Krokante pittige crackers, het pittige in het recept slaat niet zozeer op de smaak als wel op de ingrediënten: pompoen- en zonnebloempitten vormen het belangrijkste bestanddeel van deze waanzinnig krokante pittige crackers. Eet ze als ontbijt lekker met een gekookt eitje of zoals hier als tussendoortje, met een Frans kaasje bij de borrel. Ook niet te versmaden tijdens de lunch met kaas, tomaat en rucolasla. Kortom multi-inzetbaar deze zelfgemaakte crackers! De krokante pittige crackers zijn super makkelijk zelf te maken.
Paneermeel en crunch voor de yoghurt
Voor de snack-crackers gebruik je een ronde uitsteekvorm, hartjes of bloemvormen. De restjes bak ik ook gewoon mee, daar maak ik dan paneermeel van of doe ik als crunch door de Griekse Yoghurt. Voor dagelijks gebruik om te beleggen bij lunch en ontbijt maak ik langwerpige crackers.
Bewaren
Je kunt ze wekenlang bewaren en knapperig houden in een glazen pot met deksel, donker en koel bewaren. Voorwaarde is wel dat je ze echt goed droog bakt. Mijn advies is altijd: Laat de crackers liever wat langer in de oven en op een wat lagere temperatuur bakken, zodat ze echt goed droog zijn. Halverwege de crackers even omkeren helpt ook. Mochten ze toch niet helemaal lekker krokant zijn, piep ze dan nog even op in een broodrooster of in de oven vlak voordat je ze gaat eten.
Meer broodachtigen.
Andere recepten voor lekkere crackers.
Klik voor vergrotingen
Zo maak je krokante pittige crackers
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Krokante ‘pittige’ crackers met sesam

Door oktober 2, 2014
Geplaatst- Maaltijdgang: Koolhydraatarm ontbijt
- Aantal of hoeveelheid: 20 crackers
- Koolhydraten: ca. 0,5 gr per cracker (20 crackers uit recept)
- Voorbereiding: 15 minuten
- Kooktijd: 35 minuten
- Klaar in: 50 minuten
Krokante pittige crackers, pompoen- en zonnebloempitten vormen het belangrijkste bestanddeel van deze waanzinnig krokante pittige crackers.
Ingrediënten
- 50 gram pompoenpitten 1,6 khd
- 50 gram zonnebloempitten 5,3 khd
- 50 gram lijnzaad 0,8 khd
- snufje zout
- 20 gram sesamzaad 1,2 khd
- 6-10 eetlepels water ongeveer!! zie beschrijving
Bereiding
- Maal de helft van de pitten en het lijnzaad in een keukenmachine, staafmixer of koffiemolen tot meel. Doe de rest erbij en maal nog 1 seconde.
- Voeg een snuf zout en 6 eetlepels water toe en laat 5-10 minuten staan, zodat het water wordt opgenomen. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht).
- Roer na 10 minuten alles goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel water toe, blijf roeren tot je een smeerbare substantie hebt.
- Leg de brij tussen twee bakmatten of bakpapier en duw met platte handen vanuit het midden uit naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste vel er voorzichtig af.
- Vorm een aantal kleine en een aantal grote crackers dan kan je ze voor verschillende doeleinden gebruiken. Gebruik daarvoor een pizzames (zo'n rolgeval) of steek er met een koekvormpje figuren uit. Bestrooi desgewenst met wat (sesam)zaadjes, even aandrukken.
- Bak ze in het midden van de oven 15 minuten, draai ze om en bak nog eens 10-15 minuten of tot ze goed droog zijn. Laat afkoelen op een rooster en bewaar luchtdicht en donker.
- TIP: Laat ze zeker niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zonodig halverwege de temperatuur, laat ze dan iets langer in de oven. Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren. Taaie crackers vind ik persoonlijk niet echt een feest...
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
10 gedachten over “Krokante ‘pittige’ crackers met sesam”
Heb een zak sesamzaad gekocht maar deze ruiken vreemd. Wat muf. Is dit een normale lucht voor sesamzaad?
Grappige vraag. Geen idee wat jij muf vindt ruiken… Als het echt niet oké ruikt, zou ik even teruggaan.
Mag ik je even zeggen…..HEERLIJK! Morgen ga ik de zoete sesamcrackers maken.
Dank voor al je lekkere recepten!
Geweldig…. de 1e keer niet zo goed gelukt want ik heb geen oven. Ik moest het uitproberen in een heteluchtoven (Temperatuur 160 graden) en heb een te korte afbaktijd gebruikt. De crackers waren de 2e dag niet meer knapperig. De smaak was wel goed.
De 2e keer wat langer gebakken 20 min. en 20 min andere kant. Ze zijn inderdaad paar dagen knapperig gebleven. Toen waren ze op. Heerlijk voor bij de Franse kaas.
Een heteluchtoven is toch ook een oven? Tegenwoordig is dat het meestgebruikte type oven. Inderdaad dat je ze echt goed laat drogen is cruciaal voor het knapperig blijven!
Vraagje: doe je de sesamzaadjes in het begin door je mengsel, of doe je ze er later pas over heen? Ze staan onderaan de ingrediënten dus dat zou suggereren later pas, toch?
Inderdaad, zie ook de foto’s, ik strooide ze er op het laatst over.
Dit lijken ons heerlijke crackers, maar wij krijgen maar 15 crackers eruit.
zijn ze misschien te dik?
Groetjes Greetje
Ja dat denk ik dan toch?
Vanmorgen heb ik deze crackers gemaakt, nou wat zijn ze super lekker en zo lekker krokant
dankjewel voor dit heerlijk recept de helft heb ik al opgegeten, heerlijk besmeerd met file
de tweede lading staat nu in de oven. 🙂