jarsalade laagjes salade in een pot

Jarsalade, laagjes salade in een pot

Geen echt recept wel een inventief idee! Deze jarsalade (jar = pot op z’n Engels) is een laagjes salade in een pot, om mee te nemen. En het is ontzettend simpel om te maken. Niet alleen erg praktisch en maar ook leuk en charmant om te zien! Daar hou ik van. Ach, ik zou het graag zelf verzonnen hebben, maar dat is helaas niet zo. Ik zag een paar jaar geleden al eens een plaatje van zo’n gezellig gevulde saladepot op een Amerikaanse website. Na wat onderzoek, bleek dat er nog een hele theorie achter zit, en nu kan ik het allemaal aan jullie doorvertellen en hoeven jullie het wiel niet zelf uit te vinden! Fijn hè?

Lunch meenemen? Jarsalade!

Zo’n jarsalade is vooral superhandig om mee te nemen naar school of naar je werk. Je doet er precies in wat jij lekker vindt, ideaal toch? Maak de meeneem salade in een goed afsluitbare pot en vervoer de pot voor de zekerheid rechtop om eventuele ongelukken te voorkomen! De pot op de foto’s is een erfenis van de AH excellent mayonaise die velen van jullie vast wel herkennen. Die mayonaise bevat overigens 0 koolhydraten en is echt lekker!

jarsalade laagjes salade in een pot

Juiste volgorde laagjes salade

Je kan in zo’n  jarsalade zoals gezegd eigenlijk alles wel kwijt. Maar… stel zo’n salade in een pot wel in de juiste volgorde samen. Daardoor blijven  de ingrediënten allemaal lekker vers. Bovendien behouden ze op die manier ook hun smaak en voedingswaarde het best. De stelregel is makkelijk: vul je saladepot eerst met de dressing, vervolgens de zware, stevige en natte groente soorten. Als laatste stop je de lichte, zachtere en droge groentesoorten in de pot. Vrij logisch eigenlijk toch? In mijn jarsalade zit van onder naar boven: yoghurt/mayo/dilledressing, tomaat, rauwe courgetti, gesneden bleekselderij, tonijn en ijsbergsla. Een topping van zonnebloempitten, pompoenpitten en hazelnoten legde ik er bovenop.

Thuis ook laagjes salade?

Je kunt thuis de salade natuurlijk ook in laagjes serveren. Allereerst neem je een hoge glazen vorm. Sommige vazen lenen zich daar uitstekend voor, model smalle hoge accubak.  Dan hussel je de salade aan tafel, liefst een beetje elegant, door elkaar. Heel makkelijk ook als je bezoek krijgt om zo de jarsalade van te voren al te maken en in de koelkast weg te zetten. Die van ons past precies in de deur van de koelkast. Nou ja, hoe dan ook,  veel plezier met dit ideetje en eet smakelijk maar weer!

 

Zo maak je een jarsalade, salade in een pot

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


jarsalade laagjes salade in een pot

Jarsalade opbouwen (salade in een pot)

Ideale manier om een salade mee te nemen naar het werk of naar school. De kunst is om de juiste ingrediënt volgorde aan te houden. We helpen je daarbij!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Lunch, Salade
Keuken: Overig
Trefwoord: meeneem maaltijd
Voorbereiden: 5 min
Totale tijd: 5 min
Uit recept: 1 pot

Ook nodig

  • Goed afsluitbare ruime pot

Ingrediënten

  • ingrediënten naar keuze

Bereiden

  • Begin altijd met een laagje dressing onderin de pot. Kies een dressing die past bij de ingrediënten. Denk ook eens aan pesto of tapenade met een scheut extra olijfolie.
  • Vervolgens komen de zware en natte groenten. Restjes gegaarde groente zoals roosjes bloemkool of broccoli, sperzieboontjes, peultjes, courgette of asperges bijvoorbeeld. Hele cherrytomaatjes zijn ook prima.
  • Daar bovenop komen de stukjes rauwe harde groentes zoals paprika, bleekselderij, uitje, wortel, komkommer, rauwe courgetti, radijs.
  • De volgende laag mag een laagje eiwitrijke vulling zijn. Denk aan kleine blokjes (geiten)kaas, stukjes feta of mozzarella, plakjes gekookt ei, stukjes omelet, tonijn uit blik, garnalen. Let wel op de houdbaarheid!
  • Dan komen de kwetsbaardere slasoorten zoals spinazie, gemengde sla, rucola, ijsbergsla, romaine sla, eikenbladsla, veldsla, kropsla...  je mag de sla best een klein beetje proppen.
  • Ten slotte de topping, niet alleen voor een lekkere 'crunch' maar ook voor extra voedingswaarde. Een eetlepel (geroosterde) zaden, pitten of noten. Of verkruimel er simpel een lijnzaadracker over. Of een handje kiemen zoals taugé en alfalfa.
  • Nu kan de saladepot dicht en vergeet je bestek niet mee te nemen.
  • Vlak voordat je gaat eten een paar keer schudden, zodat de dressing mengt. Ziedaar een heerlijk verse jarsalade, met uitsluitend gezonde dingen die jij lekker vindt! Je collega's zullen jaloers zijn...

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een reactie op “Jarsalade, laagjes salade in een pot”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

169 Shares
Share138
Pin31
Tweet