We beginnen deze kersverse week met een bezoekersrecept van Josine! Ze stuurde ons deze heerlijke kruidige frittata, die ze maakte in een siliconen bakvorm. Ze schreef ons: “Alleen de ui en de paprika voegen wat koolhydraten toe aan dit recept.
Ik vind dit zo heerlijk om te maken op een luie zondagochtend! Eet het dan als brunch maar ook de dag erna op het werk. Ook lekker met blokjes ham of kaas. Neem gerust ook eens andere groenten en kruiden!” Dat klopt niet helemaal, want ook de champignons bevatten immers wel wat koolhydraten. Maar al met al blijft het ultralaag in koolhydraten. Wij hebben het aantal koolhydraten voor je berekend en komen op basis van 4 persoonsontbijt uit op 2,5 gram koolhydraten per portie. Grotere eters nemen een dubbele portie of wellicht nog een lekkere cracker of broodje erbij?
Je eigen frittata maken? Onze tips!
Met een frittata kun je alle kanten op. Van eieren, kaas en wat restjes groente tover je binnen no time een andere voedzame frittata op tafel. Dus mocht je naast deze kruidige frittata eens willen experimenteren met je eigen favoriete ingrediënten, houd onze tips hieronder aan:
- Gebruik voldoende verse eieren. Reken voor een frittata op zo’n drie à vier eieren voor twee personen. Ook afhankelijk van de overige ingrediënten.
- Gebruik altijd volvette zuivel. Doe room of crème fraîche (of kaas) door de eieren, gebruik mozzarella of Parmezaan erin of neem eens Griekse yoghurt of zure room erop als topping.
- De verhouding ei en room voor een frittata: per ei gebruik je zo’n 10 ml room. Ook afhankelijk van hoe nat de andere ingrediënten zijn.
- Een frittata moet redelijk dik zijn, dus neem niet een té grote ondiepe vorm, dan krijg je een gebakken ei.
- Gebruik een vorm die niet aanbakt. Ideaal is een koeken- of paellapan die ook in de oven kan. Je maakt een frittata liefst eerst op een fornuis en bakt ‘m daarna af in de oven. Heb je geen ovenbestendige (koeken- of paella-)pan? Dan kun je óf te frittata omdraaien en aan twee kanten bakken in een gewone koekenpan. Óf de frittata in een (siliconen) taartvorm in de oven garen.
- Let op de gaartijd van de verschillende ingrediënten. Je kunt diverse groenten en/of vlees in je frittata verwerken, maar bloemkool heeft nu eenmaal een andere gaartijd dan ui of tuinerwtjes. Dus denk even goed na of de groente voorgekookt of alleen even meegebakken (ui) hoeft te worden. De gaartijd kun je ook beïnvloeden door de stukjes groter of kleiner te maken. In het algemeen is de kooktijd van een frittata in totaal niet langer dan 15-25 minuten op 170 graden (ook afhankelijk van de dikte).
- Breng de frittata goed op smaak. Ei heeft de neiging om veel smaak op te nemen en kan weleens wat ‘laf’ smaken. Houd daar rekening mee en gebruik zout, peper en kruiden die passen bij je ingrediënten.
We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.
Zo maak je de kruidige frittata van Josine
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bezoekersrecept
Kruidige frittata van Josine
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een niet te grote cakevorm in.
- Snijd de ingrediënten zoals aangegeven.
- Bak de plakjes champignons in de olie aan op hoog vuur. Zorg ervoor dat ze goed slinken.
- Bak de uienringen even mee en vervolgens de stukjes paprika. Voeg de gehakte kruiden toe.
- Stort het gebakken groentemengsel in de ingevette cakevorm en verdeelde blokjes feta erover.
- Klop de eieren los en meng in de vorm door elkaar
- Bak de kruidige frittata 18-20 minuten of tot het ei gestold is. Smullen maar!
Geen oven?
- Laat het dan op laag vuur allemaal stollen in een koekenpan met deksel.
KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijke combinatie! Ik heb dezelfde rode siliconen bakvorm, dus het zag er ook nog eens precies hetzelfde uit. 🙂 En frittata is altijd goed als groente -restjes-opruim-gerecht!
ik ga hem zodadelijk maken.
Dat is leuk Herma, laat maar weten wat je ervan vond! Eet smakelijk hoor 😉