Lekker… ach wat is lekker 🙂 Ik ruik nu ongelooflijk lekker kruidig kan ik je verklappen. Ik heb namelijk al onze keukenkruiden en specerijen uit zitten zoeken. Verder zal ik het verder voor de leesbaarheid over kruiden hebben. Daar bedoel ik niet alleen groene gedroogde en verse tuinkruiden mee maar ook allerlei kruiden, specerijen en mengsels. We hebben best een ordentelijke kruidenvoorraad, maar in de loop van de tijd verzamelen zich ook onduidelijke pakketjes met half aangebroken verpakkingen in onze kastjes.
Hoogste tijd om nieuwe kruiden aan de verzameling toe voegen, alle potjes aan te vullen, een nieuwe lijst te maken en voorraad te bestellen. Wij hebben zeker 75 verschillende kruiden in onze verschillende keukenlades. Dat is misschien een tikkie overdreven? Hoewel, met een beetje goed assortiment kruiden wordt lekker koken wel veel makkelijker en lekkerder. Zo doende filosofeerde ik over welke kruiden je -volgens ons- nou echt ‘moet’ hebben om lekker te kunnen koken. En welke kruiden gebruik je bij welke groente?
Kruiden geven smaak
Kruiden geven je voedsel smaak. Je gebruikt bepaalde kruiden ook wel om ‘tonen’ die van oorsprong in je maaltijden, thee of andere drankjes aanwezig zijn te accentueren. En daar begint het al: smaak is enorm persoonlijk. Wij krijgen vaak reacties of vragen over de smaak van onze recepten. Mensen vinden iets te laf of juist te pittig, te zoet of juist niet zoet genoeg, of iemand vindt de smaak van koriander bijvoorbeeld echt niet lekker etc. Die smaakkwesties zijn best lastig te beantwoorden. Onze receptuur geeft de hoeveelheden die wij hebben gebruikt, dus zoals wij het lekker vinden. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen per se zo. Vandaar dat wij in onze recepten bijna altijd een regel opnemen “Proef, en breng op smaak met…”.
TIP: Begin altijd gematigd met toevoegen van kruiden en smaakmakers je kunt wel iets toevoegen, maar niet eruit halen namelijk. PROEF, voeg iets toe en PROEF, voeg nog iets toe en PROEF weer. Zo leer je je eigen smaak het beste kennen. En als je al weet dat je enorm van knoflook houdt, neem dan gerust twee grote tenen in plaats van één klein teentje.
Kruiden zijn gezond
Keukenkruiden zijn dus vrijwel onmisbaar voor de smaak, maar wist je dat veel kruiden ook heel sterke antioxidanten zijn, veel sterker zelfs dan in groente en fruit? Waar zijn antioxidanten ook alweer goed voor? Ze ‘vangen’ de vrije radicalen in cellen. Die vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan cellen en weefsels. In landen als India en Japan bijvoorbeeld, waar ze veel gebruik maken van kruiden, komen bepaalde ziektes veel minder vaak voor dan hier. Dat zou mogelijk aan het gebruik van die kruiden liggen.
Veel mensen zijn gewend geraakt aan een ongezond hoog zoutgehalte in hun voedsel. Dat komt vooral door het gebruik van kant-en-klaar producten zoals soepen en sauzen in flessen, potten en zakjes. Als je met verse groenten kookt en dus ook zelf je eten gaat kruiden heb je alle invloed op het gebruik van zoet en zout (en andere toevoegingen). Wist je dat heel makkelijk zoete en zoute smaakvoorkeur kunt afwennen? Door lekkere kruiden te gebruiken en minder zout en zoet toe te voegen, maak je je -verse- voeding al veel gezonder!
Kruiden verzamelen
Oké, pakjesloze gerechten gemaakt met echte, pure groente en zelf op smaak gebracht. Maar dan wil je wel wat te kiezen hebben. Want zeg nou zelf, het is niet echt een feestje als al je eten alleen maar naar zout en peper en nootmuskaat smaakt, toch? Heb je nog niet zo’n uitgebreide voorraad kruiden? Geeft niks. Je hoeft echt niet alles in een keer aan te schaffen. Elke maand een paar en je hebt binnen een jaar een uitgebreide verzameling! Sommige kruidenmengsels kun je ook prima zelf samenstellen. Kijk maar eens naar onze pagina met kruidenmixen.
Kruiden gedroogd, diepvries of vers
Mijn moeder gebruikte 60 jaar geleden verse groene peterselie en geurende lavas in de soep. Heerlijk! Ik werd met een schaartje de tuin in gestuurd om die vers van de plant te knippen. Inmiddels zijn steeds vaker ook verse basilicum, bieslook, munt, koriander, tijm, oregano op de keukenvensterbanken of in kruidenbakken te vinden. En terecht, want er gaat niets boven de smaak van verse groene kruiden. Wij kochten als eerste dit rijtje verse tuinkruiden in onze nieuwe keuken: basilicum, bieslook, tijm, peterselie en dille. In de koelkast liggen doosjes verse munt en koriander. Daar komen we de eerste tijd zeker weer mee door!
