Deze 5 lagen lunch met gerookte zalm maakte ik voor krokettenspecialist & culinaire vriendin Wanda. Dat het een lunch met gerookte zalm en avocado zou worden had ik een week van te voren al aangekondigd. Wat het verder precies ging worden wist ik pas toen ik in de keuken dook. Op Facebook vertelde Grytsje dat zij iets met gerookte zalm en gekookt ei ging maken, dat leek me ook leuk. Ik dacht dat er nog komkommer was, maar dat bleek een courgette te zijn (bril niet op zeker…). Oja, en er moest een tomaat en ijsbergsla op. Uiteindelijk zijn het 5 verschillende lagen geworden, sla, ei, courgette-tomaat, avocado en gerookte zalm. Echt verrukkelijk en dat bevat 3.3 gram koolhydraten per portie.
Kroketten en bier
Misschien moet ik even iets uitleggen over Wanda. Zij is echt een ware kunstenares met kroketten, je weet niet wat je overkomt, de smaken die ze daarin stopt! Ik heb het geluk dat ik af en toe een van die happenings mag bijwonen waar zij in 6 gangen 6 verschillende kroketten presenteert. Bij elkaar is dat een volledige (niet koolhydraatarme) maaltijd. Je rolt van de ene smaakexplosie in de andere. Bij elke kroket kan je kiezen uit een bijpassende wijn, een speciaalbiertje of een bijzonder (vaak huisgemaakt) alcoholvrij drankje! Uiteraard wordt elke kroket voorzien van passend garnituur: een mini salade, groente of sausje. Echt een enorme smaak-kermis kan ik je verzekeren!
Biergoeroe
Mijn eigen heer Hans speelt trouwens bij de te kiezen biertjes ook een bescheiden rol. Hij is al zo’n 40 jaar speciaalbier liefhebber en Wanda vraagt hem af en toe als haar biergoeroe een serie bier te komen proeven. Zij zorgt dan voor een aantal biertjes en een plank met 5 basissmaken: zoet, zuur, bitter, zout, en umami. De leden van het biergenootschap proeven elk bier met elke smaak. Vervolgens beoordelen ze welk bier het best bij welke smaak past en waarom. De uitslagen worden minutieus genoteerd zodat Wanda bij elke nieuw ontwikkelde kroket precies weet welke bieren erbij zouden kunnen passen. En zo heeft ze ook haar eigen wijnspecialist: Arisz et al. Bijzonder toch? Ik ga zelf heel anders te werk bij het samenstellen van mijn recepten. Leuk, zo heeft iedereen zijn eigen stijl.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
β₯ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze 5 lagen lunch met gerookte zalm
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
5 Lagen lunch met gerookte zalm
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
IngrediΓ«nten
Ei laag
- 2 eieren
- 2 tl mayonaise
- 1-2 tl Zaanse mosterd
- peper en zout
Tomaat-courgette laag
- 5 cm courgette, piepkleine blokjes
- 50 g tomaat, in blokjes (schoon gewicht)
- ΒΌ stengel bosui, in ringetjes
- basisdressing, naar smaak
- 1 tl dille
Zalm laag
- 150 g gerookte zalm, gesneden of zalm snippers
- 1 el bieslook, vers, geknipt
Avocado laag
- 1 rijpe avocado
- 10 ml olijfolie
- kneepje citroensap
Bodem
- 2 plakken ijsbergsla, 1 cm dikke plak, als bodem
Klik op de ingrediΓ«nten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Ei laag
- Kook de eieren hard in 8 minuten. Laat afkoelen en hak ze grof. Maak er met mayonaise en mosterd een soort eiersalade van, breng op smaak met peper en zout.
Tomaat-courgette laag
- Snijd het stukje courgette in piepkleine blokjes. Halveer de tomaat, schep de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees klein. Snijd de bosui in ringetjes. Meng courgette, tomaat en bosui door elkaar en breng op smaak met basisdressing, dille en peper en zout.
Zalm laag
- Snijd de zalm. Knip de bieslook. Meng de bieslook door de zalm.
- Tot hier kan je het allemaal voorbereiden. Bewaar alles koel in afzonderlijke bakjes. Haal het dan 15 minuten voor het opmaken uit de koeling.
Avocado laag
- Snijd het vruchtvlees van de avocado in blokjes en breng op smaak met olijfolie, citroensap en peper en zout.
Laagjes samenstellen
- Leg op elk bord een hele plak ijsbergsla van tussen 0,5 en 1 cm dik, besprenkel met basisdressing. Bouw daarop met behulp van een ingevette kookring je laagjes, druk de laagjes telkens aan. Volgorde: ei, courgette, avocado en als laatste de zalm. Verwijder de kookring en garneer met een paar sprieten bieslook. Maal er ten slotte nog wat peper over.
- Bij voorkeur te nuttigen in goed gezelschap met een gezellig gespreksonderwerp, eet smakelijk!
- NB: halveer de porties als je het als voorgerechtje eet!
Β© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijk ! al een paar maal gemaakt. Voorzichtig stapelen zonder kookring……
Héél lekker receptje.
