Zo’n koolhydraatarm brood is in deze breekbroodvorm extra gezellig voor het ontbijt op feest- en hoogtijdagen. De psyllium- of vezelbroodjes vond ik prima qua smaak, maar wat betreft mondgevoel net een beetje te zompig elastisch. Daarom dit koolhydraatarm brood met een geheel andere samenstelling. Het mondgevoel van dit koolhydraatarm brood vind ik beduidend beter, het is een stuk minder elastisch. Psylliumvezels geven sowieso een smeuïge textuur aan gebak en brood en het zorgt er ook voor dat het langer vers blijft. Ons recept bevat slechts 1.17 gram koolhydraten per broodje.
De juiste ingrediënten gebruiken
Veel info over het gebruik van psylliumvezels lees je bij recept van de vezelbroodjes. In dit recept voor koolhydraatarm brood gebruik ik deze psylliumvezels. Dat zijn dus andere dan in het recept voor de koolhydraatarme vezelbroodjes. Deze psylliumhusk of vlozaadvezels (Pit & Pit) zijn de ongemalen gereinigde en gedroogde vliesjes van psylliumzaad, dus alléén de vliesjes, zonder de zaadkern.
Ook gebruik ik hier geen roomkaas maar Griekse yoghurt. Om het koolhydraatarm brood een nog minder elastisch mondgevoel te geven voegde ik daarnaast ook amandelmeel en kokosmeel toe. In het deeg van dit feestelijke breekbrood heb ik ook selderiezout en Italiaanse kruiden verwerkt. Want ik houd nu eenmaal erg van een hartig broodje. Als je zelf liever een neutraal brood wilt, doe er dan geen kruiden door en alleen neutraal zout. Ik heb geen garnering gebruikt voor het brood, maar het staat je vrij om er een beetje pitjes of zaadjes op te doen.
TIPS voor dit koolhydraatarm brood
- Het deeg voor dit koolhydraatarm brood maak je in 10 minuten, de meeste tijd zit in het rusten en bakken!
- De broodjes zijn heel geschikt om in te vriezen. Even in de oven is nóg lekkerder!
- Of bewaar ze koel ongeveer 3 dagen.
- Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag en heel veel bij drinken, 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven!
- Psylliumvezel kan je ook als bindmiddel gebruiken in soepen en sauzen.
Diverse broodvervangers
Inmiddels hebben we naast dit koolhydraatarm brood al heel veel recepten voor broodachtigen online staan en ze hebben allemaal hun eigen charme en toepassing. Er zijn ook verschillende soorten crackers, heel lekker bij een soepje, De kaasbroodjes vind ik zelf ideaal als ‘snel klaar broodje’. Mijn befaamde courgettebrood doet het enorm goed op feestjes, het blijft leuk dat mensen zo verbaasd zijn als ze horen wat de ingrediënten ervan zijn. Ook de overheerlijke Kerst- of Paasstol wordt regelmatig op andere tijdstippen gemaakt kan ik je verzekeren. Ken je ze allemaal al of heb je zelf een favoriet, laat het me even weten in de reacties hieronder, vind ik leuk!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Nog warm met boerenkaas *nom x 3*
Zo maak je echt lekker koolhydraatarm brood
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarm brood, echt lekker!
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 4 eieren, maat M
- 130 g Griekse yoghurt, volvet
- ½ tl selderij- of kruidenzout, (of neutraal zout voor neutrale broodjes)
- 40 g amandelmeel
- 30 g psylliumvezel, de zuivere vezels van Pit & Pit die geven het beste resultaat!
- 10 g kokosmeel
- 2 tl bakpoeder, (wijnsteen)
Extra
- 2 tl Italiaanse kruiden
- pitten en zaden, garneren
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Groen brood of paars brood?
- Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
Deeg maken
- Mix eerst de eieren met Griekse yoghurt en zout schuimig. Mix vervolgens met het amandelmeel, psylliumvezels, kokosmeel en het bakpoeder tot een enigszins vloeibaar deeg. Haal de gardes eruit en laat het minstens 30 minuten rusten. Daarna is het pas stevig genoeg om er plakkerige balletjes van te vormen.
- Verwarm de oven voor op 160 ° C (onder en bovenwarmte) en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Vorm met natte handen 7 bolletjes, die je net niet tegen elkaar aan legt op de beklede bakplaat. Of verdeel het deeg over een ingevette (muffin)vorm, voor losse broodjes.
- Bestrooi ze optioneel met een beetje pitten of zaden.
Bakken
- Bak het koolhydraatarme brood 30 minuten of tot het goudbruin en gaar is. De broodjes worden ietsje groter en gaan daardoor aan elkaar zitten.
- Laat de broodjes 10 minuten afkoelen buiten de oven voordat je ze eraf breekt en belegt. Eet smakelijk!
Voor psylliumvezels geldt: maximaal 15 gram op een dag. Bovendien extra bij drinken, anders werkt het beslist verstoppend. Zo'n 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik had best wel wat reserveringen in dit recept, toch vandaag gemaakt en zeer verrast over hoe lekker de broodjes waren. dit is gegarandeerd een basis waar vanuit ik voortaan mijn eigen bolletjes bak 😀 Heel blij met deze
op doktersadvies kH-arm gaan eten. dit recept is super! makkelijk en lekkere broodjes die er top uitzien.
Goed advies denk ik. En succes, hoop dat het gaat bevallen!
Even een vraagje dit keer ik ben in Spanje en volvette Gr yoghurt is hier niet wat zal ik als alternatief nemen het enige wat ik kan bedenken is Mascarpone dat of Room??
Dank alvast Francisca
Ik zou mascarpone nemen
Dank je wel voor je snelle reactie
Deze broodjes zijn heerlijk.
ik bak ze al een paar jaar. Mijn tip is: klop eerst de eieren luchtig. Voeg daarna de andere ingrediënten erbij en klop even goed door, maar op niet te lang. . Tot slot voeg ik zonnebloempitten toe. De broodjes worden hierdoor luchtiger.
Ze zien er heerlijk uit
Ben best tevreden
Die zien er geweldig uit toch? Geniet ervan!
Geen idee? heb je wel alle en de juiste ingrediënten gebruikt? Als het lekkere koekjes zijn is het niet zo erg…
Mijn man gebruikt Colon Clean voor zijn stoelgang, nu zit hier psylliumvezels in. Kan ik dit ook gebruiken om het deeg te maken? Wel zag ik dat er ook inuline inzat wat deeg een bepaalde kleur gaf?
Inderdaad zou dat een paarse kleur kunnen geven, maar qua smaak merk je er niet veel van.
ik heb ze gemaakt en alles goed opgevolgd, maar ze zakken helemaal in en zijn rubberachtig van binnen
Het is normaal dat ze een beetje inzakken. Dat komt vooral doordat hete lucht meer ruimte inneemt dan koude lucht. Zou het rubberachtige kunnen komen door teveel psylliumvezel, of de gemalen variant? Ik weet niet welk merk je precies hebt gebruikt?
ik heb de gemalen variant van Pit en Pit, is dat niet de goede?
Klik maar even op het ingrediënt dan lees je er alles over. Als je het te rubberig vindt dan heb je wellicht toch iets teveel gebruikt.
Hoi!
Broodjes gemaakt en qua textuur en bakresultaat helemaal gelukt. Maar die geur! Sorry, maar daar ga ik van over mijn nek. Na lang uitzoeken blijkt dat de geur van de psylliumvezels te zijn. Heb al eens eerder KH-arm brood gemaakt en precies dezelfde geur. Ik kan er echt niet tegen, word gewoon misselijk. Ligt dit aan het merk (Peaks) of ruiken alle psylliumvezels zo? En als ik nu xanthaangom neem ipv de psyllium vezels, kan dat ook?
Nee, ik heb die ‘klacht’ nog niet eerder gehad, maar dat verandert niets aan je beleving lijkt me 😉
Ik zou het gewoon proberen, kijk even op de verpakking voor de juiste verhouding ten opzichte van het gewicht.
Ga ik doen! Dank voor je reactie!
Dat was weer eens echt lekker. Heb ze op mijn gaatjes stokbroodvorm gebakken. Werden lekker en luchtig en zacht. 4 bolletjes met gemengde geraspte kaas bestrooid. Gebruikte een soort dikke karnemelk (woon in Noorwegen en had geen zin om 2×21 km naar de winkel te rijden voor Griekse yoghurt) Morgen eentje met kaas proberen. Ben benieuwd hoe ze morgen zijn, zowel uit de vriezer en gekoeld.
