krokante pittige crackers

Krokante ‘pittige’ crackers met sesam

Krokante pittige crackers, het pittige in het recept slaat niet zozeer op de smaak als wel op de ingrediënten: pompoen- en zonnebloempitten vormen het belangrijkste bestanddeel van deze waanzinnig krokante pittige crackers. Eet ze als ontbijt lekker met een gekookt eitje of zoals hier als tussendoortje, met een Frans kaasje bij de borrel.  Ook niet te versmaden tijdens de lunch met kaas, tomaat en rucolasla. Kortom multi-inzetbaar deze zelfgemaakte crackers! De krokante pittige crackers zijn super makkelijk zelf te maken.

 

Paneermeel en crunch voor de yoghurt

Voor de snack-crackers gebruik je een ronde uitsteekvorm, hartjes of bloemvormen. De restjes bak ik ook gewoon mee, daar maak ik dan paneermeel van of doe ik als crunch door de Griekse Yoghurt. Voor dagelijks gebruik om te beleggen bij lunch en ontbijt maak ik langwerpige crackers.

krokante pittige crackers

Bewaren
Je kunt ze wekenlang bewaren en knapperig houden in een glazen pot met deksel, donker en koel bewaren. Voorwaarde is wel dat je ze echt goed droog bakt. Mijn advies is altijd: Laat de crackers liever wat langer in de oven en op een wat lagere temperatuur bakken, zodat ze echt goed droog zijn. Halverwege de crackers even omkeren helpt ook. Mochten ze toch niet helemaal lekker krokant zijn, piep ze dan nog even op in een broodrooster of in de oven vlak voordat je ze gaat eten.

Meer broodachtigen.
Andere recepten voor lekkere crackers.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je krokante pittige crackers

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Krokante ‘pittige’ crackers met sesam


krokante pittige crackers

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 2, 2014

 • Aantal of hoeveelheid: 20 crackers
 • Koolhydraten: ca. 0,5 gr per cracker (20 crackers uit recept)
 • Voorbereiding: 15 minuten
 • Kooktijd: 35 minuten
 • Klaar in: 50 minuten

Krokante pittige crackers, pompoen- en zonnebloempitten vormen het belangrijkste bestanddeel van deze waanzinnig krokante pittige crackers.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Maal de helft van de pitten en het lijnzaad in een keukenmachine, staafmixer of koffiemolen tot meel. Doe de rest erbij en maal nog 1 seconde.
 2. Voeg een snuf zout en 6 eetlepels water toe en laat 5-10 minuten staan, zodat het water wordt opgenomen. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht).
 3. Roer na 10 minuten alles goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel water toe, blijf roeren tot je een smeerbare substantie hebt.
 4. Leg de brij tussen twee bakmatten of bakpapier en duw met platte handen vanuit het midden uit naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste vel er voorzichtig af.
 5. Vorm een aantal kleine en een aantal grote crackers dan kan je ze voor verschillende doeleinden gebruiken. Gebruik daarvoor een pizzames (zo'n rolgeval) of steek er met een koekvormpje figuren uit. Bestrooi desgewenst met wat (sesam)zaadjes, even aandrukken.
 6. Bak ze in het midden van de oven 15 minuten, draai ze om en bak nog eens 10-15 minuten of tot ze goed droog zijn. Laat afkoelen op een rooster en bewaar luchtdicht en donker.
 7. TIP: Laat ze zeker niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zonodig halverwege de temperatuur, laat ze dan iets langer in de oven. Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren. Taaie crackers vind ik persoonlijk niet echt een feest...

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 gedachten over “Krokante ‘pittige’ crackers met sesam”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

366 Shares
Share162
Pin204
Tweet