kruidige frittata van Josine

Kruidige frittata van Josine

We beginnen deze kersverse week met een bezoekersrecept van Josine! Ze stuurde ons deze heerlijke kruidige frittata, die ze maakte in een siliconen bakvorm. Ze schreef ons: “Alleen de ui en de paprika voegen wat koolhydraten toe aan dit recept.
Ik vind dit zo heerlijk om te maken op een luie zondagochtend! Eet het dan als brunch maar ook de dag erna op het werk. Ook lekker met blokjes ham of kaas. Neem gerust ook eens andere groenten en kruiden!” Dat klopt niet helemaal, want ook de champignons en de feta bevatten immers wat koolhydraten. Maar al met al blijft het dan nog ultralaag in koolhydraten. Wij hebben het aantal koolhydraten voor je berekend en komen op basis van 4 persoonsontbijt uit op 2,5 gram koolhydraten per persoon. Grotere eters nemen een dubbele portie of wellicht nog een lekkere cracker of broodje?

Je eigen frittata maken? Onze tips!

Met een frittata kun je alle kanten op. Van eieren, kaas en wat restjes groente tover je binnen no time een andere voedzame frittata op tafel. Dus mocht je naast deze kruidige frittata  eens willen experimenteren met je eigen favoriete ingrediënten, houd onze tips hieronder aan:

  • Gebruik voldoende verse eieren. Reken voor een frittata op zo’n drie à vier eieren voor twee personen. Ook afhankelijk van de overige ingrediënten.
  • Gebruik altijd volvette zuivel. Doe room of crème fraîche (of kaas) door de eieren, gebruik mozzarella of Parmezaan erin of neem eens Griekse yoghurt of zure room erop als topping.
  • De verhouding ei en room voor een frittata: per ei gebruik je zo’n 10 ml room. Ook afhankelijk van hoe nat de andere ingrediënten zijn.
  • Een frittata moet redelijk dik zijn, dus neem niet een té grote ondiepe vorm, dan krijg je een gebakken ei.
  • Gebruik een vorm die niet aanbakt. Ideaal is een koeken- of paellapan die ook in de oven kan. Je maakt een frittata liefst eerst op een fornuis en bakt ‘m daarna af in de oven. Heb je geen ovenbestendige (koeken- of paella-)pan? Dan kun je óf te frittata omdraaien en  aan twee kanten bakken in een gewone koekenpan. Óf de frittata in een (siliconen) taartvorm in de oven garen.
  • Let op de gaartijd van de verschillende ingrediënten. Je kunt diverse groenten en/of vlees in je frittata verwerken, maar bloemkool heeft nu eenmaal een andere gaartijd dan ui of tuinerwtjes. Dus denk even goed na of de groente voorgekookt of alleen even meegebakken (ui) hoeft te worden. De gaartijd kun je ook beïnvloeden door de stukjes groter of kleiner te maken. In het algemeen is de kooktijd van een frittata in totaal niet langer dan 15-25 minuten op 170 graden (ook afhankelijk van de dikte).
  • Breng de frittata goed op smaak. Ei heeft de neiging om veel smaak op te nemen en kan weleens wat ‘laf’ smaken. Houd daar rekening mee en gebruik zout, peper en kruiden die passen bij je ingrediënten.

Heb je zelf ook een lekker (voor ons onbekend) koolhydraatarm recept met foto? Stuur ‘m in via deze speciale bezoekersrecepten pagina.

Alle bezoekersrecepten

kruidige frittata van Josine

Zo maak je de kruidige frittata van Josine

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


kruidige frittata van Josine
Recept afdrukken Bewaren
5 van 2 stemmen

Kruidige frittata van Josine

Bezoekersrecept

Door: Josine
Heerlijk sappige, kruidige frittata met groenten en feta. Heerlijk als ontbijt, topper voor lunch en licht diner!
Voorbereiden10 min
Koken/oven20 min
Totaal30 min
Gang: Lunch, Ontbijt
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: frittata, ovengerecht

Koolhydraten - hoeveelheid

2,5 gram koolhydraten per (ontbijt)portie
Uit recept: 4 (ontbijt) porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een niet te grote cakevorm in.
  • Snijd de ingrediënten zoals aangegeven.
  • Bak de plakjes champignons in de olie aan op hoog vuur. Zorg ervoor dat ze goed slinken.
  • Bak de uienringen even mee en vervolgens de stukjes paprika. Voeg de gehakte kruiden toe.
  • Stort het gebakken groentemengsel in de ingevette cakevorm en verdeelde blokjes feta erover.
  • Klop de eieren los en meng in de vorm door elkaar
  • Bak de kruidige frittata 18-20 minuten of tot het ei gestold is. Smullen maar!

Geen oven?

  • Laat het dan op laag vuur allemaal stollen in een koekenpan met deksel.

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties op “Kruidige frittata van Josine”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

284 Shares
Share259
Pin25
Tweet