerst- of Paasstol wordt regelmatig op andere tijdstippen gemaakt kan ik je verzekeren. Ken je ze allemaal al of heb je zelf een favoriet, laat het me even weten in de reacties hieronder, vind ik leuk!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je echt lekker koolhydraatarm brood

Opmerkingen, tips? Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Koolhydraatarm brood, echt lekker!


lekker koolhydraatarm brood

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst september 15, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 7 breekbroodjes
  • Koolhydraten: 1,2 khd per broodje (7 breekbroodjes uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 1 uur 10 minuten

Een aangepaste versie van de vezelbroodjes met een geheel andere samenstelling. Het mondgevoel van dit koolhydraatarm brood is ook veel prettiger.

Ingrediënten

Bereiding

  1. LET OP: Krijg je groene of paarse broodjes? Dan heb je heel vlozaad gemalen poeder en niet uitsluitend de vezels gebruikt. Het is prima te eten maar ziet er wat vreemd uit. Ik gebruik alleen de -ongemalen- vliesjes van het vlozaad, dus niet de kern.
  2. Mix, met een mixer, eieren, Griekse yoghurt en het zout helemaal egaal en schuimig in ong. 2 min.
  3. Meng in een andere kom, amandelmeel, psylliumvezels, kokosmeel, Italiaanse kruiden met het bakpoeder goed door elkaar, zodat het bakpoeder zich gelijkmatig verspreid.
  4. Mix de droge delen nu door het schuimige yoghurt-ei mengsel tot je een egaal, enigszins vloeibaar, deeg hebt. Haal de gardes eruit en laat het minstens 30 minuten rusten. Na 30 minuten is het pas stevig genoeg om er plakkerige balletjes van te vormen.
  5. Verwarm de oven (onder en bovenwarmte) voor op 160 graden.
  6. Vorm met je natte handen 7 bolletjes, die je net niet tegen elkaar aan legt (foto 5). Of verdeel het deeg over een ingevette muffin vorm, voor losse broodjes.
    Eventueel bestrooi je ze met een beetje pitten of zaden.
  7. Bak het brood in 30 minuten mooi bruin en gaar. De broodjes worden ietsje groter en gaan daardoor aan elkaar zitten.
  8. Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag en heel veel bij drinken, anders werkt het beslist verstoppend. Zo'n 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven!
  9. Laat de broodjes 10 minuten afkoelen voor je ze eraf breekt en belegt. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

248 gedachten over “Koolhydraatarm brood, echt lekker!”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

4.5K Shares
Share631
Pin3.9K
Tweet