Kruiden en specerijen, onmisbaar bij lekker koken

Verse groene kruiden - Koolhydraatarm recept

Lekker… ach wat is lekker 🙂 Ik ruik nu ongelooflijk lekker kruidig kan ik je verklappen. Ik heb namelijk al onze keukenkruiden en specerijen uit zitten zoeken.  Verder zal ik het verder voor de leesbaarheid over kruiden hebben. Daar bedoel ik niet alleen groene gedroogde en verse tuinkruiden mee maar ook allerlei kruiden, specerijen en mengsels.  We hebben best een ordentelijke kruidenvoorraad, maar in de loop van de tijd verzamelen zich ook onduidelijke pakketjes met half aangebroken verpakkingen in onze kastjes. 

Hoogste tijd om nieuwe kruiden aan de verzameling toe voegen, alle potjes aan te vullen, een nieuwe lijst te maken en voorraad te bestellen. Wij hebben zeker 75 verschillende kruiden in onze verschillende keukenlades. Dat is misschien een tikkie  overdreven? Hoewel, met een beetje goed assortiment kruiden wordt lekker koken wel veel makkelijker en lekkerder.  Zo doende filosofeerde ik over welke kruiden je -volgens ons- nou echt ‘moet’ hebben om lekker te kunnen koken. En welke kruiden gebruik je bij welke groente?

Kruiden geven smaak

Kruiden geven je voedsel smaak. Je gebruikt bepaalde kruiden ook wel om ‘tonen’ die van oorsprong in je maaltijden, thee of andere drankjes aanwezig zijn te accentueren. En daar begint het al: smaak is enorm persoonlijk. Wij krijgen vaak reacties of vragen over de smaak van onze recepten. Mensen vinden iets te laf of juist te pittig, te zoet of juist niet zoet genoeg, of iemand vindt de smaak van koriander bijvoorbeeld echt niet lekker etc. Die smaakkwesties zijn best lastig te beantwoorden. Onze receptuur geeft de hoeveelheden die wij hebben gebruikt, dus zoals wij het lekker vinden. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen per se zo. Vandaar dat wij in onze recepten bijna altijd een regel opnemen “Proef, en breng op smaak met…”.

TIP: Begin altijd gematigd met toevoegen van kruiden en smaakmakers je kunt wel iets toevoegen, maar niet eruit halen namelijk. PROEF, voeg iets toe en PROEF, voeg nog iets toe en PROEF weer. Zo leer je je eigen smaak het beste kennen. En als je al weet dat je enorm van knoflook houdt, neem dan gerust twee grote tenen in plaats van één klein teentje.

Kruiden zijn gezond

Keukenkruiden zijn dus vrijwel onmisbaar voor de smaak, maar wist je dat veel kruiden ook heel sterke antioxidanten zijn, veel sterker zelfs dan in groente en fruit?  Waar zijn antioxidanten ook alweer goed voor? Ze ‘vangen’ de vrije radicalen in cellen. Die vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan cellen en weefsels. In landen als India en Japan bijvoorbeeld, waar ze veel gebruik maken van kruiden, komen bepaalde ziektes veel minder vaak voor dan hier. Dat zou mogelijk aan het gebruik van die kruiden liggen.

kruiden - Koolhydraatarm recept.nl (2 van 6)

Veel mensen zijn gewend geraakt aan een ongezond hoog zoutgehalte in hun voedsel. Dat komt vooral door het gebruik van kant-en-klaar producten zoals soepen en sauzen in flessen, potten en zakjes. Als je met verse groenten kookt en dus ook zelf je eten gaat kruiden heb je alle invloed op het gebruik van zoet en zout (en andere toevoegingen). Wist je dat heel makkelijk zoete en zoute smaakvoorkeur kunt afwennen? Door lekkere kruiden te gebruiken en minder zout en zoet toe te voegen, maak je je -verse- voeding al veel gezonder!

Kruiden verzamelen

Oké, pakjesloze gerechten gemaakt met echte, pure groente en zelf op smaak gebracht. Maar dan wil je wel wat te kiezen hebben. Want zeg nou zelf, het is niet echt een feestje als al je eten alleen maar naar zout en peper en nootmuskaat  smaakt, toch? Heb je nog niet zo’n uitgebreide voorraad kruiden? Geeft niks. Je hoeft echt niet alles in een keer aan te schaffen. Elke maand een paar en je hebt binnen een jaar een uitgebreide verzameling! Sommige kruidenmengsels kun je ook prima zelf samenstellen. Kijk maar eens naar onze pagina met kruidenmixen.

Kruiden gedroogd, diepvries of vers

Verse groene kruiden - Koolhydraatarm recept

Mijn moeder gebruikte 60 jaar geleden verse groene peterselie en geurende lavas in de soep. Heerlijk! Ik werd met een schaartje de tuin in gestuurd om die vers van de plant te knippen. Inmiddels zijn steeds vaker ook verse basilicum, bieslook, munt, koriander, tijm, oregano op de keukenvensterbanken of in kruidenbakken te vinden. En terecht, want er gaat niets boven de smaak van verse groene kruiden. Wij kochten als eerste dit rijtje verse tuinkruiden in onze nieuwe keuken: basilicum, bieslook, tijm, peterselie en dille. In de koelkast liggen doosjes verse munt en koriander. Daar komen we de eerste tijd zeker weer mee door!

Als de verse kruiden in kwaliteit achteruitgaan kun je ze hakken en in een beetje olie heel goed invriezen in een ijsblokjesvormpje.  En voor veel gerechten zijn de gedroogde varianten ook prima te gebruiken.

Onmisbaar

Echt onmisbaar in je kruidenla zijn natuurlijk peper en zout. Koop molens, of vraag je voor een verjaardag, als je die nog niet hebt, zoveel lekkerder vers gemalen! Daarnaast gebruiken wij regelmatig chili- en cayennepeper, gemberpoeder, kaneel, komijn, kerrie, paprikapoeder (diverse varianten), gedroogde oregano (zelfs beter dan verse!) en tijm, muskaatnoot (even zelf raspen, zoveel lekkerder), laurier, rozemarijn (voor de focacciabroodjes!) en natuurlijk vanille voor toetjes en gebak.

Als je gaat uitbreiden denk dan aan gedroogde basilicum (voor als je even geen vers plantje hebt), kurkuma, knoflook- en uienpoeder of -vlokken, kardemom, kummel, korianderzaad gemalen, komijn, venkel- en anijszaad, koek en speculaaskruiden en mengsels als harissa, tajinekruiden, Ras el Hanout, za’atar, masala zijn onmisbaar als je wat spannender smaakcombinaties wilt. Maar er is natuurlijk veel meer lekkers te verzinnen. Wij hebben onze kruiden over twee lades verdeeld omdat het in 1 la niet gaat passen. Luxeprobleem!

Bewaren van kruiden en specerijen

Het is verleidelijk om in een toko kilozakken te kopen, dan heb je voor je leven genoeg… Maar daar gaat de smaak na verloop van tijd echt wel af, zonde! Beter kun je kleinere hoeveelheden kopen, die je goed droog en donker bewaart. Bijvoorbeeld in stevig afgesloten potjes, blikjes of doosjes in een dichte keukenkast of –lade. Hebben jullie ook iets waar je niet buiten kunt? Laat het ons weten op Facebook of reageer hieronder!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.

Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top