Als ik dit recept zelf uitreken met de ingrediënten kom ik op 22 gram koolhydraten, hoe kan dat?
Dat hebben we al eens verklaard in dit artikel.
Heel lekkere alternatief voor onze klassieke zondagse pistolets! We zijn positief verrast door de luchtigheid en de smaak. Als er nog een krokante korst op zat was het niet van echt te onderscheiden.
Ik ga vast een paar dingen uitproberen om er een krokantje op te krijgen, tips zijn uiteraard zeer welkom 🙂
vandaag voor de eerste keer dit recept geprobeerd. Heel lekker broodje en makkelijk om te maken. Bij mij moest het wel zeker 20 minuutjes langer in de oven. Voor herhaling vatbaar!
Hé wat leuk met een foto, dank je wel!
Erg lekker. Ik heb half yoghurt, half kruidenkaas gedaan en cupcake vormpjes gebruikt. ☺️
bak alleen nog maar koolhydraat arm. bekomt mij goed
Super lekker brood, ik heb er een brood van gemaakt i.p.v. aparte broodjes en super goed gelukt en lekker luchtig. 👍🏻👍🏻 Ben fan van het boek, staan super lekkere gerechten in. Aanrader.
Klinkt goed Dominique, welk boek heb je? We hebben er 3!
Welke vorm heb je daarvoor dan gebruikt aub?
Ik neem aan een (kleine) broodvorm, anders het dubbele recept denk ik in een grotere vorm. Let dan wel even op de gaartijd die zal dan wat langer zijn.
Dit zijn de lekkerste broodjes die ik tot nu toe geproefd heb. En zo snel gemaakt , ik hou ervan.
Voor het eerst jullie kookhydraadarme broodjes gemaakt en in een keer gelukt, helemaal fijn! Echt een smakelijk broodje en eindelijk weer iets voedzaams als je tarwevrij met beleg wilt lunchen (ipv die veel te luchtige rijstwafels😉). Dank voor het recept.
Ik kan niet tegen yoghurt. Kan ik ipv yoghurt ook kwark gebruiken?
Ik denk het wel toch? Alleen bevat dat minder vet, dus eventueel wat vet extra erin doen.
Ik heb er 3 stokbroodjes van gemaakt maar ze zijn klein en smal gebleven. Hoe ze smaken weet ik nog niet omdat ze staan af te koelen.
Mijn deeg bleef veel te dun om er broodjes van te kunnen maken. Ik heb het deeg 45 minuten laten rusten. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Als het niet dik wordt dan heb je waarschijnlijk niet de juiste psylliumvezels en het juiste kokosmeel (ook vezels)te pakken. Die twee zorgen vooral voor de binding vanhet vocht in dit recept! Heb je al op de ingrediënten geklikt? Dat geeft een schat aan informatie.
heerlijke broodjes, maak ze geregeld maar giet het mengsel meteen in een muffinvorm. scheelt een hoop gedoe (-;
Wij willen breekbroodjes, dat is gezelliger en … wij zijn niet heel erg lui 😉
Zjouist gebakken… en ze zijn heerlijk maar… paars😅 zou ik een link of foto mogen van de juist vlozaad? Alvast bedankt!
Staat gewoon in de tekst bij het recept: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/vezelbroodjes/#psyllium
Vanmiddag heb ik dit recept voor koolhydraatarm brood gebruikt. Het smaakt heerlijk, maar om de een of andere reden zien mijn bolletjes er van binnen minder luchtig uit dan die op de foto’s. Waar kan dat aan liggen?
De lucht in het brood komt doordat het bakpoeder belletjes maakt in het deeg.(rijzen) Maar als je rijsmiddel niet (goed) meer werkt dan krijg je minder belletjes en is het brood minder luchtig.
Hoi deze geprobeerd maar als ze uit de oven zijn zakken ze in. Wat die ik verkeerd?
Het is vrij normaal dat een baksel na het bakken iets inzakt. Warme lucht neemt meer ruimte in beslag dan koude lucht. Na het afkoelen worden de ‘luchtkamers’ kleiner en krimpt je baksel iets. Tel daar de zwaartekracht bij op en je baksel zakt in. Bij brood kan het zijn dat je deeg te lang gerezen heeft. Of je hebt een té luchtig beslag geklopt. Meer lucht zakt eerder in. Misschien ook teveel rijsmiddel gebruikt?
Ik eet heel erg weinig brood, maar soms hoort het gewoon echt bij een gerecht. Vanavond eten we gekookte mosselen en dan vind ik het heerlijk om het kookvocht te soppen met brood. Dus: even snel deze koolhydraatarme broodjes maken!
P.S.
Las reacties/vragen over vervanging van de Griekse yoghurt door bijvoorbeeld room. De reden dat je een yoghurt gebruikt, is het zuur dat er in zit. Bakpoeder werkt beter als je er een zuur aan toevoegt. Kwestie van scheikunde. Dat zuur kan uit yoghurt komen, maar als je room neemt dan kun je ook wat citroensap, azijn, karnemelk of iets dergelijks toevoegen. Als het maar zuur is. Hou dan in de gaten dat het beslag dan niet te dun wordt, want dan heb je weer een ander probleem 😉 Griekse yoghurt is nu eenmaal over het algemeen dikker dan room.
Bij het gebruik van baksoda/baking soda/zuiveringszout is het gebruik van een zuur zelfs een voorwaarde om tot een goed resultaat te komen. Zonder zuur werkt het niet.
Ja en nee… dat zuur werkt als starter bij baking soda, baksoda, bakzout, natriumbicarbonaat, bicarbonaat, zuiveringszout, maagzout, natron, dubbelkoolzure soda of E500 benamingen voor hetzelfde spul. Maar… dat is allemaal niet hetzelfde als bakpoeder! Bakpoeder is al kant en klaar daar hebben ze al zuur aan toegevoegd. Lees ook maar eens ons artikel over rijsmiddelen.
Deze oudejaarsdag werden de oliebollen gekocht en bleef de frituurpan in de kast. Omdat ik ook graag wilde meegenieten heb ik van dit recept mijn eigen oliebolletjes gemaakt. Vanille, kaneel, stukjes blauwe bes en Stevia door het beslag en na een uurtje wachten balletjes gedraaid met wat olie in m’n handen. Resultaat 14 heerlijke bolletjes die qua smaak niet onder doen voor die van de bakker. Ik ben blij! Dankjewel voor al je lekkere recepten en een fijne jaarwisseling!
Bij mij blijven ze toch een soort van klef aan de binnenkant, terwijl ze wel gewoon gaar zijn. enig idee hoe dat kan?
Dat komt door de hoeveelheid ei die erin zit, dat voelt altijd een beetje ‘vochtig’. Misschien ook eens naar het pompoenpittenbrood kijken, die heeft dat iets minder.
Zou ik de griekse yoghurt ook kunnen vervangen door slagroom?
Dat kan op zich, maar dat is natuurlijk dunner en mogelijk krijg je dan iets minder bubbeltjes, want de iets zure yoghurt doet ook wat met het bakpoeder.
Morgen ga ik de kaasbroodjes maken voor de eerste keer. Bij de ingredienten staat bijv. 1 eetlepel. Is dat een afgestreken hoeveelheid of gewoon de volle mep?
Vriendelijke groet,
Sjaan
Nederlandse el (eetlepels) worden gebruikt omdat het VASTE inhoudsmaat is: 15 ml, altijd afgestreken tenzij anders vermeld. En je gebruikt natuurlijk altijd maatschepjes, daar zijn ze namelijk voor. Lees ook even ons uitgebreide artikel over maten en gewichten, daar staat het allemaal uitgelegd. Succes Sjaan!
Ik gebruik altijd de digitale keukenweegschaal I.p.v. Maatlepel of litermaat
Ook goed hoor. Als je weet hoeveel alles weegt is dat prima maar soms zijn inhoudsmaten echt fijner
IK heb ze gemaakt! Alleen dan als losse broodjes, zonder de kruiden er door. En gebruikt als ‘ontbijt broodjes’. Ook had ik geen griekse yoghurt dus heb ik franse kwark gebruikt. En wauw wat lekker!
Ja hetzelfde, maar dan anders 🙂
Hallo Karina, kan ik ook gewone volle yoghurt gebruiken in plaats van Griekse yoghurt?
Dat kan maar die is minder vet.
Inderdaad heerlijk brood. Ik haalde 8 broodjes uit de ingrediënten in een muffin vorm. Dat het makkelijk te bereiden is, is een absolute plus! Bedankt voor dit recept.