Als de verse kruiden in kwaliteit achteruitgaan kun je ze hakken en in een beetje olie heel goed invriezen in een ijsblokjesvormpje. En voor veel gerechten zijn de gedroogde varianten ook prima te gebruiken.
Onmisbaar
Echt onmisbaar in je kruidenla zijn natuurlijk peper en zout. Koop molens, of vraag je voor een verjaardag, als je die nog niet hebt, zoveel lekkerder vers gemalen! Daarnaast gebruiken wij regelmatig chili- en cayennepeper, gemberpoeder, kaneel, komijn, kerrie, paprikapoeder (diverse varianten), gedroogde oregano (zelfs beter dan verse!) en tijm, muskaatnoot (even zelf raspen, zoveel lekkerder), laurier, rozemarijn (voor de focacciabroodjes!) en natuurlijk vanille voor toetjes en gebak.
Als je gaat uitbreiden denk dan aan gedroogde basilicum (voor als je even geen vers plantje hebt), kurkuma, knoflook- en uienpoeder of -vlokken, kardemom, kummel, korianderzaad gemalen, komijn, venkel- en anijszaad, koek en speculaaskruiden en mengsels als harissa, tajinekruiden, Ras el Hanout, za’atar, masala zijn onmisbaar als je wat spannender smaakcombinaties wilt. Maar er is natuurlijk veel meer lekkers te verzinnen. Wij hebben onze kruiden over twee lades verdeeld omdat het in 1 la niet gaat passen. Luxeprobleem!
Bewaren van kruiden en specerijen
Het is verleidelijk om in een toko kilozakken te kopen, dan heb je voor je leven genoeg… Maar daar gaat de smaak na verloop van tijd echt wel af, zonde! Beter kun je kleinere hoeveelheden kopen, die je goed droog en donker bewaart. Bijvoorbeeld in stevig afgesloten potjes, blikjes of doosjes in een dichte keukenkast of –lade. Hebben jullie ook iets waar je niet buiten kunt? Laat het ons weten op Facebook of reageer hieronder!
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Hallo Anna-Karina en Hans,
Bedankt weer voor dit leuke artikel en voor alle andere artikelen en recepten!
De vadouvan moeten jullie zeker eens proberen, ik ben er een grote fan van.
Ik doe het bijv. door m’n crackertjes en door de dressing van een salade. Heerlijk!
Hoi Anna-Karina en Hans,
Ik reageer niet zo vaak, maar lees altijd alles en probeer ook heel veel uit en heb inmiddels ook beide kookboeken aangeschaft. Je vraagt of er iets is van kruiden of specerijen waarvan we vinden dat we niet zonder kunnen. Ik heb ongeveer een jaar geleden “chipotle” ontdekt, dan zijn gerookte jalapeño pepers, gedroogd en gemalen tot vlokken. Gewone chili-vlokken gebruik ik inmiddels niet meer omdat wij vinden dat de “chipotle” een aangenamere smaak heeft. Groetjes, Nancy.
Oja, de chipotle is op zich helemaal oké! Hans is geen fan van pittig eten, daarom zul je het bij ons niet zo snel tegenkomen 😉
Het water loopt me in de mond!
Jullie vragen om een toevoeging, ik dat geval zou ik zeker Vadouvan kiezen!
Net iets anders dan gewone kerrie.
Verder heb ik nog een vraag: tijdens ons verblijf in Frankrijk kocht ik een zak diepvries knoflook. Bij mijnloopt de knoflook, zelfs in de koelkast, altijd erg snel uit. Ik dacht dus met diepvries dé oplossing gevonden te hebben. De smaak liep echter na enkele wekn snel terug. Is dwt normaal? Mijn diepvries koriander en peterselie blijven wel “ op smaak”.
groeten,
Barbara Touw
Dat van die knoflook zou ik eerlijk gezegd niet weten, wij hebben eigenlijk nooit knoflook in de diepvries. En die vadouvan ga ik gelijk eens proberen!
Dit soort lijstjes zijn zo fijn, lekker overzichtelijk en duidelijk. Ik heb ze bijna allemaal, en moet eerlijk zeggen, ik gebruik ze vaak. Er is er geen een die nog dicht staat. Vaak geen flauw idee waarom ik welke moet gebruiken, maar gelukkig vinden mijn smaakpapillen hetzelfde lekker als jij want het is altijd lekker. Beter goed gejat dan slecht bedacht zeggen we dan maar 😉
Daar zijn recepten voor, maar de hoeveelheid die ‘men’ lekker vindt kan wel verschillen. Het lukt mij eigenlijk nooit om twee keer precies hetzelfde te koken, kruiden gaat bij mij meestal zo’n beetje uit de losse pols.