5 Lagen lunch met gerookte zalm

5 lagen lunch met gerookte zalm

Deze 5 lagen lunch met gerookte zalm maakte ik voor krokettenspecialist & culinaire vriendin Wanda. Dat het een lunch met gerookte zalm en avocado zou worden had ik een week van te voren al aangekondigd. Wat het verder precies ging worden wist ik pas toen ik in de keuken dook. Op Facebook vertelde Grytsje dat zij iets met gerookte zalm en gekookt ei ging maken, dat leek me ook leuk. Ik dacht dat er nog komkommer was, maar dat bleek een courgette te zijn (bril niet op zeker…). Oja, en er moest een tomaat en ijsbergsla op. Uiteindelijk zijn het 5 verschillende lagen geworden, sla, ei, courgette-tomaat, avocado en gerookte zalm. Echt verrukkelijk en dat bevat 3.3 gram koolhydraten per portie.

Kroketten en bier

Misschien moet ik even iets uitleggen over Wanda. Zij is echt een ware kunstenares met kroketten, je weet niet wat je overkomt, de smaken die ze daarin stopt! Ik heb het geluk dat ik af en toe een van die happenings mag bijwonen waar zij in 6 gangen 6 verschillende kroketten presenteert. Bij elkaar is dat een volledige (niet koolhydraatarme) maaltijd. Je rolt van de ene smaakexplosie in de andere. Bij elke kroket kan je kiezen uit een bijpassende wijn, een speciaalbiertje of een bijzonder (vaak huisgemaakt) alcoholvrij drankje! Uiteraard wordt elke kroket voorzien van passend garnituur: een mini salade, groente of sausje. Echt een enorme smaak-kermis kan ik je verzekeren!

Biergoeroe

Mijn eigen heer Hans speelt trouwens bij de te kiezen biertjes ook een bescheiden rol. Hij is al zo’n 40 jaar speciaalbier liefhebber en Wanda vraagt hem af en toe als haar biergoeroe een serie bier te komen proeven. Zij zorgt dan voor een aantal biertjes en een plank met 5 basissmaken: zoet, zuur, bitter, zout, en umami. De leden van het biergenootschap proeven elk bier met elke smaak. Vervolgens beoordelen ze welk bier het best bij welke smaak past en waarom. De uitslagen worden minutieus genoteerd zodat Wanda bij elke nieuw ontwikkelde kroket precies weet welke bieren erbij zouden kunnen passen. En zo heeft ze ook haar eigen wijnspecialist: Arisz et al. Bijzonder toch? Ik ga zelf heel anders te werk bij het samenstellen van mijn recepten. Leuk, zo heeft iedereen zijn eigen stijl.


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

5 lagen lunch met gerookte zalm

Zo maak je deze 5 lagen lunch met gerookte zalm

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


5 Lagen lunch met gerookte zalm

5 lagen lunch met gerookte zalm
Door: Anna-Karina van Denderen
Het is een prachtig lunch met gerookte zalm, een torentje met 5 heerlijke lagen: sla, ei, courgette-tomaat, blokjes avocado en gerookte zalm.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 8 min
Totale tijd 23 min

Voedingswaarde

Per lunchportie
calorieën 417.6 kcalkoolhydraten 3.3 geiwitten 24.1 gvetten 32.95 gvezels 3.55 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 lunchporties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Tomaat-courgette laag

Zalm laag

Avocado laag

Bodem

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Ei laag

  • Kook de eieren hard in 8 minuten. Laat afkoelen en hak ze grof. Maak er met mayonaise en mosterd een soort eiersalade van, breng op smaak met peper en zout.

Tomaat-courgette laag

  • Snijd het stukje courgette in piepkleine blokjes. Halveer de tomaat, schep de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees klein. Snijd de bosui in ringetjes. Meng courgette, tomaat en bosui door elkaar en breng op smaak met basisdressing, dille en peper en zout.

Zalm laag

  • Snijd de zalm. Knip de bieslook. Meng de bieslook door de zalm.
  • Tot hier kan je het allemaal voorbereiden. Bewaar alles koel in afzonderlijke bakjes. Haal het dan 15 minuten voor het opmaken uit de koeling.

Avocado laag

  • Snijd het vruchtvlees van de avocado in blokjes en breng op smaak met olijfolie, citroensap en peper en zout.

Laagjes samenstellen

  • Leg op elk bord een hele plak ijsbergsla van tussen 0,5 en 1 cm dik, besprenkel met basisdressing. Bouw daarop met behulp van een ingevette kookring je laagjes, druk de laagjes telkens aan. Volgorde: ei, courgette, avocado en als laatste de zalm. Verwijder de kookring en garneer met een paar sprieten bieslook. Maal er ten slotte nog wat peper over.
  • Bij voorkeur te nuttigen in goed gezelschap met een gezellig gespreksonderwerp, eet smakelijk!
  • NB: halveer de porties als je het als voorgerechtje eet!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

29 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties