Met deze krokante koolhydraatarme anijswafels brengen we op Moederdag een smakelijke ode aan iedereen! De anijswafels zijn niet alleen heerlijk om zo te eten als tussendoortje maar ook als koolhydraatarme koek bij de thee zijn ze perfect. Ik zeg bewust koek, want ze zijn met 15 cm doorsnee behoorlijk groot! Toch bevatten de wafels zo’n 0.55 gram koolhydraten per wafel. Dus verwerk ze ook gerust in een dessert met een bolletje ijs bijvoorbeeld. Op z’n allersimpelst steek je zo’n gezellige wafel er gewoon bovenop. Maar je kunt ze ook direct na het bakken met behulp van een fles een gebogen vorm meegeven, zoals we eerder beschreven bij deze sesamkletskop.
Moederdag
Nog even over Moederdag. Traditioneel krijgen moeders (m/v) op Moederdag verzorgingsproducten, bonbons óf iets voor in de keuken. Wij zijn beiden -heel bewust- geen vader en moeder, dus dat feest gaat mooi aan onze neus voorbij. Vinden wij totaal niet erg hoor, want wij zijn toch al niet zo van al die commerciële feesten. Maar we houden beiden wel heel erg van een cadeautje voor in de keuken. Dit wafelijzer staat toch zeker al een half jaar op ons keukeneiland te wachten op een geschikt recept. Ein-de-lijk hebben we dan nu ons speeltje maar eens afgestoft. En zeer succesvol!
Koolhydraatarme anijswafels in kniepertjesijzer
Eigenlijk is het geen wafelijzer waarmee we de koolhydraatarme anijswafels maakten. Officieel heet het een Oublie- en Kniepertjesijzer. Die wafels zijn mooi dun en worden na afkoelen echt lekker krokant! Heel anders dus dan deze wafels. Voordat wij een nieuw keukenspeeltje kopen doen wij altijd even een onderzoekje. Want eerst een rondje langs de reviews bij Kieskeurig, consumentenbond, Coolblue en BOL voorkomt al te grote miskopen. Verder is het vaak bijzonder leerzaam om te lezen waar anderen ‘last’ van hebben gehad. Bij dit wafelijzer wisten we eigenlijk niet precies waar we op moesten letten. Na ons onderzoekje besloten we dat dit kniepertjesijzer voor ons de juiste was (#nospon).
Dubbel beslag
Wij maakten een basisbeslag waar we gelijk twee smaken van maakten, lekker makkelijk. Een voor deze krokante koolhydraatarme anijswafels en een andere smaak voor koolhydraatarme ijshoorntjes. Je ziet de hoorntjes al op de foto, maar het recept verschijnt pas over een paar dagen online. We kunnen je alvast verklappen dat die ook super lekker zijn! En wat een fijn apparaat zo’n kniepertjesijzer! Hij bakt heel snel, in 2 minuten, een heerlijke krokante wafel.
Bewaren
We hebben trouwens erg ons best gedaan om er een paar te bewaren, oh wat kostte dat een moeite… We wilden namelijk perse weten of onze krokante koolhydraatarme anijswafels na een paar dagen nog net knapperig waren. Gewoon ‘aan de lucht’ in een stukje keukenpapier bewaren en inderdaad ze zijn na een paar dagen nog net zo krokant!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je krokante koolhydraatarme anijswafels
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Krokante koolhydraatarme anijswafels
Ook gebruikt
- Wafelijzer voor kniepertjes en oublies
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Basisbeslag
- 100 g roomboter
- 75 g amandelmeel
- 10 g psylliumvezel, < klik voor de juiste! 0 khd
- snufje zout
- 2 eieren
- 100 ml kokosmelk
Zoete anijssmaak
- 50 g erythritol, of vergelijkbare korrelzoetstof, niet vloeibaar!
- 2 tl anijszaad
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm het wafelijzer voor. Bij ons merk op stand 4 van 5. Vrij warm dus.
Beslag
- Smelt de roomboter op laag vuur.
- Meng de basisingrediënten door elkaar: amandelmeel, psylliumvezels, zout, eieren, kokosmelk en de gesmolten roomboter. Voeg de smaakmakers erythritol en anijszaad toe.
Anijswafels bakken
- Schep een lepel beslag in het midden van de vorm en sluit het deksel, zonder teveel kracht. Na 1 minuutje even kijken hoe de kleur is. Bij ons waren ze na 2 minuten goed. Nooit te donker bakken dat is erg ongezond. Schep ze van de plaat met een hittebestendige siliconen schep. Laat uitharden op een rooster. Bak op deze manier 10 wafels.
Bewaren
- In een 'open' doos bewaren. Bij ons waren ze na drie dagen nog heerlijk knapperig!
ZOETSTOF!
- Gebruik als je knapperige wafels wilt altijd korrelzoetstof op basis van erythritol. Vloeibare zoetstoffen harden niet uit en de wafels zullen dan ook zacht blijven.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik zie het recept niet staan
Gewoon even scrollen toch? Het staat er echt.
Tjonge, wat zijn ze weer heerlijk. De platte voor het oude jaar (is een open boek) en de opgerolde voor het nieuwe jaar, Het nieuwe jaar moet zich nog ontrollen. Recept aangepast. De helft boter en zo zijn ze geweldig. Ook de stand van het kniepertjesijzer (ook de cloer 261) op 2 en dan zijn ze binnen 1 minuut klaar. Bedankt voor dit heerlijke recept
Leuke uitleg, die kende ik nog niet!
Klinkt jammie.
Maar zou dit ook in wafelijzer kunnen? Kniepertjes ijzer heb ik nl geen
Ik zou het eerder in een koekenpan proberen, zo dun mogelijk bakken.
Heerlijke recepten. Zoveel keuze!