Graag gedaan hoor Tanja.
Heerlijk brood! Ik heb het vandaag in een 20×20 cm brownievorm gedaan zodat ik 8 rechthoekige broodjes kon snijden. Makkelijk om in te vriezen!
Klinkt goed Mieke!
Heb met het recept van koolhydraatarm breekbrood een gewoon brood gebakken, alle ingrediënten verdubbeld en 75 minuten in de oven op 160 graden. Super lekker.
Wat een uitvinding deze broodjes!
Kan ik gewoon een broodje oude kaas mee naar mijn werk!
Lekker met roomboter, mmm😋
Dank je voor dit recept
Vandaag gebakken, heerlijk. Heb ze alleen 10 minuten langer gebakken omdat ze nog niet helemaal gaar waren. Kan het er aan liggen dat ik ze op de bakplaat heb gebakken en niet op het rooster? Elke dag nu een verrassing, lekker broodje bij de lunch !!!
Zeker kan dat, of ze zijn net iets natter of iets groter. Ze zijn gaar als ze gaar zijn 😉
Nog even een reactie op het rijzen van het deeg. In onderstaande reacties las ik dat je de tip geeft om uitsluitend psyliumvezels te gebruiken zonder toevoeging. Tot nu toe had ik altijd deze vezels met toegevoegde inuline, dit keer gebakken met uitsluitend de psyliumvezels en het maakt inderdaad wel degelijk verschil. De broodjes zijn veel hoger en ook luchtiger dan anders.
Ik wens jullie een genoeglijke jaarwisseling en een hele goede start van 2019.
Een laatste groet uit 2018 en tot volgend jaar met hopelijk weer veel kookinspiratie.
Dat hopen (en verwachten) wij ook, Erna!
Heerlijk!! Ik ben een echte brood liefhebber en dit is echt heel lekker alternatief. Ik heb 1 vraagje: kan ik het beslag twee dagen van tevoren klaarmaken en in de koelkast zetten? Of gaat er dan iets mis als ik het uiteindelijk bak?
Bedankt.
Ik heb dat nooit gedaan, maar het valt te proberen natuurlijk, dan weet je het!
Zo jammer dat het aantal koolhydraten er niet bij vermeld wordt. Mag maar eeen kleinehoeveelheid koolhydraten per dag en zo is nooit te berekenen of ik dat aantal al bereikt heb.
Bij elk recept staat altijd een hoeveelheid koolhydraten. Deze broodjes zijn 1,2 khd per broodje en uit het recept haalden wij 7 broodjes. Dat staat allemaal toch uitgebreid beschreven?
Hoi
Ik heb deze net gemaakt maar ze zijn vrij plat. Ondanks dat het een half uur rust heeft gehad.
Wat doe ik fout ?
Groet Sophie
Waarschijnlijk doe je niks fout. Lees eens ons uitgebreide artikel over rijsmiddelen en de talloze reacties hieronder, als je wilt?
Moet je hier echt psylium vezels gebruiken of kan ook psyliumhusk? Deze wordt vaker gebruikt voor het bakken van brood en taart!
Wij gebruiken de hele vezel, dus de husk.
Vraagje je schrijft max 15 gram van dit soort vezels per dag. Bedoel je dat je dan 3,5 broodje mag eten. Omdat er 30 gram voor heel recept wordt gebruikt dat is 7 broodjes. Of 1 broodje van 15 gram. Catharien
Inderdaad ik bedoel de vezels, dus maximaal zo’n 3 broodjes.En veel bij drinken!
Bedankt voor de info ! ga het dit weekend uit proberen. Eet nu atkins brood maar dit is geweldig voor zondagochtend of feestdagen etc
Lekkere broodjes! Mijn eerste baksel met psyllium is goed bevallen. De broodjes zetten minder uit dan ik verwachtte, ik weet niet waar dat aan lag. Ik heb het in de koelkast laten rusten, had ik het gewoon op het aanrecht moeten laten staan? Mijn vriend is gek op brood en mist dat heel erg, maar dit maakte veel goed!!!
Psylliumvezels van Lindroos Fiber Husk gebruikte ik.
Zou ik van dit deeg ook een brood kunnen maken en dan bakken in de broodbakmachine.
De rusttijd is essentieel, dus als je dat kunt instellen op je machine dan kan het wel.
hallo Trudie, heb je het brood in de broodbakmachine uitgeprobeerd? Hoe was het gelukt? op welke stand had je het ingesteld?
Heerlijke broodjes, vorige week als Plukbrood gemaakt voor eters, nu ligt de gewone variant in de oven. Ik ben erg blij met deze site en recepten. Heb al veel gemaakt!
Dit weekend dit broodje gemaakt als kaasborrelbrood. Ik had natriumbicarbonaat met wat citroensap gebruikt en ik proefde de smaak daarvan terug in het broodje. Raar want zo doe ik het altijd. Zou het zijn omdat je het moeten laten staan?
Voor de rest, superstructuur en helemaal niet moeilijk te maken!!! Mijn gasten hebben het even smakelijk opgegeten. Ik kan er niet van over hoeveel tijd jij in deze recepten steekt. En ze kloppen altijd. Bedankt!
Ik gebruik altijd bakpoeder, dat geeft nooit een bijsmaak.
Lekkerste brood by far! De pompoenpitten broodjes doen het ook goed, maar deze zijn wel echt favoriet en overal mee te combineren. Heel fijn deze recepten!
Colon clean psyllium van De Tuinen heb ik teruggebracht ( de paarse broodjes hadden bij mij de soepelheid van stressballen) . Ik heb bij Ekoplaza Biologische psyllium vezels gekocht (duur!) en daarmee deze lekkere broodjes kunnen maken. Toch ga ik nu ( follow the leader) de vezels bij Pit-pit bestellen, want die ik nu gebruik geven het idee dat bij elke hap zand tussen de vezels zit. Verder geniet ik van al je recepten op je site en in je boek.
Dat heb je bij de psyilliumhusk van Pit&Pit ook dat knarsen, echt vies
Ik heb dat nog nooit gemerkt, gebruik je de gemalen variant?
Ik heb de psyllium husks van Pit&Pit die jullie aanraden.
Vreemd toch? Ik heb ze ongeveer een half jaar geleden voor het laatst gekocht daar (heel grote voorraad tegelijk besteld). Heb je al contact met ze opgenomen, misschien gewoon even aangeven dat er veel ‘zand’ in zit? Lijkt me niet lekker en ook niet de bedoeling.
Ja, ik heb ze een mail gestuurd in verband met de knarsende psyllium. Ik heb vorige maand de bestelling geplaatst bij Pit&Pit
Even op een antwoord wachten. Ik laat het weten, o.k?
En ze zitten weer in de oven. 4e keer dat ik ze maak. Ik maak meestal dit recept x 2. Alles dubbel, dan heb ik 2 siliconen vierkante bakvormen van 20 cm. Allebei vol en ik heb weer 12 broodjes.
Deze keer zitten er walnoten, bruschetta-mix en gezouten pompoenpitten doorheen.
Klinkt goed Chantal, eet smakelijk!
Ik beb het recept gehalveerd om de broodjes uit te proberen, bolletjes maken ging goed en ze kwamen heel mooi uit de oven. Ze lijken echter op het recept van de vezelbroodjes qua kleur en kennelijk structuur. Ik heb Colon Caen Plus van de tuinen gebruikt en vindt de broodjes niet lekker ( dit in tegenstelling tot de heerlijke focaccia). Nu toch nog een keer proberen met de Huskvezels.
Het zou qua smaak niet zo heel veel uit moeten maken. Maar de kleur paars komt inderdaad omdat ook de kern van het vlozaad wordt gemalen in diverse andere ‘psyllium’. Ik gebruik zelf uitsluitend de (ongemalen) vezels van Pit & Pit.
Ik heb psylicum vezels van lindroos fiber husk gekocht, kan ik dit gebruiken? En blijven de hoeveelheden dan hetzelfde?
Dat merk heb ik zelf nooit gebruikt, zijn het de hele vliesjes of is het gemalen?
Gemalen in poedervorm
Ingrediënten: 100% psyllium
Dat kan ook het hele zaad zijn gemalen. Als je paarse broodjes krijgt was het gemalen zaad.
Ik maak de broodjes voor de tweede keer ze waren goed van smaak ,ze waren dik zoals een pistolet broodjemaar na het bakken vielen ze in nu heb ik meer bakpoeder in gedaan en ik hoop dat ze nu niet invallen.
