laagjes salade of jarsalade

Laagjes salade of jarsalade

Geen echt recept wel een inventief idee! Deze jarsalade (jar = pot op z’n Engels) is ontzettend simpel te maken. Heel erg praktisch en nog leuk en charmant om te zien ook. Daar hou ik van. Ach, ik zou het graag zelf verzonnen hebben maar dat is helaas niet zo. Ik zag een paar jaar geleden al eens een plaatje van zo’n mooi gevulde pot op een Amerikaanse website. Ik moet weten wat er achter zit en surf me een slag in de rondte om er alles over te weten te komen. Ach ja, het houdt je van de straat zullen we maar zeggen. En nu kan ik het allemaal aan jullie vertellen en hoeven jullie het wiel niet zelf uit te vinden!

Lunch meenemen? Jarsalade!

Zo’n jarsalade is vooral superhandig om mee te nemen naar school of naar je werk. Je doet er precies in wat jij lekker vindt, ideaal toch? Maak de meeneem salade in een goed afsluitbare pot en vervoer de pot voor de zekerheid rechtop om eventuele ongelukken te voorkomen! De pot op de foto’s is een erfenis van de AH excellent mayonaise (nul koolhydraten, en echt lekker!) die velen van jullie vast herkennen.

laagjes salade of jarsalade - koolhydraatarm-recept-05

De juiste volgorde
Je kan in zo’n  jarsalade eigenlijk alles wel kwijt. Maar stel je jarsalade wel in de juiste volgorde samen zodat de ingrediënten allemaal lekker vers blijven en hun smaak en voedingswaarde optimaal behouden. De stelregel is makkelijk: vul je pot of schaal eerst met de dressing, dan de zware, stevige en natte soorten groente. Daarna pas de lichte, zachtere en droge groentesoorten. Vrij logisch eigenlijk toch? In mijn jarsalade zit van onder naar boven: yoghurt/mayo/dilledressing, tomaat, rauwe courgetti, gesneden bleekselderij, tonijn, ijsbergsla en zonnebloempitten, pompoenpitten en 4 hazelnoten.

Zo bouw je de jarsalade op

  • begin altijd met een laagje dressing, uiteraard een die past bij de ingrediënten. Denk ook eens aan pesto of tapenade met een scheut extra olijfolie.
  • als je nog restjes gegaarde groente hebt liggen doe die dan onderin in de saladepot: roosjes bloemkool of broccoli, sperzieboontjes, peultjes, courgette of asperges bijvoorbeeld
  • dan komen de rauwe harde groentes zoals paprika, bleekselderij, uitje, wortel, komkommer, rauwe courgetti, radijs etc. hele cherrytomaatjes kan ook
  • daarbovenop gaat een laagje eiwitrijke vulling: kleine blokjes (geiten)kaas, stukjes feta of mozzarella, gekookt ei, stukjes omelet, tonijn uit blik, garnalen etc. Let wel op de houdbaarheid!
  • daarbovenop komt je sla, dat mag van alles zijn: spinazie, gemengde sla, rucola, ijsbergsla, romaine sla, eikenbladsla, veldsla, kropsla…  je mag de sla best een klein beetje proppen.
  • voeg voor een lekkere ‘crunch’ en extra voedingswaarde nog een eetlepel (geroosterde) zaden, pitten of noten toe of verkruimel er een lijnzaadracker over. Of een handje kiemen zoals taugé en alfalfa.

Deksel dicht en vergeet je bestek niet mee te nemen. Vlak voordat je gaat eten een paar keer schudden en ziedaar een heerlijk verse jarsalade, met uitsluitend gezonde dingen die jij lekker vindt! Je collega’s zullen jaloers zijn…

laagjes salade of jarsalade

Je kunt thuis de salade natuurlijk ook in laagjes serveren. Allereerst neem je een hoge glazen vorm. Dan hussel je de salade aan tafel, liefst een beetje elegant, door elkaar. Ik maak het in een rechte vaas, model smalle hoge accubak. Heel makkelijk ook als je bezoek krijgt om zo de jarsalade van te voren al te maken en in de koelkast weg te zetten, die van mij past in de deur van de koelkast. Nou ja, hoe dan ook,  veel plezier met dit ideetje en eet smakelijk maar weer!

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Laagjes salade of jarsalade”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

161 Shares
Share138
Pin23
Tweet