koolhydraatarme krokante kletskop met ijs

Krokante kletskop met ijs

Hoewel deze feestelijk koolhydraatarme krokante kletskop met ijs gewoon een variatie is op de sesamkoekjes maak ik er toch even een nieuw berichtje van omdat het deze keer echt een heerlijk toetje vormt samen met het slagroomijs. Onder de foto’s vind je twee werkwijzes, een voor de halfronde kletskoppen en een voor het ijs.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze koolhydraatarme krokante kletskop met ijs

Krokante kletskop

krokante kletskop met ijs

 • Koolhydraten: 6gr. hele recept – 0,5 gr khd per kletskop (12 kletskoppen gemaakt)
 • Voorbereiding: 20 minuten
 • Kooktijd: 15 minuten
 • Klaar in: 35 minuten

Ingrediënten

Bereiding

 1. Rooster de sesamzaadjes even in een droog pannetje. Smelt de boter op een laag vuur, doe over in een kommetje en laat wat afkoelen.
 2. Maal lijndaad fijn in een koffie/notenmolentje of gebruik een ander keukenapparaat waar dat mee kan.
 3. Splits het ei en weeg 25 gram eiwit af. (De rest gebruik je misschien voor een lekker omeletje?) Klop het eiwit los met een snufje zout en roer dan de Sukrin door het eiwit. Roer daarna de gesmolten boter en de vanille essence erdoor tot het helemaal is opgenomen.
 4. Doe de geroosterde sesamzaadjes erbij en meng door elkaar. Als laatste strooi je het lijnzaadmeel erover en mengt alles tot een ‘brij’. Het lijnzaad zal nu vocht gaan binden en de substantie gaat wat indikken.
 5. Proef even want het zal met zoetstoffen altijd wat zoeter moeten zijn dan je zou willen, tijdens het bakken gaat er namelijk wat zoetkracht verloren.
 6. Verwarm nu de oven voor op 150 graden.
 7. Ik gebruikte een siliconen bakmat voor 12 grote whoopies, zie foto’s. Ze zijn echt maar een paar millimeter dik en 8 cm. in het rond. .Je zou ook rondjes kunnen uitsteken.
 8. Werkwijze voor de mat: Schep een bescheiden hoeveelheid sesammassa in een vorm en klop dat met een vork plat tot het overal net zo hoog is als het randje en de ronde vorm helemaal bedekt, goed aandrukken. Zo vul je alle holtes op.
 9. Bak de kletskoppen 8-10 minuten, ze moeten voldoende  flexibel zijn maar stevig genoeg om in 1 x uit de vorm te scheppen. Leg ondertussen ronde vormen klaar (deegroller of flessen met bakpapier erom) en druk de half gebakken kletskoppen langzaam en voorzichtig om de deegroller of wijnfles en laat ze zo in model afkoelen. Ze zijn best kwetsbaar dus opletten dat ze niet breken. Bak ze dan nog eens 5 minuten of tot ze droog zijn. Hou ze goed in de gaten want als jouw oven wat heter is verbranden ze snel.
 10. Laat afkoelen en uitharden op een rooster. 
 11. Feestelijk vullen met ijs naar keuze en serveren met een beetje yoghurt en een pistachenootje bijvoorbeeld zoals op de foto. Daar hoeft het echt geen Kerst voor te zijn, mag wel…
 12. Zie werkwijze voor het ijs hieronder. Geef je kletskoppen een smaak mee die goed past bij het ijs dat je kiest. IJskoffie maken? Doe dan een beetje kaneel en kardemom in je kletskop.

ijs maken

Je kan de krokante kletskoppen vullen met diverse soorten ijs. Zelfs met ijskoffie! Pas de smaken van je kletskop aan het ijs aan.

Het vruchten-slagroomijs op de foto maakte ik zoals het 3 minuten ijs, maar dan met ongeslagen slagroom i.p.v. Griekse yoghurt. Omdat de slagroom dunner is deed ik de ijsmassa in een cakepop-vorm en zette die nog 2 uur in de diepvries. De cakepop-vorm heeft mooie kleine halve bolletjes, maar een mini-muffinvorm lijkt me ook heel geschikt. Dit ijs wordt als je het langer in de diepvries zet heel hard, dat is niet erg, maar haal het er dan wel minstens een half uur van te voren uit zodat het goed eetbaar is.

Eet ze en geniet!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Krokante kletskop met ijs”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

120 Shares
Share65
Pin55
Tweet