Is het ook mogelijk om er 1 groot brood mee te bakken? Moet de tijd dan aangepast worden?
Uiteraard kan dat en ja dan zal de gaartijd ook iets anders zijn. Kijk even bij dit plukbroodje.
weet je toevallig ook hoeveel calorieën er in 1 bolletje zit?
Nee Amber, wij tellen alleen de koolhydraten. Dus zelf even je hersenen laten kraken.
Hallo Anna Karina,
Dank voor de vele goede recepten! De knolselderij gratin en de oosterse spruitjes zijn bij ons thuis een hit! Even over de broodjes: kun je de vezels ook niet gebruiken? Hoe wordt de verhouding dan van de melen?
Dank!
Annemiek van de Pol
Nee de vezels zijn juist essentieel in dit recept.
Hallo Anna-Karina, ik zoek brood wat je goed kan invriezen. Is dit misschien iets om in te vriezen of heb je misschien een andere sugestie hiervoor?
Kijk even bij de Tips…
Dag Anna-Karina,
Wat een heerlijk boek!
Ik maak nu voor de tweede keer de broodjes maar op één of andere manier krijg ik geen “deeg”. Na de 30 minuten is het wel wat dikker maar blijft het vloeibaar. Vorige keer heb je ze maar gewoon gebakken maar dan zijn het compacte platte schijven en ik wil zo graag de luchtige bolletjes!
Wat zou ik verkeerd gedaan kunnen hebben? Ik volg gewoon de instructies op 🙁
Als je deeg niet dikker wordt, dan gebruik je waarschijnlijk niet de goede vezels. Psylliumvezels zwellen namelijk enorm op. Ze binden op die manier al het vocht vandaar dat je het deeg ook moet laten rusten om de vezels hun werk te laten doen. Het bakpoeder zorgt voor het luchtige. Misschien is je bakpoeder niet goed meer? Of gebruik je backing soda?
Twee links waar je meer info vindt:
Psylliumvezels
Bakpoeder
Anna Karina
Ik wil graag van je weten wat de functie heeft van Griekse Joghurt in het recept van de breekbroodjes.
Ik kom het nogal eens tegen ook in andere recepten en vraag me dan af kan ik dat door iets anders vervangen als ik dat zou willen.
Ik heb je breekbroodjes als ” brood” gemaakt in een klein bakblik en met 1 sneetje kan ik de hele ochtend wel doorkomen.
Mijn zoon vond het heerlijk.
Het helpt het rijzen (zuur) en voegt vet toe zodat het brood niet te droog wordt.
Kan de yoghurt vervangen worden. Ik kan niet tegen zuivel en ze lijken me zo lekker.
Hoe vervang je normaal gesproken yoghurt? Wij zijn niet echt intolerantie deskundigen. Misschien even zoeken naar een koemelkvrije ‘yoghurt’?
Heerlijke broodjes! Ik maak de bolletjes met een ijsschep (waarbij de bolletjes los komen door in de ‘armen’ te knijpen. Erg handig en nooit vieze handen. Plakt niet en last gemakkelijk los. Dan het bolletje in een muffinblik.
Ik ben blij met je kookboek! En ook fantastisch al je recepten via de mail. Maar ik ken natuurlijk niet al je recepten uit het boek uit mijn hoofd en dan moet ik kijken of zo’n mail-recept, wel of niet, in je boek staat. Het zou handig zijn als je dat erbij zet. Dat scheelt mij veel opzoek werk en voor jou gaat dat in 1 moeite door. Of mis ik wat in je teksten van de mail-recepten? Samengevat is het wel zo, dat ik je recepten erg toegankelijk vind. Dank daar voor.
dank voor de complimenten Mary, alle recepten waarvan je nu een mail krijgt zijn NIEUW en staan dus niet in het boek.
Hoi Anna-Karina!
Sinds een paar weken eet ik samen met mijn vriend koolhydraatarm. En mede dankzij jouw geweldige site met heerlijke recepten zijn we lyrisch! We willen nooit meer anders. Bedankt voor alle inspiratie!!
Gisteren heb ik voor het eerst deze broodjes proberen te maken. Toen ze uit de oven kwamen was ik enthousiast! Ze zagen er echt uit als broodjes. Toen ik er echter van ging eten vond ik het mondgevoel heel zanderig. Alsof ik letterlijk op zand aan het kauwen was. Heb ik misschien iets verkeerd gedaan? Ik heb dezelfde psylliumvezels als jou gebruikt alleen heb ik wat grover amandelmeel van Body&Fit gebruikt zou het daaraan kunnen liggen? Deze gebuik ik echter ook in andere recepten (zoals eierkoeken) en daar heb ik er nooit last van!
Groetjes & keep up the good work :D!
Mandy
Van anderen hoor ik weleens over zanderige psyllium. Ik heb dat zelf nooit met de vezels van Pit & Pit, dat zijn de enige die ik gebruik. Tenzij ze iets gewijzigd hebben aan de structuur…?
hallo,
ik heb een vraag is er een mogelijkheid om de verhoudingen wat te vervanderen? ik wil het gaan proberen maar ik wil wat minder van psylliumvezel er in doen is dat mogelijk om dat dan te vervangen met wat meer kokos of amandel meel?
Het best zelf even experimenteren.
Broodjes zijn heel goed gelukt. Had alleen geen bakpapier meer en heb ze toen in papieren muffin vormpjes gedaan. Dus morgen heerlijke broodjes bij het ontbijt zou 2 stuks mogen ivm met de vezels??
Als je er voldoende bij drinkt moet het denk ik kunnen. Maar iedereen reageert anders, dus minderen als je er last van krijgt, lijkt me.
Geprobeerd en recept gevolgd, enkel zijn broodjes niet zo goed gerezen. Thans 6g bakpoeder wijnsteen gebruikt.
Broodjes zijn hierdoor wat zompiger;
Heb ze ook 8 minuten langer op 160 graden gehouden.
Tips zijn welkom
Niet goed rijzen kan ook door oud bakpoeder komen. Lees ook eens het artikel over rijsmiddelen.
Mijn bakprestaties zijn zachtgezegd belabberd. Maar jouw recepten zijn zo inspirerend dat ik mezelf overtoffen heb. Heerlijk deze broodjes! En er staan nog zoveel heerlijke recepten, die het maken meer dan waard zijn.
Anna-Karina, je laat zien hoe makkelijk kh-arm eten maken is, dikke pluim?
Lief… dank je wel, maar ik ben heel blij als mensen iets hebben aan mijn recepten en zichzelf op die manier een paar nieuwe kunstjes aanleren!
Vandaag voor het eerst koolhydraatarm “breek”brood gebakken. Ging prima, voor de eerste keer, Volgende keer nog meer letten op bolletjes van gelijke grote en de onderlinge afstand wat meer in de gaten houden. Maar nu best tevreden. Als de broodjes smaken zoals zij er uitzien, dan wordt dat smullen. Ga er steeds meer plezier in krijgen, recepten uitproberen via #koolhydraatarmrecept .
Net gebakken! Heerlijk zeg!
Ik heb het beslag/deeg gelijk na het mixen in een vierkante bakvorm van 20 cm gedaan. Zo kun je er mooie vierkantjes uit snijden. Eentje gebakken met flink wat Italiaanse kruiden.
En een andere met wat zoetstof, koekkruiden, stukjes noot en geraspte kokos erdoor. Zoete variant dus! Blijvertje hoor, dit gaat lekker mee naar mijn werk morgen!
Hoi Anna-Karina,
Deze broodjes gebakken in een siliconen triangelvorm. Ze zijn heerlijk, lekker zacht en blijven ook zacht.
Hoe komt dit?
Alvast bedankt.
Groetjes,
Sandra
Dat is de werking van de psylliumvezel, die houden het ‘brood’ smeuïg.
Dank je wel voor je antwoord.
Wat gaat er mis? Ik heb het exact gevolgd maar mijn broodjes zijn donker paars-grijs?
Zie de antwoorden bij de reacties.
goedemiddag
ik heb deze vorige week voor het eerst gemaakt. Ze werden wat paars maar smaakten wel lekker. Nu vraag ik me af kan ik ze ook invriezen en zijn ze dan nog lekkers als je ze uit de vriezer haalt?
Groet jeanette
p.s. je boek is top ik heb al weer heel wat nieuwe dingen eruit gemaakt
Paars= dan heb je waarschijnlijk gemalen vlozaad gebruikt in plaats van de hele vezel…
Ze zijn uitstekend in te vriezen!
