Geen echt recept wel een inventief idee! Deze jarsalade (jar = pot op z’n Engels) is een laagjes salade in een pot, om mee te nemen. En het is ontzettend simpel om te maken. Niet alleen erg praktisch en maar ook leuk en charmant om te zien! Daar hou ik van. Ach, ik zou het graag zelf verzonnen hebben, maar dat is helaas niet zo. Ik zag een paar jaar geleden al eens een plaatje van zo’n gezellig gevulde saladepot op een Amerikaanse website. Na wat onderzoek, bleek dat er nog een hele theorie achter zit, en nu kan ik het allemaal aan jullie doorvertellen en hoeven jullie het wiel niet zelf uit te vinden! Fijn hè?
Lunch meenemen? Jarsalade!
Zo’n jarsalade is vooral superhandig om mee te nemen naar school of naar je werk. Je doet er precies in wat jij lekker vindt, ideaal toch? Maak de meeneem salade in een goed afsluitbare pot en vervoer de pot voor de zekerheid rechtop om eventuele ongelukken te voorkomen! De pot op de foto’s is een erfenis van de AH excellent mayonaise die velen van jullie vast wel herkennen. Die mayonaise bevat overigens 0 koolhydraten en is echt lekker!
Juiste volgorde laagjes salade
Je kan in zo’n jarsalade zoals gezegd eigenlijk alles wel kwijt. Maar… stel zo’n salade in een pot wel in de juiste volgorde samen. Daardoor blijven de ingrediënten allemaal lekker vers. Bovendien behouden ze op die manier ook hun smaak en voedingswaarde het best. De stelregel is makkelijk: vul je saladepot eerst met de dressing, vervolgens de zware, stevige en natte groente soorten. Als laatste stop je de lichte, zachtere en droge groentesoorten in de pot. Vrij logisch eigenlijk toch? In mijn jarsalade zit van onder naar boven: yoghurt/mayo/dilledressing, tomaat, rauwe courgetti, gesneden bleekselderij, tonijn en ijsbergsla. Een topping van zonnebloempitten, pompoenpitten en hazelnoten legde ik er bovenop.
Thuis ook laagjes salade?
Je kunt thuis de salade natuurlijk ook in laagjes serveren. Allereerst neem je een hoge glazen vorm. Sommige vazen lenen zich daar uitstekend voor, model smalle hoge accubak. Dan hussel je de salade aan tafel, liefst een beetje elegant, door elkaar. Heel makkelijk ook als je bezoek krijgt om zo de jarsalade van te voren al te maken en in de koelkast weg te zetten. Die van ons past precies in de deur van de koelkast. Nou ja, hoe dan ook, veel plezier met dit ideetje en eet smakelijk maar weer!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je een jarsalade, salade in een pot
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Jarsalade opbouwen (salade in een pot)
Ook gebruikt
- Goed afsluitbare ruime pot
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Ingrediënten naar keuze, bijvoorbeeld
- basisdressing, of je eigen dressing
- 50 g groente, gekookt of geschikt om rauw te eten naar eigen keus
- 100 g gemengde sla
- 20 g noten, pitten of zaden
- 5 g kiemgroente, een plukje
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Begin altijd met een laagje dressing onderin de pot. Kies een dressing die past bij de ingrediënten. Denk ook eens aan pesto of tapenade met een scheut extra olijfolie.
- Vervolgens komen de zware en natte groenten. Restjes gegaarde groente zoals roosjes bloemkool of broccoli, sperzieboontjes, peultjes, courgette of asperges bijvoorbeeld. Hele cherrytomaatjes zijn ook prima.
- Daar bovenop komen de stukjes rauwe harde groentes zoals paprika, bleekselderij, uitje, wortel, komkommer, rauwe courgetti, radijs.
- De volgende laag mag een laagje eiwitrijke vulling zijn. Denk aan kleine blokjes (geiten)kaas, stukjes feta of mozzarella, plakjes gekookt ei, stukjes omelet, tonijn uit blik, garnalen. Let wel op de houdbaarheid!
- Dan komen de kwetsbare slasoorten zoals spinazie, gemengde sla, rucola, ijsbergsla, romaine sla, eikenbladsla, veldsla, kropsla… je mag de sla best een klein beetje proppen.
- Ten slotte de topping, niet alleen voor een lekkere 'crunch' maar ook voor extra voedingswaarde. Een eetlepel (geroosterde) zaden, pitten of noten. Of verkruimel er simpel een lijnzaadcracker over. Of een handje kiemen zoals taugé en alfalfa.
- Nu kan de saladepot dicht en vergeet je bestek niet mee te nemen.
- Vlak voordat je gaat eten een paar keer schudden, zodat de dressing mengt. Ziedaar een heerlijk verse jarsalade, met uitsluitend gezonde dingen die jij lekker vindt! Je collega's zullen jaloers zijn…
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heel leuk idee, Anna-Karina!