Mag ik vragen wat het verschil is tussen profiber psylliumvezel? Of is dit wel hetzelfde?
Ik ken dat niet, zelf even goed op de verpakking kijken wat je precies koopt. Hier vind je uitgebreide info over psylliumvezel en welke wij precies gebruiken. https://www.koolhydraatarmrecept.nl/vezelbroodjes/#psyllium.
hoihoi, ik heb een vraag over de psylliumvezels: ik heb de poedervorm, kan dat ook gebruikt worden? Of moet je echt de husk gebruiken?
Dat kan, maar houd even de verhouding in de gaten. Kan zijn dat je ietsje minder poeder moet gebruiken dan.
Ben er nog niet helemaal over uit. Echt knapperig zijn ze niet (terwijl ik korrelzoetstof heb gebruikt) en er zitten gaatjes in. Heb het ook op de manier gedaan die door iemand anders hier is beschreven (2e lepel na 15 seconden) maar ook dat werkte niet goed. Misschien toch een kwestie van oefenen. Ga, die ik gemaakt heb, eten met citroen mousse. Dan maken die gaten ook niet meer uit😬
Het is welzeker een kwestie van oefenen. En de juiste ingrediënten en spullen. Gaatjes komen misschien door te hard aandrukken, te weinig of te dun beslag? In de fotoserie kun je precies volgen hoe het er bij ons aan toeging.
Helaas zijn de wafels bij mij ook zacht gebleven. Kan het komen doordat ik vloeibare zoetstof heb gebruikt? Overigens maar heel weinig, zodat de wafels ook niet zoet smaken. Ik heb wel een origineel kniepertiesijzer gebruikt.
Jazeker komt dat daardoor. Daarom had ik juist extra erbij geschreven of vergelijkbare KORRELzoetstof. Vloeibare zoetstof kan noot weer hard worden.
Oké bedankt, dan ga ik op zoek naar korrelzoetstof. Hier bij AH niet verkrijgbaar.
Probeer bij Holland & Barrett (de Tuinen) of online! Lees ook ons artikel over zoetstoffen.
Op de site van Pit&Pit
Helaas mislult.. boter loopt aan alle kanten uit..
Het klopt dat er na een aantal wafels vet ‘uitbakt’, daarvoor zit er ook zo’n gootje in een wafelijzer. Dat zou verder geen probleem moeten zijn.
Hoe krijgen jullie de wafels knapperig? Bij mij zijn ze dus gewoon zacht.
Dat is vreemd welke merken en welke ingrediënten gebruik je? En gebruik je wel een oublie-ijzer voor dunne koekwafels? Dus geen gewone wafelvorm? Heb je misschien vloeibare zoetstof gebruikt?
Ze waren HEERLIJK!! Had nog nooit knijpertjes gemaakt, na het lezen van dit recept cloerijzer besteld en meteen aan de slag gegaan, makkelijk en heerlijke wafels! Bedankt en groetjes
Het kniepertjesijzer werd vandaag bezorgd (cloer type 261). Direct geprobeerd. Hier mijn observaties. Voorverwarmen op stand 3/4. Een lepel beslag in het midden. Deksel laten zakken. Deeg liep uit het apparaat. 1 minuut wachten. Kijken: veel te donker. Donker bruin tegen zwart aan. Regelaar terug op 2. Een nieuwe poging. Minder deeg. Halve minuut. Toen was de wafel goed, maar wel erg dun. Ik heb er zo 10 gebakken. Ik wilde ze wat dikker dus heb ik met de rest van het deeg geëxperimenteerd. 1 lepel deeg. Na 15 sec. een tweede lepel erop en iets aandrukken. Dat gaat en de wafel is wat dikker. Zo heb ik er nog 5 gemaakt. Kijk ik naar jullie resultaat: 10 wafels uit het recept dan lijkt het erop dat mijn deeg dunner is. Na afloop zat er veel gesmolten boter in de rand van het kniepertjesijzer. Volgende keer probeer ik het met minder boter (de helft?) in het beslag. Het resultaat: Heerlijke wafels. Brdankt voor dit heerlijke recept.
Hoi Bert dank voor je uitgebreide reactie. Inderdaad ja zoiets, je moet toch altijd even ontdekken hoe zoiets gaat met je eigen apparaat. Blij dat je ze lekker vindt!
Wat hebben jullie me blij gemaakt met dit recept! Hier in Drente worden rondom oud en nieuw veel rolletjes en kniepertjes gebakken. Al een paar jaar probeer ik iedere keer weer het beslag kha aan te passen. Geen succes want het blijven slappe softe kniepertjes waar je niet vrolijk van wordt en die ik zo wegkieper. Maar ik wacht nu niet tot eind december, zo gauw wij weer thuis zijn haal ik het kniepertjesijzer van zolder en ga aan de slag!! We zijn nu een weekje op een camping dus gaat het nu niet lukken. De rolletjes maak ik trouwens door de wafel om een steel van een pollepel te draaien. Liefst een dikke dan kan er makkelijker slagroom ingespoten worden!!! Ik kan me er nu al op verheugen! Wisten jullie dat een plat kniepertje staat voor het afgelopen jaar en een nieuwjaarsrolletje voor het nieuwe jaar dat zich nog uit moet rollen! Groetjes en bedankt voor jullie fantastische recept(en)!! Ineke PS: we zijn bijna 50 jaar getrouwd en 2 jaar terug heb ik mijn derde ijzer gekocht!!!
Een vraagje, kunnen deze wafels ook gemaakt worden in een hartjes wafelijzer
Ellen
Hoi Ellen,
De wafels zijn bedoeld als dunne koekachtige wafels, zoals van een stroopwafel. Dus als de hartjesvorm echt dunne wafels kan maken is het prima.