Hallo, wat is het beste alternatief voor de psylliumvezels? Deze zijn namelijk zo verschrikkelijk duur. Of weet je een winkel waar je ze heel goedkoop kunt halen? Alvast bedankt!
Ik koop het bij Pit en Pit (even op het ingrediënt klikken voor meer info erover.
Ik heb gisteren deze broodjes gemaakt. Heerlijk. Maar kun je het brood ook in een cakevorm maken?, zodat je er als het ware plakken van kunt snijden. Dat is makkelijker te beleggen dan in de muffinvormpjes.
Zeker proberen, Moon!
Ik heb de broodjes nu twee keer gemaakt en ze zijn heerlijk, zelf voeg ik nog wat gemalen lijnzaad en gemalen zonnebloempitten toe waardoor het meer op volkoren bolletjes lijken. En ipv griekse yoghurt ( die begrijp ik niet zo zonder vet????) Gebruik ik volvette kwark dat naar mijn mening beter in mijn dieet past.
Wat een geweldige broodjes! De vorm, consistentie en smaak waren perfect! Zelfs terwijl ik psylliumvezels van Colon clean heb gebruikt… ;0) Ik heb het deeg 30 minuten laten rusten, 6 porties in een muffinvom gedaan en in 30 minuten gebakken. Daarna oven uitgezet en ze er nog een uur in laten staan om af te koelen. Al die tijd, dus van begin tot het eruit halen niet één keer de oven open gedaan vanwege het gevaar dat ze in zouden zakken en ze waren echt perfect van vorm, net zo bol en rond als een muffin!
Ik ga ze nu weer bakken voor de lunch… :0)
Hoi, ik heb weer eens de broodjes gebakken. Ik krijg zo’n groot geluksgevoel als ik de oven open doe en het resultaat zie. Ik laat ze op een warme plaats rijzen en weeg het deeg precies af. 50gr voor de 6 broodjes, de rest voor het grotere in het midden. Vandaag eten we de eieren in currysaus, ben benieuwd.
Ik hoop dat je van de eieren in curry nóg gelukkiger wordt!
heerlijk brood ik ben veel afgevallen ikzelf doe er geen specerijen in maar rozijnen.
Maar dan is het niet meer khd-arm…
Wat een super recept. Vanmorgen gemaakt…mis mijn brood door koolhydraatarm eten. Deze doet niet onder voor gewoon brood… Knap verzonnen dit recept!
Ben ook dol op de amadelcrackers…heb deze vanmorgen een keer met een theelepeltje Italiaanse kruiden erbij gemaakt…zijn daardoor net hartige toastjes…heerlijk!! Mijn complimenten voor je Anna-Karina!!
Ik vraag me alleen af, waarin ze kan bewaren dat ze krokant blijven… Een luchtdicht afgesloten trommel of juist een glazen pot of wat anders?
Zelf bewaar ik crackers eigenlijk altijd in glazen potten met schroefdeksel.
Bedankt…waar koop je die? En je nieuwe receptenboek, staan daar andere recepten in als op de site?
De glazen potten (voor crackers) koop ik bij Dille & Kamille, maar volgens mij heeft blokker of welke andere huishoudwinkel ze ook wel.
Voor mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm (verschijnt rond 1 mei 2017) heb ik vooral recepten van de website als basis gebruikt. Alle die recepten zijn herschreven en geüpdatet en voorzien van heel veel variatietips. Verder staan er ook een paar gloednieuwe recepten in en natuurlijk de nodige informatie rondom koolhydraatarm eten en ‘slimme voorraad’, enzovoorts!
Gisteravond gemaakt! Om ze niet te laten in zakken heb ik ze na t bakken nog wel anderhalf uur in de oven laten afkoelen. Wellicht kan de oven dan ook wel na 25 min uit want ze garen toch wel wat na. Verder gewone bakpoeder gebruikt en bovenop sesamzaad. Ze zijn prima van smaak. Ik heb een leuke foto van mijn baksel. Hoe kan ik die toevoegen?
Wat leuk, foto’s kun je op de Facebookpagina kwijt!
Kan ik i.p.v. 10 gram kokosmeel ook 10 gram extra amandelmeel doen? Ik heb geen kokosmeel in huis.
Oh ik heb het al gevonden; Vervang 1 deel kokosmeel voor 3 delen amandelmeel + halve hoeveelheid ei + minder vocht. Begrijp ik het goed als ik 10 gram kokosmeel wil vervangen, ik 30 gram amandelmeel ervoor in de plaats moet doen en in totaal 6 eieren of juist in totaal 2 eieren? En minder vocht… maar ik weet niet zo goed hoe ik dat in dit recept moet doen. Minder Griekse Yoghurt misschien?
Inderdaad meer amandelmeel maar minder vocht gebruiken. Dat is dus juist mijn probleem met zomaar dingen gaan vervangen… Je weet pas of het goed gaat als je het resultaat ziet! Zelf experimenteren met je eigen merken is het beste.
Ik ben toch maar kokosmeel gaan halen, ik vond het te ingewikkeld, haha
Hi, kan ik ipv de griekse yoghurt ook kokosyoghurt gebruiken? Zoja, wat zijn dan de juiste verhoudingen?
Ik ken de kokosyoghurt niet, dus zelf even experimenteren?
Hoi hoi, heb deze vandaag gemaakt, ruiken heerlijk en zien er mooi Uit! In de muffin vormpjes gebakken met de psylium vezels van de kruidvat maar ze zijn niet ingezakt hoor ?, heb wel de oven dichtgelaten nadat ze een half uurtje in de oven hadden gestaan zodat het afkoelen wat langzamer ging, misschien helpt dat?
Vanmiddag maar eentje proeven, ben benieuwd!
Groetjes Arjette
Héérlijk!!!! ?
Vanmorgen de broodjes gemaakt 🙂 Heb het deeg een uur laten rusten, en gebruik gemaakt van de psylliumvezels van de trekpleister( je kan deze ook kopen bij kruidvat trouwens). Muffinvorm gebruikt, meer omdat ik geen zin had in vieze handen hihi.
Ze zijn super uit de oven gekomen!!! En ik zit er nu heerlijk van te smikkelen met een plakje kipfilet, plakje kaas en een salade van tomaat, komkommer en beetje mayonaise. Top recept! Bedankt weer 🙂
Twijfel toch over die vezels….. gebruik je die husk pf die vlozaad van pit en pit.
HUSK, dat zijn vezels. Zij leggen het op de pagina ook uitgebreid uit. NIET het zaad, maar alleen het vliesje!
Het breekbrood is heel erg goed gelukt en lekker van smaak. Helaas was de kleur van het brood “diep donker paars”. Nu lees ik in de reacties dat dat kont omdat ik niet de juiste psylliumvezel gebruikt heb. Ik heb vlozaadvezel “poeder” gebruikt. Dat is dus verkeerd? Nu heb ik vandaag “Juso Psylliumvezels” bij de Natuurwinkel gekocht. Maar voordat ik de verpakking openmaak, wil ik graag weten of dit wél goed is! Ken je dit merk? Graag hoor ik je reactie! We genieten overigens van alle heerlijke recepten!
Ik ken het merk niet maar waar je op moet Letten is dat het de hele vliesjes zijn die om het zaadje heen zitten. Niet het gemalen zaadje of de gemalen vezels. Ook geen andere vezels. Check de ingrediënten lijst.
Tsja, de inhoud van de verpakking kan ik niet zien. En als ingredienten staat er slechts: gedroogde psylliumvezels, zuiver natuurproduct. Verder niets.
Ik denk dat ik het maar probeer terug te brengen en geld terug te krijgen.
Daar zitten in elk geval geen toevoegingen maar zijn inderdaad gewoon alleen de vezels denk ik. Maar als je het toch niet vertrouwd kun je natuurlijk terugbrengen of nog eens informeren bij de fabrikant of winkel of zij er meer over weten?
Hoera! De broodjes zijn prachtig gelukt en mooi van kleur! De Juso vezels zijn dus de goede! Dank voor het geweldige tecept!?
Oké dank voor de info!
Die van Juso heb ik zelf ook en die zijn prima voor dit recept
Mijn deeg is na 30 minuten rusten nog vrij vloeibaar.
Bolletjes kan ik niet echt maken, het zijn eerder platte ronde schijfjes.
Wat heb ik fout gedaan?
Ze staan nu wel in de oven, ik hoop dat ze nog een beetje omhoog komen…
Ik kan hiervandaan niet zien wat je doet, maar die psylliumvezels zijn essentieel voor het indikken!
Ze waren wel lekker maar hadden de vorm van een eierkoek… Misschien toch te weinig psyliumvezels? ik heb 30 gram colon clean erin gedaan.
Colon clean is psyllium met inuline, dat zijn ook wel vezels maar dat werkt toch net wat anders, lees even in de tekst en volg de links naar wat er al eerder over schreef.
Bij mij ook vrij vloeibaar… waarschijnlijk verkeerde psylliumvezels? Op zoek naar de juiste dan maar…. ook ik heb het vloeibare in de oven gedaan en het ruikt nu heerlijk hier in huis. Straks naar de natuurwinkel voor de juiste psylliumvezels.
Ik heb psylliumvezels “voor de spijsvertering” gekocht bij Kruidvat. Werkt prima, voor mij en het brood?
Dat is waarschijnlijk een mengsel van inulinevezels met een deel psylliumvezels? (Colon Clean of Darmreiniger)
Wat heb ik fout gedaan, ik heb alleen wat pittenmix toegevoegd maar als ik ze los snij zij ze vanbinnen paars !!maar ze smaken super
Groetjes ria
Aha, dan heb je gemalen heel zaad gebruikt en niet alleen de vezel. Je bent niet de enige, ook Miranda had er last van.
Na een aantal keer dit recept gemaakt te hebben..en er diverse varianten op los gelaten te hebben …en de link met diverse mensen gedeeld te hebben ( gepromoot kun je wel stellen!) Bedacht ik me dat t wel eens tijd werd om je enorm te bedanken voor dit recept! T is echt een grote favoriet hier!
Nu voor de afwisseling het pindakaasbrood in de oven.. ben benieuwd of dat ook een blijvertje is.
Bedankt !!
🙂 Dank je!!
Pindakaasbrood, moet je echt lekker op smaak brengen (vind ik) anders is het een droge laffe hap.
Pindakaasbrood haalt het absoluut niet bij t yoghurt brood inderdaad. Ik blijf lekker experimenteren met dit recept..heerlijk!
Welk yoghurtbrood? Ik begrijp het niet helemaal, vind je nu yoghurtbrood of juist het pindakaasbrood lekkerder?
Hallo,
Ik maak ze nu voor de 2e x (wegens groot succes?) maar ik vroeg me af of dat rusten van het deeg in de koeling moet of bij kamertemperatuur.
Alvast bedankt
Nee indien gekoeld staat dat erbij anders op kamertemperatuur.
?? Dankjewel, dan had ik het wel goed gedaan hihi. Staat nu een halve in de airfryer. Met wat mexicaanse kruiden en wat parmezaanse kaas… Ik ben benieuwd
Welke amandelmeel gebruik jij, dan ga ik het eens uitproberen, ziet er heerlijk ui!
Hoi Chantal,
De ingrediënten in de recepten zijn klikbaar, dan krijg je in de meeste gevallen een boel extra info 😉
https://www.koolhydraatarmrecept.nl//ingredient/amandelmeel/
Ik gebruik meestal die van de Tuinen
Hij kwam als een beauty uit de oven maar zakte toen toch wat in, zou het dan toch door die vezels komen?
Ga straks naar de drogist en koop andere, bedankt voor de lekkere recepten gisteren het witlofgerecht en vanavond de courgette champignonschotel.
Zou goed kunnen!
Whaauww geen woorden voor. Wat zijn deze broodjes LEKKER!! En gelijk de eerste keer gelukt… Heb echter een vraagje. Kan het in de vriezer? Om mee te nemen naar het werk. Dus dat ik het zonder oven kan ontdooien…? Zijn ze dan nog lekker? Is te veel voor 2 personen.
Wij zijn fan van je broodvervangers en crackers heerlijk!!!
Jazeker Claudia, dat gaat uitstekend!
Mijn brood was prachtig gelukt, maar tijdens het afkoelen is ie wel behoorlijk ingezakt… doet verder niks af aan de smaak denk ik, maar zijn van die platte broodjes geworden. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?
Goed het deeg laten rusten, goed voorverwarmde oven, de ovendeur dicht laten (warmteverschil kan doen inzakken), maar dan nog kan ook liggen aan ander merk vezels. Mijn broodjes met gemalen vezels (Bulkpowders) zie recept van de vezelbroodjes zakten ook een ietsiepietsie in toen ik ze vastpakte. Maar deze van Pit en Pit dus totaal niet! Echt stevige broodjes.
Jeetje dat is een hoop rekenen hihi
Maar bedankt ik hou het wel op 1.2
Hele fijne dagen
Ook gezellige dagen gewenst!
Hoeveel koolhydraten moet je nu rekenen voor een broodje had er zes uit gehaalt
Hoi Sandra,
Als je het helemaal precies wilt weten moet je bij elk recept op de etiketten van je eigen merken kijken en zelf alles uitrekenen.
Met de hoeveelheden uit mijn recept haalde ik 7 broodjes, 1 khd per stuk. Als je er dan 6 uithaalt is het 1,2 gr. khd per broodje, zonder beleg is dat.
Is het dan duidelijk?
Super lekkere broodjes en zo klaar! Ik beleg ze bij voorkeur met kruidenkaas, rucola en gerookte zalm.
Ik maak het mezelf wel gemakkelijk door na het mengen van alle ingrediënten het geheel te verdelen over een flexibele muffinvorm met 12 uitsparingen. De broodjes worden dan uiteraard wel iets kleiner maar ik vind het hoop minder geklieder. Ze zijn overigens ook prima in te vriezen, na ontdooien even ‘afbakken’.
Ik heb een vraag: waarom wordt er niet gewoon giste gebruikt in kha broden? Zoveel koolhydraten zit toch niet in gist?
Gist is een soort schimmel en heeft suiker nodig als voeding. Geen suiker geen rijzen. Verder heeft gist een lange rijstijd en bakpoeder niet, daarmee kun je je dus direct bakken.
Zoals de titel al beloofd ECHT LEKKER koolhydraatarm brood! Ik ben als echte “brood-eter” super blij met dit recept. De 1e keer meteen goed gelukt en overheerlijk.
Kun je de psylium vezels ook achterwege laten? Of vervangen die iets anders?
Klik even op het ingrediënt psylliumvezel a.u.b., dit staat boven elke ingrediëntenlijst, blijkbaar even overheen gelezen?
Echt heerlijk dit brood en super leuk om te maken! Krijg door deze recepten veel ideeën voor nieuwe eigen bedachte broodrecepten!
Heel goed! Mijn recepten zijn geen wetten, maar hopelijk een inspiratie om zelf lekker aan te passen en op te eten!
Op de foto ziet het brood er zo mooi bruin gebakken uit.
Bij mij werd het niet bruin, het zag er meer uit dat de broodjes droog werden.
Heb je enig idee hoe dat komt en hoe ik dat anders kan doen?
Ik kan hiervandaan niet zien welke ingrediënten je precies gebruikt. Soms kan daar namelijk behoorlijk wat verschil inzitten. Klinkt alsof de oven niet heet genoeg stond? Heb je de temperatuur weleens gecontroleerd met een thermometer?
Echt een heerlijk broodje! Ik heb zitten genieten. Dank je wel 😉
ik weet niet wat er mis is gegaan, alles netjes af gewogen maar het blijft een dunne massa. Dan maar in een bakblik gedaan en dan gebakken. het is wel wat stevig maar niet veel gerezen.
Dat kan ik hier vandaan ook niet beoordelen. De psylliumvezels die ik gebruik zijn pure vezels, de hele schilletjes, dus niet gemalen of gemengd met innuline (zoals bijvoorbeeld de veel gebruikte Kruidvat darmreiniger) dat geeft wel wat structuurverschillen. En rijzen moet van het bakpoeder en de eieren komen, overigens rijst het niet zoals met gist ofzo, een klein beetje. Misschien is je bakpoeder niet meer goed geweest?
mijn oven heeft alleen onderwarmte. Wat denk je?
Geen idee, een keer proberen, dat weet je het! En verder: misschien een echte oven overwegen?
Vanavond het koolhydraatarme brood gemaakt. Samen met zelfgemaakte pompoensoep. Goed gelukt mag ik wel zeggen maar wij vonden het te veel naar kokos smaken. Is hier een alternatief voor? Of geen kokosmeel gebruiken en dan misschien iets meer van iets anders?
Kokosmeel (Aman Prana) smaakt nauwelijks tot niet naar kokos, zeker niet in deze kleine hoeveelheid. Weet je echt wel zeker dat je geen kokosrasp hebt gebruikt?
