5 lagen lunch met gerookte zalm

5 Lagen lunch met gerookte zalm

Deze 5 lagen lunch met gerookte zalm maakte ik voor krokettenspecialist & culinaire vriendin Wanda. Dat het een lunch met gerookte zalm en avocado zou worden had ik een week van te voren al aangekondigd. Wat het verder precies ging worden wist ik pas toen ik in de keuken dook. Op Facebook vertelde Grytsje dat zij iets met gerookte zalm en gekookt ei ging maken, dat leek me ook leuk. Ik dacht dat er nog komkommer was, maar dat bleek een courgette te zijn (bril niet op zeker…). Oja, en er moest een tomaat en ijsbergsla op. Uiteindelijk zijn het 5 verschillende lagen geworden, sla, ei, courgette-tomaat, avocado en gerookte zalm. Al met met al best wel Wanda waardig! Al wisten we allebei nog wel 101 dingen op te noemen waardoor deze lunch met gerookte zalm nóg lekkerder zou worden, ach ja zo gaat dat bij ‘foody’s’ …

Kroketten en bier

Misschien moet ik even iets uitleggen over Wanda. Zij is echt een ware kunstenares met kroketten, je weet niet wat je overkomt, de smaken die ze daarin stopt! Ik heb het geluk dat ik af en toe een van die happenings mag bijwonen waar zij in 6 gangen 6 verschillende kroketten presenteert. Bij elkaar is dat een volledige (niet koolhydraatarme) maaltijd. Je rolt van de ene smaakexplosie in de andere. Bij elke kroket kan je kiezen uit een bijpassende wijn, een speciaalbiertje of een bijzonder (vaak huisgemaakt) alcoholvrij drankje! Uiteraard wordt elke kroket voorzien van passend garnituur: een mini salade, groente of sausje. Echt een enorme smaak-kermis kan ik je verzekeren!
Wanda is oprichter van en vrijwilliger bij Stichting Kroket. Ze organiseert regelmatig workshops kroketten maken en kroketten proeverijen. Of ze komt bij je ‘op locatie‘ als dat beter uitkomt.

Biergoeroe

Mijn eigen heer Hans speelt trouwens bij de te kiezen biertjes ook een bescheiden rol. Hij is al zo’n 40 jaar speciaalbier liefhebber en Wanda vraagt hem af en toe als haar biergoeroe een serie bier te komen proeven. Zij zorgt dan voor een aantal biertjes en een plank met 5 basissmaken: zoet, zuur, bitter, zout, en umami. De leden van het biergenootschap proeven elk bier met elke smaak. Vervolgens beoordelen ze welk bier het best bij welke smaak past en waarom. De uitslagen worden minutieus genoteerd zodat Wanda bij elke nieuw ontwikkelde kroket precies weet welke bieren erbij zouden kunnen passen. En zo heeft ze ook haar eigen wijnspecialist: Arisz et al. Bijzonder toch? Ik ga zelf heel anders te werk bij het samenstellen van mijn recepten. Leuk, zo heeft iedereen zijn eigen stijl.

Ook lekker:

 

5 lagen lunch met gerookte zalm

5 lagen lunch met gerookte zalm

Zo maak je deze 5 lagen lunch met gerookte zalm

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


5 lagen lunch met gerookte zalm

5 Lagen lunch met gerookte zalm

door Anna-Karina van Denderen
Het is een prachtig lunch met gerookte zalm, een torentje met 5 heerlijke lagen: sla, ei, courgette-tomaat, blokjes avocado en gerookte zalm.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Lunch, Salade, Voorgerecht
Keuken: Overig
Trefwoord: knutselen in de keuken
Voorbereiden: 15 min
Koken: 8 min
Totale tijd: 23 min

Voedingswaarden

3,5 gram koolhydraten per lunchportie
Koolhydraten 3.5 g

Uit recept

2 lunchporties

Ingrediënten

Ei laag
Tomaat-courgette laag
Zalm laag
Avocado laag
Bodem
  • 2 plakken ijsbergsla - 0,2 khd 1 cm dik, als bodem

Bereiden

Ei laag
  • Kook de eieren hard in 8 minuten. Laat afkoelen en hak ze grof. Maak er met mayonaise en mosterd een soort eiersalade van, breng op smaak met peper en zout.
Tomaat-courgette laag
  • Snijd het stukje courgette in piepkleine blokjes. Halveer de tomaat, schep de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees klein. Snijd de bosui in ringetjes. Meng courgette, tomaat en bosui door elkaar en breng op smaak met basisdressing, dille en peper en zout.
Zalm laag
  • Snijd de zalm. Knip de bieslook. Meng de bieslook door de zalm.
  • Tot hier kan je het allemaal voorbereiden. Bewaar alles koel in afzonderlijke bakjes. Haal het dan 15 minuten voor het opmaken uit de koeling.
Avocado laag
  • Snijd het vruchtvlees van de avocado in blokjes en breng op smaak met olijfolie, citroensap en peper en zout.
Laagjes samenstellen
  • Leg op elk bord een hele plak ijsbergsla van tussen 0,5 en 1 cm dik, besprenkel met basisdressing. Bouw daarop met behulp van een ingevette kookring je laagjes, druk de laagjes telkens aan. Volgorde: ei, courgette, avocado en als laatste de zalm. Verwijder de kookring en garneer met een paar sprieten bieslook. Maal er ten slotte nog wat peper over.
  • Bij voorkeur te nuttigen in goed gezelschap met een gezellig gespreksonderwerp, eet smakelijk!
  • NB: halveer de porties als je het als voorgerechtje eet! (Dan 4 porties à 1,75 gram koolhydraten per portie)

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 1.434 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 reacties op “5 Lagen lunch met gerookte zalm”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like