Geweldig! Heb er een hoofdmaaltijd van gemaakt door hoeveelheden enigszins aan te passen. Voor herhaling vatbaar.
Verdulleme wat was dat lekker !!!! Absoluut een blijvertje
Dit heerlijke recept al drie keer gemaakt. Geweldig lekker. Ziet er ook “luxe” uit. Binnenkort verzorg ik weer een etentje voor vrienden bij mij thuis. Raad eens wat er op het menu staat?
Boffen die vrienden even, veel plezier!
Ongehoord lekker! Wanneer je het torentje aansnijdt worden de verschillende laagjes met elkaar vermengd. Wat een smaaksensatie! Zeker voor herhaling vatbaar! Ik heb dit een tijdje geleden gemaakt voor gasten en nu is het een verzoeknummer!
Leuk hoe die dingen soms gaan ja! Zegt het voort π
Het was heerlijk! En het torentje bleef mooi staan. Dus ziet er ook nog heel leuk uit!
dit was zo lekker, hebben binnen kort etentje en dan ga ik het weer maken echt heeeeeel lekker
Eten je dochters dan ook weer mee? Succes hoor en een gezellig etentje gewenst!
Wij hebben dit al een paar keer gemaakt. Succes verzekerd. Ook hebben wij het gemaakt voor iemand die geen vis en vlees eet. Hebben toen een uitje gefruit, wat knoflook en daarna champignons gesneden wat kruiden, even laten fruiten, afkoelen en i.p.v. zalm, ook heel lekker.
Dat is ook een goed idee Nel!
ik heb net deze salade gemaakt en hij was zo lekker!! Ik heb minstens anderhale portie opgegeten! Echt wel voor herhaling vatbaar! Heerlijk en zo makkelijk.
met 3,5 gr. khd per portie zou dat waarschijnlijk gewoon binnen je eigen dagtotaal passen. Maar dat mag je allemaal zelf weten hoor… Blij dat je het lekker vond!
Wat een heerlijke lunch!
MMM.. wat een lekker recept.
Ga het zeker vaker klaarmaken!
Dit gister gemaakt en wat was het lekker! Omdat wij niet zo dol zijn op (rauwe) courgette heb ik die vervangen door kleine blokjes komkommer. Wel even wat werk qua snijden enzo, maar het is de moeite waard! Ga zeker nog vaker maken. Ziet er ook heel feestelijk uit.
Je kunt de courgette ook even blancheren. Maar inderdaad is komkommer ook prima, lekker knapperig.
Vijf lagen lunch met zalm.
Ik vond het ontzettend lekker en absoluut genoeg
gr Yvonne
Ja zalm en avocado vult als een malle (door de vetten heb je lang een verzadigd gevoel). Groetje terug ook, AK
Dit is zo’n ontzettend lekker torentje, ik heb het ook als voorgerecht geserveerd alleen toen nog wat zalmkaviaareitjes erboven op gelegd, oh ik zou dit wel als hoofdgerecht willen eten maar dan een stuk of drie,Β ik kan natuurlijk ook de rand van een taart gebruiken!
Ja zeker kan dat. En ik zou het zelf ook uitstekend als hoofdmaaltijd kunnen eten, hmmmm ben er ook dol op! Dat kan ook prima, de hoeveelheid van 2 torentjes kan qua koolhydraten best een hoofdmaaltijd worden. Maar 3 is overdreven π
Hallo Anna-Karina,
Dit was echt hemels lekker, wat hebben we zitten smullen?? Bedankt maar weer.
hartelijke groeten
Silvia Smits
Hoi Sylvia,
Altijd goed om te horen dat iets gesmaakt heeft. Vrolijk Pasen!
okΓ© eerst de mozzarella tomaat en nog wat op tafel en dan maak ik dit recept, het wordt dus een brunch met Pasen, wat een leuk idee joh!
Nou dat lijkt me een prima Paasbrunch hoor, vorstelijk! Geniet ervan en vrolijk Pasen alvast!
Kookdag vandaag.
EerstΒ deze lunch gemaakt. Wat eenΒ geweldige smaak. Ik miste wel de bosui bij de ingrediΓ«nten, maar had deze nog in voorraad. Jammer genoeg kan ik er geen foto bijvoegen, maar ga deze wel delen via Facebook.
Vanmiddag staat de basis tomatensaus op het programma. Lekker 2 kilo tomaten ontvellen π
Ten slotte onze topper voor het avondeten de zuurkool-pompoen schotel.
Beste Theo,
Dank voor de gemiste bosui, ik heb ‘m er direct tussengevoegd! Ja altijd leuk foto’s via Facebook.
Heb je de gevulde pompoen al ontdekt, ook met zuurkool!? Succes met de saus!
Groetje en nogmaals dank voor je oplettendheid!
AK
Ziet er heerlijk uit, deze ga ik vast binnenkort eens maken, dankjewel…heb hem gedeeld, zijn vast meer mensen, die het water in de mond loopt bij het zien van dit cullinaire kunststukje.
Hahaha grappig dat je dat zegt. Zelf vind ik zo’n torentje nog steeds leuk om te maken, al is het anno 2016 wat ‘ouderwetsig’. Maar lekker was het zeker!