Dank je voor je reactie. Het is echt kokosmeel wat ik gebruikt heb maar ben er al achter wat de smaak zou kunnen zijn. Heb mijn collega’s ook laten proeven en die zeiden gelijk dat het de Italiaanse kruiden zijn die je proeft. Dit weekend maar zonder proberen dan ?
Oh haha, ja die kunnen soms ook sterk smaken. Verschilt van merk tot merk. Als je en neutraal broodje wilt kun je die beter weglaten.
Wat is dit heerlijk brood. Met pindakaas erop. Wat een traktatie na een half jaar weer brood gegeten. Complimenten voor al je recepten, maar deze overtreft alles.
lieve groet, Jeannette
Ik wil dit recept gaan gebruiken in de airfryer. Kan dat? Heeft iemand daar ervaring mee?
Geen ervaring maar in een airfryer is eigenlijk niks meer dan een efficiënte oven, ja dat kan, maar de temperatuur niet te hoog instellen en waarschijnlijk iets korter bakken. Gewoon even uitproberen.
Ik heb het recept net zo gemaakt als Erna (verdubbeld dus). Is het normaal dat het brood sponzig en nat/vet is?
Inderdaad geven psylliumvezels baksels de ‘elastische’ structuur en houdt het langer vers.
Ik heb ze ook gemaakt maar er zit een vreemd luchtje aan komt dit door de psylliumvezels?
groetjes Marijke
Geen idee, die van mij hadden dat niet in elk geval, of ik ruik het niet, dat kan natuurlijk ook…
Van dit recept heb ik gisteren een brood gebakken. De hoeveelheden verdubbeld en in een groot cakeblik gedaan. Het kwam prachtig uit de oven. Ik heb er 22 sneetjes uitgehaald en deze 2 bij 2 ingevroren. Dit is het recept dat ik het meest gebruik om ‘brood’ te maken. The real stuff mis ik echt niet.
Heel goeie tip, dank je wel Erna, ook namens alle pottenkijkers 😉
Ze zijn echt heerlijk! zelfs vriendlief vraagt er regelmatig om
en durft ook nog eens te vragen waar dat mooie brood gekocht is.
Heerlijk, makkelijk en gezond!
Dit is absoluut mijn favoriet w.b. vervanging van gewoon brood. Het deeg kun je ook vormen in een lange rol om er zo een stokbrood van te bakken. Ze blijven ook heel goed in de vriezer.
Ja lekker een stokbroodje, voor bij de verschillende smaken heksenkaas.
Ik heb ze net gemaakt volgens mij goed gelukt.. Hoe bewaar ik ze?
Zie de tips!
Wat zijn de alternatieve veel producten die ik kan gebruiken dan psylliumvezel? Ik kan het bij mij niet kopen.
MvG
Staat allemaal in het recept. Het zijn vezels die extreem veel vocht kunnen opnemen.
Vandaag klaargemaakt als pizzabodem.
Kun je het kokosmeel achterwege laten of vervangen door iets anders?
Even op het ingrediënt klikken…
Ik ben helemaal verslaafd aan deze broodjes. Bak er 8 stuks los van en in de ijskast blijven ze inderdaad wel 4 dagen vers. Helemaal te gek recept
Leuk dat je zo enthousiast bent! 8 Broodjes per 4 dagen is een mooie bescheiden hoeveelheid om niet verstopt te raken.
Ik heb de broodjes gemaakt in siliconenvormpjes.
Na 30 minuten zag het er prachtig uit in de oven.
Ze waren mooi hoog opgekomen.
Ik heb de broodjes in de oven laten afkoelen met de deur op een heel klein kiertje.
Helaas zijn ze weer voor een groot deel ingezakt.
Wat gaat er fout…; ik heb alle ingrediënten netjes afgewogen
Beste Ineke,
Ik weet niet wat er fout gaat… Welk merk psylliumvezel gebruik je? Ik had het de eerste keer ook dat ze wat slapper waren, ik had toen gemalen vezels van bulkpowders. Nu gebruik ik hele vezels en zijn ze veel steviger. Sommige mensen laten het deeg 1 uur tot wel drie uur rusten, zou ook beter worden, ik bak ze zelf niet zo vaak dus heb niet alle merken en methodes uitgeprobeerd.
Weet je of je de psyllium vezels ook kunt vervangen door fibrex? Heb dat namelijk in huis.
Nee dat weet ik niet, ik heb geen ervaring met Fibrex, sorry… Misschien gewoon proberen?
Hoi Ageeth,
Nee heb ik zelf ook geprobeerd, heeft echt een andere smaak (vond het zelf niet lekker) en rijst niet blijft vloeibaar. 🙁
Met vriendelijke groet,
Monique
Had je wel de hoeveelheid vocht aangepast? Ik vrees dat Fibrex een veel minder groot zwelvermogen heeft dan psyllium en dus minder bindt.
Dank je wel. Beetje late reactie, tijdje niet op internet geweest.
Mijn brood is helemaal grijs uitgeslagen. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Hoe bedoel grijs uitgeslagen? Als je gemalen vlozaad gebruikt (dus niet alleen de vezel) kun je een enigszins paarsgrijs gekleurd brood krijgen. Bedoel je dat? Doet verder niets aan de smaak af overigens…
Verrukkelijk… makkelijk te maken en echt smakelijk. Had je spinazie ei potje erbij gedaan als lunch….
Welke psylliumvezels heb je bij Pit & Pit? Ik zie daar lichte vezels en donkere. Welke neem je nu?
Je hebt het hele vlozaad (donker) en de VEZELS (licht) je moet de vezels hebben.
Dit is dus mijn favoriete recept voor brood!
Ik heb er dit keer rozijnen-broodjes van gemaakt, en die zijn toch lekker geworden.
Een paar verschillende noten, geroosterd en iets fijn gemaakt, een snufje stevia en kaneel en een klein handje rozijnen erbij.
De broodjes zagen er mooi bruin en bol uit en smaken voortreffelijk.
Ik ga dit weekend er ook een uien-kaas brood mee maken, kijken hoe dat uitpakt.
Je hoort het wel weer.
Nog een fijn weekend, groetjes, Cornelia
Even voor de duidelijk (voor eventuele beginners), rozijnen zijn niet koolhydraatarm. Lijkt me wel lekker als je koolhydraatbeperkt i.p.v. -arm eet!
Ik ben niet zo’n broodeter, maar dit vind ik wel lekker!
de broodjes worden niet knapperig en blijven plat? wat doe ik verkeerd. Heb exact het recept aangehouden.
Knapperig zijn ze sowieso niet echt hoor. Maar als ze plat blijven gebruik je niet het goede rijsmiddel. Heb je bakpoeder gebruikt? (dus geen baking soda)
jawel die zakjes van dr oetker. en daar 6 gram van. Ik heb de test in de vriezer liggen en zal ze “afbakken” als ik er weer 1 ga eten. Want echt bruin waren ze ook niet.
Ik weet niet of het bakpoeder nog zal werken als het in de vriezer is geweest. Ben benieuwd!
Hallo,
dank voor dit fijne recept. Voor bij de gourmet heb ik het deeg uitgerold tot een stokbroodvorm. Daarna heb ik er plakjes van gesneden en gebruikt als alternatief voor het stokbrood. Ook bij de broodeters uit mijn gezin viel dit in de smaak. Het is ook handig om mee te nemen naar het werk, dan snij je gewoon een groter stuk af en halveer je het brood. Je kunt er dan beleg tussen doen en meenemen als broodlunch. Top recept!
Inderdaad een goed alternatief, maar beperkt van eten en veel bij drinken!
Hier ook de broodjes gemaakt enkel en alleen toen ik ze liet afkoelen in de oven met deur op een kiertje zakten mijn broodjes een beetje in kan ik dit verhelpen of is het normaal vind het wel jammer die van u zien er zo heerlijk uit 🙂
Goed het deeg laten rusten, goed voorverwarmde oven, de ovendeur dicht laten (warmteverschil kan doen inzakken), maar dan nog kan ook liggen aan ander merk vezels. Mijn broodjes met gemalen vezels (Bulkpowders) zie recept van de vezelbroodjes zakten ook een ietsiepietsie in toen ik ze vastpakte. Maar deze van Pit en Pit dus totaal niet! Echt stevige broodjes.
Al een tijdje van plan, maar vandaag dan het brood gebakken. Je hebt niets teveel beloofd, het is inderdaad echt lekker. Samen met de oosterse bloemkool/courgettesoep was het een heerlijk maaltje. Dankjewel voor dit toprecept. Wat over is van de soep staat in de koelkast te wachten tot de lunch van morgen en ik weet nu al zeker dat de broodjes vast op het menu komen te staan. Oh ja, en mijn heer Peter vond de soep ook heerlijk 😉
Vooral zoiets als een broodje of cracker waar je zelf tevreden over bent is fijn om achter de hand te hebben bij een soepje of salade vind ik. Groetje, ook aan jouw heer Peter 😉
Volgens mij is dit gewoon een kopie van mijn koolhydraatarme brood maar dan net iets minder genomen! Hoezo auteursrecht op internet als vermelding eronder?
http://www.gezondlevenmetpien.nl/koolhydraatarm-brood-beste-recept/
Nee sorry Pien, dat is niet zo… ik leg precies uit hoe ik het recept veranderd heb in de tekst.
Stormachtige en regenachtige 2e paasdag dus gelegenheid om wat te experimenteren… Heb drie soorten psyllium (van Pit-pit) in huis: de hele zaden, de vezels en het poeder. Drie deegjes gemaakt volgens het recept. Dat met de hele zaden werd niet plakkerig en heb ik in muffinvormen gedaan. Van de andere twee deegjes met een ijslepel hoopjes gemaakt op de bakplaat. Deze twee mengsels zagen er onderling iets anders uit en ook het eindresultaat was een beetje anders. Het mengsel met de psylliumpoeder was iets meer gerezen en de broodjes waren wat donkerder van kleur. De smaak van beide broodjes was heerlijk en ik proefde niet veel verschil. De broodjes in de muffinvormpjes waren ook prima gelukt. Ze zien er anders uit omdat je de zwarte spikkels van de zaden ziet. Maar de smaak was ook weer heerlijk. Ze liggen nu per twee in de vriezer en met een pot thee erbij kan ik weer een dag of tien vooruit…
foto: Marian Stasse Vlnr: met poeder, met vezel, met hele zaden
Je experiment klinkt echt geweldig! Dat hele zaad gebruik ik zelf eigenlijk niet, vreemd dat het dan wel goed bakt als het geen deeg wordt?
Dank voor de foto, ik heb bij je reactie geplaatst!
Wat kun je als alternatief gebruiken voor amandelmeel, naast hennepzaad? Dit i.v.m. notenallergie.
Ja dat blijft altijd lastig hè? Een echt goed koolhydraatarm alternatief voor amandelmeel is er niet. Je kan meer kokosmeel nemen maar zeker niet in dezelfde hoeveelheid als het amandelmeel. Dat wordt gortdroog, kijk anders eens bij de vezelbroodjes?
Hoi
Waarom moet je zoveel drinken bij het eten van eenzo’n broodje
Gr Ria
Hoi Ria, Als je even op het ingrediënt “psylliumvezel” klikt krijg je antwoord op je vraag! Achter (bijna) alle ingrediënten vind je trouwens extra info, handig toch?
Groetje AK en succes!
Ik heb deze broodjes gemaakt zonder de kruiden, met een beetje stevia en normaal zout.
Ik heb nu een heerlijk neutraal broodje. Alle beleg kan erop.
Weer een fijne uitbreiding voor mijn ontbijt.
Ik ga het in stokbrood model maken voor bij de kaasfondue, lijkt me ook goed te doen.
groetjes, Cornelia
Wel even oppassen met de hoeveelheid vezels, nog maar een keer extra waarschuwen: echt veel blijven drinken erbij (en dan bedoel ik water) anders riskeer je een giga verstopping.
Allereerst gefeliciteerd met het behalen van de mijlpaal! Net terug van een weekje vakantie en direct gekeken of je al weer lekkere nieuwe recepten had toegevoegd. Vandaag de broodjes gemaakt. De naturel versie was erg lekker. Heb nog een tweede serie gemaakt en 10 gr. Amandelmeel vervangen door hennepzaad. Je krijgt een iets krokantere bite, erg lekker vond ik zelf. Cheesecake ijs staat voor volgende week op de planning. Even de ijsmachine bij mijn ouders ophalen. Veel plezier aankomende zondag met het behalen van de die andere mijlpaal. 12,5 jaar op naar de 25 ?
Dank je en welkom terug!
Groetje AK
Oh, wat een prachtig en lekker broodje is dit. Ik had geen psylliumvezels in huis, wist écht niet wat ik me daarbij moest voorstellen, dus heb maar gelijk bij Pit & Pit besteld.
Gistermiddag alles in huis gekregen en vanmorgen gelijk gemaakt. En wat een super broodje. Nog een beetje warm met roomboter gelijk geproefd, en ja er meteen véél water achteraan gedronken.
Bedankt weer voor je werk en dit recept, wordt zeker een favoriet onderdeel.
groetjes Cornelia
Zo leuk dat dit koolhydraatarme brood weer zo in de smaak valt. Zeker als basis best belangrijk om iets te hebben waar je tevreden over bent. Geniet ervan!
Ik mag geen psylliumvezels ik heb wat meer kokosmeel er door gedaan maar deeg blijft erg slap
dus maar in vormpjes gedaan.
Dat het slap blijft is logisch want de psylliumvezels zorgen in dit deeg juist voor de stevigheid.
Wat kan ik daar voor in de plaats nemen
Sorry, in dit recept lukt dat niet zonder het hele recept te moeten ombouwen, met een geheel ander resultaat (uiteraard). Dan kan je beter echt een ander recept zoeken zonder psylliumvezels.
Het ging niet helemaal zoals verwacht, kon geen bolletjes vormen dus heb het op een plaat geschept.
Maar na ze even opgepiept te hebben, een heerlijk broodje.
Hoi Marry,
Wellicht ietsje langer laten staan of net wat meer psylliumvezels gebruiken (kan per merk echt wel wat verschillen).
Het deeg is vrij plakkerig, het vormen lukt met natte handen het best, of je kunt het over ingevette muffin vormen verdelen. (recept al aangepast)
Kun je de psylliumvezels er ook uit laten?
Nee dat kan echt niet, dat is waar het hele recept om draait. Als je dat niet wilt gebruiken kan je echt beter een ander brood maken.
hehe, ik ging net de andere broodjes bakken, maar nu ga ik deze even uitproberen. wat is dit toch leuk, telkens weer nieuwe receptjes die we kunnen uitproberen 🙂 ik laat weten wat we er van vonden !
thx voor het zoveelste receptje !
grts
dorine
Oké ik ben benieuwd!
Succes met bakken.
Net geproefd en dit is tot nu toe het meest naar echt brood smakende khd-arme baksel die ik gemaakt heb!
Heel lekker, enkel is het bij mij weer niet zo bol geworden, ze zijn veel platter. ik probeer volgende keer met beetje meer wijnsteen, of met gewone bakpoeder.
Voor herhaling vatbaar !
grts, dorine
Oh mooi dat het je bevalt. Maar welk merk en soort psylliumvezel gebruik je? En echt minstens 30 minuten laten staan, 60 minuten kan ook! De oven heb ik deze keer NIET op de heteluchtstand gezet, maar uitsluitend onder en bovenwarmte.
WijnsteenBAKPOEDER hè, dus echt het kant en klaar spul. Niet uitsluitend wijnsteen.
ik gebruik colon Psylli van Sanoli aventis nederland, of Mannavita belgie
wijnsteenbakpoeder van jacob hooy
met de andere psylli broodjes heb ik wel de rijs, ze worden zelfs echt zoals normale broodjes, maar die zakken dan altijd in. smaak ook ok, enkel dus weer plattere versies :p
al geprobeerd met hete lucht ipv onder en bovenwarming, maar is net zelfde, al gespeeld met de temperatuur, en met de baktijden, maar resultaat is altijd zelfde, helaas
Daarom, dan ligt het waarschijnlijk echt wel echt aan je vezels. Ik gebruikte in het andere broodje gemalen vezels (poeder dus ook verder zonder iets), die hadden ook de neiging tot slapper zijn en inzakken.
Deze zijn echt stevig.
okee, Anna-Karina, mijn doos hier is toch bijna op, dus ik ga eens die bestellen welke jij gebruikt.
bedankt voor de tips! ik laat je wel nog eens horen hoe het dan gaat!
ohhh deze ga ik proberen, ik heb al wat KHa brood gehad maar blijft steeds weer zompig en elastisch en op een gegeven moment is dat niet lekker meer. Ook ik blijf proberen…..dank je voor het recept!
Psylliumvezels zorgen altijd voor een wat verend baksel maar bij deze broodjes vind ik het beduidend minder! Succes!